Pohľad na islam ako syntézu duchovných tradícií
Nové náboženstvo však malo prekvapivo veľa spoločných prvkov s kresťanstvom a judaizmom. Niektorí, zvlášť sekulárni vedci, dokonca vylučujú nadprirodzený pôvod Mohamedových zjavení a považujú islam za mechanickú kompiláciu dvoch predchádzajúcich monoteistických systémov, judaizmu a kresťanstva, ku ktorej Mohamed pridal svojské, špecifické prvky.Takéto postoje nachádzame napríklad u Martina Janečka, ktorý píše: „Podľa islamskej tradície sa Mohamedovi zjavil archanjel Gabriel a diktoval mu Bohom zjavený text Koránu. To je jedným z podstatných článkov moslimskej viery. Pohľad cudzieho nezaujatého historika je však iný. Ten vidí islam ako syntézu predchádzajúcich duchovných tradícií a mravných a spoločenských noriem. Syntézu originálnu a ucelenú, zodpovedajúcu potrebám arabských kočovníkov. Možno povedať, že islamská tradícia do značnej miery sama pripúšťa tento výklad. Islam sa pokladá za dediča judaizmu a kresťanstva.“ (Poznámka č. 11)
@lenkakravcova toto je na viere a náboženstve veľmi vtipne. Každé jedno náboženstvo ma jasnú cestu a neexistuje nič iné medzi tým a ak náhodou veríš aj v niečo iné budeš zatrateny a vsetci neveriaci v nejaku konkretnu vieru budu zatrateni 🙈 dosť obmedzujúce nemyslíš? A najlepšie tvrdiť aký je Boh dobrý a ako nás miluje a potom náhodou chudák co verí v niečo iné ma smolu, ale inak Boh je dobrý, len teda ten človek ma smolu.
Toto kruté zmýšľanie potom vylučuje Boha ako lásku a dobro.
@simca06022011 Ono v tejto súvislosti musím napísať, že v dnešných časoch je pekný zmätok všade. Vojny, politika, ľudia bažiaci po peniazoch a moci (však len keď spomenieš tie arabské krajiny a tie výškové budovy čo sa tam v ich stavbách predbiehajú).. človek nevie kam skôr pozerať na chaos. A ešte väčší ale nastane, keď sa zjaví Antikrist (a bude sa hrať na Mesiáša Ježiša) a zapojí sa do vojny v Palestíne. Ľudia nebudú vedieť, čo je pravda a čo je klamstvo. Ale tak čo už - každá doba má pozitíva i negatíva. Nakoniec to dobré zvíťazí 🙂
@777januska777
Počkaj, ale toto nie je pravda.
V islame máš tieto verše:
Pozri tu - tu Boh hovorí o monoteistoch z radov ľudí Knihy (zo Židov a kresťanov) - pointa islamu je teda tá, veriť v jediného Jedného Boha:
- "Nie sú všetci rovnakí. Medzi Ľuďmi Knihy je spoločenstvo rovné. Prednášajú Božie znamenia počas noci a pritom sa v polohe sužúdu klaňajú. Veria v Boha a v Deň posledný, prikazujú chvályhodné veci a správania a zakazujú odsúdeniahodné veci a správania a usilujú sa o dobré činy. Tí patria medzi zbožných. (Korán, 3:113-114)!
Na inom mieste hovorí:
- "Boh neodpustí, ak by bolo k Nemu čokoľvek pridružené a odpustí mimo toho, komu chce. A kto k Bohu pridružil, ten si vymyslel hriech obrovský. (Korán, 4:48)"
Čiže z tohto si vieš vydedukovať, čo je najväčší a hlavný Zákon. Všetko ostatné Boh môže odpustiť. Aj to, že niekto nechce zmeniť svoj život k lepšiemu - napr je alkoholik a nechce s tým prestať, - môže to odpustiť ak bude Boh chcieť,, ale jediný skutok, ktorý neodpustí je ten, keď začneme uctievať ako Boha niečo, čo Boh nie je. Čiže konať modloslužbu.
Boh nie je len Dobrý, je Milostivý (dáva nám xy rôznych príležitostí a šancí - však aj teba týmto stretnutím s islamom k nemu pozýva 🙂 ) ale je aj Spravodlivý. Pretože Milosrdenstvo a Spravodlivosť sa nedajú oddeliť.
@simca06022011 tak keby sa dáta očistili o takých kresťanov, bolo by ich oveľa menej. Predpokladám, že podobne je to s moslimami.
@lenkakravcova áno čítala. Manžel sesternice je moslim. Žijú v zahraničí. Nemôžem na neho nič zlé napísať. Bavili sme sa o islame. Rešpektujem jeho vieru ale ja som spokojná ako ateista.
@simca06022011 Krestanstvo je starsie ako Islam.
@eva8 Potopa sveta bola,je to dokázateľne pri skúmaní hôr,podla kameňov a uz presne neviem.Ale o potope je zmienka v roznych kultúrach,nielen tej semitskeho.Nezachranil sa len Noe ale aj ludia na inych stranách a ti to potom podali vo svojim nabozenstve .V tomto Biblia nie je výnimočná.
@lenkakravcova pozri si prednášku Radikálny moslim a radikálny krestan,najdes na youtube,uvidis te velky rozdiel.Pisem naschval radikálny.
Keď myslíš, nebudem ti to brat. Za mňa nie je. Ak ale rátame nejaké "napisanie" a "oficiality" tak môže byt. Pre mňa nabozenstva nie sú nič iné len o snahu určiť nejaké pravidlá, v mene niečoho vyššieho, pripadne zaroven aj vieru v nieco vyssie, čo bude široké davy motivovať a spájať, aby neboli "divosi" , niekto by to mozno oznacil ako " aby boli ovladane masy". Ale toto spĺňajú " zivoty" aj dávno pred tým 6-7- ... storočím. "Moslimský" spôsob života, "zidovsky"... je spojený s lokalitou a dávno a iba tie zvyky dali do kopy vo svojich svätých knihách. Ktoré napísali o stovky rokov neskôr ľudia čo v dobe svojich "svatych" ani len nežili a tým pádom pre mňa = rozprávky. Čítala som knihu ktorá napr rozoberala život Ježiša, či to vôbec mohlo byt tak ako píše biblia a vo veľa veciach to úplne vyvrátila.. (z pohľadu historického samozrjeme, čo sa kde dialo v tej oblasti, či tam mohol/nemohol byť, kto o tom písal...). Beriem to s rezervou všetko, lebo po toľkých "rokoch" kto to dokáže? 🙂 keby len ľudia sa správali ako im tie ich sväté knižky kážu.. A bolo by dobre. Nech veria v kohokoľvek.
@autorka mňa moc radikálni ľudia nezaujímajú 🙂 Ani radikálni vegáni, ani radikálni komunisti.. V Koráne sa piše, že máme byť stredným spoločenstvom, a toho sa držím.
Držať sa hodnôt, zakazovať nespravodlivosť a konať dobré skutky.
Ale môžeme sa dohodnúť - ja si pozriem videá, ktoré ty chceš, aby som si pozrela a ty si na oplátku prečítaš Korán 🙂 Dohodneme sa? :D
@dahliaa Co ma spolocne ked je nieco bez chyb s Bohom?Ako je podstata diskusie,Mohamed mal uz predlohu v 2 náboženstvách,v písomnej podobe bol Koran spísaný vela rokov po jebo smrti,bolo nesmierne vela moznosti a casu koran opravovať.To nie je zazrak ale šikovnosť Mohameda a jeho vstupencov.Za dalsie bez hadisov by bol Koran uplne nepoužiteľný na dnešnú dobu alebo len par storočí po Mohamedovi,kedze sa zivot a spolocnost meni.Takze tvrdenie ze je bezchybný a nadčasový je nepravdivé.Tento argument je dost chabý.
@lenkakravcova Len potom nejdes v súlade sKoranom ale vyberáš si to,co tebe vyhovuje a co sa ti nepaci si bud ospravedlníš alebo zameties pod koberec.
Ako radikálny moslim asi vies co to znamena,nebudem o tom pisat.Ale radikálny krestan ide podla zivota Ježiša-cize kona vyslovene dobro,kedze Jezis aj na tu dobu v ktorej zil viedol zivot plny lasky a odpúšťania.Ako radikálny moslim je tazko dneska zit,kedze Mohamed bol opačným príkladom a zvyky zo 7str su dneska tazko aplikovateľné na nasu spolocnost.Cize nadčasové je Ježišovo ucenie❤️
@eva8 Alize som sa vyjadrila,totižto o potope su zmienky v roznych kultúrach to sa následne previedlo do nabozenstva,pre semitov bol Noe tej kto prezil pre hinduistov to bol siva alebo iny boh.Zaklad kazdej viery su zvyky a symboly z pohanských cias,pretoze ludia sa vzdy tazko vzdávali svojich tradícii.Ako je symbol islamu polmesiac a hviezda z pohanských dôb,pre krestanstvo je to svätožiara a podobne veci.
@autorka
čiže čo je podľa teba radikálny muslim? čo je normálny muslim?
a.) človek, ktorý raz za čas niečo poruší - raz za čas pije alkohol, raz za čas si dá bravčové, raz za čas neviazaný sex
b.) človek, ktorý sa snaží dodržiavať Zákony Koránu (snaží sa o cnosti, zakazuje nesprávne)
c.) človek, ktorý nežije podľa Koránu - kľudne kradne, vraždí atď.
Akým bol Prorok Muhammad príkladom? 🙂 Cituj zdroje, ktoré máš (dúfam, že to budú aspoň autentické hádisy - dám ti nápovedu, mali by obsahovať popis "Sahih muslim" alebo "Sahih Bukhari".
Budem čakať na tvoju odpoveď.
@eva8 Inak ty si si už prečítala Korán? 🙂 Raz sme spolu diskutovali o pár veciach. Vtedy si písala, že sa chystáš si ho prečítať.
@autorka Takže mi nedáš odpověď na to, co jsi sama zmiňovala, ve které súře (verši) se pojednává o tom, že za doby proroka Muhammada měla být apokalypsa? Netušíš, co? Přesně v takovém duchu se nese celý tebou zmiňovaný článek a tvé znalosti o Muhammadovi a Islámu. Vše je to jen o neznalosti.
@lenkakravcova Staci si pozriet zivotopis Mohameda a snad aj ty pochopíš ze jeho zivot nebol príkladom pre dnešných moslimov.Nielen moslimov ale ani ludi.Ty sapozeras na koran a Mohameda len cez ruzove okuliare,vidis len tie plusy ale mínusy prehliadas.Ja sa na to pozeram ako celok.Urcite aj v Korane sa najde vela pekných ,spravodlivých veci.Ale prevažuje tam aj vela s dnešnou dobou nezlucitelnych situacii..Uz len to ze Mohamed šíril vieru mečom,mal 12 manzeliek a jedno dieta za manželku.Toto u Ježiša ale ani Budhu nenájdeš.Sice Budha opustil svoje dieta a manželku ale zil zivot ktory bol príkladný,nebojoval mečom ale slovom.
@dahliaa Precitaj si cla ok a najdes c nom odpoved.Treba sa pozriet aj na zivot Mohameda ,je vseobecne známe ze chcel zapôsobiť v mekke na zidov,no sa mu to nepodarilo tak odišiel do jediny.Mozno v tom obdobi nieco hľadal o konci sveta aby zaujal,no nepodarilo sa mu to a bol skor na smiech.Ja nehľadám oravdu v Korane ale v historii.
ty mi vies vysvetlit co zbamena symbol islamu polmesiac a hviezda a preco sa prorok v Islame Al Khidr vyznačuje zelenou farbou a preco farba islamu je zelena?Preco mate piatok ako den pokoja a nie sobotu alebo nedelu?
Inak, čo je vlastne hlavnou myšlienkou islamu? Čo nového doniesol? Ako guglim už hodinu a nič poriadne som nenašla...vážne je to iba súbor pravidiel, ktoré sú vyznávači toho náboženstva povinný dodržiavať?
@autorka
Aký životopis? 🙂 Daj zdroj, lebo ten tvoj životopis obsahuje niekoľko chýb. Nech si to vysvetlíme - poprosím ten zdroj.
A už asi druhýkrát - muslimovia nemajú žiaden symbol, žiadnu farbu (aj keď prorok nosil béžovú, bielu, svetlohnedú a zelenú - prírodné odtiene), a nemajú žiaden deň pokoja. Máme iba deň spoločnej modlitby, na základe tohto verša:
"Vy, ktorí ste uverili, ak by bolo volané k modleniu v piatok, tak sa usilujte o spomínanie si na Boha a nechajte predaj. To je lepšie pre vás, keby ste len vedeli. (Korán, 62:9)"
@zltalienka Islam je podriadenie sa Jedinému Bohu. Čo mal od prvého človeka doniesť nové? 🙂
Stále dookola posielal Boh s islamom svojich prorokov - od Adama, cez Abraháma, Mojžiša, Jakuba, Noeho, Ježiša, až po Muhammada - stále s tou istou správou - je len JEDEN Jediný Boh. Žite spravodlivo (zákony) a zakazujte nespravodlivé (tresty za porušenie). Nič viac, nič menej. Nie je to jadrová technika 🙂 Zvládne to každý.
- "Povedzte: „Uverili sme v Boha a v to, čo nám bolo zoslané a v to, čo bolo zoslané Abrahámovi, Ismailovi, Izákovi, Jakubovi a kmeňovým spoločenstvám a v to, čo bolo dané Mojžišovi a Ježišovi a v to, čo bolo dané prorokom od ich Pána. Nerobíme rozdiel medzi nimi a my sme Mu oddaní“. Ak by uverili v to isté, v čo ste uverili vy, tak sú správne usmernení. (Korán, 2:136)"
@lenkakravcova a v čom sa líši od kresťanstva?
@lenkakravcova alebo od židovskej viery?
@autorka Já poznám život Muhammada, nemusíš mi ho podle svých představ vyprávět. Já bych ráda tu tebou zde zmiňovanou súru (ajat) z Koránu o apokalypse, která se měla konat a nekonala. Hm? Nevíš, co? Jak jinak. To je u lidí jako jsi ty typické. Přečti si Korán, možná pak nebudeš věřit každému nesmyslu, který kdo napíše.
@lenkakravcova nie, suvisle som ho este stale neprecitala. Ani Bibliu od za iatku do konca ako knizku
@zltalienka Od judaizmu sa líši islam tým, že obsahuje posledné časti Zákona - konkrétne zákony "svetského života" - teda napr. zákony o dedení, o ochrane života (nenarodených), o právach a povinostiach žien a mužov (viac špecifikované než v Tóre) a mnohé iné.
Od kresťanstva sa islam líši tiež v tom istom vyššie popísanom (lebo ani v Biblii NZ nemáš zákony o dedičtve, alebo o tých ostatných spomínaných) a zároveň ešte i tým, že priamo prizvukuje, že neexistuje trojediný Boh ale iba Boh Jeden Jediný - a objasňuje, že toto priamo Ježiš aj učil (klaňal sa Jedinému Bohu, hovoril o ňom ako o Jedinom Dobrom, konal zázraky s Jeho dovolením - Boh mu k tomu dal moc konať divy).
Proste ako Ježiš hovoril, že keď on (Ježiš) odíde, tak Boh (nazýval ho familiárne otcom) pošle Tešiteľa (v gréčtine - v ktorej tieto verše boli zaznamenané - je to veľmi blízke ekvivalentu slova Ahmad, čo je verzia mena Muhammad) - no a ten mal upevniť Zákon, ktorý tu bude s ľudstvom až po Posledný súd.
Čiže Posledná časť zjavenia islamu - Korán (po Tóre a Evanjeliu) - dotvára celkový pohľad na náboženstvo od Boha a dáva ľudstvu presný a konkrétny návod na to, ako byť úspešný v tomto a hlavne v tom ďalšom živote 🙂
@eva8 Tak skús po kúsku 🙂 potom zase podiskutujeme niekedy

@autorka Keď si dala nádpis "Pohľad na Islam z duchovnej stránky", tak ti tu dám jeden obrázok s veršami a citáciou o jednej z cností islamu (je ich kopa) - láskavosť:
A pridávam ešte jeden, ktorý tam nie je - v súvislosti s rodičmi (predsa len táto stránka je aj o vzťahoch rodičia - deti):
Pán tvoj rozhodol, že nemáte uctievať nikoho iného než Jeho a máte dobre zaobchádzať s rodičmi. Ak by u teba dosiahli starobu jeden z nich alebo obaja, tak im nepovedz: „Mám vás už dosť oboch“ a neokríkaj ich a povedz im slová láskavé. A skloň pred nimi svoje krídlo pokory, prameniace z milosti a povedz: „Pane môj, zahrň ich milosťou Svojou, tak ako mňa vychovávali, keď som bol malý“. (Korán, 17:23-17:24)