Páčia sa vám dvojité priezviská?
Zaujímal by ma názor čo najviac žienok na nový trend - dvojité priezvisko ženy po vstupe do manželstva. Nechali by si si obe mená? Ide o to, že mám dosť ojedinelé meno čo sa mi páči, no mužove je úplne bežné a plno žien by sa volalo ako ja. Spojením oboch by som už mala úplne unikátne meno, ale zase sa mi to zdá aj dlhé. Čo myslíte vy? Mená sa spolu hodia, keby sa nehodili, tak to už vôbec by som neriešila spolu. 🙂
Mne sa to zda dost komplikovane, neprakticke v beznom zivote, jedine zeby si bola spisovatelka 🙂
@smiesneusko Priznám sa, mne sa to nepáči. A ešte keď čítam alebo počujem napr. Sisa Lelkeš Sklovská a podobné tie tvary, tak sa mi nožík vo vrecku otvára 🙂 Ale hlavné je, či sa to páči tebe, ty sa tak budeš volať a písať ..... a prípadne sa treba zamyslieť nad tým, ako by sa potom volali deti. Oni by mali len mužove priezvisko, či aj tvoje ?
Mne sa to tiež nepáči, keď si beriem muža za manžela, tak by som chcela, aby sme sa volali rovnako a nie každý inak a keď budete mať deti, tak to potom ako??? Každý iné priezvisko?
ja som si tak dala koli starším deťom ale teraz banujem bud mi to druhé v papieroch zabudnú napísať alebo sa nezmestí do koloniek a ani sa nepredstavujem z dvoma priezviskami
@smiesneusko nepáči sa mi to a je to podľa mňa aj nepraktické - kde sa už budeš predstavovať dvoma priezviska, nikto ťa nebude tak oslovovať, pri vypĺňaní tlačív budeš tiež škrípať zubami, lebo sa to nikam nezmestí (ja mám jedno meno a jedno priezvisko, obe pomerne dlhé a teda mám dosť pri tom vypisovaní 😝 )
úplne odveci mi príde, keď si žena po sobáši manželovo priezvisko nechá bez -ová, svoje s -ová... jedna nejaká tuctová redaktorka z neviemktorej tv to zdôvodnila tým, že na jednej strane si ju ľudia pamätajú z obrazoviek s dievčenským menom a zároveň si chce zobrať aj manželovo priezvisko ale nerada by divákov miatla - no keby "hviezda" vedela, že ju ľudia registrujú v tých správach ešte menej ako logo tv v rohu obrazovky, tak by bola asi hodne sklamaná...
ale tak môže ti byť jedno čo sa komu páči, sprav si ako uznáš za vhodné 😉
@smiesneusko ano, pacia sa mi a lutujem, ze som sa takto nerozhodla. Zdalo sa mi mat obe priezviska pridlhe no teraz to vidim inak. Takze, ak mas este navyse svoje priezvisko pekne, tak si ho ponechaj a priber si k nemu manzelovo. 😉
@smiesneusko
Nie, nepáčia.
ani mne sa to nepáči. nechcela by som mať iné priezvisko (aj keď dvojité) ako moje deti.
@miku1 iba muzove 🙂
@mnamko nad tym som rozmyslala ze mi to uradnych papierov mozno nevojde a ze predstavovat by som sa chcela len jednym, iba pisat s dvoma. ☹
@jabadaba no moje priezvisko sa mi praveze az tak nepaci, pri predstavovani mi to aj dost vadi pretoze sa to spodobuje kludne na nadavku. 🙂 ale zase to muzove meno je take obycajne nicim zaujimave
@smiesneusko jaj tak, asi som zle porozumela. Myslela som, ze tvoje priezvisko Ti pride nevsedne a krajsie od muzovho. No je to na tebe, na matrike dostanes na vyber. Ja by som sa dnes rozhodla inak. A to som mala priezvisko pekne, prijemne a nic neasociujuce. Je mi luto, ze som sa ho vzdala, predsa len to bola moja znacka, identita, moja rodina. Ale tak zas, muz je stastny, ze nosim jeho priezvisko, on si zaklada na spolocnom mene, patrim k nemu aj tym menom rovnakym. Je to konzerva v istych smeroch. 😀
@smiesneusko ja mam dve. Predstavujem sa iba jednym (ktorym konkretne, tak to zavisi od situacie, ci som v praci alebo riesim detsku lekarku ci skolku ci nejake spolocne rodinne zalezitosti), ale do papierov a podpisov pisem samozrejme obidve.
Nevidim na tom nic neprakticke, ani skarede, pismena sa mi vzdy zmestili.
Mne sa praveze paci to, ked ma niekto originalne meno a je nezamenitelny - pri tych dvoch menach je to lahke 🙂
akurat na Slovensku sme v tomto este dost uzkoprsi, aj ja casto pocuvam kadejake poznamky. Na jednej strane povedia, ze je to moja vec, na druhej strane komentuju , ale to uz jednym uchom dnu, druhym von 😝
Ja som spokojna, mam svoje vlastne meno, plus spolocne rodinne.
@hradnapani hezke. 🙂
@jabadaba akurat sa mi nepaci poradie. Ze najprv musi ist muzove meno, potom vlastne. Na to som si musela zvyknut, ale slovenske zakony nepustia. V Cechach to maju tusim naopak.
@hradnapani presne! Aj toto bol pre mna impulz na matrike, preco som nakoniec nezvolila obe priezviska. Neslo mi do hlavy preco moje rodne ma byt zrazu na druhom mieste. Nechaal som to teda tak a spontanne sa rozhodla len pre muzovo, ale skrie ma to s odstupom casu a uz by mi asi to poradie neprekazalo.
My sme tu tak celkovo akosi zadubeni. Lipneme na takych pomylenych tradiciach.
@jabadaba ja som cumela ako puk, odpovede na otazku "preco" som sa nedockala, jedine len to "lebo zakon" a bolo. Tiez ma to skrelo, ale predstava zbavenia sa mena, ktore ma viaze s mojou povodnou rodinou, bola pre mna neprijemna.
Inak, s tou tvojou poslednou vetou suhlasim maximalne! Aj v tomto sa odraza to, ze sme velmi patriarchalna krajinka. A oci som valila, ked som videla synov rodny list. Kto je uvedeny na prvom mieste ako rodic? otecko...
@hradnapani to fakt? No musim zajtra mrknut na RL, som si to nevsimla. Ak je to tak, tak je to k jedu, ako nech sa nehnevaju!
A ano, ja som sa tiez s ocami vonku pytala, ze ako je to mozne, ze moje meno ma byt na druhom mieste a ze ja by som to chcela inak. Nedalo sa. Teta dala na vyber tak alebo onak, nijak inak a finito. Tak ja som potom nejak zlavila zo svojich predstav. Vsak to mi je najviac luto, ze som sa vzdala mena, ktore ma spaja s rodinou. A s odstupom casu to povazujem za pekne nefer, ze to takto je. Najma kvoli svokre ma to takto skrie, kedze vypustila zopar hlasok a kvoli nej by ma extra hrialo mat obe priezviska.
@hradnapani presne to sa paci aj mne. tiez by som sa predstavovala iba jednym tym muzovym, ale pisat by som si chcela obidve, aby sa to nedalo zamenit s inymi osobami. 🙂
@jabadaba mne by prave poradie aj vyhovovalo najskor muzove potom moje, tak sa mi to aj hodi
@jabadaba je to tam tak. Ja si pamatam, ze ma to veeelmi zamrzelo. Ako cerstva prvomatka som mala pocit, ze ako matka som dost nemozna (ale to bola iba taka moja hormonmi podfarbena predstava) a ked som zbadala toto, tak som mala pocit, ze mi to tento stat urobil naschval 😀
Za mojich detskych cias sa rodicia do RL pisali vedla seba (otec samozrejme vlavo, ale nebolo to take explicitne prve miesto), ako je to teraz.
@smiesneusko no, tak to potom mas o to jednoduchsie, ze poradie vyhovuje. Tak byt tebou asi si ozaj ponecham obe mena a basta. Nech potom nelutujes. 😉
@hradnapani to je k jedu, zajtra overim ale asi nebudem mat ziadnu celostatnu vynimku, co? 😀 Nech sa idu volakde...paskudy. Mali by sme byt pekne v jednom riadku ako to bolo co spominas.
@jabadaba nedostanes 😀 Ja som vtedy aj zvazovala, ze sa ozvem na nejakom oficialnom mieste, ale pod tlakom strasti a slasti materstva ma presla chut riesit "blbosti".
Prosim Vas zeny a pise sa to aj s pomlckou ci len bez? Mne by sa pacilo s pomlckou, ale asi by to neslo.
@smiesneusko bez
@smiesneusko bez pomlcky. 😀 😀 😀 Mi to pripomenulo tu kauzu pomlcka Cesi Slovaci. 😀
@hradnapani vsak to, clovek ma starosti vyse hlavy tak neriesi. Ale mam do buducna kopec podnetov na nejaku lamparen. 😀
Ja mam dve priezviska a nie je s tym ziadny problem. Predstavujem sa manzelovym priezviskom, iba v situaciach, kde si ma ludia pamataju podla dievcenskeho, tak dievcenskym. Dieta ma priezvisko po manzelovi. Takze mame spolocne priezvisko a ja mem aj "svoje" 🙂
Mojmu manzelovi sa napriklad ani nepaci, ked sa zena vzdava svojho priezviska, ved je jej, ze to je ako keby ju vlastnil. 😀
ja mám obe no väčšinou používam manželove
@smiesneusko ... ja mam dve priezviska svoje aj manzelove ... pisem si bez pomlcky len s medzerou aj ked mnohi s tym maju problem .. vecsina ludi si totiz mysli ze tam musi byt autmaticky pomlcka 🙂 ... navyse manzelove priezvisko nemam vyslovene slovenske tak tam je dalsi problem ked namiesto cz mi pisu č .. takze niekedy kym mi konecne niekto niekde zapise moje dlhe priezvisko sa aj trochu "narobi" 🙂 🙂 🙂 ... vecsinou pouzivam obe priezviska (co aj uradne musim) ale "neformalne" niekedy na urychlenie len to druhe manzelove ... kolegovia sa niekedy smeju ze mozem aj podla toho ci sa na manzela "hnevam" alebo nie .. ak nie mam pouzivat obe ak ano tak len to svoje rodne 🙂 🙂 🙂 .... a niekedy si robime srandu ci sme tu obe alebo len jedna z nas 🙂 🙂 🙂 ... takze je s tym aj celkom sranda 🙂 .... mne sa vseobecne pacia dlhe mena aj dlhe priezviska ... aj moj syn ma oficialne dve krstne mena aj ked uradne pouziva len jedno ...

@smiesneusko mozes si nechat len tvoje dievcenske, v Spanielsku to tak funguje, zena sa nevola po muzovi. A deti maju jedno priezvisko po matke a jedno po otcovi