Pohľad na islam ako syntézu duchovných tradícií
Nové náboženstvo však malo prekvapivo veľa spoločných prvkov s kresťanstvom a judaizmom. Niektorí, zvlášť sekulárni vedci, dokonca vylučujú nadprirodzený pôvod Mohamedových zjavení a považujú islam za mechanickú kompiláciu dvoch predchádzajúcich monoteistických systémov, judaizmu a kresťanstva, ku ktorej Mohamed pridal svojské, špecifické prvky.Takéto postoje nachádzame napríklad u Martina Janečka, ktorý píše: „Podľa islamskej tradície sa Mohamedovi zjavil archanjel Gabriel a diktoval mu Bohom zjavený text Koránu. To je jedným z podstatných článkov moslimskej viery. Pohľad cudzieho nezaujatého historika je však iný. Ten vidí islam ako syntézu predchádzajúcich duchovných tradícií a mravných a spoločenských noriem. Syntézu originálnu a ucelenú, zodpovedajúcu potrebám arabských kočovníkov. Možno povedať, že islamská tradícia do značnej miery sama pripúšťa tento výklad. Islam sa pokladá za dediča judaizmu a kresťanstva.“ (Poznámka č. 11)
@dahliaa No v tom je ta pointa ze o tom vedel ze ho maju zabit ale mic preto neurobil,nechal sa zabit aby sa za nas obetoval,v jeho moci bolo to odvrátiť,no on to neurobil.Coze obetoval sa takto za nas,nie ze sa obesil alebo sam sa zabil ako to robia samovrahovia ku ktorym si ho prirovnala.Nebol samovrah umrel mucenickou smrtou za nase hriechy,on to vytrpel a podstúpil lebo nas aj teba viacej miloval ako svoj zivot a nebál sa utrpenia.
@zltalienka Tohle jsem k tomu dokonce dohledala.
Jeden z předních islámských teologů, vysvětlující stupně života, uvádí, že jedním ze stupňů života je stupeň života ctihodného Ježíše. Je v nebi se svým pozemským tělem.
Tento třetí stupeň života je stupeň života Idrise (Enocha) a Ježíše. V tomto stupni života se člověk povznáší nad pozemské potřeby, to znamená, že nepotřebuje jídlo, pití, spánek ani jiné pozemské potřeby a žije životem andělů. Jejich pozemská těla jsou osvětlena světlem jako hvězdy a stávají se lehkými jako těla andělů stvořených ze světla. A s těmito těly jsou v nebi.
@zltalienka je irelevantne, aku kto da uroven, pokial Mu nedaju to najvyssiu.
@lenkakravcova Môžem sa opýtať, ako prijala tvoja rodina, keď si konvertovala na islam?
@lenkakravcova spojenie Duch od Boha ponimam v zmysle: napr. darovana krv odo mna, t.j. nieco co mam a dam. Piseme Duch velkym pismenom. Duch od niekoho. Nie duch vytvoreny mnou (anjel). Tak isto, v suvislosti s predchadzajucim versom, ze v tu dobu to este nepochopime, cize ten Duch od Boha moze byt nieco take ako vedomie, myslienka.
A v nasom rozhovore sme mimovolne "poskladali"/vysvetlili trojjedineho Boha: Otca, Syna A Ducha svätého pomocou versov z Biblie, ktore ste uviedli s @dahliaa 🙂
Myslienka, ktoru este nepochopime, myslienku od Boha, Boziu myslienku. Nie Duh od Boha = Mohammed
Clovek je sobecky. Len chce a chce. Len pyta a ziada. Ale zabuda davat....
@dahliaa precitaj, pochopis:
Jan3:16-21
16 Veď Boh tak miloval svet, že dal svojho jednorodeného Syna, aby nik, kto verí v neho, nezahynul, ale mal večný život. 17 Lebo Boh neposlal Syna na svet, aby svet odsúdil, ale aby ho spasil. 18 Kto verí v neho, nie je odsúdený. Kto neverí, už je odsúdený, pretože neuveril v meno jednorodeného Božieho Syna. 19 Súd je v tom, že svetlo prišlo na svet, ale ľudia milovali väčšmi tmu než svetlo, lebo ich skutky boli zlé. 20 Veď každý, kto robí zle, nenávidí svetlo a nejde na svetlo, aby jeho skutky nevyšli najavo. 21 Kto však koná pravdu, ide na svetlo, aby sa ukázalo, že jeho skutky sú vykonané v Bohu.“
@dahliaa zamysli sa:
Lebo Boh neposlal Syna na svet, aby svet odsúdil, ale aby ho spasil.
Súd je v tom, že svetlo prišlo na svet, ale ľudia milovali väčšmi tmu než svetlo, lebo ich skutky boli zlé.
Kto však koná pravdu, ide na svetlo, aby sa ukázalo, že jeho skutky sú vykonané v Bohu.“
Posolstvo Jezisa je laska. T.j. nie snaha skodit, ale rozdavat
@eva8 Ale jo, to je jasné. I Bůh v Koránu říká, že je odpouštějící a slitovný. Já se ale bavím o tom, jakým způsob podle křesťanů Bůh odpustil. Tím, že mučil sám sebe a dopředu stejně věděl, jak to všechno dopadne. Tohle přeci nedává žádný smysl.
S tím, co jsi napsala zde (Clovek je sobecky. Len chce a chce. Len pyta a ziada. Ale zabuda davat) naprosto souhlasím a také jsem tu o tom diskutovala s jednou uživatelkou, která psala, že pouhá víra v Boha stačí k životu v ráji.
@dahliaa citam, co sa tu pisalo. Je v Korane pisat vysmesne o prorokovi? Pretoze tak pises o Jezisovi (povazujete ho za proroka) Lenka so mnou suhlasila, ze o p. Bohu treba hovorit, resp. pisat s uctou. Myslim si, ze aj o Prorokovi
A chcem sa opytat, preco prorok Jezis bol ukradnuty do raja a zije a prorok Mohammed nie? Alebo prorok Mohammed zomrel a bol hned vskrieseny hned a zije v taji tiez?
Oprava: Jezis bol vzaty do vyssich sfer, nie do raja. Aj Mohammed zije vo vyssich sferach?
@eva8 Já o Bohu, Proroku Ježíši a Proroku Muhammadovi píši a hovořím vždy s úctou.
To, co jsem psala výše je psáno ohledem na křesťanské učení o Ježíši jakožto Bohu. A už to je naprosté zneuctění Boha, kdy podle křesťanů sám sebe mučil na kříži, aby mohl lidem odpustit. Nesmysl, promiň. Nepochopila? Tak v čem spočívá oběta-mučení sebe samého na kříži?
Ohledně Proroka Ježíše a jeho povznesení na nebesa jsem zde psala před pár hodinami. Kopíruji ti to tedy znovu sem:
Ale nikde není řečeno, že Ježíš se nachází v Ráji. Na to jsi přišla jak?
Ježíš byl povznesen do nebe/do vyšších světů, ale ne do Ráje. (Tedy podle mých znalostí). Pokud Bůh chce tak Ježíš nemá potřebu jíst a pít.
Súra 3:55
A hle, pravil Bůh: „Ježíši, nyní tě odvolám a povznesu tě k Sobě a očistím tě od (špíny) těch, kdož neuvěřili. A ty, kdož tě následovali, učiním vyššími než ty, kdož nevěřili, až do dne zmrtvýchvstání. A pak se ke Mně všichni navrátíte a rozsoudím mezi vámi to, v čem jste se rozcházeli.
Tohle jsem k tomu dokonce dohledala.
Jeden z předních islámských teologů, vysvětlující stupně života, uvádí, že jedním ze stupňů života je stupeň života ctihodného Ježíše. Je v nebi se svým pozemským tělem.
Tento třetí stupeň života je stupeň života Idrise (Enocha) a Ježíše. V tomto stupni života se člověk povznáší nad pozemské potřeby, to znamená, že nepotřebuje jídlo, pití, spánek ani jiné pozemské potřeby a žije životem andělů. Jejich pozemská těla jsou osvětlena světlem jako hvězdy a stávají se lehkými jako těla andělů stvořených ze světla. A s těmito těly jsou v nebi.
@dahliaa cize Jezis v Korane a v Biblii nie je ta ista osoba? Potom sa na Bibliu nemozte odvolavat, pretoze Biblia je "krestanske ucenie"
Ano, dakujem, o tom raji som citala, preto som sa opravila "do vyssich sfer". Ale peco tam nie je Jezis s Mohammedom, ale s Idrisom. Kde je Mohammed? Je tiez zivy, ako Jezis?
@eva8 Prorok Muhammad nežije jako Prorok Ježíš ve vyšších sférách. Prorok Muhammad stejně jako ostatní proroci (kromě Ježíše) fyzicky zemřel. Jestli umíš anglicky tak tady je k tomu rozsáhlejší text https://islamqa.info/en/answers/148285/the-life...
@eva8 Já ti rozumím, ale ty to nechápeš. Jakou ,,obětí" se vymazaly hříchy - tím, že sám sebe (zbytečně) mučil, přestože věděl, co bude dál. Neměl jinou možnost, jak lidem odpustit? Nemohl jim odpustit ,,jen tak", ale musel se u toho předvést a mučit sám sebe? Přijde ti to rozumné?
Dám příklad: To je jako kdybych já tobě chtěla lidsky odpustit třeba to, že jsi mi vzala pár eur a abych ti mohla odpustit, tak se pujdu dobrovolně zmlátit.
Omlouvám se za ten popis, ale nevím, jak jinak to už napsat. Tohle chování ti přijde hodné Boha?
@eva8 Ježíš je pro muslima Prorok a Mesiáš. V Bibli je považován za Boha a syna Boha - nebo si to překroutili křesťané sami. Pro muslima dnešní Bible je k čerpání pravidel a informací v podstatě bezvýznamná. Při debatách s křesťany, kteří jí uznávají jako planou je ale samozřejmě používána. Samozřejmě ale obsahuje určité znaky příchodu posledního Proroka Muhammada, jelikož i Evangelium a Tóra pocházejí od Boha. Dnes je ale platný Korán.
@eva8 Jaký je rozdíl mezi Prorokem Ježíšem a Prorokem Muhammadem se jen tak jednoduše asi nedá říct. Každý žil v naprosto jiné době a jiném prostředí. Prorok Ježíš nezemřel jako prorok Muhammad, ale byl Bohem povznesen do vyššího světa (o tom tu teď píšem a psala o tom i Lenka). Prorok Ježíš je Mesiáš a před koncem světa se vrátí na zem (také o tom už psala Lenka). Ježíš se narodil bez otce z panny.
Prorok Muhammad byl posledním Božím Poslem a Prorokem. Dostal od Boha zákon-Korán platný až do konce světa. Zemřel a byl pohřben - normálně stejně jako ostatní Proroci. (s.a.w.s.).
@dahliaa niet co odpustat, ked uveris.
Priklad:
Je dolezite napisat list bez skrtancov.
1. Pomylis sa, vyzmizikujes (uveris) a pokracujes v pisani.
2. Pomylis sa, preskrtnes a pokracujes.
Jeden list je plny skrtancov, druhy bez skrtancov, vyzmizikovany. Vtedy nastane uvazovanie, ci tomu, kto ten poskrtany, necitatelny list napisal odpustit, alebo nie. Zatialco tomu druhemu netreba odpustat, lebo list je citatelny, bez skrtancov.
A vraciam sa k uvedenemu versu, ktory ma zaujal (Jan 6:12,13)
12Ještě vám mám mnoho co říci, ale teď to nemůžete unést. 13Až ale přijde on, Duch pravdy, uvede vás do veškeré pravdy.
Podla mna to nie je to odkaz na prichod proroka Mohammeda. Je to odkaz na to, ze je tazko otvorit mysel, vsetko pochopit

@tilonka čiže ho majú na úrovni Eliáša?