icon

Perzská mačka je agresívna na bábätko

26. jan 2021

Ahojte,budem vďačná za všetky Vaše rady a skúsenosti. Mám syna, ktorý má rok a pol. A perzskú mačku v domácnosti, bude mať 4roky. Odjakživa má takú povahu, že neznesie hocikoho, má ľudí ktorých vyslovene neznáša-napr na svokru zvykne syčať, dokonca aj útočila zopárkrát v minulosti-vrčala na ňu a vyslovene sa rozbehla, akoby chcela ublížiť, u veterinára je takisto veľmi agresívna,musia ju vždy dať do špeciálnej klietky. Mňa má najradšej , povedala by som,že takú obľúbenú osobu. Muža takisto, ale ku mne sa chodí túliť najviac. Čo je problém, posledných pár týždňov začala útočiť na malého, aj keď jej nijak neubližuje ani si ju nevšíma. Príklad- mačka je na opačnom konci miestnosti, malý je z niečoho nadšený v tv, tak výska, mačka sa za ním rozbehla a poškrabala ho. Alebo malý behal po byte, máme spojenú obývačku s kuchyňou, mačka bola pár metrov od neho- zaútočila a poškrabala ho na nohu. V rohu miestnosti má takú mačaciu kukaňu, dnes bola v nej,malý išiel okolo a zadrapla mu do trička, že mu ho skoro vyzliekla. V minulosti,keď bol menší, iba občas syčala,ale nenapadla ho,utiekla keď sa bála. Odkedy syn chodí (ale to je už vyše polroka)sa ho možno viac bojí..Niekedy jej zas malý vôbec neprekáža, nevšíma si ho,alebo sa o neho obtierala,ako o nás ,keď prejavuje náklonnosť. Malý jej nijak naschvál neublížil nikdy,občas ju maximálne naháňal, ale to sa vždy schovala,takže jej nevyviedol nič, že by sa naňho odvtedy hnevala...už neviem čo robiť. Strašne sa na ňu hnevám,hlavne keď sa večer príde túliť akoby nič. Nemám ju kam dať, ani nechcem,takú mačku som si vysnívala a ku mne je zlatá,a zas-aj k malému bola, dokonca donedávna pri ňom vždy spávala kým spinkal v našej posteli,vždy sa schúlila do rohu postele a pripadalo to,ako keby ho strážila..už ju beriem po tých rokoch ako člena rodiny..ale zas sa bojím že niečo urobí malému..viem,že asi budete písať komentáre ako by ste ju dali hneď preč,že je dieťa dôležitejšie ako mačka ,s čím samozrejme súhlasím,ale stále dúfam že ju to prejde...pozor dávame vždy,len je často nevyspytateľná, tvári sa že si ho nevšíma a potom toto...ďakujem za vaše rady

Strana
z3
nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
h2
27. jan 2021

Zbožňujem tieto odpovede, že "letela by z domu". 🙄 To je presne to isté, ako keď tu pri každom minimálnom probléme v manželstve hneď radia rozvod. Človeku bez citového zaangažovania sa ľahko radí niečo podobné. Ale problémy treba riešiť. Nie sa ich zbaviť.

kaitlin3
27. jan 2021

Wtf, že ešte raz a dáš ju preč? A čo keď mu škriabne napríklad do oka nabudúce? Nebudeš mat výčitky že si mala to riešiť skôr?

miadi
27. jan 2021

@mijunik neboj nebudem mat nikdy doma macku mam na ne alergiu. Pozrela som sa na to nie je to članok prsta ale kosticka co odstrania. V podstate to iste. Dost nechutne. + mam radsej psov . Mala som 14 r najducha. Ak nechce macku vyhodit s nezmeni jej chovanie vzdy je aj toto moznost .pre mna je tiez dieta a jeho bezpecie viac ako zvieratko.Keby ho mala macka iba poskrabat ok ale moze mu aj oci zranit a zanechst trvale nasledky.

luccija
27. jan 2021

Poradit sa u veterinara, alebo u chovatelov
Skor sa boji, alebo ziarli.Je to svojim sposobom nezvladnuta vychova, ale u maciek je to tazke kvoli ich povahe a preto mam rada psov🙂urcite ju nedat prec

marlent
27. jan 2021

Inak to co tu vsetky pisete ze vyskriabe oci tak to cumim teda za 21 rokov ma macka do oka neposkrabala nie len moja ziadna ani tulava ani diva ani ziadna

oblecenie99
27. jan 2021

No ja som skôr z táboru psíčkarov,tak mne úplne stačilo prečítať si po tú časť,že už predtým útočila na ľudí. Ale chápem,že ľahko sa hovorí daj ju preč a iná je realita,keď tu mačku máš rada.V podstate je tiež členom rodiny.Cize ja asi neporadim,lebo u mňa by akékoľvek zviera skončilo,keby začalo útočiť na dieťa 🤷

oblecenie99
27. jan 2021

Doplnenie: samozrejme to skončilo som myslela tak,že by som mu hľadala vhodný domov,nie vyhodiť,nie útulok,a nič ešte horšie.

judar
27. jan 2021

Furt len dieta ma prednost a zviera je druhorade..boze kolko sebcov tu je co haji len svoje zaujmy a vysmarilo by zviera hned pri prvej prilezitosti..ludstvo ma len jedno stastie ze nad nami neni ziadny iny tvor to by bola potom ina parada keby sme boli mazlickovia u inych tvorov a by nas snad aj zabijali len za drobnosti lebovlastna krv je prednejsia

lubiss
27. jan 2021

nuz to su macky..to co si opisala nie je ze niekoho az nenavidia alebo chcu ublizit..ona proste ked vidi divne pohyby co dieta jednoznacne ma tak ide po nom..napriklad nas kocur cihal za komodou a ked sa niekto blizil hop a uz mu vysel na nohaviciach zadrapnuty- mne hocikomu, ked bol vo svojej budke ako aj ty si opisala ze zrazu bacol maleho zo svojej kukane, presne to nas robil idem okolo bach mi jednu..ci sa tak zabavaju tie macky neviem :D..ale jednoznacne dieta ma tarbave pohyby do toho vydava kadejake zvuky tak si macka proste zmysli no idem mu ja dat...

h2
27. jan 2021

@marlent Presne toto aj mňa napadlo, dokonca som aj hľadala na nete prípady, kedy mačka niekoho poškriabala do oka. Nič som nenašla a za celý svoj život som nepočula, že by mačka niekomu "vyškriabala oči". Veď je to mačka domáca, nie tiger. Nikomu neodhryzne hlavu. Tu sa píše o agresívnych útokoch, ako keby to bola divá šelma. Myslím, že už takmer každého v živote poškriabala nejaká mačka a nikto na to neumrel.

durianka1973
27. jan 2021

Treba si uvedomit, ze pre macku je zvuk detskeho placu a tiez detskeho santenia spolu s detskym pobehovanim doslova mucenie. Ja mam dve deti a dve starsie macky, a teda pri tychto zvukoch sa obe utekaju skryt. Takze, kym je dietatko malicke, ze sice place, ale v podstate zostava na svojom mieste, casto nie je problem. Ale akonahle sa zacne dietatko pohybovat a pobehovat a este k tomu “vydavat hlasne zvuky”, moze problem nastat. Najma pre macicku, ktora predtym mala svoj pokoj v pokojnej domacnosti bez deti. Macka nie je pes (mame aj velkeho psa, takze to viem posudit 🙂). Macke proste trva dlhsie, kym sa prisposobi a niekedy sa to aj nemusi podarit. Suhlasim s kockami, ktore radia pustit si diely “my cat from hell”, pripadne macacie fora. Tiez si myslim, ze situacii by mohlo pomoct pravidelne hranie sa s macickou - nie venovat sa jej sposobom, ze si ku mne lahne, ale vyslovene sa s nou pohrat 2 x denne napr. s udickou s pierkami alebo so svetielkom, stopnut si takych 15 min, potom ju nechat napapat (odmena za jej “lov”) a dopriat jej klud na nejakom macacom strome. Ako posledne riesenie by som zvolila hladat jej novy domov v pokojnej domacnosti bez deti napr. cez MackySOS (tam sa mozete aj spytat na radu, zvycajne maju velmi rozumne rady). Prajem vela stastia.

09041986
27. jan 2021

Peržanky sú vraj niekedy také ... Rozhodne nemusí letieť cez zatvorené okno alebo do útulku - predpokladám že ju považujete za ekéhosi člena rodiny, ja mám ragdola a main coon takže s peržankami neporadím - presmerovala by som však otázku na iné fórum kde sa venujú mickám a určite tam takýchto tém bude habadej, rovnako tam nájdeš aj tému na peržanky. Radšej rady od skúsenej chovateľky ako od "milovníkov zvierat" na MK

beronsche
27. jan 2021

no, len si dobre premysli za a proti... Nik nevravi, ze mas macku vyhodit na ulicu, na pospas osudu.. Ale drzat ju pri dietati a skusat, co zaberie, to by nebolo pre mna akceptovatelne..
@nikolka1986 aj take cistotne zviera ako macka moze mat v papuli pre cloveka nebezpecne bakterie .. Je agresivna, co ak dieta pohryzie tak, ze rana bude velmi hlboka?
Ano, macky oko nevyskriabu, urcite nie v zmysle, ze ho vyskriabu z hlavy 🙂 , ale moze sa stat, ze poskriabu na tvari a cez oko a tym ho poskodia.. A to nie je urban myth, aj tu na koni som kedysi registrovala pripad, kedy muselo dievcatko podstupit operaciu po poraneni oka mackou.. Ako pisem, kazdy si musi zvazit za a proti...

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
petkasaurus
27. jan 2021

Ze macka moze vyskriabat oko, sa smejem.. Pes zase moze zabit vy psickari..

beronsche
27. jan 2021

@nikolka1986 ja uplne rozumiem tomu, ze macka nie je agresivna bez priciny (ze agresivna je pise sama autorka, dokonca aj v nazve, takze o tom sa nebudeme dohadovat). Ale ak je pricinou agresivity dieta, co navrhujes?
Bakterie su prirodzenou sucastou vsetkych organizmov. Cize vsetky zvierata a aj ludia maju bakterie v ustach pritomne.. dokonca aj ockovane bytove macky, rovnako ako aj ja a ty... Tvrdis na 100% , ze bakterie prirodzene pre macku, nemozu pri silnom uhryznuti sposobit dietatu problem?

missviolet
27. jan 2021

@pribinak je rozdiel babatko co nechodi a dieta co sa zacina batolit. Vtedy zvyknu nastat problemy

pribinak
27. jan 2021

@missviolet tak tu problemy pretrvávajú viac než dlho

missviolet
27. jan 2021

@pribinak preroze sa to neriesilo. Autorka tu dostala rozne tipy ktore doteraz neskusala. Takze tak. Vyslovene su na nete navody odbornikov, ako riesit taketo situacie, to este odskusane nebolo. Kym babo nie je v pohybe,je to casto ok. Predpokladam ze ked ma rok a pol tak nebeha uz cely rok ale je to zalezitost poslednych mesiacov. Ked autorka odskusa oscedcene veci bez vysledku, tak potom je pravo na reci ,daj ju prec., nehnevaj sa ale ,aby macka letela, nema byt prva moznost. Skutocne sa toto stava a casto sa to da k spokojnosti vyriesit.

mijunik
27. jan 2021

@miadi veď to je druhá vec, že cicušu autorky treba riešiť. To je jasné. Možno má milá cica nejaké bolesti, to zistí veterinár alebo je fakt len v strese, lebo drobec narúša jej zónu pokoja. Určite treba pre mačičku vybudovať vyvýšené miesta, odkiaľ môže sledovať dianie a zároveň byť v bezpečí a v kľude. Jasné, že zdravie dieťatka je na prvom mieste. Problém je, ak zvieratko zbožňuješ a musíš rýchlo, rýchlo nájsť správne riešenie. Verim, že u autorky nakoniec všetko dobre dopadne a budú nažívať s cicou bez konfliktov.

pandorra
27. jan 2021

No keď to tu čítam rady od "milovníkov zvierat" chytám sa za hlavu, nečudujem sa, že máme plné útulky. Máme mačku a je dlhoročný člen našej domácnosti a v žiadnom prípade by som ju nedala preč, ale riešila problém. Sme jej druhý majitelia, kvôli tomu, že sa jej predchádzajúci majitelia po xy rokoch chceli zbaviť kvôli dieťaťu. Aspoň to urobili humánnejšie a nie ako som tu čítala uspaním😢Mačka má rada svoje zvyky a nemá rada zmenu. Čiže odporúčam v prvom rade ihneď ako ste prišli s babatkom felliway a pod. prípravky na ukľudnenie. Existuje toho množstvo, treba vyskúšať. Ak to nepomôže, odporúčam navštíviť veterinára, ten Vám určite poradí. Ale ako prvé by som jej pravidelne strihala pazúriky. U nás to robí manžel, nakoľko na mňa je príliš silná.Tiež ako Vám radili, nech má svoj priestor, kde syn nepôjde, nedočiahne. Naša sa skrýva do skrine. Určite to zvládnete, mať domáce zvieratko je radosť.🙂

kikidee
27. jan 2021

Ked vidim vety typu "milujem svojho psa/macku,ale len raz by ublizil dietatu, letel by..." To akoze vazne??? Nie, vy toho psa nemilujete, a mohli by ste si to aspon priznat.. stale zasnem nad tym, kolko ludi neznasa macky a ake predsudky voci nim maju... Skrabnutie od.macky nesposobuje lepru, aj deti ho preziju, a obcas si ho aj same zasluzia ked robia macke zle, preto treba aj deti viest k spoluzitiu so zvieratom, nie len zvierata tyranizovat a potom vyhazdovat z domu, boze, dufam ze vacsina autoriek komentarov tohto tyou realne doma nema ziadne zviera🙈

ukulela
28. jan 2021

Baby, kurde, že letela by z domu .... Útulky sú plné. To nie je tak, že zavolám a s radosťou prídite. Okrem toho nemajú kapacity držať zvery v interiéri. A fungujú z príspevkov. Možno, keby im dá mastnú sumu, tak vezmú. Oni ale zachraňujú a riešia v prvom rade tyrave zvieratá .... V druhom rade, vyhodiť na ulicu? Tá mačka je čistokrvna, na sto percent zacipovana. Podľa čipu nájdu majiteľa hneď a vrátia ju. Takže tu vaše rady končia... Alebo nastupuje lopata s vrece? Tiež mi napadlo odstrániť paxuriky, ale jedna baba to tu vysvetlila, tak som pochopila, že tudy cesta nevedie. Zakladatelka dostala dobré rady, snáď jej pomôžu. Ja by som jej ešte asi dávala paxuriky strihať častejšie u veterinára.

zibi
28. jan 2021

Nestihala som odpisovat, tak az teraz
Macku mam cely svoj zivot a kadeco som precitala a aj videla.
Macka neutoci na dieta preto, ze je agresivna. Nemyslim si, ze mu vyskrabe oko.
Ona proste to, ze sa takto sprava, robi instinktivne. Vsetky macky maju aj svoje povahy no narodia, sa matke macke a maju svojich"surodencov" vsetky maciatka sa spolu hraju. Maciatko sa v skupine uci sko silno sa moze klbcit so svojim surodencom. Taketo chovanie, kde macka utoci na nohy a lovi je normalne.. Moja macka na mna striehne ked vijdem z wecka a prebehne okolo mojej nohy a ani sa ma nedotkne, niekedy ked sa nudi tak ma capne, ale nahaname sa a hrame. Ona je uz leniva a, stara.. Ked tvoja macka utoci na nohy ruky, robi to preto ze sa chce hrat, pripadne sa noha ruka hybe tak akoze lovi.. Mohla byt prilis skoro odstavena od matky, od surodencov, nenaucila sa velkej socializacii a ani ako silno moze sa hrat.. Maciatka pri hre vacsinou spistia. To je signal ze staci..

Ty jej spravanie musis presmerovat na hracku, nie na ludi.. Skus ten laser, hracky ma takej udici a podobne.

mimsblack
29. jan 2021

Ahoj, skús kúpiť feliway difuzer do zastrčky sú to feromony laktajucej mačky. Inú značku ani nekupuj, na 90% pomôže s tvojim problémom. Držím palce.

lolazmola
29. jan 2021

Ja som mala mačku síce asi iba necelý rok tak nie som odborník. Ale u nás teda denne fičí ani mal planet a Jackson Galaxy a teeen často radí aby mali mačky svoj vlastný priestor, kde mačka cíti že to jej teritórium. Teda nejaké vyvýšené police kde sa môže prechádzať, ukryť sa pred hlukom dieťaťa, skrabadlo s domcekom. Proste miesta kde sa môže ukryť pred dieťatkom. Lebo asi sa cíti ohrozená ona keď dieťatko kričí jasi sa 🤷‍♀️

mandarinka555
29. jan 2021

@tncka Ty musíš byť veľmi empatický človek.....škoda, že keď prskáš na svojho chlapa, že ťa nevyhodí cez zavreté okno....

tncka
29. jan 2021

@mandarinka555 🤣🤣🤣😘

Strana
z3