Počkali ste s okuliarmi u dieťaťa?
ahojte, nájde sa tu dáka mamička čo počkala a nedala dieťaťu okuliare keď nevedelo na diaľku prečítať posledné dva riadky? vraj by sa to mohlo napraviť a ak nie tak o pol roka bude dcéra nosiť okuliare, má 5 a pol roka...ďakujem.
@ukulela nejde mi o to, že to vnímam ako handicap,ale sa mi to voláko nezdá, žeby mala pokazené oči z pozerania TV iba. A pozerá tak cca hodinu denne a cez víkendy hodinu a pol a nie sústavne,ale s prestávkami...ja nemám okuliare ani muž ani naši rodičia ani sesternice moje ani nik z rodiny absolútne nemal a nemá...
@bale1rinka ak sa ti to nezda skus ineho lekara....moja bude mat v aorily 5rokov a potrebuje okukiate, nic tragicje natom nie je,zvykla si perfektne...len ich musime nonstop cistit
@bale1rinka no dokial sama nenosis okuliare, nevies, ake to je nevidiet. O chvilu pojde dieta do skoly, vidiet potrebuje na tabulu. Moze sa pridruzit nervozita, podrazdenie, unava, bolesti hlavy. O pol roka uvidis. Ak nedoverujes lekarovi, skus ineho. Tento zaver urobila obvodna alebo ocny lekar?
@ivuska027 boli sme u očnej a tá povedala, že je to na zváženie, že na ľ.oko by jej dala1 tky a na pravé 0,5ky,ale tým, že ešte nemá 6 rokov jej okuliare nedala, že chce počkať a v septembri ideme znova na kontrolu a uvidí sa.nechcem to zanedbať a preto si zisťujem čo a ako, nič som na nej nespozorovala...teda ide mi aj hlavne o to, či niekto nevie o niekom, že sa dieťaťu ten zrak sám upravil za toho pol roka...
@bale1rinka to ani spozorovat nemusis. Jednotka je dost. Mozes neskor badat nechut chodit do skoly, nezapajanie sa do aktivit, vsetko moze byt sposobene diskomfortom videnia. Ja sama mam okuliare, slabu korekciu +0,5-0,75, ale k telke alebo kompu okuliare potrebujem, lebo nedoostrim to a maže sa mi to. Na vyske som nevidela na tabulu, vkuse ma bolela hlava. Mala som spoluziacku, co tiez isla na ocne az ked jej byvalo zle od zaludka az a zistili korekciu 3 dioptrie. Ona si myslela, ze to vsetci tak vidia. Takze je to na tebe, uvidite na kontrole. Ale podla odbornych studii o 15 rokov budeme nosit okuliare uplne vsetci ☹
@bale1rinka posluchla som dr a urobila čo doporucila. U nás je problem sa k nejakej vôbec dostať. Navyše sa synovi zmenili dioptrie za pol roka z hodnoty plus do mínus a vraj sa to zvykne diať. Bol asi 6r. Okuliare nosí zo 2r a zatiaľ sa mu to nezlepsilo, ale aj dosť rastie.
Chvíľu sme pouzivali aj tie lepky okluzory (lepí sa zdravšie oko, aby trenovalo silnejšie).
Mne v puberte predpusala 0,5 na citanie, nenosila som.ich lebo som sa hanbila po dvoch kontrolach ma pochvalila ze sa mi zrak zlepsil,videla som aj posl.riadok....takze moze a nemusi...
Moja dcera odmala nerada kreslila,navliejala koralky atd....odkedy ma okuliare nepozera telku z blizka, rada kresli, navlieka a vsetky tieto veci kt predtym robit nechcela, aj vodu uz naleje do pohara nie mimo....a prva reakcia bola ked mala okuliare ze mami aku mam velju nohu a a zapnem si aj gombiky na svetri ...
@bale1rinka Ja som bola na kontrole pri očnej, keď môj malý syn mal 2- 2,5r, pretože aj ja nosím okuliare od mala..mierne mu uhýbalo očko.. Nespolupracoval samo.a na základe toho, že mu po nakvapkaní do očka pozrela a určila diptrie 2,5. Teda dosť silné.. Malý mi pri prechádzkach ukazoval kravičky na vzdialenom kopci, aj lietadlo, že letí...teda stopu po lietadle...a nechcel ich nosiť, díval sa popod alebo ponad.. Nenosil ich ani, nezdalo sa mi, žeby ich potreboval..nenútila som ho ich nosiť, aby nemal odpor.. Teraz chodí do škôlky dr.rok a učiteľka mi poradila ísť k očnej, lebo sa jej zdá, že nesústredený je z toho, že dobre nevidí, nechce kresliť a robiť aktivity.. Minulý rok nič. No a očná mu zistila- teraz už pekne spolupracoval- dioptrie 1,5.. Nosí ich, ale keď ich nemá, nevadí mu to.. Asi tiež navštívim inú očnú, len nás nechcela iná zobrať kôli tomu, že nepatríme do jej obvodu..
je dobre aby sa na to pozreli aspon dvaja lekari, na tie ocka, co povedia a potom si vies z toho vydedukovat, co dalej, aj ked mam kamosku a jej mala od 5 rockov nosi okuliariky 🙂
Ja nosim okuliare od 3rokov a mala som v detstve dve operacie a aj tak do dialky neako extra nevidím a ak mamzel nosí okuliare od malicka tak uvidime ako na tom bude nas maly ked podrastie. Ked mu nic nezistili pri narodenu ďalšie vysetrenie sa da dieťaťu urobit až keď dovŕši 3 roky.
@bale1rinka lekar povedal, ze ma pokazene oci z TV? mne minule chlap vysvetloval, ze dnesne TV uz oci nekazia ...
moji rodicia okuliere nemaju, resp az na starsi vek a my traja surodenci vsetci - jeden pripad, ze stacilo kratko, a dva pripady "navzdy".
ak mas pochybnost, konzultuj s lekarom, najdi si podla referencii niekoho doveryhodneho a toho potom "pocuvni".
@tinapa ked ma plusky, na dialku moze vidiet paradne. potrebuje len na male pismenka na citanie. ja, ked som bola mladsia, aj bez okuliarov som normalne precitala, len som si musela oci viac namahat a bolela ma hlava napr. teraz uz bez okuliarov nedoostrim ani nahodou :( vekom sa mi zrak zhorsuje, ale to je normalne.
@ukulela Áno, máš pravdu, on asi na blízko nevidí stopercentne.. Pôjdem s ním k inej očnej, dúfam, že sa niekam dostaneme, aby nám to potvrdia..alebo nie. Ide mi o tie dioptrie, či je to tá istá hodnota. A teda ja by som ich najradčej vyhodila von oknom, moje aj jeho...keby to šlo. Mám vyslovene negatívne nastavenie na oku, beriem ich ako nutné zlo.. Bola som v UVEA Martin a tam mi vyčíslili jedno oko na 1250e. Najlepšie vymeniť rohovky za umelé.. Matička skákavá..😲😀
@ukulela áno-očná-povedala nám, že menej vysedávať pred telkou,PC, tabletom(tablet nepozná,PC tiež,rozprávky pozerá aj hodinu denne a cez víkend aj hodinu a pol)...a že v septembri uvidíme či dá okuliare...ešte pôjdeme v máji k inej, uvidím.

ja okuliare nosim. uz cca od dvoch rokov. nevnimam to vobec ako handicap. sestra nosila okuliare par rokov, potom uz nebolo treba ... ja lutujem, ze mne lekari ako decku zanedbali jednu ocnu vadu a teraz uz je neskoro ... ale to bolo 4O rokov dozadu, ine zdravotnictvo. podla mna, ked lekari odporucia okuliare, tak by som dala. mne sa napr vdaka noseniu znizili dioptrie zo 4,5 na 2. takze ja by som sa toho nebala, resp snazila sa situaciu riesit s lekarom. okuliare nie su z´tragedia, neskor mozu byt sosovky, alebo operacia ... stale je vsak lepsie, ked je dioptria nizka, ako ked sa zrak zanedba a dioptrie potom idu vysoko hore.