Podnájom v zahranici

9. nov 2023

Len sa tak zamýšľam často tu čítam, že rodiny v zahraničí žijú roky v podnájme.Nie veľa ľudí vlastní svoje bývanie.Zvladaju to platiť, keď sú na dôchodku a ovdoveju?Deti vlastne nič nezdedia?skúste napísať ako to je v Rakúsku, Nemecku, Španielsku skrátka niekde mimo SK

anjelicek26
9. nov 2023

Tak slovenske a ceske rodiny v okoli a aj my zijeme vo vlastnom dome... v meste je to asi ine, ale na vidieku postavat (aspon pred 20 rokmi ked sme my stavali) zasa taka drama nebola, dom uz mame teraz splateny... pozemok nam vtedy darovali svokrovci... aj my tak raz nasim detom. V mestach je castejsi prenajom. Na dochodok myslim v style, ci Chorvatsko, Bulharsko, Filipiny 😂 Dedenie ma absolutne nezaujima, to, co chcem detom dat - im dam teraz - pristup k vzdelaniu, sportu, vseobecny rozhlad, podporu pri studiu, ocakavam, ze maju dve ruky zdrave kazdy jeden a na vsetko, co raz budu potrebovat - si zarobia sami a nebudu cakat, kym niekto z nas padne do hrobu.

vevesh
9. nov 2023

Tak v nemecku dostanes (zatial) socialne minimum, ak ti dochodok+ vdovsky nestaci, t.j. uhradene byvanie+ naklady s tym spojene+ cca 250e ma stravu na osobu v domacnosti. Ak byvas v meste, tak niekde hradia aj mesacnik. A takisto ak nemas na lieky, mozes byt oslobodena bud od doplatkov alebo po predlozeni blockov ti socialka vyplati lieky. A inac, tu ta len tak z najmu nemozu vyvodit, ak neplatis- nie ako na sk, neuhradis mesiac a von. Zmluvy o najme su v drvivej vacsine uzatvorene na neurcito.

sense
9. nov 2023

V Ch, ti dajú nájom len ak nepresiahne 30perc tvojho príjmu. A prenajmy nie sú primárne od súkromných osôb ale od správ. Spoločnosti a ak niekde bývaš napr 10 r, tak 10r máš ten istý nájom. Málokedy máš prenájom aj so zariadením byt si zariadujes sama okrem teda spotrebičov typu chladnička, sporák. A aj podľa toho čo máš v zmluve väčšinou ak sa toto pokazí ale no treba vymeniť alebo treba po x rokoch vymaľovať, neplatíš ty ako nájomca ale prenajímateľ. A máš nielen prvý pilier ale aj druhý a tretí takže máš možnosť si na dôchodok zarobiť. Plus teda ak naozaj nemáš ani minimum resp si sociálny prípad tak máš subvencie na nájom, alebo doplatok do živ minima. Plus teda musia sa starať deti. A takisto ak si mala predtým napr 3-4izbak a nevládze platiť tak sa musíš presťahovať do menšieho.
A dediť nie je povinnosť.

smajliica
9. nov 2023

Vo Švédsky sú podnájmy od firiem a inštitúcii. Nájom je regulovaný štátom a je pomerne nízky. Dá sa v pohode zaplatiť aj z dôchodku.

zuzanaete
9. nov 2023

V Australii napr. niektori robia, ze na hypo si kupia aspon maly byt a ten prenajimaju. Vyssia hypo by im nevysla. Pre svoju rodinu si prenajimaju nieco vacsie, lebo do toho maleho by sa nepomestili. Bud si neskor zlepsia prijmy a poriesia nieco vacsie vlastne alebo na tu starobu im bude stacit aj ten maly vlastny byt.

wade
9. nov 2023

U nas (zijem v DE) su ludia v podnajmoch viac chraneni ako na SVK. Vacsinou prenajimaju naozaj dlhodobo a teda aj ceny su stabilenjsie. Je ale pravda, ze poslednych 5 rokov tu najmy celkom stupli. Pre mnoho mojich znamych to ale znamena flexibilitu. Nemecko je ovela viac decentralizovane ako slovensko, a ludia su zvyknuti stahovat sa za pracou a novymi prilezitostami. Vlastne byvanie by ich obmadzovalo a financne prostriedky investuju inak (akcie, dlhopisy). Nehnutelnost kupuju az neskorsie. Alebo proste ziju z mesiaca na mesiac, a nejak to neriesia. Ta zachranna siet je to predsa len trosku silnejsia.

oliolijanka
9. nov 2023

Vo svajciarsku ziju vsetci v podnajmoch. Malokto zo strednej vrstvy vlastni nehnutelnost.
Ano maju domy na hypoteky, ale cely zivot splacaju iba urok, takze dom vlastni cely cas banka. Dedi sa iba moznost splacat dalej.