icon

Opatrenia na prevenciu streľby na školách

11. jún 2025

Ahojte. Dosť ma zasiahla tragédia, ktorá sa včera stala v Rakúsku. Neviem a nechcem si predstaviť, že ráno pošlem dieťa do školy, a o pár hodín sa dozviem, že ho nejaký blázon zastrelil. Ja viem, že nešťastie sa môže stať všade, aj doma, ale toto je fakt taká situácia, no je mi z toho ťažko. Existujú vôbec nejaké opatrenia na školách, čo by toto vedeli nejako eliminovať? Desi ma to o to viac, lebo na základnej škole som mala spolužiaka, ktorý by k niečomu takému nemal ďaleko, keby mal vtedy možno viac možností...

Strana
z6
barka1
11. jún 2025

Dajú sa namontovat bezpečnostné rámy a skenovat každého, kto vchadza do školy. Ale nemyslím, že je to reálne.
Tiež sa dá zlepšit prácu s problemovymi ziakmi.

Taketo udalosti sa nestavaju bezne. Je pravdepodobnejsie, ze tvoje dieta zrazi auto, alebo ze si samé siahne na život, než ze ho zabije šialenec v škole.

sella38
Autor odpoveď zmazal
maranco
11. jún 2025

V Číne ak ideš na vlakovú stanicu, do väčšieho parku, do galérie musíš dať batožinu na pás prejsť cez röntgen a ty prechádzaš cez rám/detektor presne ako na letisku, neviem ako majú riešené vstupy do škôl, v škole som nebol.
Na chodníkoch ťa sledujú kamery a na ulici prechádzaš cez policajné kontroly.

maranco
11. jún 2025
@sella38
Odpoveď bola zmazaná

@sella38 USB návod sme tiež dostali (nie do školy) Utekaj/Skry sa/Bojuj

maranco
11. jún 2025

Včera vo francúzsku 15 ročný žiak zabil nožom 31 ročnú školskú pracovníčku keď mu kontrolovala batoh pred vstupom do školy.

lucka_ke
11. jún 2025

keramický nôž mu ani detektor nezaznamená, skôr treba počúvať čo tie deti robia a hovoria, lebo streľba nasleduje až po dlhodobej šikane alebo iných neprávostiach, keby pedagógovia počúvali a riešili tak by sa to nemuselo stávať

sella38
Autor odpoveď zmazal
abbey1
11. jún 2025
@lucka_ke

keramický nôž mu ani detektor nezaznamená, skôr treba počúvať čo tie deti robia a hovoria, lebo streľba nasleduje až po dlhodobej šikane alebo iných neprávostiach, keby pedagógovia počúvali a riešili tak by sa to nemuselo stávať

@lucka_ke Áno, áno, problémy sa riešia vraždou. A čo tak sa opýtať, kde bola rodina?!

lucka_ke
11. jún 2025

áno, tiež sa pýtam a čo matka??? tá predsa vedela čo má doma, ale z vlastnej skúsenosti viem, že rodičia často riešiť nechcú, nevedia a vtedy má zasiahnuť práve škola, však majú psychológov

zuzanockamt
11. jún 2025
@lucka_ke

@lucka_ke Učiteľ? Rodič a ešte raz rodič. Tam to začína. Nekopte už do učiteľov.

maranco
11. jún 2025
@lucka_ke

áno, tiež sa pýtam a čo matka??? tá predsa vedela čo má doma, ale z vlastnej skúsenosti viem, že rodičia často riešiť nechcú, nevedia a vtedy má zasiahnuť práve škola, však majú psychológov

@lucka_ke 15 ročný Roman v Parchovanoch, tiež šikana od spolužiačok a škola to nechcela riešiť aj keď sa rodičia sťažovali, tak spáchal samovraždu
keby mal zbraň mohol to "vyriešiť" rovnako a nabehnúť so zbraňou do triedy

martinka13
11. jún 2025

Najväčší problém vidím v tom, že v dnešnej dobe sa silou mocou snažia do bežných tried integrovať deti, ktoré tam svojim správaním proste nepatria. Aj v triede mojej dcéry je jeden taký. Len dúfam, že mu úplne neprepne a niekomu vážne neublíži. Jednu spolužiačku uz aj škrtil. No a šikana a jej následky to je zas ďalšia kategória.

zuzanita1609
11. jún 2025
@abbey1

@lucka_ke Áno, áno, problémy sa riešia vraždou. A čo tak sa opýtať, kde bola rodina?!

@abbey1 áno tiež si myslím,že v prvom rade by sa mali rodičia zaujímať o svoje deti, všímať si, pýtať sa, venovať čas. Neviem si predstaviť,ako to bude v budúcnosti,že či už všade,kde sa stretáva veľký počet ľudí, budú bezpečnostné opatrenia, pásy, skenery, kamery atď,ale tú najdôležitejšiu úlohu zohráva poznať svoje dieťa, poznať svojho žiaka, spolužiaka a vedieť správne vyhodnotiť už aj ten najmenší náznak.

petracandle
11. jún 2025

"Neviem si predstaviť..." no tak si to nepredstavuj! Lebo faktom je, že sa tomu nedá nijak zabrániť. Ak by dali napr detektory kovov tak si vezmú napr keramický nôž alebo budú strieľať pred školou...
Jediné riešenie je prevencia, ale aj to neplatí vždy. Stačí, že sa objaví nejaký psychopat

annm81
11. jún 2025

Opatrenia, ktoré by bolo jednoduché zaviesť do praxe a boli by okamžite platné, asi neexistujú. Treba pracovať na prevencii, ale to je extrémne náročný beh na dlhú trať a v dnešnej situácii do toho nik nebude investovať. V prvom rade treba riešiť psychický stav detí a v druhom vypracovať nejaké postupy pre prípad útoku a pravidelne to cvičiť u žiakov, učiteľov aj bezpečnostných zložiek.

jakubrianka
11. jún 2025

V blízkej budúcnosti bude nutné deti pred vstupom do areálu školy kontrolovať detektorom kovov, monitorovať kamerami priestor školy (chodby. triedy, východy) s dostupnou online kontrolou pre rodičov a zamykať dvere pri ktorých bude stáť SBS. V dnešnom poddimenzovanom školstve, v dobe zvyšujúcej sa agresie a nenávisti, neznášanlivostných prejavov v spoločnosti a následne medzi deťmi tieto opatrenia nastať musia.

jakubrianka
11. jún 2025
@zuzanockamt

@lucka_ke Učiteľ? Rodič a ešte raz rodič. Tam to začína. Nekopte už do učiteľov.

@zuzanockamt nie každý učiteľ chápe závažnosť šikany a niektorí učitelia dieťa radi dokonca v kolektíve označía. Všetko stojí a padá na atmosfére a pravidlách ktoré nastolí učiteľ a škola samotná.

janage
11. jún 2025
@zuzanita1609

@abbey1 áno tiež si myslím,že v prvom rade by sa mali rodičia zaujímať o svoje deti, všímať si, pýtať sa, venovať čas. Neviem si predstaviť,ako to bude v budúcnosti,že či už všade,kde sa stretáva veľký počet ľudí, budú bezpečnostné opatrenia, pásy, skenery, kamery atď,ale tú najdôležitejšiu úlohu zohráva poznať svoje dieťa, poznať svojho žiaka, spolužiaka a vedieť správne vyhodnotiť už aj ten najmenší náznak.

@zuzanita1609 vždy tu bude skupina rodičov, ktorí sa o deti zaujímať nebudú lebo cas, pohodlnost, neschopnosť, potom takí, ktorí ich budú mať na piedestále a nepripustia, že ich Janko, Zuzka robia iným zle. Tiež tu budú rodicia, ktorí už aj krivé pozretie na ich zlatíčko, ktoré je precitlivene a všetko berie ako ubližovanie, budú považovať za šikanu.
Veľa rodičov, keď sa hovorí o šikane, na ňu automaticky pozerajú ako na situáciu, že môjmu niekto ubližuje. Máloktorý rodič ak vôbec nejaký si pripusti, že aj jeho dieťa by mohlo niekoho šikanovať. A tak sa ocitáme v začarovanom kruhu, keď každý rodič si bráni a verí tomu svojmu.
Ale kamery do škôl? Nieee, nechceme.
Sťažujú sa na moje dieťa? To ho blbá učiteľka nechápe a deti ho vylučujú. To, že ho vylučujú lebo im vadí jeho chovanie, to už rodič počuť nechce. Alebo opačne moje dieťa hovorí, že to neurobilo a ja mu verím a bodka.

Mňa by skôr zaujímalo ako sa dotyčný chalan mohol legálne dostať k držbe 2 strelných zbraní. Dané gymnazium nedokončil a nikde sa nepíše či vôbec mal ukončené stredoškolské vzdelanie.
Zo skoly bol už niekoľko rokov preč. Boli tam deti, s ktoré mu nikdy nijako neublížili. Tak ospravedlnenie typu konal, aby vrátil krivdu čo sa mu stala neobstojí.

zuzanita1609
11. jún 2025

V tomto možno vidím potenciál v AI a jej vyhodnoteniu možného rizika, zabezpečovací systém. Keď si my sami nedokážeme poradiť,aby sa tieto tragické udalosti neuskutočnili. Ale prevencia je určite riešenie.

janage
11. jún 2025
@jakubrianka

@zuzanockamt nie každý učiteľ chápe závažnosť šikany a niektorí učitelia dieťa radi dokonca v kolektíve označía. Všetko stojí a padá na atmosfére a pravidlách ktoré nastolí učiteľ a škola samotná.

@jakubrianka no tu by som doplnila, že všetko stojí a padá na postoji rodiča. Môžu byť také onaké pravidlá, ak rodič to má na háku a za všetko môže každý od učiteľa po iné deti, len to jeho je ľalia a ono nemusí a nebude dodržiavať blbé školské pravidlá, tak sa nikam nikdy neposunieme.
Tam musí byť spolupráca rodič, dieťa, škola.
Len dnes bohužiaľ často sa ani 2 rodicia nezhodnú na rovnakých výchovných princípoch.

abbey1
11. jún 2025
@jakubrianka

V blízkej budúcnosti bude nutné deti pred vstupom do areálu školy kontrolovať detektorom kovov, monitorovať kamerami priestor školy (chodby. triedy, východy) s dostupnou online kontrolou pre rodičov a zamykať dvere pri ktorých bude stáť SBS. V dnešnom poddimenzovanom školstve, v dobe zvyšujúcej sa agresie a nenávisti, neznášanlivostných prejavov v spoločnosti a následne medzi deťmi tieto opatrenia nastať musia.

@jakubrianka Tieto opatrenia niektoré krajiny zaviedli a efekt? No, pomlčíme. Výchova, výchova a výchova.

gab1sol
11. jún 2025

Za mňa dve veci - šikana a integrácia. Šikana - zaujimať sa o svoje deti. A nielen o svoje. Vysvetliť im, že akákoľvek forma šikany nie je prípustná, vysvetliť im, že ak sú obeťou, kde majú hľadať pomoc (na prvom mieste by to mali byť rodičia), vysvetliť im, že nemôžu byť len tichým svedkom prípadnej šikany… Načúvať im - nie len vlastným, ale aj spolužiakom.
Integrácia - som za, ale nie pre každého. Aspoň nie vo forme ako ju poznáme dnes. Aj u nás na škole už jeden žiak chytil prváčika pod krk a v tom momente si nevedela dať rady ani pani učiteľka. Skončilo to príchodom všetkých troch záchranných zložiek, aj tímu psychológov. A prítom sa už dlho vedelo, že ide o problémového žiaka.
Ani tá najmodernejšia technika nepomôže, ak zlýha ľudský faktor. ˇ

tiezjedna
11. jún 2025

rámy by mohli veľa vyriešiť, už len efekt odradenia by bol úspech... ale z nejakého nepochopiteľného dôvodu doteraz nie sú ani FF UK v Prahe, kde magor strieľal. Dokonca sa tam bežne špacírujú turisti... Dnes dcére zase prišla do systému správa, že v hlavnej budove zasahovala po 10. ráno polícia a zaisťovala nejakých študentov, kvôli podozrivým vyhláseniam na sockách🙄😠 K nasraniu, fakt. Kým sa zase niečo nezomelie, tak nikto nič neurobí. A to som teda naivne čakala, že po tom strašnom incidentne budú rámy úplná samozrejmosť. Dcéra sa z toho hrabala 3/4 roka, doteraz chodí k psychológovi a zobe AD, pretože v čase streľby bola medzi tými, čo sa stihli schovať v knižnici, prišla o spolužiačku 😢 A kompetentní ani hovno. Plná huba kecov a skutek utek😠

zuzanockamt
11. jún 2025
@jakubrianka

@jakubrianka Najvýraznejšiu úlohu však zohráva rodina, ako rodičia dieťa vychovajú, také bude. Milované, chápané dieťa nešikanuje. Myslím teraz deti bez dg. a tie ktoré sú biologickými deťmi rodičov.

bloger
11. jún 2025

Myslím, že určite príjmu nejaké opatrenia. Možno aj z oblasti AI. Hoci ju veľmi neschvaľujem v niečom môže pomôcť.

janage
11. jún 2025
@zuzanockamt

@jakubrianka Najvýraznejšiu úlohu však zohráva rodina, ako rodičia dieťa vychovajú, také bude. Milované, chápané dieťa nešikanuje. Myslím teraz deti bez dg. a tie ktoré sú biologickými deťmi rodičov.

@zuzanockamt ani to nie je celkom pravda. Sú deti, ktoré mali milujucu a chápavú rodinu, dobru výchovu a niečo sa stane, partia, zlom v živote. A rodina nemá dosah.
A nepomôžu si rodičia. A často je to jedno z viacerých deti.
Poznám 2 prípady, kedy deti už tesne dospelé spáchali samovraždu. Pri tom jednom nikdy rodina nezistila prečo. Večer ešte sa smiali, hrali karty, posedeli, a ráno už nebol.

Veľa nenávisti je v spoločnosti. Kde človek očakáva, že jeho budú rešpektovať, on už nemusí lebo on má na to dôvod.

jakubrianka
11. jún 2025

Áno aj takí rodičia žiaľ sú, ktorí svojim deťom nevenujú čas a tu škola, ani seběepší učiteľ nič nenarobí. Dieťa nemôže vychovávať TV a internet.

zuzanita1609
11. jún 2025

Podľa mna sa rizikové správanie dá veľmi dobre prečítať aj tak,ako sa dieťa, dospelý správa ku iným živým tvorom, zvieratám. Sledujem dokumentárne filmy z prostredia kriminalistiky a dosť často sa tam spomína,že väčšina vrahov začala v mladom veku týraním zvierat. Podľa mňa na tom niečo bude. Ak dokáže niekto ublížiť zvieraťu a vyžíva sa v tom,nebude to dobrý človek ani medzi ľuďmi.

mirokub
Odpoveď bola odstránená
simca06022011
11. jún 2025
@maranco

V Číne ak ideš na vlakovú stanicu, do väčšieho parku, do galérie musíš dať batožinu na pás prejsť cez röntgen a ty prechádzaš cez rám/detektor presne ako na letisku, neviem ako majú riešené vstupy do škôl, v škole som nebol.
Na chodníkoch ťa sledujú kamery a na ulici prechádzaš cez policajné kontroly.

@maranco toto by bolo realne keby sme mali velke skoly a oplatilo by sa tam investovat... pospajat male skoly a moze sa riesit bezpecnost...

Strana
z6