Peniaze pre šibačov na Veľkú noc
Žienky koľko peňazí budete dávať deťom - šibačom na Veľkú noc? Ja som chcela dávať po 2 eurá ale ako som nad tým premýšľala, tak neviem či to nie je málo? Nemáme veľa peňazí a dávať po 5 eur mi príde v našej situácii veľa. Ako to máte vy?
@babatkoo moja dcera prisla zo skolky od chlapcov, ze este k tomu zuvacku a 100€ do vacku... 🤦♀️
Z rodiny každému po 10€ susedom po 2€ plus sladké, chalanom z rodiny som kúpila po čokoládovej sliepke z lidla 😂 a susedom mam Kinder vajcia a také čokoládky. Ale kebyže na to nemám, tak takto nedám. Aj také roky boli. Ale napríklad syn niekde dostane len sladké bez peňazí a je to úplne normálne. Každý nech dá to, čo uzná za vhodné 🙂
A teda syn si vybral, ze za vyšibane chce kolobežku, vidí chalanov ze majú, tak aj on pýta, našli sme za 32€ tak v utorok pôjdeme kúpiť 😁 zvýšok nech si nechá a keď mu niečo padne do oka, tak sa mu kúpi 🙂 minulý rok výšibal nejakých 90€ a doložil na trampolinu (ktorá stála 420€ 😂😂😂😂) tak každé € pomohlo 😂
Z rodiny daj 5, chalani sa potesia a ty to obetuj na niecom inom aby si vysla ;) budu si to cely rok pamatat.
My nedavame €, ani € nedostavame...u nas kazdy dostane symbolicky 1 coko vajicko alebo zajacika (vratane mojich chlapcov) plus stuzku na korbac. Aj v ramci rodiny sme poziadali ozaj iba o symbolicke coko vajce, ziadne balicky a €.Hotovo😀
@chillibubble 🙂
Ja osobne dávam v rodine deťom 5€ v minciach 1€-rovych. 🙂 Do takého vrecúška, vždy sa z toho tešia, že majú korunky. 3-6 rokov+ stužka na korbáč a nejaké čokoládové vajíčka
Keď nad tým sama rozmýšľam, sama by som mala problém určiť sumu, ktorá je ok - presne 2e je asi málo, zasa 5€ rozdávať hore-dole, bolo by mi ľúto, hlavne keď už veľa peňazí ide na to občerstvenie a cokoladky a vlastne aj alkohol. Ja by som peniaze teda vôbec nedávala, mala možno odložené zopár drobných keby niekto “protestoval” ale dala by som čokoládové vajíčka, alebo tie kadejaké veľkonočné cokoladky a pekne ich pohostila. Ani v minulosti nebolo pravidlo, že sa dávali peniaze 🙂 hlavne sprav tak aby si mala pekný deň, stretla sa s rodinou a kamarátmi a nie aby si večer nešťastná počítala koľko Ťa to stalo 🙂
@skjatqo nesúhlasím úplne so všetkým, ale v podstate má pravdu: sú to pohanské zvyky, obradové, ktoré si kresťania prispôsobili, pretože sa ich ľudia nechcel vzdať. A preto sú všetky kresťanské zvyky vsadené do dátumov piohanských zvykov - či už zimný slnovrať (Vianoce), fašiangy, Veľká noc, letný slnovrat, jesenná rovnodennosť.
Ja tiež nedávam peniaze okrem syna nikomu. Ani bratovi, krstňatam, synovcom... Dostanú zajaca a vajíčko
nedala by som peniaze ziadne, u nas sa vzdy davalo vylestene uvarene vajicko s cibulovymi supkami, aby malo peknu farbu a ponuknut kolacom / kavou… ciel celeho - vidiet sa
Viac ako 2€ by som nedala tiez nekradnem
tak ako sa dievcata vyjadrili. Ziadne peniaze. Mame cokoladove vajicka, cokoladove zajaciky a dost. Ked chcu posediet a deti sa pohrat, mam nachystane aj pohostenie. Chcem aby deti chodili pretoze chcu prist a nie preto aby si zarabali. Ani synovi nedam peniaze. A tak isto sme dohodnute s kamaratkami. Peniaze nedavame a ani ziadne neberieme. A sme spokojne vsetky strany. Joj to za chvilku aby som si chystala 100e len na rozdavanie ? Kde sme....mne tiez nikto neda peniaze zadarmo. Je to sviatok o oslave jary, stretnutiu sa a tradiciach. Nie o peniazoch. A ked je niekomu malo, nemusi chodit.
Pripadá mi absurdné dávať sibacom peniaze, to uz sa ani nehráme na zvyky, ze maľované vajicko? Celkovo je cely tento zvyk veľmi zvláštny.
@dzejsik t pamatam ako dieta babka varila v supkach vtedy sa ani coko vajcia nedavali nejak...ked prisli vnuci dostali 10 korun a boli spokojny...
.
@dzejsik samozrejme pohostenie domaca sunka slaninka ziadne kupovane krkovicky uvarene vajicka cvikla chren poldeco kolacik voda
@slavomira236 prečo ten dešpekt voči nie domácim potravinam?
A údené je povinnosťou mať na stole ?
Bez toho asi nebude Veľká noc...
Pre nás je údené rovnako málo chutné domáce, ako aj z obchodu.
@slavomira236 akurat nedavno som citala, ako je domace udene nebezpecne(karcinom) a prave to kupovane je ako tak v poriadku, lebo su na to normy a neobsahuje to skodliviny z domaceho udenia...
@chillibubble tak u nas ked som bola dieta bolo vzdy prasa a kazdu velku noc a vianoce domaca sunka,tak mozno preto mi tieto obchodove nechutia. Asi 3krat som kupila sunku z obchodu a nie nikto to u nas nechce..
No moj muz tak zaviedol ze jeho syn co ma s byvalou dostava u nas 100€…takze ked on, tak potom aj nasi…kazdy po 100€ 🤦♀️😵💫 mne sa to nepaci ale co mam robit, ani on nechcel tolko davat ale rodina z byvalkinej strany davala po 100€….minule sviatky k nam dosiel mlady a ze uz som si vysibal 500€ 🫣10 rokov ma…vajcia ked dostane tak ledva podakuje, to nic neznamena….sirsia rodina dava po 20€, babka 50€. No cele zle.
Žiadne peniaze,len cokoladky.
@chillibubble presne takto som to pocitovala ako dieta aj ja. My sa teraz stretneme u mamky na obed a tym to hasne. Velku noc neslavime, mam od detstva odpor k tymto zvykom. Nekupujem sunku, nerobime salat, ani nevypekam. Su to pre nas bezne dni.
Toto sa este robi? Myslela som, ze sibanie je uz prezitok aj na dedinach
U nas na dedine sa davaju peniaze sibacom. Ja davat nejdem. Dostanu cokovajce, varene-zdobene vajce a vybavene. Ja nejdem ani ponukat alkohol ked pridu dospely… a som za divnu 😎
@mircalla prečo by bol prežitok?Je to tradícia keď si každý tak povie ako vy ,tak zanikne všetko čo nám zanechali naši predkovia .
@elenatomasova 40 dnovy post drzis?
@elenatomasova škoda, že neprežila tradícia upaľovania bosoriek...a dúfam, že ste tento rok hodili do potoka Morenu.
Veľmi sa mi páči, ako ľudia majú potrebu práve túto hlúpu tradíciu držať pri živote.
@elenatomasova Tradicia, ktoru vacsina ludi nemoze vystat. Nuz ja som vynimocne kupila synovu korbac, nech aspon dceru vysibe. Dost dlho som ho zhanala, udajne to uz nikto nekupuje, tak to ani nemali. Zijem v Bratislave, vacsina ludi toto neriesi. A suhlas s
@nyusika totalne blba tradicia.
Nechaj sa zbit, obliat a rozdavat za to peniaze ci skladkosti. Pointa? Pamatam asi ako dieta som utekala po skole pred asi 10 chalanmi, co ma obievali litrami vody, mali ich rovno vo flasiach

Cudzich ľudí domov nepúšťam . A u nás sa nešibe ani neolieva, nepodporujeme také zvyky