icon

Peniaze pre šibačov na Veľkú noc

4. apr 2023

Žienky koľko peňazí budete dávať deťom - šibačom na Veľkú noc? Ja som chcela dávať po 2 eurá ale ako som nad tým premýšľala, tak neviem či to nie je málo? Nemáme veľa peňazí a dávať po 5 eur mi príde v našej situácii veľa. Ako to máte vy?

lienka192
7. apr 2023

Vdakabohu mam syna a jedného synovca, ktorý ku nám chodí na sibacku. Obaja dostanú po 10 eur plus čokoládový zajac. Keby mam ale synovcov viac alebo dcéry, ktoré by chodili sibat kamaráti, dala by som chlapcom z rodiny 5 eur a kamarátom zo školy, susedom po 2 eura, plus kindervajce k tomu.

tosanosi
7. apr 2023

Ja dúfam, že naši chalani nedostanú nič okrem čokolády. Majú peniaze z narodenín, a nevedia na čo ich minúť. Jeden je školák, druhý škôlkar.

ivec16
7. apr 2023

cudzim cololadove vajicka… a potom bude dost pre vlastne deti… to ked pridu spoluziaci a pod tak cokolada… vnucatam bratrancom a pod potom 2-5-10€ ako komu, tak by som robila na sk…

realne nakupila som za 25€ kvalitnejsiu cokoladu, konkretne 4 baliky pre 4 deti… pojdeme ku kamaratke, deti budu hladat v zahrade vajicka

dasakvasnicova
Autor odpoveď zmazal
skjatqo
7. apr 2023

Tu je niečo na zamyslenie k pôvodu sviatkov.

https://www.youtube.com/watch?v=eYbPn624pHA
marisoul17
7. apr 2023

Pripravila som len také mini balíčky s vysluzkou, peniaze dávať nemienim. Nevidím dôvod. Ja tento cirkus okolo veľkej noci nemusím už od mala. Nikdy som nerozumela, prečo sa musim nechat obliať, vyplieskat korbáčom, na záver s úsmevom poďakovať a pustiť korunku.

dasakvasnicova
7. apr 2023

Co takto ist na vylet za tie € co by si dala sibakom ? My uz 3 rok takto chodime, ked sme si vypocitali kolko € stale davame na velku noc za jedlo, pitie, € rodine, 5€ blizkym susedom, bordel, voda vela krat v dome, raz sme skoncili aj s dcerou v bazene som povedala stacilo, ideme na 3 noci do Ciech, dame aquapark Moraviu, vylet do Brna, muz so synom si beru korbac, my s dcerou mame pre nich prichystane coko balicek, dam synovi € a bodka. Keby sme nikde nesli tak v pondelok urcite na den ideme prec ;)
Ked sme sa pred 5 rokmi pristahovali do nasej dediny som mala v kosiku nachystane 2 € pre susedov, sldcerinych spoluziakov, coko vajicka a zajacikov, syn s muzom isiel vysibat 2 susedy a syn od kazdej doniesol coko balik ako na Mikulasa a od kazdej po 20 € sa divam ? To nemyslia vazne ? Na druhy den ich stretnem sa podakujem a opytam preco tak vela davaju ? Ze oni su tak nauceni 😏 dnes balim kufor a zajtra Cechy dovi 😁

chillibubble
7. apr 2023

@elenatomasova nastastie od nikoho a tym tato tradiacia konecne zanikne.

dankanka
7. apr 2023

Ja vobec nad peniazmi ani neuvazujem :D. Cokoladove vajocka a pohostenie..musi stacit

chillibubble
7. apr 2023

inak ja osobne keby mam este aj syna a nahodou by sme toto praktizovali, tak ja by som dcera dorovnavala aj peniaze, aj sladkosti. nie ako nasi. brat si zarobil, s cokoladou sa ledva podelil(ale samozrejme kinder vajicka nie) a ja som bola mokra, x krat prezlecena a smradlava. navyse babka davala robit u susedy takych karamelovo-orieskovych barancekov a to davala sibacom do vysluzky, ani raz nebol taky barancek aj pre mna... pre mna je tradicia velkonocneho pondelka od detstva akasi krivda. vsetko ostatne okolo velkej noci ok, ale velkonocny pondelok u nas mazeme. vzdy som sa nevedela dockat kedy uz bude obed a ludia konecne prestanu chodit.

mamkalentedkova
7. apr 2023

Keď bola dcérka.mensia ,tiež som.davala ta 1-2 s..len keď prišiel môj malý bráško a bratranec tak 5.Ja tiež nie som milionárka ..svojmu synovi som.nedavala za šibačku žiadne peniaze ..babky mu vždy dali,ale zasa ,nedávali.mu.nejako.pravidelne cez rok vreckové alebo tak .Väčšinou už mal aj priemyslene ,čo si za tie peniaze kúpi .Nikdy som.dwrom nekupovala more hračiek ,hier a neviem čoho len tak .Niečo dostali len keď mali sviatok .Teraz by som to neriešila nijako inak .Vždy som nakúpila sladkosti,napiekka perličky a urobila balíčky ,do každého sladkého balíčka hodila nejaké 1-2€ a myslím ,že to úplne stačilo .

fineta
7. apr 2023

U nás tiež boli vždy pre šibačov len vajíčka, pohostenie a stužka na korbáč. Žiadne peniaze. Akonáhle sa začali rokmi do tejto tradície motať finančné vysluzky, synov to odradilo a prestali chodiť po oblievačkach. Darmo som prosila, aby im peniaze nedávali, robili si aj tak známi a rodina po svojom.

marisoul17
7. apr 2023

@nyusika lebo ten jeden deň v roku sa to volá tradícia, ku ktorej treba viesť už malých chlapcov a dievčatá treba poucit, že je to ok a má držať a nepapulovat. Potom sa divime, že naša spoločnosť má veľkú toleranciu k násiliu a zľahčuje ho, keď táto tradícia príde ešte veľkej časti Krásna a zábavná...

btus
7. apr 2023

Keďže k nám na oblievačku chodia len dvaja chlapci, tak tým po 5 eur. U nás sa šibe na Štefana a to dávam tak isto. 🙂 Ak by chodilo veľa detí tak max 2 eurá a čokoládové vajíčko

nyusika
7. apr 2023

@marisoul17 a nezabudnime to ešte nie značiť za kresťanskú tradíciu, že áno...

elenatomasova
7. apr 2023

@chillibubble no to je názor hodný dospelého....

elisebah91
7. apr 2023

Žiadne peniaze chlapcom ak dáky prídu davat nebudem....coko vajíčko stačí.....korunu by som dávala synovcom, ale kedze nemám žiadneho tak nic 😅

henka123123
7. apr 2023

Nikomu nic...vlastnym detom dam len po balicku cukrikov a hotovo

alja20
7. apr 2023

Tak my sme cudzím nikdy peniaze nedavali dostali vybrat z kosika sladkosti podla chuti a stuzku +pohostenie a dovi dopo...z rodiny krsnatam tie jedine dostali peniaze tusim po 20korun mamina davala+sladky balik,stuzku+obcerstvenie,zvysok bratrancov sladky balik,stuzku+obcerstvenie...to bolo dokym nezacali chodit do prace potom uz chodili iba symbolicky koli udrzaniu tradicie a nic nechceli iba pohostenie a pokvakanie pri kave a kolacoch☺️no a uz kazdy ma svoju rodinu tak len si zavolame a poprajeme❤️u mna som to zatrhla ked som si zalozila rodinu bo cela ulica by sa nasackovala s kamosmi cez rok ledva pozdravia a na velku noc by to po chalupach lozilo a cakalo odmenu reku toto nie...tradiciu udrzujem len v ramci babky a prababky ostatnym bud zavolame alebo napiseme a poprajeme pekne sviatky.Svojmu synovi davam ako kedy ked bol maly inak (jednu sladkost a malu hracku) a teraz ked ma 9zas inak (komix a sladkost)žiadne ze plnu tasku sladkosti a pomaly stvrtinu vyplaty...ludua zacali z velkej noci robit biznis a sutaz kto da vuac a kto viac dostane🤦chora doba...

lenyasa
7. apr 2023

Ja som moje deti naučila na tradície z čiech keďže tam chodíme k sestre, deň pred tým chodia na prutie, upletu oteckovia korbáče a na ďalší deň idú na šibačku lebo chcú aby dievčatá boli pekne a zdravé celý rok: za básničku, jemne šibanie po lytkach, dostane dieťa varené maľované vajíčko, sladkosť, dospelý štvrťák (poldecak) a každý odchádza za každú ženu slečnu dievča s mašličkou na korbaci. Peniaze žiadne. Deti sú nadšené lebo na konci dňa majú korbac plný krásnych stuh 🙂

Ked sme doma na sviatky na SK, tu som to naučila deti z ulice, a maminky všetky sa pridali, každá mamina si nakúpila stuhu, prvé sviatky boli pre ne namáhavé lebo stuhu hľadali v celom dome 🙂 od vtedy majú zasoby, dávajú výhradne sladkosť, cukríky, ovocie, deti povedia básničku, pri tom šibu po lytkach a samozrejme uštedria ženám kyblik teplej vody, pre zachovanie tradície na SK. Dievčatá aj ženy si to užívajú, nie je to nasilu. Je to krásne, deti si to vážia viac ako peniaz. Hlavne peniazmi sa nikdy nezavdacite, vždy to bude pre ne malo, a naopak pre vás vela. Najviac sa mi na našej VN páči že deti neočakávajú peniaze, a práveže je to skôr pre nich iba ako bonus.

lubinkap
7. apr 2023

Baby a prečo dávate peniaze??? Mne to príde trápne a neslušné keď ešte niekto očakáva, že dostane peniaze...
My stále pohostime a dáme po vajicku/zajačiku...a cudzí k nám oblievat ani nechodia iba rodina a kamaráti

kristinkakvetinka
7. apr 2023

Mam dvoch chlapcov keď boli malý tak od známych dostávali od 2 do 5 euro a od blízkej rodiny od 20 do 50 euro.Ale nikdy som to neriesila ,čo kto dal bolo na ňom. Ka by som cudziemu dala asi max.5 euro q nejaké vajíčko.

patulieenka
7. apr 2023

Synovcovi som davala 20€, no lenze ako roky pribúdali, uz su chlapci traja a ja na materskej. Tak uz davam po 10€ kazdemu .. predtym, ked som pracovala som to moc nepocítila, ale z rodicaku uz to je ine. Cudzi k nam nechodia, a keby prisli dostanu po vajicku a hotovo 🫠

kozova87
7. apr 2023

Mám chlapca doma,čiže chválabohu som tomuto odbremenená neznášam túto trapošinu so šibačkou,ale nikdy by som nedávala deťom peniaze za šibanie,netreba ich na toto učiť.

renicka21
7. apr 2023

Dievčatá pozrite aj toto je možnosť...trošku na oľahčenie 😉 😂👏

btus
7. apr 2023

@valerya no, ja som tancovala v súbore a oblievačka nebolo divadlo pre ľudí, tak možno pre susedov, keď na mňa vyliali pred domom 5 vedier vody. 🙂 . Dokoncy sa to praktizuje aj na sídlisku ( v panelákoch). Dievča vyvedú pred panelák, aby nebolo vody v byte alebo vo vchode. 🙂. A ako dlho sa zdržalo záviselo od toho, kde začínali a končili 🙂

babatkoo
7. apr 2023

Kus kolaca od korbaca a este k tomu gros... uz v tej riekanke si to pyta situacia 🙂 Zalezi kolko pride sibacov, ak pridu 3 ks tak by som zvolila vyssiu ciastku asi 5.00 ale ak ich pride 10 a viac.. bohuzial iba cokolada, kolac, napoj. Takza doba je

rebeka7501
7. apr 2023

Môj názor na Veľkonočný pondelok je ten, že sa stratili tradície a význam tohto sviatku. Česť výnimkám niektorých regiónov. Chlapci ani nevedia prečo šibú, polievajú, hlavne, že budú €€€€. Partia sa stretne a chvália sa, kto má viac. A ešte sa cítia urazení, že niektorá im dala iba čokoládové vajíčko.
Tu na MK je nespočetné množstvo tém, ako ušetriť, ako vyjsť s peniazmi a na druhej strane dať každému šibačovi min. 5,- €?

eila88
7. apr 2023

Ja mám troch chlapcov, každému urobím mapku záhrady, poskryvam drobnosti a chodia hľadať, velmi sa im to páči. Odo mna nedostávajú peniaze.
Ale staré mamy, babka, švagriná...no mne je to úplne trápne koľko peňazí donesú každý jeden za tento deň. Ja by som to najradšej zrušila.

dena883
7. apr 2023

Našťastie nenam veľa šibačov...syn,synovec, susedovcom chlapcom dávam po 10 e plus sladkosti v darcekovej taštičke no sú to rodinny známi ....dospelákom dávam čokoládové vajíčka plnené likérom
No úplne cudzie deti by dostali asi len čokoládové vajíčka. Peniaze by som nedávala vôbec