icon

Pohľad na islam ako syntézu duchovných tradícií

15. sep 2024

Nové náboženstvo však malo prekvapivo veľa spoločných prvkov s kresťanstvom a judaizmom. Niektorí, zvlášť sekulárni vedci, dokonca vylučujú nadprirodzený pôvod Mohamedových zjavení a považujú islam za mechanickú kompiláciu dvoch predchádzajúcich monoteistických systémov, judaizmu a kresťanstva, ku ktorej Mohamed pridal svojské, špecifické prvky.Takéto postoje nachádzame napríklad u Martina Janečka, ktorý píše: „Podľa islamskej tradície sa Mohamedovi zjavil archanjel Gabriel a diktoval mu Bohom zjavený text Koránu. To je jedným z podstatných článkov moslimskej viery. Pohľad cudzieho nezaujatého historika je však iný. Ten vidí islam ako syntézu predchádzajúcich duchovných tradícií a mravných a spoločenských noriem. Syntézu originálnu a ucelenú, zodpovedajúcu potrebám arabských kočovníkov. Možno povedať, že islamská tradícia do značnej miery sama pripúšťa tento výklad. Islam sa pokladá za dediča judaizmu a kresťanstva.“ (Poznámka č. 11)

lenkasarka
15. sep 2024

@lenkakravcova islam je jedinou vierou ktorú má mať ľudstvo? No Lenka jedine že si sa zbláznila. Nikdy,nikdy a ešte raz nikdy. Ver si v čo chce,ale ty nám tu nepodsúvaj tie tvoje chujoviny, lebo už mi tým vážne lezies na nervy. Inak si fajn,len pokial nezacneš tie svoje bludy písať.

lenkakravcova
15. sep 2024

@viestta to asi nie. 🙂
Ani židia, ani kresťania nebudú s tebou spokojní, až kým nebudeš nasledovať ich cestu. Povedz: „Správne usmernenie pochádzajúce od Boha je tým správnym usmernením“. (Korán, 2:120)

@lenkasarka áno, islam je jediným náboženstvom od Boha. V Tore ani v Evanjeliach nenájdeš výrok, že Judaizmus je náboženstvom od Boha alebo že kresťanstvo je náboženstvo od Boha.

Ale v Koráne, ako v pokračovaní Tory a Evanjelia to nájdeš napísané priamo a jasne:

Jediné náboženstvo u Boha je islam. (Korán, 3:19)

Ktokoľvek by chcel iné náboženstvo než islam, nebude od neho prijaté a bude v živote poslednom patriť medzi tých, ktorí prehrali. (Korán, 3:85)

lenkasarka
15. sep 2024

@lenkakravcova len aby si ešte ty neprehrala

viestta
15. sep 2024

@lenkakravcova ja nepotrebujem aby so mnou boli krestania spokojni, Zidovka byt nemozem, lebo to sa neda, nenarodila som sa zidovskej matke, takze ti sa ani ku mne vyjadrovat nebudu. A ani moslimi so mnou spokojni nebudu. Mne bohate staci ak aspon trosku budem spokojna ja sama so sebou.

lenkakravcova
15. sep 2024

@lenkasarka to môžeš odkázať Bohu, nie mne, ak Mu neveríš.
@viestta každý máme slobodnú vôľu. Takže OK. Je to len na tebe. A muslim, ak by si sa podriadila Bohu (prijala islam), by sa radoval. Každý jeden. Ja taktiež. Nemala by som prečo byť proti. Veď je to len dobré keď človek nájde správne usmernenie.

lenkasarka
15. sep 2024

@lenkakravcova však ty sa tu spravas ako sám boh a podsúvaš nám tu bludy tak to píšem tebe

zltalienka
15. sep 2024

@lenkakravcova áno máme slobodnú vôľu, ktorú však v moslimských krajinách nerešpektujú. Stačí prejsť na iné vierovyznanie a už ide človeku o život....

lenkakravcova
15. sep 2024

@zltalienka
Pozri sa do Biblie. Čo Boh nariadil keď ľudia opustili vieru, ktorú im dal a začali uctievať modly?

Ex 32,27 Biblia
On im povedal: „Toto hovorí Hospodin, Boh Izraela: ‚Nech si každý pripáše meč na bedrá. Prejdite po tábore od jednej brány k druhej a nech každý zabije svojho brata, každý svojho priateľa a každý svojho príbuzného.‘“ v ten deň padlo cez 3000 mužov.

V tú dobu do Boh riešil celkom prísne. Priamo. Ako s ľuďmi jedna oproti tomu v Koráne? Ako by to bolo ak by zopakoval to, čo nariadil v Tóre?

lenkakravcova
15. sep 2024

@lenkasarka pozri, ja nie som ten, kto získal Korán. Ja som len obyčajný človek. Nie som ani žiaden prorok. Som obyčajný človek, hriešnik, ako takmer každý z nás tu. Ak chces kritizovať slová Najvyššieho, ktoré nám dal ako vedenie, povedz to priamo Jemu. On je Všepočujúci.

zltalienka
15. sep 2024

@lenkakravcova starý zákon uznávajú 3 veľké náboženstvá. Niektoré žiaľ ostali na úrovni viery vhodnej pre kočovné kmene.

autor
15. sep 2024

@lenkakravcova Nové náboženstvo však malo prekvapivo veľa spoločných prvkov s kresťanstvom a judaizmom. Niektorí, zvlášť sekulárni vedci, dokonca vylučujú nadprirodzený pôvod Mohamedových zjavení a považujú islam za mechanickú kompiláciu dvoch predchádzajúcich monoteistických systémov, judaizmu a kresťanstva, ku ktorej Mohamed pridal svojské, špecifické prvky.Takéto postoje nachádzame napríklad u Martina Janečka, ktorý píše: „Podľa islamskej tradície sa Mohamedovi zjavil archanjel Gabriel a diktoval mu Bohom zjavený text Koránu. To je jedným z podstatných článkov moslimskej viery. Pohľad cudzieho nezaujatého historika je však iný. Ten vidí islam ako syntézu predchádzajúcich duchovných tradícií a mravných a spoločenských noriem. Syntézu originálnu a ucelenú, zodpovedajúcu potrebám arabských kočovníkov. Možno povedať, že islamská tradícia do značnej miery sama pripúšťa tento výklad. Islam sa pokladá za dediča judaizmu a kresťanstva.“ (Poznámka č. 11

lenkakravcova
15. sep 2024

@autorka skopírovala si to isté.

Niektorí sekularni vedci... 🙂
..pri výskume faraonovych pozostatkov niektorí ti sekularni vedci prijali islam vzhľadom na to, čo zistili (zhodujuce sa s tvrdeniami v Koráne). Tu máš o tom pekné video, keď vieš anglický:

https://www.youtube.com/watch?v=ByycX2RI2Nw
autor
15. sep 2024

@lenkakravcova
@lenkakravcova Iróniu oponentov Mohameda však najviac vyvolávali jeho predpovede konca sveta a vzkriesenia tiel. Mohamed presnejšie neurčil, kedy má byť koniec sveta, no často prízvukoval neodvratnosť eschatologickej katastrofy. Z niektorých súr Koránu možno vydedukovať, že by sa to malo stať ešte za jeho života. Čas však plynul a apokalypsa neprichádzala. Aj toto bol jeden z dôvodov posmechu a sarkazmu na jeho adresu. (Poznámka č. 19)
Pre nás, pozemšťanov, zostane zrejme navždy záhadou, kto bol v skutočnosti iniciátorom Mohamedových videní. Islam je vôbec zvláštnym náboženstvom. Kým katolícka viera je brilantným dielom Božej geniality, islam je zmesou odrobiniek Božieho génia s masou ľudskej nedokonalosti. V tomto učení sú mnohé logické nezmysly, respektíve príkre protirečenia. Ježiš je ako jediný človek zrodený z Panny a koná zázraky, no je mu upieraný božský pôvod. Mohamed je zrodený z obyčajnej ľudskej ženy, neoplýva nijakou mimoriadnou charizmou, má mnoho ľudských nedokonalostí a nedokáže konať zázraky, no je najvyšším prorokom, postaveným vyššie ako Ježiš.
Práve v osobe Ježiša Krista si islam najviac protirečí. Na jednom mieste Koránu sa píše: „Hľa, keď anjeli povedali: ,Mária, Boh ti odkazuje radostnú zvesť o Slove od Neho, jeho meno bude Mesiáš Ísa syn Márie, bude mať vysoké postavenie v živote najnižšom i v živote poslednom a bude medzi priblíženými´...“ (3:45).
Je tu teda jasne vyjadrené, že Ježiš je Mesiáš a má mimoriadne poslanie medzi ľuďmi, no na inom mieste Korán hlása, že Ježiš nie je božského pôvodu (5:17),ba popiera jeho mučenícku smrť (4:157–158). Tým

zltalienka
15. sep 2024

@lenkakravcova takže moslimovia uznávajú, že je v poriadku zabiť človeka len preto, že je iného vierovyznania?

lenkakravcova
15. sep 2024

@autorka

Mohamed presnejšie neurčil, kedy má byť koniec sveta, no často prízvukoval neodvratnosť eschatologickej katastrofy. Z niektorých súr Koránu možno vydedukovať, že by sa to malo stať ešte za jeho života. Čas však plynul a apokalypsa neprichádzala. Aj toto bol jeden z dôvodov posmechu a sarkazmu na jeho adresu. (Poznámka č. 19)
...............
Neznalosť opäť neznalosť.

Pýtajú sa ťa na Hodinu: „Kedy nastane?“ Povedz: „Poznanie o nej je u môjho Pána. Nevyjaví ju v jej určenom čase nik, jedine On. Ťažké je bremeno s ňou spojené tak v nebesiach, ako aj na zemi. Nepríde k vám inak než znenazdania.“ Pýtajú sa ťa, ako keby si sa ty na ňu neustále spytoval. Povedz: „Poznanie o nej je len u Boha, väčšina ľudí to ale nevie.“ (Korán, 7:187)

hory sa budú pohybovať ako keby boli z ľahkého materiálu ako vlna:
A až sa hory do pohybu dajú. (Korán, 81:4)

A hory budú ako kúsky vlny farebnej. (Korán, 70:9)

pri otrasoch sa začnú tvoriť tsunami, veľké množstvo vody sa bude presúvať - oddelí sa kyslík a vodík a “oceán” vzblkne:
A až sa moria zapália. (Korán, 81:6)

vyhasnú hviezdy a Slnko:
Keď sa svetlo hviezd stratí. (Korán, 77:8)

Až bude slnko zvinuté (nafúkne sa ako lopta) a až sa hviezdy rozptýlia (zrútia). (Korán, 81:1-2)

Zdá sa ti, že niečo také už nastalo? 🙂

lenkakravcova
15. sep 2024

@zltalienka a to máš odkiaľ? Akože cituj to, podľa čoho v to akože muslimovia veria. Lebo ja verím, že podľa šarie Koránu je trest smrti možný napr za vraždu.
My ako muslimovia nemáme nikoho zabíjať. Máme možnosť sa len brániť - ak nás niekto napadne, tak môžeme brániť svoje životy. Zároveň ak ten druhý prestane útočiť, tak máme povinnosť prijať mier.

„Ak by sa vás stránili, nebojovali by proti vám a ponúkli by vám mier, potom vám už Boh na boj proti nim nedáva žiadne oprávnenie!" (Korán, 4:90)

„Ak by sa priklonili k mieru, tak sa k nemu prikloň a spoľahni sa na Boha. Veď On všetko počuje a všetko vie". (Korán, 8:61)

Tieto verše vyššie sú o tom, že ak nás niekto napadne ale potom keď sa bránime, ustúpi, a chce mier, tak máme prijať mier.

riyadh
15. sep 2024

@lenkakravcova ved ked mas Muslima musis byt muslimka😂👌😬by ta do prdele poslal ten tvoj Muslim keby si nekonvertovala.. Musela si chuderka sa prisposobit😂😊

lenkakravcova
15. sep 2024

@autorka Áno, Ježiš je podľa Koránu Boží sluzobnik, Mesiáš.
Boh hovori, že neexistuje žiadna trojica. Že je len Jeden Jediný Boh - s týmto posolstvom poslal aj Ježiša. Ježiš sa preto modlil k Jedinému Bohu tak že pred ním padol na tvár (v getsemanskej záhrade), dodržiaval všetky príkazy islamu (napr nejedol bravčové, jeho matka nosila hidžáb), hovoril o Bohu ako o Jedinom Dobrom (ohradil sa, keď ho nazývali Dobrým - slovami "Biblia, Lk 18,19
Ježiš mu povedal: „Prečo ma nazývaš dobrým? Nikto nie je dobrý, iba jeden — Boh."

lenkakravcova
15. sep 2024

@riyadh môj muž nie je muslim 🙂 teda dalo by sa o tom polemizovať čo kto chápe ako prijatie islamu, ale oficiálne som sa k islamu som sa ako prvá v našej rodine dostala ja. Nikomu som sa neprispoôsobovala.

Takže tvoj argument nevyšiel.

riyadh
15. sep 2024

@lenkakravcova a Co je ten pan ktoremu vzivas..

autor
15. sep 2024

@lenkakravcova to na čo si reagovala.bol len predpoklad ak si dobre čítala.Ale koniec koncov je to veľmi zaujímavý text hlavne ako som aj tu veľakrát čítala že Mohamed analfabet ako by dokázal mat také poznatky o Bohu,pritom v rodine jeho prvej manželky boli kresťania.Bol ovplyvnený už kresťanstvom,židovskom v podstate článok o tom píše ze islam vznikol z týchto 2 náboženstiev.Dalej jeho život tiež nebol príklady a to najskôr ,pravdepodobne kvôli finančnému zisku si vezme staršiu,bohatú ženu je krátky ako baránok a keď zomrie sa rozvasni, a namiesto 1 ma 12 manželiek.
A koran ako kniha je nepouzitelna bez hadicové,ak má byť nadčasová nepotrebuje predsa návod použitia-hadisy,z ktorých si každý vyberie to co chce.

lenkakravcova
15. sep 2024

@riyadh myslíš vieru v Jediného Boha?
@autorka veď práve to je ten zázrak, že Boh zjavil človeku, ktorý bol takmer negramotny takéto dielo. Je jasné, že nemohlo pochádzať z mysle človeka, pretože obsahuje mnohé matematické "zázraky" ktoré posilnuju vieru v túto knihu. Napr v Koráne sa spomína v jednom verši 7 brán pekla a 8 brán raja. Vieš koľkokrát sa spolu spomína slovo " brána" v Koráne? Áno, 13 krát.
Alebo pomer súše a vody - pomer slov more, voda, a pomer slov pevnina, súš je zhodný s reálnym pomerom mori a suše na Zemi. Proste sú to veci z ktore potvrdzujú že ide o knihu inšpirovanú niekým, kto mal a má všetky tieto poznatky.
Nikto ťa nenúti prijať islam. Ale evidentne ťa oslovil. Vzhľadom na to, že väčšina kresťanov a ateistov začína tak ako ty - hľadaním kritiky, tak ti môžem povedať: si na správnej ceste. Aj ja som tým začínala. 🙂 aj holandský politik ktorý kvôli nenávisti voči islamu založil protiislamsku politickú stranu - a nakoniec konvertoval k islamu.
Ak Boh bude chcieť, povedie aj teba.
Nechaj tomu čas. Študuj, porovnávaj. Hľadaj. Čítaj. A prečítaj si aj Korán sama, aby si skutočne vedela o čom je.
Mier s Tebou

katulienkax
15. sep 2024

Ja som počula teóriu že islam stvoril vtedajší Vatikan. Je za tým vraj sprisahanie Vatikánu 😳https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Alberto_Rivera

hendikep
15. sep 2024

@lenkakravcova kde v knihe Deuteronomium sa spomina prorok z Mekky? 🤔

lenkakravcova
15. sep 2024

@katulienkax teórií je veľa. 🙂 keď človek chce poznať pravdu, mal by si sám otvoriť Korán a sám si urobiť názor.

@hendikep
V Starom zákone sú na proroka Muhammad dva odkazy

1) je o prorokovi, ktorý bude negramotny (to sme tu vyššie teraz diskutovali s autorkou):

Keď dajú knihu tomu, čo nevie čítať, a povedia mu: „Prečítaj to!“ — povie: „Neviem čítať.“ (Iz, 29:12, Biblia, Tóra, Starý Zákon)

2.)
“Boh sa zjaví na Sinaji, jeho svetlo vzíde zo Seiru a zaskvie sa z hory Paranu a s ním myriady svätých.. (Dt, 33:2 - Biblia, Tóra, Starý Zákon)

V hebrejčine tento verš čítame ako: Wa-amar adonaj mi-sinaj itegeli we-zehor jaqareh mi-sé’ir itha-zi lana itgeli vi-gvurteh mi-tura di-faran we-‘imeh rivvat qadišin. Aramejský preklad: Hospodin prišiel zo Sinaja, ako slnko k ním znišiel zo Seiru, zaskvel sa z hory Paránu, prišiel s desaťtisícmi svätých.

Čo tento verš znamená?

Seir je hora Šarát, kde žili synovia Ezauovi, ktorí uverili v proroka Ježiša (ako posla od Jediného Boha). Na tejto hore prorok Ježiš určitú dobu prebýval.
Sinaj je hora, na ktorej dostal zjavenie prorok Mojžiš. Dnes sa táto hora nazýva horou Tuur.
Paran je pohorie Mekky, kde započalo zjavenie Koránu prorokovi Muhammadovi. V Paranskej stepi sa usadil Izmael, z ktorého rodu prorok Muhammad pochádza (Gn 21:21, Biblia, Tóra, Starý Zákon).
Boh už v Tóre takýmto úžasným spôsobom poukazuje na 3 najväčších mužov svojho zjavenia, ktorí sa navždy zapíšu do dejín sveta. Rozumného človeka tento verš podnecuje k hĺbaniu o jeho zmysle, a to ho nakoniec vedie k nasledovaniu učenia týchto prorokov.

autor
15. sep 2024

@lenkakravcova A kde sa nachádza Paran?Keď si ho nájdeš,zistíš ze bol dosť ďaleko od Mekky,🙂

autor
Autor odpoveď zmazal
lenkakravcova
15. sep 2024

@autorka len prosím na hľadanie Paranu nepouzivaj Google maps. 😄 Je to historický názov. Nachádza sa v historických mapách. Kvôli tomuto veršu prišiel jeden z prvých muslimov, dosť významný židovský učenec do Mekky za čias proroka Muhammada a uznal ho za daného proroka. A kvôli tomu veršu aj dnes mnoho židov prijíma Muhammada za spomínaného proroka.

Skús si o ňom niečo zistiť. Nižšie dám jeho islamské meno aj link na nejakú štúdiu o jeho prijatí islamu:

The Jewish scholar ʿAbdallāh b. Salām is a legendary figure from early Islam who is regarded in Islamic tradition as the archetypal Jewish convert to Islam during the Prophet's career, the pre-eminent authority on Jewish scriptures in seventh-century Arabia, and a renowned Companion.
https://www.cambridge.org/core/journals/bulleti...

autor
15. sep 2024

@katulienkax Tvrdí to aj profesor Walter Veith.

autor
15. sep 2024

@lenkakravcova Mne stačí keď zistíš kde sa púšť Paran nachádzala,čo viem ja je to kdesi pri Jordánsku,dosť ďaleko od Mekky-;)
A ja zasadne moslimských profesorov neuznávam keď sa jedná o otázke viery,podľa mňa nie sú objektívni.Pozri si súvislosti na YouTube ten pánko ma tiež jedno video ohľadne islamu, zaujímavé,je to podložené na základe jazyka a zvykov Keďže všetko súvisí so zvykmi,napríklad si zisti prečo moslimovia uznávajú piatok za deň pokoja,prečo islam znázorňuje hviezda a polmesiaca,sú to všetko pohanské symboly.