Oslovovanie cudzích ľudí teta - ujo
Bolo mi vytknuté, že som čašníčku oslovila teta čašníčka pred mojím synom. Vraj keď už chcem osloviť niekoho cudzieho tak pani-pán. Bolo mi to tak drzo povedané. Preto som z toho nesvoja. Čo je na tom zlé, keď takto oslovím pred synom? Veď aj predavačku, alebo poštárku neoslovujem pani predavačka, pani poštárka ale teta predavačka a teta poštárka. Je to až tak dôležité?
Si dospelá a poštárku oslovuješ teta? Ak máš dieťa, načase začať sa správať ako dospelá a slušne, nie ako decko.
Toto sa učia už deti v škôlke, čudujem sa, že Ťa doteraz nikto nepoučil či už z rodiny, školy, alebo z ľudí, ktorí Ťa poznajú. Samozrejme, že pán a pani, žiadna teta - nie sú to Tvoji príbuzní. A v súvislosti s oslovením čašníčky mi to znie ako sedlačina najhrubšieho zrna.
Je to pani/slečna čašníčka. Ani pani učiteľka nebude teta učiteľka.
Dieťa od mala máš učiť pán-pani.
prečo by ju dieta nemalo oslovovat pani? raz je to pani doktorka, pani učitelka pani neviem kto. uč ho to správne od malička.
Kam to spejeme pre boha?🤦🏻♀️Dospelý človek...
Teta-ujo to fakt sa toto pýta dospelá žena, jasne je to tvoj trapas, že neovládaš take základne slušne návyky…
teta je pribuzensky vztah, cudzieho správne oslovujes pán/pani...ako velká dáma by si to mala vedieť a je jedno, že pred dieťatom, čím skôr ho to naučíš, tým skôr sa vyhne presne tomuto, že teta doktorka...teta poštárka...no nie...
Teta je moja príbuzná, napríklad otcova sestra. Dieťa som od mala učila pani učiteľka, pani predavačka. Proste od mala som dieťa učila slušnému správaniu.
😂 zaujimave komenty
Este ja ako dieta si pamatam, ze vsetci cudzi ludia boli ujo a teta.
Ja osobne to povazujem za prezitok, a naozaj sa dnes deti vedu k pani/pan ale teda Nie je to nic nezname a Poburujuce ako naznacuju uvodne komenty
Na Slovensku je s týmto teta/ujo problém a podľa mňa väčšina ľudí to používa, hoci to nieje správne. Teta/ujo sú členovia rodiny, teda napr tvoj brat je ujo tvojho dieťaťa. Cudzí ľudia sú pán/pani. Mne to tiež napr vadí keď mi cudzie dieta povie teta. A svoje dieta učím oslovovať cudzích pán/pani. Ma 3 roky a ide jej to. Problém klepotom keď starí rodičia poviedka malej, že teta predavačka niečo urobila alebo teta suseda atd 😆 je to potom kontra produktívne a musím potom napomína aj mojich rodičov, aby dcerku toto neučili. V zahraničí je to bežne, že deti oslovujú cudzích ľudí napr pani Mrkvickova. Tam oslovenie teta/ujo sa pouziva ozaj na oslovovanie členov rodiny. A podľa mňa je to aj neslušne volať cudzích teta/ujo.
Dieťa tak môže oslovovať lebo ešte nerozumie úplne kontextu ale prečo to robíš ty je mi záhadou.
Áno, je to dôležité. Napríklad mňa osobne by to urazilo 🙄
Spravne sa ma oslovovat pani predavacka,pani postarka. Ziadna teta,ujo. Neviem,co je to za blby zvyk ucit deti cudzich volat teta,ujo.
Každý je pani.len sestrička je vždy sestrička.bez pani...
Zaujímavé že prečo...
Raz som pocula jednu starsiu damu ako sa ohradila ked jej predajca na trhu povedal babi 🤦
Dala mu jasne najavo ze prenho je pani a ziadna jeho babka 👍
Vidim ze je vas viac co neovladate beznu dennu etiketu.
@janinah ja hovorim pani sestricka.
Som za pani/pan a aj tak ucim deti ale napriklad nasa starsia suseda trva na tom aby ju oslovovali teta XY. Dava nam tak najavo ze sme si blizsi nez bezni susedia, navstevujeme sa, davame si drobne darceky ci kolace.
Ale cudzim vzdy pani/pán.
@babulkomale hej...sem-tam sa niekto taký nájde...
Podporím ťa. Ja ako dospelá oslovujeme Pán a Pani, ale keď som s dieťaťom, tiež má 4 roky, hovoríme spolu teta predavačka, ujo vodič. Nikdy, ešte nikdy sme sa nestretli s nepríjemnou reakciou. Štvorročné dieťa je milé a spontánne. Určite nebude cudzích ľudí volať ešte v puberte ujo a teta. Ale v tomto veku je to úplne normálne.
Nechápem, že to niekoho dokáže pobúriť. Veď keď slušne a s milým komentárom podáme peniaze tete predavačke, uraziť sa môže len osoba s vnútorným problémom.
To je este dobré 😁 horsie ked mna dlhovlasu normalne typicku zenu v zenskom obleceni, nemam nic na sebe mužské ani ramena😁 oslovili UJO 😂
A este mimo to, preco ju to ucis zle? Ako keby si ju ucila zdravit miesto dobry den čauko.
Len taka poznamocka, napriklad ludia s titulom su vzdy pani inzinierka, pani doktorka, nie slecna inzinierka a slecna doktorka, aj ked ide o nevydatu zenu.
Aby si sa niekde zasa nestrapnila.
Slecna Marplova sa pouziva len v Anglicku 😃
@20erika07 😃😃😃 boze preco? Nechapem niekedy 🤦
Ja tiež hovorím síce pani predavačka ale nikdy nehovorím pán ale ujo poštár a je to úplne v pohode nie je na tom nič zle
A kto ti to vytkol?
@jabadabadu a najlepšie je tak oslovovat napr. matku priateľky (potenciálnu svokru), alebo neskôr svokru 🙈🤣

Teta predavačka? Teta poštárka? To fakt? Čo máš 4 roky a nevieš rozoznať dôležitosť oslovovania?
Pani predavačka,pani postarka,pani úradníčka,pani zubárka,atď
Pán poštár,pán riaditeľ,pán zmenovy vedúci,atd
Nie si dieťa,si dospelý človek a oslovovať niekoho pán/ pani je prejavom slušného vychovania a úcty k druhému cloveku