icon

Pohľad na islam ako syntézu duchovných tradícií

15. sep 2024

Nové náboženstvo však malo prekvapivo veľa spoločných prvkov s kresťanstvom a judaizmom. Niektorí, zvlášť sekulárni vedci, dokonca vylučujú nadprirodzený pôvod Mohamedových zjavení a považujú islam za mechanickú kompiláciu dvoch predchádzajúcich monoteistických systémov, judaizmu a kresťanstva, ku ktorej Mohamed pridal svojské, špecifické prvky.Takéto postoje nachádzame napríklad u Martina Janečka, ktorý píše: „Podľa islamskej tradície sa Mohamedovi zjavil archanjel Gabriel a diktoval mu Bohom zjavený text Koránu. To je jedným z podstatných článkov moslimskej viery. Pohľad cudzieho nezaujatého historika je však iný. Ten vidí islam ako syntézu predchádzajúcich duchovných tradícií a mravných a spoločenských noriem. Syntézu originálnu a ucelenú, zodpovedajúcu potrebám arabských kočovníkov. Možno povedať, že islamská tradícia do značnej miery sama pripúšťa tento výklad. Islam sa pokladá za dediča judaizmu a kresťanstva.“ (Poznámka č. 11)

dahliaa
18. sep 2024

@maria200981 Se zeptej anonyma a né mě. O čem jsi přesvědčená nebo ne je mi celkem jedno. To je tvůj boj. 🙂
Když už to zmiňuješ, asi mi nenapíšeš, jak si představuješ skutocnou prezitou islamskou vieru, co?)) To by mě fakt zajímalo, ale odpovědi se asi nedočkám. Škoda.
Aha, takže nepokorný je ten, kdo jinému opravuje jeho neznalost a chyby. Tak to je super pohled na lidi! Smutné...
Měj se.

maria200981
18. sep 2024

@dahliaa presne tak ako to vidim tu kde zijem…
ze viera je nieco medzi tebou a Bohom je to ako vztah a tam tretieho netreba
… nie medzi mnou tebou a Bohom
Ty to mas tak a ja zas inak
Ja nepotrebujem pocuvst tvoje rady s ty zas moje

aj krestania su ludia Knihy
ale ked sa krestanka ozve a povie nieco z Biblie a jej pohlad na jej vieru automaticky reagujete opravujete podsuvate Koran a riesite…
Niekto povie verim vo Sv. Trojicu a vy uz vyvracate jej vieru , podsuvate Verse a snazite sa ju presviedcat o omyle
Respekt k inej viere Vam chyba

eva8
18. sep 2024

@lenkakravcova
@dahliaa
Necitam, co sa popisalo, len strucne.
- Udajny odkaz z Biblie na Mohammeda:
13Až ale přijde on, Duch pravdy, uvede vás do veškeré pravdy. (Jan 6:13)

Na moju otazku, ci je Mohammed duch, som dostala 2 odpovede.
1. Preco by nemohol byt Duch pravdy?
2. Je to metafora, aj v Biblii sa pouzivaju.

- skoncilo to dokazom, ze trojjedineho Boha nemozno povazovat ani za metaforu:
Súra 4:171 Vskutku Mesiáš Ježíš, syn Mariin, je pouze poslem Božím a slovem Jeho, které vložil do Marie, a duchem z Něho vycházejícím.

Resume:
Mohammed je duch (metafora)
Jezis je slovo a duch.

Zacali sme Janom, koncim Janom:
1 Na počiatku bolo Slovo a Slovo bolo u Boha a to Slovo bolo Boh (Jan 1:1)

dahliaa
18. sep 2024

@maria200981 Ale ty si to vykládáš nějak zvláštně.)) Krom toho, že muslim by měl opravovat chyby jiných týkajících se Islámu. Což tady zakladatelka předvádí. Tak jsme také v diskuzi o Islámu, tak pochopitelně, pokud bude křesťanka debatovat o Trojici, tak ja jí to vysvětlím s ohledem na Korán. Krom toho jsem byla s danou diskutující v diskuzi a ona sama reagovala na mě.)) Když nepotřebuješ číst fakta o Islámu nebo Koránu, tak proč vůbec tuto diskuzi čteš? Co jsi od toho čekala? Že tu budeme přitakávat tomu, jak se Muhammad v Koránu zmílil o apokalypse a jak mají muslimové dovolené vraždit nevěřící. Tak by sis to představovala? Abychom lhaly a šly proti učení Islámu? To je podle tebe projev pokory? Věř, že pokud se zmíníš před svými kámoškami muslimkami, že jim Korán dovoluje, aby tě zavraždily, tak ti tu tvou neznalost Koránu budou také vysvětlovat, jako my tady s Lenkou. Ale to asi zkoušet nebudeš, co?))
Ano, víra, uctívání jako takové je mezi mnou a Bohem, ale Islám nás mimo jiné učí tomu, abychom se vzdělávali a o Islámu hovořili pravdu a opravovali chyby jiných (týkající se Islámu.).
Tomu, komu chybí respekt jsi tady ty. Tobě zde vadí naše pravdivé informace týkající se Koránu, tobě vadí diskuze o Islámu. Možná by stálo za to se nejprve zamyslet sama nad sebou.

dahliaa
18. sep 2024

@eva8 Nevím, co jsi tím chtěla říct, ale Lenka ti ohledně ,,Ducha pravdy" dala docela rozsáhlou odpověď.
Jestli je trojice v Bibli metafora nebo ne je pro muslimy celkem zbytečné řešit. Korán ji jednoznačně vyvrací. Tam není co řešit. Jak ji berou křesťané je jejich problém. Od pár křesťanů, nekatolíků jsem slyšela, že trojice je výmysl katolíků a v Bibli se nenachází, tak těžko říct, jak to jednotlivé směry berou.

eva8
18. sep 2024

@dahliaa Lenka mi vysvetlovala ducha od Boha. Ze to mozu byt aj anjeli, nejaka spojka, aj nejaka duša, ze anjel Gabriel bol cistym duchom.

Ked uz hovorime o Duchu od Boha. Odkial vzal Boh toho ducha?

eva8
18. sep 2024

@dahliaa viem, ze aj ty, aj Lenka ste uprimne moslimky, ze vysvetlujete. Tema je "Pohlad na Islam z duchovnej stranky. A Mohamed je Duch pravdy. O trojjedinom sa vravi Otec, Syn a Duch svaty

dahliaa
18. sep 2024

@eva8 A Duch pravdy nebyl dán od Boha? Já teda asi nerozumím, jak to myslíš. Odkud vzal Bůh ducha? A odkud vzal lidi, jinny, anděly? To jsou zvláštní otázky od věřícího člověka. Pro Boha není nic nemožné.
Např. Bůh v Koránu říká:
16:2 On sesílá anděly s duchem zjevení Svého tomu ze služebníků Svých, komu chce, poroučeje: „Varujte, že není božstva kromě Mne, buďte tedy bohabojní!“

eva8
18. sep 2024

@dahliaa a preco nemoze byt Boh zaroven aj Duchom? Ked povazujeme toho ducha za myslienku. Cize aj Duch pravdy. Aj Duch svaty.

riyadh
18. sep 2024

Pocuj Lenka je jedna "zaryta" slovenska moslimka, s nou mepohnes 😂ona ma svoju pravdu a v diskusiach aspon mne je smiesna chuderka, aspon takto je zaujimava..a vsade sa pcha.. Do kazdej temy..

eva8
19. sep 2024

@riyadh Lenka je velmi mila osobka ❤️ , ktora otvorene pise, comu veri, vysvetluje preco veri. Obzvlast v tejto teme ma co povedat

autor
19. sep 2024

@maria200981 Nie som jedna z nich,ani tema nie je umela.Aby nedoslo k nedorozumeniu.

autor
19. sep 2024

@dahliaa A ty si necitala tie sury kde sa zabíjajú neverci?Naozaj sa ta pytam bez štipky irónie,alebo podpichovania ani to tu nevhcem v tejto teme rozoberat,lebo skor ma zaujímajú symboly a vznik islamu.Lenze neda mi sa neopýtať ,naozaj si to necitala ked tvrdis ze je to lož?

autor
19. sep 2024

@dahliaa Suta 0 Pokánie,Medinska sura ……

eva8
19. sep 2024

@autor Preco prave symboly? S mesiacom a hviezdou sa hovorilo v spojitosti s Tureckom. Najde sa aj na vlajkach statov, napr. Alzirsko

autor
19. sep 2024

@eva8 Pisala som to vyssie je to aj znak Islamu,polmesiac bol ale znakom bohyne Astara.A stale je cize polmesiac je nielen symbol islamu ale aj adresy,preco?Lebo si to ludia preniesli do nového nabozenstva.Taktiez Mekka pred islamizácie bola pútnické miesto ale roznych božstiev,teraz je to pútnické miesto moslimov.Zize nic nove len stare prenesene do nového.Vyborne temy na to mas cez yotube -suvislosti.Ako sa zvyky prednášali z gen na gen do novych náboženstiev.No a nie su to vymyslí ale historicky preukázateľne fakty,

eva8
19. sep 2024

Myslela som, v zmysle, ze symboli ta zaujimaju napr. z umeleckeho , alebo histirickeho hladiska, ze patras po niecom konkretnom.
Ja som si tu bohynu guglila (ak spravne) a nenasla som. Ukazalo mi inu, jej symbolom bol lev, nieco s hviezdnou oblohou. O polmesiaci si pisala ako o symbole plodnosti.

eva8
19. sep 2024
dahliaa
19. sep 2024

@eva8 Tak Bůh není duch, o kterém se zde bavíme. Samozřejmě, že jak vypadá Bůh nevíme nikdo, známe jen určité vlastnosti. On o sobě jako o duchovi nemluví, naopak duch je uváděn jako dílo Boha, kterého sám Bůh posílá.
Tady máš pár příkladů z Koránu:

Tento verš se týká přímo Proroka Muhammada:
Súra 42:52 A takto jsme ti vnukli ducha ze zjevení Svého; předtím jsi neznal, co je to Písmo a co je to víra, avšak učinili jsme to světlem, jímž vedeme, koho chceme ze služebníků Svých. A ty věru také vedeš lidi po stezce přímé,

Súra 40:15 On povýšen je hodností, vládce trůnu - On posílá ducha zjevení Svého tomu, komu chce ze služebníků Svých, aby varoval přede dnem setkání,

Súra 17:85 A vyptávat se tě budou na Ducha. Odpověz: „Duch přichází z rozkazu Pána mého a bylo vám dáno z vědění, jen ne mnoho.“

Súra 19:17 a spustila závěs mezi sebou a jimi (Panna Marie). A poslali jsme k ní ducha Svého (Anděla Gabriela) a zjevil se jí v podobě smrtelníka dokonalého.

dahliaa
19. sep 2024

@autorka Já Korán čtu. Súry ti vysvětlila Lenka, tak tu neklam.

dahliaa
19. sep 2024

@autorka Ohledem půlměsíce jsem ti odpověděla i s odkazy na Korán. Stále dokola plácáš nesmysly. Mimochodem, Islám jiná božstva vylučuje, takže nějaká Astara je beztak naprosto mimo.

autor
19. sep 2024

@eva8 http://kruhy.blogspot.com/2008/09/kr-hviezda-dv...
polmesiac znamena plodnosť,okrem Astary ho mali vo svojich symboloch ak ini,egyptski bohovia.

autor
19. sep 2024

@dahliaa Ake nezmysly.Ved si preštuduj co znázorňuje polmesiac .Ty si mi poslala verše o mesiaci,nie polmesiaci.V historii bol polmesiac symbolom roznych božstiev,je zaujimave ako sa dostal do islamu a preco je jeho symbol.Na to si mi ziadnu relevantnú odpoved nedala z jednoduchého dovodu sama nevies a v Korane sa o tom nedočítaš.Pretoze tam nie je zmienka.Ale kebyze sa zaujimas hlbšie o symboliku zistíš ze polmesiac je znak bohyne Astary,symbolizuje plodnosť.(-aj inych bohov,nielen Astary)Ty si to ale vyhodnotila ako blbost lebo sa to nezlučuje s tvojim náboženstvom i ked tam polmesiac figuruje-zaujimave-troska sa skus nad tym zamysliet.
k tomu klamaniu si taktiez neodpovedala-kto klame o veku Aise Lenka alebo uznávaní Imaní po celom svete,ked tvrdia ze Aisa pri zásnubách mal 6 a pri naplnení manzelstva 9 rokov?Mozes sa k tomu vyjadriť? Verš na apokalypsu si odo mna dostala.Tak cakam kym sa vyjadris k mojej otázke.

autor
Autor odpoveď zmazal
eva8
19. sep 2024

Neodporujem ti, len doplnam, kedze ta zaujimaju symboly. V mojom povodnom linku sa pise:
"Aštarta bola v iných kultúrach známa ako Ištar a Astarte („Hviezda")"
A tu je link o Istar a jej symbol:
https://www.idnes.cz/xman/styl/sex-v-bozi-sluzb...
Ale mne sa zda, ze symbolami poukazujes na to, ze tieto 3 sucasne monoteisticke nabozenstva vychadzaju z pohanskych nabozenstiev a tradicii. Alebo, tymito symbolmi poukazujes na Islam, ako "umelo" vytvorene nabozenstvo

veronika2021
19. sep 2024

@lenkakravcova ludstvo nema mat nabozenstvo,ludstvo ma mat v srdci lasku ,nevsimla som si,ze by nabozenstvo robilo ludi lepsimi bytostami,skor naopak

veronika2021
19. sep 2024

@avene55 a co keby veriaci konecne zacali pouzivat to,co im Boh dal-slobodnu volu- a vyslobodili sa od hriechu sami?Resp to ani nie je o vyslobodeni,to je rozhodnuti sa.Na to vsetko este Boh ,,poslal na Zem ,, Jezisa v ludskom tele aby nazorne polopate ukazal ako mame my ludia zit a rozmyslat,napriek tomu som si nevsimla,ze by to krestania chapali.Spravny krestan sa pri rozhodovani ma spytat,co by urobil na mojom mieste Jezis? A tak zit….Nie, dneska bezny ,,spravny krestan,, si ide nohy vytrhat,ked uteka do kostola ,tam sa utvrdi v tom aky je uzasny super clovek, lebo chodi na spoved ,kde kotkoda cely zivot to iste,cize naprava hriechov max 5%, dojde domov,prve co robi,riesi zivoty druhych,ohovara,zavidi ,nepraje,je falosny,prizemny a ma recept na susedov zivot.Malo komu nezistne pomoze a ak pomoze bude to tlct o hlavu😁

veronika2021
19. sep 2024

@maria200981 Poturcenec horsi Turka….

avene55
19. sep 2024

@veronika2021 Ahoj, len otázka, čítala si Bibliu??

dahliaa
19. sep 2024

@anonymka
Možná měla půlměsíc nějaká Astar, každopádně na odpověď, proč se zobrazuje půlměsíc v souvislosti s Islámem jsem ti odpověď dala a to je prostě fakt. Měla jsi tam k tomu i odpovídající verše z Koránu. Tady není o čem debatovat.
Ohledně Aishi jsem ti také odpověděla (brala jsem v potaz, že jí bylo při naplnění manželství 9 let). Vše si můžeš zpětně dohledat.