Páčia sa vám dvojité priezviská?
Zaujímal by ma názor čo najviac žienok na nový trend - dvojité priezvisko ženy po vstupe do manželstva. Nechali by si si obe mená? Ide o to, že mám dosť ojedinelé meno čo sa mi páči, no mužove je úplne bežné a plno žien by sa volalo ako ja. Spojením oboch by som už mala úplne unikátne meno, ale zase sa mi to zdá aj dlhé. Čo myslíte vy? Mená sa spolu hodia, keby sa nehodili, tak to už vôbec by som neriešila spolu. 🙂
@smiesneusko Vidim, ze sa to vacsine nepaci, ale na priklad, mne sa paci 🙂 Podla mna je to uplne normalne zobrat si manzelove priezvisko, ale nechat si aj svoje, v com by bol problem?? Ja to nepozeram z nejakej tradicnej, dedinskej perspektivy, ja som cely zivot zila s mojim priezviskom,to je moja identita uz 30 rokov, nemozem ani nechcem to len ta gumickou vymazat. A paci sa mi spojenie mojho mena a priezviska, tiez znie unikatne (lebo povodne nie som zo Slovenska). Priatel je zo Slovenska a ma krasne priezvisko, ktore by som si urcite pridala k svojmu.
@smiesneusko Ja mam len muzove, ale pacilo by sa mi mat oboje 🙂 Skoda, ze som nad tym predtym nemyslela.. Ale to poradie da mi nepaci - ved ak to berieme chronologicky, tak dievcenske by malo byt prve.. Ale to chcem asi vela od nasich uradov rozmyslat logicky... 😝
@smiesneusko aj ja mam dve.
dovod ponechania si svojho bol ten, ze som sa vydavala skoro 30rocna a vobec mi neprislo normalne vzdat sa niecoho, co bolo tak dlho mojou sucastou..dvakrat sme kvoli tomu odlozili vyplnanie ziadosti o uzavretie manzelstva, no ked som to ani potom nedokazala prekonat, brala som to tak, ze to priezvisko mi je sudene a ma mi proste zostat 😉 .
sposob fungovania s dvomi priezviskami a vlastne aj vsetko ostatne perfektne vystihla @hradnapani vcerajsim prispevkom z 23.57 😅, absolutne sa s tym stotoznujem.
@cobhan ahoj, prosim ta, mozem trosku od veci otazku? vidim, ze zijes v Irsku a podla tvojho nicku mi napadlo, ze sa mozno vyznas v miestnych specifikach jazyka..nevies nahodou prosim, aky je vyznam mena "Siobhan"?. Mne sa uz roky velmi paci, no neviem sa dopatrat, co presne by malo znamenat. Asi je to fakt blba otazka, ale vidim tvoj prispevok pri debate o menach, tak si hovorim, ze sa skusim opytat...
@klincek Ty si dobra, takze vrtalo Ti to v hlave riadne a odkladali ste vyplnanie tlaciv....no kiez by som ja takto viac zavahala, nejak som sa citila v danom momente zaskocena a nepripravena a rozhodla som ako som rozhodla, dnes mi je to luto. A najviac ma dozrala matrikarka par rokov po sobasi, ked som jej spomenula, ze by som si rada doplnila svoje priezvisko k manzelovmu - vraj potrebujem jeho suhlas k zmene mena! Tak toto ma dostalo do kolien. Cisty stredovek na SK!!!!
@jabadaba ja som o ponechani si svojho priezviska zartovala uz davno pred svadbou..a ked prislo na to tlacivo, tak som si uvedomila, ze to nie je zart, ale dlhodobe presvedcenie, a ze teda nema zmysel to silit.. potom sme si s mm robili srandu, ci si teda nevezme on moje-no akosi sa mu do toho nechcelo 😀. ale asi preto chapal, preco sa ja nechcem vzdat svojho🙂
to s tou zmenou a suhlasom manzela myslela matrikarka vazne? to sa mi vobec nezda normalne, ved si dospely clovek, plne sposobily na pravne ukony 😕. a pokial by islo len o pridanie tvojho priezviska, na manzelovom sa nic nemeni, ved ti zostane..nemohlo to byt len tak, ze sa jej nechcelo to riesit? lebo niekedy uradnici robia take "pitominy" len z vlastnej lenivosti..nezistovala si uz k tomu nic? si mi nasadila chrobaka do hlavy, asi sa na to mrknem..
Je to obcas dobre kvoli detom, ak je zena rozvedena a opat sa vyda, aby bolo zrejme, ze jej deti z predosleho manzelstva su jej 😀
@klincek no zda sa, ze to myslela uplne vazne, ja som zostala total mimo z toho. Presne, som svojpravny clovek, hadam za mna nebude udelovat suhlas manzel. To kde sme? Ona trepala, ze aj pridanie priezviska je zmena mena a tak ako sme obaja podpisovali so spolocnym suhlasom ake budeme mat po svadbe priezviska my ci deti, tak toto je to iste a treba n to suhlas. Je to absurdne. Akokeby sa zena slobodne nemohla rozmysliet a zmenit svoje rozhodnutie bez svojho majitela a pana! 😀 Vsak takto aj manzela obcas volam. Ma z toho srandu.
@smiesneusko ...podla mna je to sobna vec kazdeho.My sme to zriesili takto: ja nechcem priatelovo priezvisko po svadbe....a nechcem mat ani dve.A tak si on vezme moje priezvisko 😀
@jabadaba @lyzzy inak, aj u nas to skoro takto dopadlo. Moj muz by s tym nemal ziadny problem. Ale napokon sme to zamietli, jednak preto, ze jeho rodina by to vobec nerozchodila (a hadam by ho aj vydedili) a hlavne preto, ze moj muz ma rovnake krstne meno ako moj dedo a zrazu by som mala doma jeho presneho menovca a to som si tiez nejako nevedela predstavit. Lebo clovek s takym menom a priezviskom bol pre mna v mojom zivote iba jeden a tym bol moj fantasticky dedko. Keby nebolo tohoto, tak by sme to velmi realne zvazovali.
@hradnapani ....no tak to by veru bolo divne.
Najlepsie bolo ked sme isli vybavovat ten papier co som potrebovala do porodnice lebo nie sme manzelia este a maly ma priezvisko po mne.Teta matrikarka sa nas pytala preco sa maly vola po mne.Tak sme jej toto o zmene priezviska povedali a ona len tak s kludom anglicana polozila pero,zlozila si okuliare a povedala:
22 rokov robim na matrike ale s tymto som sa este nestretla. 😀
@lyzzy vyborne 😀
ja si tiez stojim za nazorom, ze pokial nie su manzelia, priezvisko ma byt po maminke 😉 a aj poznam take pripady, ale je ich ako safranu . A jeden pripad poznam aj taky, ze manzelka si nechala iba svoje rodne meno a dieta ma priezvisko po nej. Ale pan manzel je cudzinec, takze preto to asi berie sportovo. To Slovacisko by nedopustil 😀 😝
@hradnapani ...tak neviem.Moj partner je rodeny blavak 😀 ....to zalezi od cloveka.My sme to brali prakticky:....aj tak sa zoberieme a potom by trebalo menit priezvisko aj velkemu aj malemu.Tak preco to nespravit takto.
Najlepsie bolo ked sme to oznamili nasim:....otec sa rozplakal,lebo uz si myslel ze nas rod skonci.Lebo sme same baby. 😀 ....takto klan pokracuje 😉
@lyzzy no ved to su tie vynimky, co potvrdzuju pravidlo 😉
ale dieta ste mali pred manzelstvom a dali ste mu tvoje meno a nechcete to menit, dokonca sa prisposobi partner. Super 🙂 ja fandim takymto rozhodnutiam.
Ale ti co spominam, dieta este ani len nemali, proste to napisali do ziadosti o manzelstvo. Oni boli tak rozhodnuti este davno pred narodenim potomka.
A ano, pripomenula si mi . Ja som tiez posledna v rodine s mojim menom, tak som si to priezvisko nechala akoby na pamiatku. Ale moje deti ho uz nezdedia 😒
@hradnapani .....mne to pride uz take prirodzene.Ja som nikdy nechcela mat jeho priezvisko.Nepaci sa mi a kto pozna jeho ,,tatinka" tak ten chape.
@hradnapani u nas v rodine to je tiez tak - otcova sesternica si ponechala vlastne priezvisko a jej jedine dieta s manzelom ho ma po nej. Syn. A nikto neriesil, nuz ale to su umelci, tam sa nikto nepozastavuje. Detto jej matka, vzdy bola tak ako za slobodna. I ked ona deti pomenovala po manzelovi. Az sa divim. No ale vidis, jej deti, obe dcery si uz ponechali nielen sebe priezviska rodne, ale aj detom ich dali.
@cobhan grace poznam, je to fakt bozia milost🙂, a netusila som, ze siobhan ma rovnaky vyznam-ale asi kazdy narod ma meno, ktore toto vyjadruje
@jabadaba malo by sa to vyslovovat "šibn" alebo "šivn", ak si spravne pamatam-to uz sa mi uz nezda az take pekne 😅 ..ale ta pisana podoba je krasna, podla mna az vznesena 🙂

ja mam obidve a dokonca, ako to tu baby nemaju radi manzelove mam bez koncovky -ova. Oficialne si pisem cele meno, manzelove priezvisko a za tym svoje, ale v beznom styku pouzivam len svoje skratene meno a manzelove priezvisko. Mala ma priezvisko po manzelovi a tiez bez -ova na konci. Zijeme v zahranici a tu by to sposobovalo zbytocne nedorozumenia, takto ma cela rodina jedno priezvisko (muzsky tvar) a je klud. Navyse ked potrebuje predlozit diplom alebo certifikat, co som si robila este za slobodna je to jednoduchsie a nemusim ho vsade davat aj so sobasnym listom.