Pád vlády a zvyšovanie

15. dec 2022

Ako to bude teraz keď padla vláda? Neprechádza štátny rozpočet, čiže nebude viac pre rodiny - daňový bonus a vyššie rodinne prídavky?
Myslím si že teraz budeme na tom najhoršie my - občania. Nemyslím len tieto príspevky pre rodiny ale celkovo. Niesom volič toho debila ale trocha mam obavy čo bude 🙈

sweet20
15. dec 2022

ja tomu tiez nerozumiem

jaruska_12
15. dec 2022

Tak tu sa pripnem

domini404
15. dec 2022

Ja to chápem tak, že neschváli sa nový rozpočet, ideme podľa rozpočtového provizória. To znamená, že každý mesiac bude mať vláda len toľko peňazí, koľko mala v roku 2022.
Rátali v januári 2022 so zvýšenými príspevkami, platmi, dôchodkami? Nerátali.
Takže podľa mňa ani mamičky nedostanú, ani lekári, ani učitelia, štátni zamestnanci. A v konečnom dôsledku nikto, pretože tým pádom sa nedostane ani pomoc k ľuďom, čo sa týka energií.
Ak sa mýlim, som otvorená oprave.

loginexistuje
15. dec 2022

@domini404 treba si este uvedomit ze vtedy boli ceny energii zastropovane a kurit svietit sa musi v skolach nemocniciach domovoch dss a za 400% vyssie ceny tj toto vudu musiet zaplatit a zvysok je uz mimo na to nebude zvysok vam vysvetli Sulik ako sa uskromnit bol teraz na hrane ze nepodpori rozpocet za zidnych okolnosti

teda suhlasim plne s tebou plus tie naklady na energie neskutocne vzrastu

miriam11
15. dec 2022

To je úplné jedno, ty si im verila, že nejako pomôžu rodinam a firmám s financiami??? To vazne, fakt? Ved aj ta pomoc s energiami, kde schválili novelu ná dotácie je taký odrb, že až. Môžeš požiadať o dotáciu len za august,september. Máloktoré firmy malí v tom case zvýšene náklady napr.za plyn. Kto už v lete kúri??.. všetko si aj tak zaplatíme a par firiem skrachuje. Ci padla,alebo nie. Plytvanie financiami, odsúhlasenie ďaľších miliard na zbroj pre Ukrajinu. Takto môžem menovat donekonečna... čistý nezmysel, EÚ ťaha nás ku dnu.

kvietok2891
15. dec 2022

Pripnem sa

zuzanalila20
15. dec 2022

@miriam11 Aké miliardy na Ukrajinu? Povedz prosím presne, ďakujem.

zuzanalila20
15. dec 2022

@domini404 Mne sa vidí, že na energie schválili mimoriadny balík ešte na tento rok, čiže aj v provizóriu na budúci rok budú tie peniaze "navyše", myslím, že išlo o 3 alebo 4 miliardy. To aj SAS uznala ako oprávnené.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
domini404
15. dec 2022

@zuzanalila20 ak schvalovali balík, tak asi teraz na jeseň/zimu. Problém rozpočtového provizoria je v tom, že koľko peňazí mali vyhradených v januári 2022, toľko bude k dispozícii január 2023, atď. Kým prídeme k jeseni, všetci sme skončili 😀 ale napríklad ani ja nesúhlasím s rozpočtom na budúci rok. Nulové navýšenie energií? Možno v roku 2023...a v roku 2024 bude skok ešte väčší... kľudne mohli dať nejaké znesiteľné navýšenie do 25-30%.

zuzanalila20
15. dec 2022

@domini404 Nie je to tak, je to balík roka 2022/12 mesiacov. Čiže v januári 2022 mohli mať X a v januári 2023 to bude X+250k, ak som správne zachytila, že ten bonus na túto zimu sú tri miliardy. Nie tak, že v januári 2023 X a v novembri X + miliarda.

domini404
15. dec 2022

@zuzanalila20 nie som si istá mojou verziou, preto kľudne to môže byť aj tak, ako hovoríš ty. Každopádne, stále to nie je dosť na všetky výdavky.

lienka.7
15. dec 2022

Co bolo schválené zákonom, to platí a bude aj vyplatene. Stačí počúvať odborníkov- nepolitikov a nesirit paniku.
Ak neprijmu rozpočet teraz, prijmu neskor.

dreamss
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
draik
15. dec 2022

Rozpočet schválený zrejme bude, aj keď s úpravami. Najmä po tom, čo padla vláda. Nikto si nezoberie na triko problémy s energiami. Okrem toho v provizóriu má silné slovo minister financií, ktorému také potešenie asi nedoprajú.

loginexistuje
16. dec 2022

@lienka.7 nepises pravdu ku kazdemu navrhu zakona alebo novele apod piseme okrem ineho dolozku vplyvov a tam sa specifikuje aky vplyv financny bude mat zakon/zmena na napr OVM a odkial bude financovana mitigacia vplyvu
a to moze byt aj zo statneho rozpoctu (aj casto byva)
ale toto je bezprecedentna situacia neni rozpocet vlada v demisii provizorium
ak mali byt naroky kompenzovane v buducorocnom rozpocte v minulom roku taky vydavok nebol tak sa stat moze hocico

a rozpocet moze prejst rozne okresany a povedzme si rovno SAS za neho nezahlasuje a Smer a Hlas nemaju rodiny ako prvu volbu komu dat skor podporia dochodcov

loginexistuje
16. dec 2022

@zuzanalila20 to je pravda ale to je na to aby ak sa neschvalia prispevky na energie aspon v nemocnici v base a pod nezamrzli a svietili energie pojdu nasobne hore a stat bude mat velke zvysenie nakladov
co spravis s domovmi dss a pod

@evamarek77 penazi je dost ale ak bude provizorium co si myslim ze min mesic nas chyti tak och nemozu pouzit

hopsadobrandejsa
16. dec 2022

Noo teraz sa zrejme zacnu diat veci ak sa teda neschvali rozpocet. Nie som si isty, ci sa do konca roka najde riesenie v sucasnej situacii.

Co sa tyka danoveho bonusu alebo vyssich rodinnych pridavkov, to su zrejme mensie problemy nez to co nas caka bez zastropovania energii.

Ano, 1. decembra prisli s vyhlasenim, ze energie budu zastropovane lenze to bolo len oznamenie o dohode. V sucasnosti je to len slohova praca na A4-ke bez implementacie.

Je polka decembra a kazdy kto bol na stranke SPP je mu tento oznam povedomy:

"Cenníky za dodávku elektriny a plynu pre odberateľov v domácnosti a ostatných zraniteľných odberateľov zverejníme ihneď po rozhodnutí príslušných inštitúcií. Nové, regulované ceny uplatníme našim zákazníkom od 1. januára 2023 automaticky. "

URSO nevydalo ziadne rozhodnutie pretoze nie je schvaleny rozpocet a energetici nemaju ziadne informacie ohladne vysky kompenzacii na vyssie ceny energii. Nemaju ako vypocitat novu cenu lebo nemaju z coho vychadzat.

Ak sa nespamataju tak existuje realne hrozba, ze tie ceny poletia hore rovnako ako pre neregulovane subjekty a hoc aj pomoc neskor pride, pre mnohych to bude mozno neskoro.

Tak ako bola neadekvatna pomoc v zaciatkoch pre podnikatelov pocas covidu, tento scenar sa moze zopakovat aj teraz.

Cenniky energii pre rok 2023 mali byt zname koncom Novembra......1. decembra prislo len vyhlasenie a sme v polke decembra.

Ostava len dufat, ze stihnut doriesit energetikov, inak moze nastat podobny scenar so zalohovymi platbami ako v Britanii.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janinah
16. dec 2022

@evamarek77 peňazí je dosť? Však zadlžia ešte aj naše prapravnucata...a stále treba niečo aj uchmatnúť pre seba.o tom Ficovci vedia svoje.

miriam11
16. dec 2022

@hopsadobrandejsa už sa to deje. Od novembra chodía malým, stredným aj veľkým podnikom zálohové faktúry za plyn s 300% navysenim a musia to zaplatít. Mnohe firmy nemajú z čoho, zatvárajú, končia. Tento stav však v médiách nedávajú! Radšej zavesia titulný článok ako schválili dotáciu na energie pre podniky. Už však nešpecifikuju, že to sa vzťahuje za august, september. Vôbec neriešia real situáciu, ktorá je veľmi zlá od novembra. Jasné - je viazané s rozpočtom.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kvetinka75
16. dec 2022

pekne to začína, niektorým vo firmách nezvýšia platy, keď len o pár eur, pretože neprejde rozpočet. Uvidíme čo bude. Nepanikárim. Robotu mám a vždy budem mať tým som si istá, otázne je za aký plat a či nie aj viac robôt. Ale riešiť to budem, až keď sa vyskytnú problémy.

fireman666
16. dec 2022

@domini404 tak ako si napísala.. Takze energie budú za ceny také, ze polovica ľudí na to nebude nat

evelyn246246
16. dec 2022

.. v podstate je jedno na com sa dohodnu pretoze podla mojho nazoru by to pre ludi dopadlo rovnako s hocijakym scenarom a to vsetko drahsie pre ludi, ceny hore, pridavky bud minimalne alebo ziadne, co sa strati pri tych sialenych cenach vsetkeho, dochodkovy vek posunuty dalej a samozrejme platy take iste na hovno, vzhladom na rastuce vsetko totalne na hovno ...ajkeby neviem aka vlada bola tak neverim , ze nieco pojde dole alebo platy hore a dochodkovy vek? len dalej adalej popripade ostane na 64 cca..nechcem byt depresivna ale to je realita ..

sandrahi
16. dec 2022

vobec neviem odhadnut co teraz bude, kto co bude bojkotovat, ci bude niekto urazeni a podobne, ale tak podla mna ak uz raz nieco schvalili, tak aj ked vlada padla, tak by to mali dodrzat

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
valeria_h
16. dec 2022

Veľmi tvrdo narazíme. Vraciame sa späť do jaskýň.