icon

Pes agresor

rutyruth
4. sep 2021

Ahojte, viem že téma trocha mimo. Ale fakt neviem ako to riešiť. Mame bradacku strednú, 8 mesiacov, ale že meega agresívnu na cudzích. K nám je ale úplne super, hlavne ku mne veľký maznak. Na dvore poslúcha no mimo dvora je novladalne monštrum. Dnes skočila do cyklistu. Keby nemal gumáky tak je dohryzeny. Zvažujeme či ju dať niekomu skúsenejšiemu alebo ju nechať. Keď sme ju kúpili tak mi veľmi pomohla lebo som mala hrozne zlé obdobie a bola na tom zle s psychikou. No stále sa bojím kedy koho pohryzie. Veľmi neznáša deti a keďže tie naše si stále vodia k nám kamošov tak len trpnem čo sa zomelie. 🙆😭

Strana
z3
rutyruth
autor
4. sep 2021

@21oktober Super. Tak poprosim kontakt

21oktober
4. sep 2021

@rutyruth len mizivé percento psov je tak patologicky narušených a nie je im pomoci , v drvivej vačeine sa robí chyba vo výchove.

21oktober
4. sep 2021

@rutyruth http://www.alfonz.sk/, zavolaj mu , dal si rady s inými " beštiami "

rutyruth
autor
4. sep 2021

@21oktober mám ťažké podozrenie že sme to mizivé percento 😁...no bohvie. Jedno viem isto. Nepoznám majiteľa psa v okolí, ktorý by vynaložil tolko úsilia do výchovy psa. Až mi je z toho zle....

rutyruth
autor
4. sep 2021

@21oktober ďakujem. Kukneme to

21oktober
4. sep 2021

@rutyruth je ešte mladá , nemá viac ako dva roky , teda nedosiahla dospelosť a mala by byť ešte tvárna , len potrebuje zrejme iný prístup aký jej dávate. Je to bývalý člen vazenskej stráže , ktorý mal na starosti výcvik psov môžem ti povedať že jeho psy ho počúvajú na slovo a pritom ho milujú . Žiadna demokracia u neho neexistuje. Veľa štastia.

bee822
4. sep 2021

@rutyruth nemozete to vidiet, tak cierno. Je to este mlady pes, da sa s nim cvicit. Nasa dobermanka v tom obdobi, co "utocila" na inych, mi vedela aj 4 x do tyzdna povyhrabavat kvety z kvetinacov na zahrade. Porozbijat lampase pred dveramu. 😱Takze ja som tiez rozmyslala, ze ci to bude vsetko robit stale, ci to niekedy skonci. A teraz ma 2.5 roka a je jednoducho skvela.🙂

taskataska
4. sep 2021

@rutyruth rozumiem, ze mate male dieta, ale...

cvicak je v prvom rade pre panickov, o psa ide az v druhom rade
Mali by ste tam byt pritomni obaja, aj keby si len vedla cupitala s kocikom
za tretie, musite byt jednotni (co ak nie ste obaja pri cviceni sa vylucuje uz automaticky, lebo ze xy povedal toto nie je realna situacia a veci su skreslene)
v neposlednom rade, vycvik psa je dlhorocna, obcas aj celozivotna zalezitost

zmenit cvicak je uplne ok. jedna cvicakova herecka mi tu chrape vedla, treba prist na to, co psa motivuje realne, nie len v prostredi/pritomnosti vacsej autority. a byt dosledni kazdy bozi den, obcas, ako u mna, aj vela vela rokov...

rutyruth
autor
4. sep 2021

@bee822 Fakt? Och ta naša tiež len hrabe a robí bordel na dvore. Ale to mi nevadí. Len by som bola rada keby sa vedela chovať 😟

rutyruth
autor
4. sep 2021

@21oktober pozerala som si jeho stránku. Je to blízko. Ja som bola už dávno za to nech s ňou ide manžel niekam inam cvičiť. Lenže cvicitel je náš známy. Má veľa skúseností so psami, je dobrý cvicitel, lenže on cvičí, nie vychováva. Dúfam že sa mi podarí ho spracovať

bee822
4. sep 2021

@rutyruth keby viete aka som bola zufala, ked sa to vsetko dialo. My sme totiz aj pred touto mali dobermanku,len ona uz mala 7 rokov, takze bola kludna, nic nerozbijala, ked zaštekala, uz sa fakt nieco dialo pri plote. A zrazu sme mali doma tornado 😁 a to manzel s nou chodil na cvicisko. Skuste toho cvicitela, co navrhla pani vyssie a uvidite. Drzim palce. 🙂

tina505
4. sep 2021

Dobrý večer, ja som z fachu, som veterinárna lekárka a bohužiaľ, tieto prípady v praxi sú veľmi veľmi časté. Je tam veľa prvkov, čo problémovú psychiku spôsobuje ako mnohé dámy písali či pôvod, povaha psa, zle skúsenosti z minulosti (napr. Pomliaždenie bruska malými deťmi pri hre) alebo nedostatočné podchytenie problémových povahovych čŕt v jej mladosti. S každým psom sa dá pracovať a získať dobré výsledky, chce to len správny postup a prístup a hlavne trpezlivosť. U veľa psov veľa rýchlych predmetov vyvoláva stres a s tým spojený nečakaný útok. Také veci treba odsledovať a predvídať, psa si pred takým stimulom posadiť a zakrmovat ho pamlskami, kým sa stimul nestratí a potom veľmi vychvalit. Psy a na to rýchlo učia. Vyhodnotia to akoze pôvodná stresujúca situácia je vlastne fajn, lebo som dostala mnamky. Ale to je len jeden tip ako to riešiť. Určite treba zvoliť správneho trénera teda kynologa. Ale nie takého, ktorý sa chodí prechádzať so psom sám. Musí to byť kynolog, pri ktorom vy idete so psom, on vás sleduje, uvidí problém, zanalyzuje a navrhne vám to správne riešenie. Ale aby sa to fenka naučila správne, musi to byť spolupráca vás, vášho psíka a odborníka. Budem vám držať palce, psy sú nádherné bytosti, niekedy ich treba len správne naviesť.

katka2602
4. sep 2021

@rutyruth si z Prešova, Košice by boli pre teba ďaleko? Poznám super babu čo trénuje, cvičí a dala "do laty" už nie jedného agresívneho psíka. Pomohla aj mne už po prvom cvičení s ňou bolo vidieť zmenu.

zuzanaam
4. sep 2021

@rutyruth nečítala som predošlé príspevky, ale poradím toto. Mala som bradáča 14 rokov, sú to k cudzím prirodzene nedôverčivé a ostré psy. Navyše majú vlastnú hlavu. 8 mesačná sučka je ešte len šteňa. Jej správanie svedčí o tom, že prebrala miesto vodcu svorky a to je vaša chyba, to nesmiete dopustiť. Cíti vaše obavy a neistotu a snaží sa vás brániť, preto sa tak správa mimo domu. Vy čo musíte teraz urobiť, je jasne jej ukázať, kde je jej miesto. Nedovoliť jej chodiť na gauče a postele, musí mať svoje miesto, spávať sama v miestnosti. Do dverí pôjdete prví vy, jesť budete najprv vy, potom ona atď. Mne tento postup pomohol, keď sa mi narodila dcéra a náš pes sa rozhodol, že je to asi korisť. Stál pri postieľke, vrčal, potom chcel do nej preskočiť. Mám psa, ktorého sme zachránili ako 5,5 ročného zo zlých podmienok, v podstate žil zavretý v kôlni bez akejkoľvek socializácie. Bolo to s ním na začiatku veľmi ťažké, nič nevedel, ani čuchať a hrať sa, orientovať sa v priestore. Také veci začal robiť až cca po roku. Ani na sekundu som si nepripustila dať ho preč, nemal kam ísť, bol by to jeho koniec. Keď sa narodila dcéra, mali sme ho už 1,5 roka. Okrem hore popísaných postupov som sa mu venovala len výhradne v spoločnosti dieťaťa, von chodil len popri kočíku, keď som dojčila, sedel mi pri nohách a hladkala som ho, bolo treba docieliť, aby si spájal dieťa s príjemnými vecami. Kým začala dcéra chodiť, bolo už všetko v poriadku. Dnes má 18 rokov a majú vynikajúci vzťah. A potom jej musíte začať dôverovať, ukľudniť sa, neprenášať na ňu svoju nervozitu. Každý pes je len zrkadlom svojho majiteľa.

zuzanaam
4. sep 2021

@heleninamama ten pes nepotrebuje žiaden výcvik ale ujasniť si svoje miesto v rodine - pre neho v svorke. Bradáč je pes jedného pána, dať ho na výcvik niekomu druhému ho môže poznačiť do konca života. To nie je PC, ktoré naprogramujete a bude fungovať rovnako každému. Pracovať s ním sa musia naučiť jeho majitelia, nikto druhý to za nich urobiť nemôže.

zuzanaam
4. sep 2021

@rutyruth všade naokolo majú psa? prítulného? tak načo ste si preboha zaobstarali bradáča? Neúplatného strážcu. Bradáč má byť ostrý na cudzích, s ním je všetko v poriadku, len potrebuje pána, ktorý ho je schopný zvládnuť. Psychicky vyrovnaného a rozhodného. Sú to temperamentné vysokointeligentné psy. Rešpektovať budú len toho, o kom sú presvedčení, že je inteligentnejší ako oni.

zuzanaam
4. sep 2021

Dočítala som celú diskusiu a ešte budem reagovať na doplňujúce informácie. Píšete, že o zanedbanú socializáciu ísť určite nemôže. Kľúčový vek na socializáciu je do 10 týždňov veku. Preto je také dôležité, z akých podmienok pes pochádza, lebo ju musí zabezpečiť chovateľ. Šťenatá sa učia na svet reagovať od svojej matky. Ak váš pes má nevyrovnanú bojazlivú povahu, priam by som dala ruku do ohňa za to, že suka bola taká istá. Musíte jej pomôcť získať sebadôveru. Svorku chráni jej vodca, preto sa na to miesto musíte "postaviť" vy. Potom tu úlohu nebude preberať na seba, tj. prestane útočiť na okolie. Ešte ste spomenuli, že so strachmi máte problém celá rodina. To nie je dobrý priestor na život pre žiadneho psa. Tam bude kameň úrazu. Pes len zrkadlí atmosféru celej rodiny. Mám dojem, že nie pes potrebuje cvičiteľa, ale vy všetci minimálne psychológa. Radšej energiu vložte do riešenia seba ako psa, bude to mať väčší efekt. Ten pes nepotrebuje viac výcviku, ale vyrovnaného sebavedomého majiteľa a pokojné domáce prostredie.

rutyruth
autor
5. sep 2021

@tina505 Ďakujeme. Áno takto ju cvičíme medzi ľuďmi. Je tam zlepšenie, na začiatku riešila od áut, cez chodcov, deti aj cyklistov. Teraz zavrci občas na chodcov, neviem podľa čoho si vybera, a na cyklistov a motorkárov vždy. Takže určite sa to lepší.

rutyruth
autor
5. sep 2021

@zuzanaam Nesúhlasím. Jej matka bola ako med. Absolutne žiadne známky agresivity. Žiadna ostrosť. Čo sa týka našich strachov, ja s mojimi pracujem už dlho. Toto je téma mimo a nadlho čiže nebudem to rozpisovať. No som si toho vedomá a pracujem na tom. Horšie je to s manželom ktorý ako skoro každý chlap "nemá problém"...

rutyruth
autor
5. sep 2021

@katka2602 My sme už v ZA 😟

zuzanaam
5. sep 2021

@rutyruth o vašich strachoch netreba písať, ale ich riešiť. Váš pes vás totiž obraňuje preto, lebo cíti od vás napätie. Keď máte strach, či už vedomý, alebo podvedomý, že bude agresívna, že sa niečo stane, tak to ju vyprovokuje k útoku na okolie. Musí od vás cítiť niečo ako: niet sa čoho báť, ochránim ťa, niet sa prečo znepokojovať. Takže, bez toho sa ďalej nepohnete. Ak jej matka nemala problém, chovateľ socializoval, tak je žiaľ problém pravdepodobne vo vás. A akí sú jej súrodenci? Tiež ustráchaní a útoční, alebo v pohode? Píšete, že ste zo Žiliny. Obrátila by som sa napr. na ľudí, ktorí dočaskujú tohoto psíka, pravdepodobne rozumejú tomuto plemenu : https://www.adoptuj.psiadusa.sk/ponuky/asta-hla...
Za opýtanie nič nedáte, mohli by vám možno poradiť. Čo by som ale nerobila v žiadnom prípade, zveriť neistého ustráchaného psa nejakému cvičiteľovi, ktorý by ju mohol akurát tak zlomiť a urobiť nenapraviteľné škody na psychike. Bradáč je pes jedného pána, zmenu majiteľa, cvičiteľa znáša veľmi zle. Vzťah s ním si musíte vybudovať vy, trebárs aj pod dohľadom cvičiteľa, ale nie bez vás. Okrem toho ide váš pes do puberty, dospieva. Vtedy je normálne, že rebeluje a neposlúcha ako predtým. Pri rozumnom vedení by ale tak od 2 rokov nemal byť problém.

zuzanaam
5. sep 2021

pozrite si tento serál, sú tam dobré rady: https://www.ecanis.cz/clanky/socializace-i-1-di...

katka2602
5. sep 2021

@rutyruth aha, škoda. No verím, že aj tam sú skúsení kynologovia a budú vedieť pomôcť.

rutyruth
autor
6. sep 2021

@zuzanaam ďakujem pekne. Pozriem si to.

Strana
z3