Osobný bankrot a hypotéka
Ahojte, chcela by som si poriešiť osobný bankrot ale mam v banke hypotekárny úver na dom, chcem sa opýtať, či niekto z vás riešil nejakú podobnu vec, zaujímalo by ma ci hypotéka spadá do bankrotu a automaticky prídem o dom, pretože dom by som si chcela ponechať, teda splácať hypo.
@edithp možno trepem, ale skús sa spýtať, či sa nedá spraviť tak, že hypotéku budeš naďalej platiť, ale dom prepíšeš na rodičov.. Lebo viem, že ak predáš, tak hypotéku musíš vrátiť banke, ale nie je možnosť napr darovacou zmluvou?
@elizabeth175421 to nech urcite nerobi je to trestné. A súd by to automaticky zamietol bral by to ako podvod.
@konicek91 fakt? :O lebo to tiež ujovi povedali, že ak niečo má, tak pred vyhlásením bankrotu to má niekomu dať 🤔 nechápem, každý ine info.. On ale našťastie nič nemal
Spravit bankrot a neprist o dom zial sa neda... mrzi ma taka situacia ale to ako si to predstavujete ?ze si naberiete pozicky a potom vam odpustia aj ked mate nejaky hmotny majetok? Nemozete mat nic ani len knizku vkladnu na svoje meno...a take veci by ste mali riesit s tym pravnikom poradcom co vam riesi bankrot nie tu na MK ti sme len laici
Treba sa poradiť v Centre právnej pomoci, majú tuším po-str-pia konzultačné hodiny dá sa zistiť na ich stránke, že čo by bolo najlepšie v takom prípade, lebo viete si ponechať majetok ale pôjdete splátkovým kalendárom
Osobný bankrot sa dá dosiahnuť aj s majetkom. Je to trošku komplikované ale dá sa to formou splátkového kalendára. Dlhy, ktoré máte, vám sčítaju dokopy a vytvoria jeden veľký úver, ktorý budete splácať. O splátkach rozhodne správca, ktorého vám súd pridelí. Jednalo by sa o 20-70% splatenia toho úveru. Žiaľ väčšinou je to tých 70% hodnoty úveru, ktorý sa musí splatiť. Ale aj to pomôže niekomu, kto nevládze so splácaním. Z 1000€ to môže byť 700€ (je to len príklad) . Je to stále veľa, samozrejme je to riziko. Nie každému je tento spôsob osobného bankrotu výhrou do života. Ideálnou formou bankrotu je spôsob oddlženia, kde človek nemá žiadny majetok. Potom je priebeh jednoduchší. Samozrejme pri každom OB súd prihliada na to, či je zámer poctivý alebo nepoctivý. Ak súd zamietne konkurz, tak o OB sa dá požiadať až o 10r. Preto si to treba poriadne premyslieť, ideálne je to riešiť aj s právnikom. 🙂
Ak má niekto majetok, tak je ideálne sa ho zbaviť alebo darovať. V takom prípade, keď to človek spraví, tak o OB je dobre požiadať 3 roky po tom ako sa zbavíte svojich majetkov. Na súde prihliadaju na majetky z pred troch rokov dozadu. Takže, ako som spomenul. Ideálne je to dobre premyslieť ak chcete aby bol priebeh hladší a bez komplikácií.