Pasterizované a homogenizované potraviny

betulinka1
6. okt 2019

Spravidla sledujem na vyrobkoch E, palmovy a repkovy olej. Dnes som hladala nahodou zlozenie smotany a zistila som, ze su spravidla homogenizovane (snad to pisem spravne). Ked som dalej hladala info, co to je, tak som zistila, ze aj v pripade pasterizacie sa stracaju vyzivove hodnoty mlieka, smotany a v pripade homogenizovanych vyrobkov, mozu sposobit dokonca zdravotne problemy. Uprimne skoro vsetky mlecne vyrobky su pasterizovane a homogenizovane. Ale potom ake mlieko, smotanu alebo ine mliecne vyrobky kupovat? Od bio farmarov nie, tak su zase ine rizika. Viete mi poradit? Je tu niekto, kto sa v tom vyzna? Co mam na mliecnych vyrobkoch sledovat?

lavender273
6. okt 2019

@betulinka1
Kupujem pasterizovane,len preto ze zakon (mimo SK) nedovoluje predaj nepasterizovaneho. Kupujem nehomogenizovane, co znamena ze naturalne to mlieko ma smotanu na vrchu (homogenizovane nemaju). Na sk nemas velmi na vyber, v obchode kupis len 'sracky'.
Preco od bio farmarov nie?

ikissedagirl
6. okt 2019

capovane surove mlieko z mliekomatu. robim si z neho aj jogurt. smotanu a syry kupujem normalne homogenizovane, pasterizovane.

ela_79
6. okt 2019

@betulinka1 Čo sa týka zachovania výživových hodnôt je pasterizacia šetrnejšia ako prevarenie. Ak kúpim mlieko z mliekomatu ( na puding, krupicu alebo palacinky ) tak sa to pri príprave prevari, surové by som neriskovala ... Ak balené tak pasterizacia je lepšia voľba ako UHT zahrev. Homogenizacia mi nevadí, je to akokeby naslahanie alebo rozbitie častíc, slúži k zachovaniu konzistencie aby sa ti jednotlivé zložky mlieka od seba neoddelovali, určite to nepovažujem za znehodnotenie mlieka alebo negatívny zásah do kvality.

betulinka1
autor
6. okt 2019

@lavender273 ok takze nepasterizovane v obchode nenajdem. A uz budem sledovat to homo. Od buo farmarov nie, nakolko som z oblasti, kde mame veeela kliestov a veeela nakazenych. Takze preto. A druhy dovod je, ze uprimne moc neverim ich hygiene. Trosku som Monk 😉.

betulinka1
autor
6. okt 2019

@ikissedagirl bojim sa mliekomatu. Znie to divne ale ako casto ho cistia aj tie trupky. 🙁

betulinka1
autor
6. okt 2019

@ela_79 toto som teraz na rychlo nasla ale nieco podobne som nasla aj na inych strankach o homogenizacii.

betulinka1
autor
6. okt 2019
ela_79
6. okt 2019

@lavender273 čo presne ti prekáža na mlieku z obchodu že si ho nazvala stávkou? Pasterizacia? Veď tá je lepšia ako prevarenie a ušetrí ti čas. Homogenizacia? Je super ak sa mi z mlieka, ktoré chcem naliať do kávy neusadza kade tade. Ak kúpiš plnotučné pasterizovane mlieko ( nie trvanlivé) tak podľa mňa nic zle neurobis. Ak chces spracovať na domáce mliečne výrobky tak kúpiš v mliekomatu alebo u najbližšieho farmara. A ako som pisala, bez pasterizacia alebo prevarenie by som nevypila. Nikdy nevieš či krava nemala kliešťa alebo nenastalo nejaké hygienicke zlyhanie pri dojení alebo transporte..

ela_79
6. okt 2019

@betulinka1 ak čítaš takéto linky tak asi žiadne mlieko pre teba nebude bez strachu ...
Skús iné weby 😊 Predpokladámm že nie je v možnosti farmárov poslať stado pred každým dojenim na zdravotnú kontrolu 😊 a potom aby ti mlieko od vybranej kravy nenadoji do prineseneho vedierka. Možno keby s mala istotu že kravy nechodia na pole a neriskujú kliešte ale to zas na mlieku cítiš pridanú hodnotu paše na pasienkoch 😉 V lete počas oddychu na horách som zvykla dávat deťom kozie, ale netrúfla som si neprevarit aj keď som pani aj kozu poznala a v regióne neboli kliešte ... Proste tá pasterizacia alebo prevarenie mi dáva pocit istoty.

betulinka1
autor
6. okt 2019

@ela_79 pasterizacia je teda v poriadku, v podstate sa tam znici menej latok ako prevarenim. Budem to sledovat na mlieku. Ja uz kupene z obchodu neprevaram, rovno davam malemu. Viem, ze niekto aj tie prevara ale to sa mi zda, ze uz v tom mlieku nie je nic. U nas v kuchyni varime casto so smotanou, hlavne polievky, ale citala som, ze sa to da nahradit spolu varenym mliekom a maslom. Nikdy som neriesila moc zdrave vyrobky, ale zistili mi reflux a kvoli tomu som sa zacala viac o stravu a vyrobky zaujimat. Stale ma prekvapia nove a nove “zahady” v potravinach, ktore nam skodia. Clovek si mysli, ze co je v obchodoch je OK, lebo to niekto kontroluje ale zila som vo velkom omyle. 😔

ela_79
6. okt 2019

@betulinka1 A ešte doplním čo mne na mliečnych výrobkoch vadí je napr škrob v smotanovych natierksch, želatína vo vybraných jogurtoch ( dávali do nizkotucnych aby neboli moc riedke, neviem či ešte dávajú, v poslednej dobe mám svoje oblubene a iné nestudujem), prehnane dlha trvanlivosť jogurtov - čo tie chudatka baktérie celú tu dobu jedia? Sú ešte živé na konci záručnej doby? Nemám rada ovocné príchute v jogurtoch - radšej biely najobycajnejsi aspoň s 3perc tuku a ochutíme domacim dzemom, nemám tiež rada ak jogurt precestoval pol Európy ... Ak je niečo nazvané jogurt zvykne to byť celkom ok, akonáhle mliečny dezert tak ruky dávam preč. Takisto maslo je fajn, maslenko nádielkou a neviem čo ešte už máva nejaké primesy

lula313
6. okt 2019

@betulinka1 prikláňam sa nazoru od
@ela_79 . Otec je Vs profesor, vedec, potravinar, viackrát som s ním rozoberala tuto tému a v podstate sa jeho názor zhoduje s tým, čo uviedla Ela. Netreba sa bat pasterizácie, tá sa deje pri niečo cez 70 stupnov na par sekund, nedochádza k znehodnoteniu vitaminov ako pri domácom prevareni a v domácich podmienkach ani nevieš dosiahnuť takéto zničenie mikroorganizmov pri zachovani už spomínaných vitaminov. Tebou uvedený zdroj nie je ziaden vedec, odborník, neobsahuje citáciu z nejakeho vedeckého casopisu a neviem, či len ja mám ten problem, ale ani sa neviem dostat k info, kto stoji za tou strankou a kto je za jej obsah zodpovedny a príde mi zavádzajúci. Možno to je iniciatíva, ktorá má podporit odbyt mlieka z ekologickeho poľnohospodárstva.. netusim🤷🏻‍♀️ ja osobne kupujem len bio mliečne vyrobky(pasterizovane) z AT, kde je cena porovnateľná s tými nebio a určite radšej podporím podnikateľa, ktorý dba na welfare zvierat..

montemotherone
6. okt 2019

@betulinka1 Pasterizacia sa robí práve kvôli ničeniu choroboplodných zárodkov. Od farmárov, z automatu kúpiš "živé" mlieko, či bryndzu, ale neriskovala by som 😏 Vždy je potrebné to pasterizovať (čiže zahriať na 75°C) ...https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Pasterizácia

montemotherone
6. okt 2019

@betulinka1 Inak smotanu môžeš nahradiť aj rastlinným "mliekom" 😉 V polievke, či prívarku to urobí dobrú službu 😉

betulinka1
autor
6. okt 2019

@lula313 http://www.mpsr.sk/index.php?navID=385&id=11870 ten clanok cerpal podla mna so stranky ministerstva. Je to tam tak isto napisane. A co hovori tvoj otec na homogenizaciu mliecnych vyrobkov? Mlieko z Rakuska je fajn, len ja kupujem to cerstve na Slovensku a to by som musela raz do tyzdna behat mimo Sk. Ale mas dobry napad, skusim zistit kto chodi tym smerom a z casu na cas si nechat kupit mimo Sk.

ela_79
6. okt 2019

@lula313 Mňa to vždy dvihne zo stoličky keď čítam také weby, kúpim živé mlieko so strachom vypijem bez prevarenia lebo zachovam o pár percent viac vitamínov a potom varím zeleninovú polievku ( a tam už strata vitamínov nevadí) aj keď zeleninu viem zjesť surovú bez rizika nákazy ...

prevenar
6. okt 2019

@betulinka1 prejdi na rastlinne mlieka ...idealne vlastnej vyroby. vyhnes sa obrovskym rizikam zo zivocisnych mliek - hormony - antibiotika - spracovane bielkoviny - konzervacne latky - a humus ako : krv, hnis , stolica a pod.

betulinka1
autor
6. okt 2019

@montemotherone uz to budem aj tak robit. Kyslu smotanu ako nahradis? Som citala niekde, ze tiez mlieko a citron. Pomer si nepamatam. Alebo smotanovy jogurt. Ale to sme asi tam isto ako kysla smotana.

ela_79
6. okt 2019

@prevenar Ak sa bavíme o mlieku, nie o inom mliečnom výrobku, tak do mlieka sa konzervačné látky nepridavaju, pasterizacia zničí baktérie a takto sa to uzavrie do obalu.

prevenar
6. okt 2019

@ela_79 porovnavas neporovnatelne ... zelenina nie je mlieko . varenie mlieka - zivocisnych bielkovin a zeleniny su dve rozdielne veci. varenim zeleniny sa mhohe vitaminy stavaju pristupne vs surova zelenina . napriklad z varenej mrkvy ziskas neporovnatelne viac vitaminu A ako zo surovej. varenie rastlinnej stravy - ako strukoviny likviduje lektiny a ine fyto-toxiny , ktore maju chranit rastlinu a tym sa stavaju daleko stravitelnejsie a vyuzitelnejsie pre cloveka ..co teda o pasterizovanom mlieku rozhodne neplati.

betulinka1
autor
6. okt 2019

@prevenar skusala som. Ale maly hned zisti, ze to nie je mlieko. Nechapem ako, kedze je zvyknuty na alternativy od mala. Aj ked som hovorila gastroentrologicke, ze davam malemu kokosove alebo ryzove mlieko, tak na mna kukla a povedala mi, ze to mu mozem dat aj vodu. Nema to pre telo ziadnu vyzivovu hodnotu. V spracovanej strave mu to nevadi. Ale kakao alebo kasa alebo gulicky musi mat mlieko, inak nechce.

prevenar
6. okt 2019

@ela_79 nepisal som len o konzervacnych latkach ..a v niektorych sa isto najdu ..netvrdim, ze v sade .

pralinka86
6. okt 2019

Pasterizovane je ok.. určite radšej to ako rastlinne nahrazky..
https://horecka.sk/2017/08/zbytocnosti-rastlinn...

natalia13
6. okt 2019

@ela_79
Veľmi spravne napisané.
Písala som diplomku o mlieku, neyreba sa bát ani paster. Ani homogenizacie.

betulinka1
autor
6. okt 2019

@prevenar mrkvu treba oprazit napr. na masle a az potom varit. Nestaci len varit. Potom dostanes najviac vitaminov z nej.

prevenar
6. okt 2019

@betulinka1 ..dieta konzumuje to co rodicia , cize co chces davat jemu - musite jest vsetci. to ,ze nemaju ziadnu "vyzivovu hodnotu" je nelogicka blbost .. kazde rastlinne mlieko obsahuje tuky, bielkoviny , sacharidy ... makove mlieko obsahuje 4x viac vapnika, ako kravske. na buduce chod po rady radsej k niekomu , kto tusi o com hovori 🙂

betulinka1
autor
6. okt 2019

@pralinka86 pekny clanok. Mi pripomenulo zlozenie Rama do omacky. Voda, palmovy olej, repkovy olej a kopec dalsieho.

soldi
6. okt 2019

@betulinka1 mozes uvarit a popucit s maslom. nemusis prazit. o mrkve pisem. ja davam detom rastlinne mlieka od ukoncenia kojenia. cize od cca roka. a neviem teda kolko si myslis ze uzitocnych latok sa nachadza v kupovanom mlieku a ci je ozaj mlieko take potrebne pre zdravy vyvoj 🙂 🙂 ze nemoze byt z tohto pohladu nahradene napr mandlovym mliekom. to mi pride syte dost a je plne bielkovin a zdravych tukov.

betulinka1
autor
6. okt 2019

@prevenar makove ano ale to som mu nerobievala. Spominala som len kokosove a ryzove.

ela_79
6. okt 2019

@prevenar Áno všetko má svoje za a proti, o výhodách varenia zeleniny z pohľadu stravitelnosti a aj iných samozrejme viem, to by bolo tiež na dlhšie to by sme mohli zachádzať do detailov ako mrkva pre uvoľnenie vitamínu A potrebuje olej a tak ... Ale späť k mlieku - pasterizacia ma oveľa viac plusov ako mínusov a prekvapuje koľko krát sa ľudia pozastavia pri pasterizivani mlieka a varenie zeleniny si povšimnutie málokedy zaslúži 😊