icon

Pásový opar a ovčie kiahne - deti

laura_97
Včera o 19:49

Dobrý deň , idem si k vám po radu... Moja Mama dostala pásový opar , dnes sme zistili že je to on. Moja dcéra 6r. Bola dnes u mami, no mama z prevencie a obavy dcére dala vlastný uteracik , zákaz vaľania sa po posteli, zákaz dotykov, príbor si brala sama z pribornika atď... Myslíte že by sa mohla dcéra nakaziť ovčími kiahňami ak ich ešte nemala ? Teoreticky len vzduchom?? Najkomplikovanejšie je to, že nám zajtra má prísť po dvoch rokoch návšteva z Kanady s malou dcérkou pol ročnou a dosť ma to štve a bojím sa aby ona nedostala kiahne. Alebo by tie kiahne mohla preniesť malej moja dcéra ?
Veľmi prosím o radu, potrebujeme sa zariadiť tak aby nebola návšteva v ohrození.

Ďakujem ❤️

diaalex
Včera o 19:55

@laura_97 zažili sme to v lete mesiac pred dovolenkou. Dostal to manžel, kým mi to povedal, tak už bol z toho pomaly von, ale deti spali v jeho posteli (lebo sme o tom nevedeli), riadne sa pritúlili a teda ani jedna kiahne nedostala.
Teraz už sú očkované 🙂

reela
Včera o 19:57

Tak ono sa zoster prenasa, ked este to ma babka vo faze pluzgierov. Ked uz ma suche chrasty, tak by nemala byt infekcna. Dalsia vec je, ze sa to prenasa priamym dotykom, takze ste urobili nejake rezimove opatrenia, super. Len je sanca, sice mala, ale je mozne, ze sa to vie preniest aj vzduchom.
Ono ta mala by sa od tvojej dcerky nakazit nemala, lebo inkubacna doba pre ovcie kiahne je najmenej 10 dni. Az po tomto casovom obdobi by tam bola sanca, ze by sa nakazila od tvojej dcerky.
Inak porozmyslaj o tom, ze das dcerku zaockovat na ovcie kiahne. Ma potom v zivote oooveeeela mensiu sancu, ze dostane herpes zoster, lebo vidis, ze v rodine ste vnimavi na to...

domka222
Včera o 20:12

Nakaziť sa môže,ak bude v kontakte s tekutinou z pásoveho oparu. Aj to je málo pravdepodobné. Mala som ho a ani jedno dieťa sa nenakazilo.

laura_97
autor
Včera o 20:43
@diaalex

@laura_97 zažili sme to v lete mesiac pred dovolenkou. Dostal to manžel, kým mi to povedal, tak už bol z toho pomaly von, ale deti spali v jeho posteli (lebo sme o tom nevedeli), riadne sa pritúlili a teda ani jedna kiahne nedostala.
Teraz už sú očkované 🙂

@diaalex ďakujem veľmi pekne, ukludnili ste ma 🙂

laura_97
autor
Včera o 20:48
@reela

Tak ono sa zoster prenasa, ked este to ma babka vo faze pluzgierov. Ked uz ma suche chrasty, tak by nemala byt infekcna. Dalsia vec je, ze sa to prenasa priamym dotykom, takze ste urobili nejake rezimove opatrenia, super. Len je sanca, sice mala, ale je mozne, ze sa to vie preniest aj vzduchom.
Ono ta mala by sa od tvojej dcerky nakazit nemala, lebo inkubacna doba pre ovcie kiahne je najmenej 10 dni. Az po tomto casovom obdobi by tam bola sanca, ze by sa nakazila od tvojej dcerky.
Inak porozmyslaj o tom, ze das dcerku zaockovat na ovcie kiahne. Ma potom v zivote oooveeeela mensiu sancu, ze dostane herpes zoster, lebo vidis, ze v rodine ste vnimavi na to...

@reela starká to má vo forme pľuzgierov od dnešneho rána a teda dnes bola ráno s mojou dcérou. Ale boli zavedené opatrenia a vôbec teda nebola v kontakte s tekutinou z pľuzgierov. Toto ma trošku desí že je možné to preniesť vzduchom. Ale ak vravíte že inkubačná doba na nakazenie je 10 dní tak je to podľa mňa fajn..
A všetky povinné očkovania máme za sebou no teda ovčie kiahne v tom nie sú ... Každopadne porozmyšlam a veľmi pekne vám ďakujem ☺️

laura_97
autor
Včera o 20:49
@domka222

Nakaziť sa môže,ak bude v kontakte s tekutinou z pásoveho oparu. Aj to je málo pravdepodobné. Mala som ho a ani jedno dieťa sa nenakazilo.

@domka222 v kontakte s tekutinou nebola, len v spoločnom priestore

gabika8855
Včera o 21:25

Ja som mala pasovy opar a trvalo par dni kym som isla k doktorke....sestrine deti boli cely cas u nas a fungovali sme normalne ziadne opatrenia ...jedine ked som si to natierala a umyvala tak som sa neutrela do spolocneho uteraku na ruky ....a nikto nic nedostal odo mna

letfenixa
Včera o 22:00

Áno, syn dostal takto od môjho otca.