icon

Otec pri pôrode v období koronavírusu.

20. mar 2020

Ahojte zienky, ktore sa chystate rodit. Mate informaciu ako je to s oteckom pri porode? Fakt len overene info z nemocnice pokial mate.

Pripadne ak mate odkaz na stranku porodnice kde pisu ci moze alebo nemoze byt. 🙏🙏 prosim len overene info, dohadovanie ak sa o toto niekto zaujima, tu nikomu nepomoze.

Dakujem 🙂

Strana
z2
nagi
25. mar 2020

@lenkatom117 takze to zkusime jeste jednou aby jste pochopila ze jste ...... je ZAKAZ vstupu do nemocnice a na oddelene... jak chcete aby se tam teda dostal ?
Jsem cech zijici na Slovensku.... proc jsem tu je i duvod ze zamestanvam 8 lidi kteri maji rodiny a je potreba jim davat praci v teto situaci. Budu chtit jit na porodni sam s pritelkyni ... jakou zaruku jim muzu dat ze jsem neprijel ze zahranici ????

lenkatom117
25. mar 2020

@nagi kazdy normalny a zodpovedny clovek by nezatajil,ze bol v zahranici.ze sa taky najdu,za to uz ja nemozem.aj som pisala, ze dufam,ze sa to este zmeni napr.do leta.rodit sa momentalne este nechystam.a je mi luto mamiciek kt.tam otecka chcu ale kvoli zakazu nepustia.teraz nechcem az sa zakaz uplne zrusi!ale mohli by sa udelit vynimky,a myslim si ze sa nenajde mamicka, kt.by ohrozila seba a svoje cerstvo narodene dieta tym ,ze si vezme do saly so sebou muza,ktory sa prave vratil zo zahranicia,alebo je napr.chory a pod.Ako pisem,my sme stale doma,nestretavame sa ani s rodinou,tak keby som aj mala termin uz teraz,neviem preco by tam nemohol byt so mnou

nagi
25. mar 2020

@lenkatom117 asi stale nechapete ze nemuste byt chory muzete byt doma max jdete na nakup a nemate zadne priznaky a i tak muzete mit COVID 19 🙂 Takze to je ze je zakaz ja naprosto vporadku a plne to schvaluju....

lenkatom117
25. mar 2020

@nagi ano chapem, ale budeme doma este dlho,cize uz by bol aj prekonany (ak by bol porod napr.o 2 ci 3 tyzdne) v pripade , ze by sme ho teda vobec mali (co si nemyslim) . Ja som kludne aj za zakaz vychadzania..pretoze opatrenia este vela ludi nerespektuje.samej mi to prekaza,lebo to takto nebude mat konca.Ale co sa tyka porodu a otecka, zelam si, aby boli nejake vynimky.A to,ze si to zelam hned neznamena, ze tento zakaz prestane platit len kvoli mne,takze klud 😊 .Je to moj nazor a myslim si, ze nie som jedina.Tak neviem preco hned urazky. Diskutovat sa da aj slusne.

chillily
27. mar 2020

@nikusiak9 https://dennikn.sk/1824482/porodnik-kascak-stre...
v BA v Ružinove sa tiež dá s partnerom

autor
27. mar 2020

@chillily nahodou nemas ten clanok odomknuty?

chillily
27. mar 2020

@nagi https://dennikn.sk/1824482/porodnik-kascak-stre...
V týchto časoch trošku ohladuplnosti k iným nezaškodilo....

chillily
27. mar 2020

Mám, páči sa:
Pôrodník Kaščák hovorí, ako sa menia pôrody, prečo nezakázali otcov na sále a či lekári teraz odmietajú robiť interrupcie
Veronika FolentováVERONIKA FOLENTOVÁ

Foto N - Tomáš BenedikovičFoto N – Tomáš Benedikovič
Pôrody sa zmenili. Mnohé nemocnice nedovolia otca či inú sprevádzajúcu osobu pri pôrode. Zakázané sú aj návštevy. Primár Peter Kaščák z Fakultnej nemocnice v Trenčíne opisuje, ako sa menia pôrody. V rozhovore sa dočítate:

prečo v trenčianskej pôrodnici povoľujú partnera pri pôrode aj počas koronavíru,
či môže stúpnuť počet domácich pôrodov,
či je odôvodnené, že niektorí lekári odmietajú interrupcie,
či pribúdajú ženy, ktoré chceli rodiť v zahraničí, ale pre zavreté hranice nemôžu.
Ako funguje vaša pôrodnica?

[ TIP: Odoberajte nové články v rubrike Koronavírus e-mailom. ]
Pôrodnica funguje v inom režime ako obvykle. Tak ako celá spoločnosť pod diktátom koronavírusu funguje inak, tak sa situácia zmenila aj u nás. Na začiatku sme zakázali len návštevy. Postupne sa opatrenia menili a pritvrdzovali v celej nemocnici aj v pôrodnici. Boli sme zvyknutí, že pri pôrode sú duly, partner, ale aj mama alebo kamarátka. Po pôrode mohla rodička bábätko ukázať hneď celej rodine.

Všetky tieto „spoločenské“ záležitosti odpadli. Ženy sú samy, na izbe a ani vzájomne sa medzi sebou nenavštevujú. Bežne sa to dialo, keď sa stretli na oddelení, tak sa porozprávali. Všetci sú izolovaní a musia radosť prežívať sami.

Zmenil sa aj priebeh pôrodu?

Samotný pôrod sa nemení, jedine, že personál aj rodička má rúško. Za normálnych okolností pri pôrode rúško nie je potrebné a ani ho nenosíme. Zatiaľ sme nemali ženu podozrivú, infikovanú, ani chorú na koronavírus, takže pôrody prebiehali štandardne. Po komunikácii s hygienikmi a neonatológmi máme pripravené opatrenia, keby takáto žena prišla.

Vieme, ako by sme postupovali, na ktorej sále by rodila, aké opatrenia by sme spravili, aj kam by bola po pôrode preložená. Vieme aj, ako by sme pomáhali pri dojčení a ďalšej starostlivosti. Toto všetko máme prediskutované.

Máte plán, ako by ste pri žene s COVID-19 postupovali?

Plán máme. Stretávame sa pravidelne s neonatológmi aj s naším tímom a opatrenia spresňujeme. Nikdy sme však takúto situáciu nezažili a na všetky alternatívy sa asi pripraviť nedá. Hovorím, že je nutné čakať to najhoršie a dúfať v to najlepšie. Je rozdiel, či príde jedna infikovaná žena a o dva týždne druhá, alebo ak prídu naraz tri.

Všetky veci môžeme naplánovať, mám pocit, že sme zodpovedne pripravení, ale aj tak má tromfy v rukách vírus. Ako sa on k nám „zachová“, ako to bude naliehavé a aká bude konkrétna situácia, to nik nevie.

Ženy sú dnes samy na izbe po pôrode?

Nie sú samy, len sa vzájomne nenavštevujú. Predtým sa často stretli na chodbe, porozprávali sa, vymenili si skúsenosti. Teraz sa život utíšil. Mnohé izby máme pre jednu matku s dieťaťom, väčšina je však dvojlôžkových. Väčšie nemáme. Preventívne nemôžeme umiestňovať šestonedieľky po jednej na izbu, nemáme takú kapacitu. Pôrody sa nedajú plánovať alebo odložiť. Keď je voľnejšie, tak môže byť každá žena sama, ale aj teraz je oddelenie šestonedelia relatívne plné.

Mnohé nemocnice zakázali pri pôrode sprievodnú osobu. Ako je to u vás?

U nás môže ísť k pôrodu štandardne viac ľudí. Najčastejšie chodil partner a dula alebo partner s mamou či sestrou. Prvé opatrenie, keď ešte neboli také prísne obmedzenia ako dnes, bolo, že môže prísť iba jedna sprevádzajúca osoba. Opatrenia sa však veľmi rýchlo sprísňovali. Už dlhšie teda platí, že partner pri pôrode byť môže, ale nik iný.

Prečo?

Nik o tom oficiálne nehovoril, ale väčšina pôrodníc automaticky zakázala prítomnosť akejkoľvek sprevádzajúcej osoby pri pôrode. Partner pri pôrode však nie je nejaká roztopaš či luxus. Vo väčšine prípadov je pri pôrode potrebný a pre ženu je to veľmi prínosné. Je to aj odporúčanie Svetovej zdravotníckej organizácie, ako aj iných zodpovedných spoločností. Sú dôkazy, že ženám prítomnosť partnera veľmi uľahčuje pôrod.

Nie je to návšteva, niekto, kto tam je zbytočný. Sú dôkazy o tom, že prítomnosť blízkej osoby znižuje nutnosť ukončiť pôrod cisárskym rezom. Jeho prítomnosť teda aj znižuje nutnosť potreby ďalšieho akútneho zdravotníckeho tímu. Sme zatiaľ presvedčení, že výhody toho, že je partner pri pôrode, vysoko prevyšujú hygienické a epidemiologické riziká.

Máme urobené preventívne opatrenia – partner musí podpísať veľmi podrobný informovaný súhlas. Samozrejmá je cestovateľská anamnéza, aj keď tá už o chvíľu nebude podstatná, lebo vírus tu už reálne je a cestovanie sa zastavilo.

Foto N – Tomáš Benedikovič
Aj on má rúšku?

Áno, a pohybuje sa len v jednej miestnosti. V Trenčíne máme našťastie tak vybudované pôrodné sály, že od prijatia a počas celého pôrodu je s rodičkou v jednej miestnosti, takže sa nikam nepresúvajú. So ženou je ešte dve hodiny po pôrode, ale na návštevy už chodiť nemôže. Konzultovali sme to vo vnútri tímu, aby z toho personál nemal obavy.

Hovoril som o tom aj s epidemiológmi, hygienikmi, profesorom Krčmérym, s mnohými kolegami v zahraničí. Niektoré pôrodnice v zahraničí zrušili možnosť ďalšej osoby pri pôrode, inde bola táto možnosť ponechaná. Z epidemiologického hľadiska je situácia takmer identická, či tam partner je alebo nie.

Ako to myslíte?

Tehotné ženy majú strach. Naozaj nikam necestujú v období termínu. Ani ku kamarátke nepôjdu, lebo sa boja. Sú teda doma a ak sa dá, je s nimi aj manžel. Ak pracuje a chodí von a môže sa s niekým stretnúť a infikovať, zasa sa vráti domov k žene. Ak je infikovaný on, tak je takmer isté, že je infikovaná aj jeho žena. V tom je vysvetlenie podobnej epidemiologickej situácie.

Ak nejaví rodička ani partner žiadne známky ochorenia a splnia aj ostatné podmienky, je možné, aby bol partner pri pôrode. Oficiálne to zakázané nie je. Žena má, naopak, základné právo, aby mohla mať partnera pri pôrode. Kým to nezakáže oficiálna autorita, tak sa budeme snažiť čím dlhšie túto možnosť zachovať.

Samozrejme, ak by sa situácia vyhrocovala a zhoršovala, tak je možné, že túto možnosť budeme musieť obmedziť, ale také aktuálne to nie je.

Čím viac osôb, tým je potenciálne riziko väčšie, to je častý argument. Nemali z toho obavy vo vašom tíme?

Každý sa bojí, niekto viac, iný menej. Hrať sa, že sa nič nemôže stať a že sa ničoho nemusíme báť, nie je dnes namieste. Súhlasím, že čím menej ľudí, tým lepšie. Ale potom by sme museli obmedziť všetok personál na minimum. Teraz tlak nie je taký veľký, obmedzili sa plánované výkony aj ambulancie a oddelenia sú vo fáze prípravy na najväčší nápor.

Aj z personálu môže niekto priniesť nákazu, aj strava sa vozí, možností prenosu je veľmi veľa. Stopercentne sa nedá povedať, že sa to nemôže stať, ale výhody prítomnosti partnera omnoho prevyšujú riziko. Ako som spomenul, jeho prítomnosť potenciálne aj chráni časť vzácneho akútneho anestéziologického tímu.

A ako to berú vaši kolegovia?

V tíme sa možno niekto bojí. Ale komunikujem o tom denne s vrchnou sestrou, kolegami, so staničnou pôrodnej sály. Ak by prevládol strach, tak aj to treba vziať do úvahy, rešpektovať to a neísť proti vlastnému tímu. Ale zatiaľ to tak u nás nie je a nemám signály, že by obavy prevyšovali nad pochopením významu partnera pri pôrode.

Sú teraz vyššie hygienické nároky?

Čistiť a dezinfikovať sa musí v nemocnici vždy. Jasné, že sa aktuálne používa dezinfekcie viac, lebo o tom denne počúvame a kladie sa na to dôraz. Som presvedčený, že aj pred epidémiou sme dodržiavali štandard. Chcem ešte povedať, že rodičky a ich partneri dnes pri pôrode veľmi spolupracujú. Sú vďační, že tu môžu byť spolu.

Už sa nedeje, že by partner chodil po celej pôrodnej sále, hľadal sestričku, išiel niekam von. Nedebatujú o rúškach. Veľmi si vážia, že tam môžu byť, lebo chápu, že nie všade to je možné. Zatiaľ sa nám potvrdzuje, že aj v tejto dobe pôrodníctvu prítomnosť partnera pomáha.

Kvôli kríze s koronavírusom sú zatvorené hranice. Niektoré ženy, ktoré plánovali pôrod v zahraničí – v Česku či Rakúsku, tak budú rodiť na Slovensku. Stúpa vám počet pôrodov, možno aj žien, ktoré chceli ísť do zahraničia, ale nemôžu?

Ťažko sa to za taký krátky čas posudzuje, ide o zhruba dva týždne. Sú aj bežne výkyvy, keď sa rodí viac a niekedy menej. Komunikoval som s jednou tehotnou, ktorá je v 39. týždni, pochádza z Brna, chcela tam aj rodiť. Keďže sa už s manželom presťahovali do Trenčína, nemôžu odcestovať, lebo by sa nemohli vrátiť. Povedala mi, že inak by rodila v Čechách, ale teraz bude rodiť u nás.

Iná tehotná chcela rodiť vo Vsetíne, lebo nevedela, že sa u nás môže rodiť aj po cisárskom reze prirodzene. A tak si tiež vybrala našu pôrodnicu, keďže nemôže ísť za hranice. Druhá vec je, že my sme mali aj pre naše meno a výsledky dlhodobo viac žien z iných regiónov. Teraz sa však viac boja cestovať, ľudia sa stiahli. Mám pocit, že žien, ktoré k nám dochádzali z iných regiónov, je teraz menej. Ako som však povedal, reálne sa to ukáže v dlhšom časovom horizonte.

Môže podľa vás táto situácia zvýšiť počet pôrodov doma?

Neverím tomu. Téma domácich pôrodov tu je, je aj dosť komunikovaná, avšak týka sa veľmi malej skupiny žien. Hovoríme o menej ako jednom percente rodičiek. Je pravdou, že nemocnica v terajšej situácii nie je epidemiologicky najlepším miestom, kde by sme sa mali zdržiavať. Ale stále je to najbezpečnejšie miesto, kde sa dá na svet priviesť dieťa.

Riziká, ktoré môžu sprevádzať pôrod, nezmizli tým, že prišiel koronavírus. Aby sme zabezpečili bezpečný pôrod pre tehotnú i jej dieťa, to je prioritou súčasného pôrodníctva. Vytvorenie „domácej“ atmosféry v pôrodnici je teraz obmedzené pre opatrenia, takže chápem, že by o pôrode doma mohli začať uvažovať aj ďalšie ženy. Bolo by to však zlé rozhodnutie.

V situácii, ktorá nás pravdepodobne čaká, to bude možno ešte nebezpečnejšie ako v období pred koronavírusom. Ak by totiž rodička potrebovala urgentnú pomoc, tak sa môže častejšie stať, že sanitky budú veľmi vyťažené a pomoc môže prísť ešte neskôr, ako za bežných okolností. Treba si uvedomiť, že v nemocniciach sa vždy koncentrovali chorí, aj infekční pacienti.

Napriek tomu je to stále najbezpečnejšie miesto pre pôrod. Nikomu by som neodporúčal rozmýšľať o tom, že by bolo lepšie rodiť doma. Ani pred vírusom, ani počas neho, ani po skončení epidémie. Domáce pôrody boli kedysi bežné a máme tendenciu ich romantizovať. Avšak treba povedať aj to, že bola neporovnateľne vyššia úmrtnosť a chorobnosť matiek a detí. Dnes aj krajiny, kde je stále vysoké percento domácich pôrodov, od nich ustupujú.

Na niektorých portáloch prebiehajú diskusie, že sa skracuje doba, keď sú ženy v šestonedelí v nemocnici. Je to tak aj u vás?

Počul som o tom. Ale neviem si to reálne predstaviť. Dlhodobo ako pôrodníci hovoríme, že by sme ženy po pôrode pustili domov po 24 alebo 48 hodinách. Problém je na strane neonatológie. Novorodenec musí byť podľa ich predpisu minimálne 72 hodín v pôrodnici. Počas tejto doby sa vykonajú viaceré skríningové vyšetrenia, zabezpečí sa očkovanie. Tým, že sa teraz obmedzila dostupnosť ambulantnej starostlivosti, je ešte ťažšie zabezpečiť, aby novorodenci mali všetky povinné vyšetrenia možnosť absolvovať po eventuálnom skoršom prepustení.

Takže vy to nerobíte?

U nás sme sa s tým nestretli. Ak by neonatológovia púšťali deti skôr, prekročili by vlastné nariadenia, ktoré považujú za logické. Ak by sa nevykonali všetky povinné vyšetrenia a novorodenec by mal prípadne následky, neviem, či by to bolo obhájiteľné.

V prípade, že by niektoré pracoviská vedeli zariadiť, aby malo dieťa aj pri kratšej dobe v nemocnici všetky potrebné vyšetrenia zabezpečené, bola by to ukážka, že keď sa to dá teraz, dá sa to aj v budúcnosti. Potom by sme mali diskutovať, či treba byť tak dlho po pôrode v nemocnici. Patríme totiž ku krajinám, kde je tento pobyt najdlhší.

Od 15. marca máte v karanténe päť lekárov, osem zdravotných sestier a dve sanitárky. Dotklo sa to aj pôrodnice?

Nemocnica je veľká a ja nechodím veľmi mimo našej kliniky. Povedal mi však o tom primár pediatrie. Na našu kliniku to nemalo žiadny vplyv.

Máte oddelený vstup pre ľudí podozrivých na COVID-19?

Na vrátnici sú ľudia, ktorí rozdeľujú a informujú pacientov. Keď prišla tehotná s teplotami, avizovali nám to a urobili sme potrebné opatrenia. Nemáme dve pôrodnice, jednu pre infikované a jednu pre zdravé ženy. Ako som už spomínal, máme však pripravený postup, ak by infikovaná žena rodila, aj ak by bol potrebný cisársky rez.

Uvedomujem si, že musíme byť opatrní. Pôrodníctvo bude musieť totiž fungovať aj v čase vrcholu epidémie. Tretia najväčšia pôrodnica na Slovensku s takmer 2500 pôrodmi sa nedá nahradiť zo dňa na deň inou. Bolo by nešťastím, ak by sme sa dostali všetci do karantény, lebo pôrodnica fungovať musí.

Máte záložné tímy, ak by časť pôrodnice bola v karanténe?

Debatujeme s vedením nemocnice aj s medicínskym epidemiologickým koordinátorom nemocnice denne. Niektorí ľudia doma sú, ale nefungujeme tak, že by sme chodili na 12-tky a tímy by sa nestretli. Kolektív nie je rozdelený.

V nemocniciach sú zakázané neakútne výkony. Niektoré nemocnice to zobrali tak, že začali odmietať umelé prerušenia tehotenstva. Stretli ste sa s tým?

Debatovali sme o tom. Ak interrupcia nie je akútny zákrok, tak čo už je? Prosím, nebavme sa filozoficky, či interrupcie áno či nie. Tak otázka nestojí. Ako lekár som týmto prístupom prekvapený. Desať rokov dozadu tu bola ťažká pandémia chrípky H1N1, ktorá postihovala aj tehotné ženy, ktoré boli jednou z najrizikovejších skupín.

Jedno percento všetkých chorých boli tehotné a mali často veľmi ťažký priebeh. V roku 2009 umrelo na Slovensku šesť tehotných na túto pandemickú chrípku. Bolo to niečo strašné. Uplynulo len 11 rokov a máme tu inú epidémiu a o 10 či 12 rokov budeme mať ďalšiu. A vždy prídu opatrenia, debaty, diskusie.

Ako to myslíte?

Teraz diskutujeme, čo je akútna starostlivosť, či sú to len onkologické výkony, úrazy a pôrody. Stretávam sa s tým, že niekde prestali robiť amniocentézy, niekde prestávajú fungovať ambulancie pre rizikovú tehotnosť. Diskutuje sa, či robiť tehotným glukózový test na odhalenie tehotenskej cukrovky.

Ale veď nemôžeme predsa zanedbať starostlivosť o tehotné pre potenciálnu hrozbu vírusovej infekcie, ktorá má na rozdiel od tej spomínanej aktuálne u tehotných ľahší priebeh ako v bežnej populácii. Tehotné musia aj v tejto situácii dostať starostlivosť, ktorú považujeme za zodpovednú a ktorá má pre ženu a plod význam, aby prešli bezpečne nielen pôrodom, ale aj celou graviditou. A platí to aj pre iné výkony.

Teda aj pre interrupciu?

Áno, nemôžeme teraz niekoho prinútiť mať dieťa, keď má zo zákona nárok, že do 12. týždňa tehotnosti môže ísť legálne na interrupciu. Nie je žiadny vojnový stav, zdravotníctvo zatiaľ nekolabuje. Nemôžeme povedať, že si žena musí dieťa nechať, lebo sa robia len akútne zákroky. Tento výkon je závislý od času, a teda po 12. týždni gravidity sa nesmie vykonať. Ďalšia vec je, že čím sa robí neskôr, tým je väčšie riziko komplikácií, čo tiež nie je zanedbateľný fakt.

Vie sa, že čas hrá zatiaľ proti nám, počet prípadov COVID-19 neklesá, ale rastie. Nie sme v situácii, že to teraz odložíme a urobíme o týždeň. O pol roka to odložiť nemôžeme. Týchto prípadov odmietnutia je podľa mojich informácií veľa. Áno, nie je to vec, ktorá zachraňuje žene život, ale súčasne platí, že na takéto konanie má zo zákona právo. Asi nemôžeme žene povedať, že v tomto období nemá nárok na interrupciu a musí porodiť nechcené dieťa.

Stretávate sa s tým, že to niektorí odmietajú robiť?

Áno, stretol som sa. Nechcem hovoriť filozoficky o interrupciách, ale pragmaticky interrupcia patrí k výkonom, ktoré sa nedajú odložiť.

Čím to je, že to niektorí lekári teraz nechcú urobiť? Majú toho veľa, nesúhlasia s tým?

Sebakriticky by sme mali povedať, že teraz by sme ešte nemali byť preťažení. Vieme, koľko je infikovaných pacientov. Testuje sa málo, reálne je infikovaných omnoho viac ľudí, ale vieme, že v nemocniciach zatiaľ nie sú ťažké prípady. Operácie a ambulantné výkony, ktoré sa dajú odložiť, sme odložili, takí preťažení gynekológovia a pôrodníci zatiaľ nie sú.

Zaťažujú nás prípravy, je toho dosť, ale odmietanie interrupcií nie je z nedostatku času. Či to niekto len zneužije, alebo to dlhodobo odmieta robiť a je k tomu nútený a teraz využil túto situáciu, to mi neprináleží súdiť. Niekto môže mať pocit, že keď sa operujú len vážne stavy, nemala by sa robiť interrupcia zdravej žene. Ale čo má tá žena urobiť? Má si nechať dieťa a dať ho na adopciu? Môže, ale to môže urobiť vždy. Zákon je podľa mňa na strane ženy a má mať právo interrupciu podstúpiť.

Peter Kaščák (49)

Narodil sa v Trenčíne. Vyštudoval Lekársku fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. Od skončenia školy pracuje vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne. Posledné roky dostala klinika ocenenie pre najlepšiu pôrodnicu roka podľa hodnotenia analytikov HPI. Od septembra 2006 je vysokoškolským učiteľom na Fakulte zdravotníctva Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne. Je krajským odborníkom pre gynekológiu a pôrodníctvo v Trenčianskom samosprávnom kraji. Je členom Slovenskej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti, Európskej spoločnosti gynekologickej onkológie a od roku 2004 je za Slovenskú republiku diplomatom The New European Surgical Academy so sídlom v Berlíne. Kaščák bol zakladateľ hudobnej skupiny Bez ladu a skladu. Jeho brat Michal je členom redakčnej rady Denníka N.

nikusiak9
27. mar 2020

@chillily vcera tvrdili na unb ba ze ne

chillily
27. mar 2020

@nikusiak9 dnes mi hovoril švagor, že jeho kolegyňa má teraz niekedy rodiť a povolili jej manžela, možno sa medzitým niečo zmenilo.

jany149
27. mar 2020

Moja kamoška rodila teraz 24teho v Leviciach a nemohol byť otec pri pôrode

Strana
z2