Pohľad na islam ako syntézu duchovných tradícií
Nové náboženstvo však malo prekvapivo veľa spoločných prvkov s kresťanstvom a judaizmom. Niektorí, zvlášť sekulárni vedci, dokonca vylučujú nadprirodzený pôvod Mohamedových zjavení a považujú islam za mechanickú kompiláciu dvoch predchádzajúcich monoteistických systémov, judaizmu a kresťanstva, ku ktorej Mohamed pridal svojské, špecifické prvky.Takéto postoje nachádzame napríklad u Martina Janečka, ktorý píše: „Podľa islamskej tradície sa Mohamedovi zjavil archanjel Gabriel a diktoval mu Bohom zjavený text Koránu. To je jedným z podstatných článkov moslimskej viery. Pohľad cudzieho nezaujatého historika je však iný. Ten vidí islam ako syntézu predchádzajúcich duchovných tradícií a mravných a spoločenských noriem. Syntézu originálnu a ucelenú, zodpovedajúcu potrebám arabských kočovníkov. Možno povedať, že islamská tradícia do značnej miery sama pripúšťa tento výklad. Islam sa pokladá za dediča judaizmu a kresťanstva.“ (Poznámka č. 11)
To je ako nejaké samostatné vierovyznanie, že "väčšina Slovákov"? Veď aj Ty si Slovenka! Porovnávaj s "praktizujúcimi kresťanmi" keď už chceš porovnávať. Ale tých nie je "väčšina Slovákov" ale len....ktovie koľko a či sa dajú vôbec nájsť štatistiky.
Väčšina Slovákov - ešte aj na východe Slovenska, v zapadakovskych dedinách. 😀 Áno, aj ja som Slovenka a tiež pochádzam z tých bežných väčšinových Slovákov. 🙂 však si pamätám ako sme len na strednej riešili, že ktoré ešte s nikým nespali, a väčšina triedy bola po prvom sexe už do 16-17r.
@lenkakravcova ked uz porovnavas, tak porovnavaj aby to aj malo nejaku vypovednu hodnotu, lebo toto je od buka do buka.
-Praktizujuci krestan a praktizujuci moslim
-Nepraktizujuci krestan a nepraktizujuci moslim
Lebo to co vy ste riesili na strednej je taka ista vypovedna hodnota ako ked ti napisem, ze som videla film, kde prisne strazene moslimky v noci utekali z okna z domu a praktizovali s frajermi analny sex aby zostali "ciste".
@autorka Článek jsem četla. Až mi dáš odpověď a uvedeš tebou zmiňovanou súru o apokalypse v Koránu, která se měla konat a nekonala, tak se budu bavit dál. Zatím jen kopeš kolem sebe, ale odpověď jsi nedala. Chápu, že se snažíš odvézt pozornost jinam. Snažíš se diskutovat o něčem o čem toho moc nevíš a na to lidé jako ty často dojedou. Tady máš příklad sama v sobě.
@lenkakravcova máš 29 rokov. Narodila si sa po nežnej revolúcii. Vyše 40 rokov systematického odkresťančovania urobilo svoje. Skutočne praktizujucich zostalo minimum. Ktovie ako by dopadla moslimská krajina, ak by zažila podobné.
@lenkasarka Já nemusím nic obhajovat, stačí znát Korán.
@zltalienka A ty bys mi dala odpověď na to, kdo je tedy podle křesťanů ,,Duch pravdy", který už tedy přišel a co nám od Boha za pravdu předal? Kde se dozvím tu zmiňovanou veškerou pravdu, do které lidstvo uvedl?
@dahliaa vzhľadom k tomu, že @lenkakravcova mi už vysvetlila, že používate iné evanjelium ako je bežne dostupné, tak ťažko sa o niečom dohadovať. Ja netuším, či v tom vašom už neexistujúcom boli tie isté state ako v tom, čo je dostupné teraz a obávam sa, že citácie z dnes dostupného zmetieš zo stola rovnako ako ona.
V skratke "Duch pravdy" je tretia Božská osoba, ktorú ale neuznávate, hoci ju očakávate. Jeho príchod je zapísaný v novom zákone a aj výsledky jeho príchodu sú tam zapísané.
S vami je to ako so Židmi, stále očakávajú príchod mesiáša. Lebo ten čo prišiel, sa im nepozdával.
@0silvia0 myslím, že nepraktizujuci kresťan a nepraktizujuci muslim sú na tom dosť podobne.
Rovnako praktizujuci kresťan s praktizujúcim muslimom
Osobne mi príde že na Slovensku aj keď sa vyše 50% hlási ku kresťanstvu, tak len zlomok z toho reálne aj praktizuje.
@lenkakravcova zalezi kde a kto. Ja poznam dost vela praktizujucich krestanov v mojom okoli, a su to skutocne praktizujuci krestania, modliaci sa v spolocenstvach a vidim ako ziju a funguju.
Ale percentualne to neviem zhodnotit.
@zltalienka myslím, že by dopadla podobne. Ešte citeľnejšie je to v ČR. Z islamských krajín je sekularizmom asi najviac ovplyvnené Turecko.
@zltalienka Takže Ježíš musel odejít, aby přišla třetí Božská osoba (Duch pravdy). A v jaké podobě tedy ten ,,Duch pravdy" přišel? Jakým způsobem předal tu pravdu? Mohla bys mi to, prosím, vysvětlit? Asi tomu nerozumím.
@lenkakravcova tým pádom nemôžeš porovnávať. Toto co píšeš (hodnotovo vo výchove mladých) fungovalo tak v prípade našich starých rodičov, prípadne o generáciu vyššie. Potom nabehol trend
nielen zosmiešňovania veriacich, ale aj priameho trestania...ani môj otec, ani moja mama nemohli ísť na školu vhodnú k ich schopnostiam, lebo ich rodičia chodili do kostola. A boli aj horšie, nielen toto. Ale keď mama už ako dospelá "podpísala knižku" už mohla aj dostudovat, aj na škole učiť. Koľko ostalo z viery po 2 takých generáciach?
@dahliaa tak kresťania veria, že Ježiš im poslal svojho Ducha pravdy krátko po jeho odchode. Moslimovia si myslia, že ich nechal čakať 600 rokov.
@dahliaa Iróniu oponentov Mohameda však najviac vyvolávali jeho predpovede konca sveta a vzkriesenia tiel. Mohamed presnejšie neurčil, kedy má byť koniec sveta, no často prízvukoval neodvratnosť eschatologickej katastrofy. Z niektorých súr Koránu možno vydedukovať,
Precitaj si to poriadne.Presnejsie neurčil,no casto prízvukoval.Mozno vydedukoval!
nevies citat?
To mas ako ked lenk pise ze v korane nie su síry o zabíjaní,ja jej za 5’ najdem ,ona povie ale ze to ma iny vyznam ja to citam inak.Taky je cely Koran žiaľbohu.
@zltalienka
Áno, tak nejako. Muslimovia veria, že Boh poslal "ducha" (všetci Boží proroci mali dar ducha od Boha) a doniesol nám tak Zákon, ktorý máme žiť - spísaný, veršovaný, bez zmien, zapísaný v širokom arabskom jazyku.
tak kresťania veria, že Ježiš im poslal svojho Ducha pravdy krátko po jeho odchode. Moslimovia si myslia, že ich nechal čakať 600 rokov.
@autorka
Neviem, čo je také smiešne na tom, že Koniec sveta príde.
Áno, raz príde. Máme na to myslieť. Pretože náš život trvá len pár rokov a potom sa zrazu ocitneme tam, kde bude prebiehať Posledný súd po vzkriesení tiel. Teda: tiež príde aj to spomínané vzkriesenie tiel.
-----) A že Boh vzkriesi tých, ktorí sú v hroboch. (Korán, 22:7)
-----) A v deň zmŕtvychvstania budete veru vzkriesení. (Korán, 23:16)
A áno, prizvukoval to často a presne to neurčil - pretože túto informáciu o tom, kedy to nastane, má len a len Jediný Boh (to viete predsa aj vy z Evanjelia 🙂 ).
-----) Povedz: „Nehovorím vám (ja Muhammad), že mám pokladnice Božie a ani nepoznám to, čo nie je známe a ani vám nehovorím, že som anjel, ja len nasledujem to, čo mi je zvestované“. (Korán, 6:50)
Toto je určené tým, ktorí sa vysmievajú z konceptu vzkriesenia:
------) I povedali: „Existuje len tento náš život najnižší a nebudeme nikdy vzkriesení“. Keby si videl, keď budú postavení pred Pána svojho. Povie: „Nie je to pravdivé?“ Povedia: „Áno, prisaháme na nášho Pána.“ Povie: „Okúste teda trápenie za to, že ste veriť odmietali“. Prehrali tí, ktorí za lož označili stretnutie s Bohom. Ale keď k nim príde Hodina znenazdania, povedia: „Beda nám za to, čo sme v ňom zanedbali!“ A budú niesť svoje bremená na chrbtoch svojich. Je veru zlé, aké bremená hromadia. Život najnižší je len hraním sa a zábavou. A príbytok posledný je lepší pre tých, ktorí sa vyvarujú. A či nechápete?! (Korán, 6:29-32)
Neprekrúcaj. Sama vidíš, že si dala dosť blbý príklad, ktorý ti nevyšiel. Také budú aj tie ostatné - vyňaté z kontextu..
@autorka
Aby si sa z toho tak nesmiala, napíšem ti, ako má vyzerať deň Súdny, po vzkriesení, podľa toho, čo vieme.
Najprv začne koniec sveta (čo nevieme kedy bude):
-----) Pýtajú sa ťa na Hodinu: „Kedy nastane?“ Povedz: „Poznanie o nej je u môjho Pána. Nevyjaví ju v jej určenom čase nik, jedine On. Ťažké je bremeno s ňou spojené tak v nebesiach, ako aj na zemi. Nepríde k vám inak než znenazdania.“ Pýtajú sa ťa, ako keby si sa ty na ňu neustále spytoval. Povedz: „Poznanie o nej je len u Boha, väčšina ľudí to ale nevie.“ (Korán, 7:187)
Znaky priblíženia sa Hodiny
- prorok Ježiš bude oznámením o príchode Hodiny: A on (Ježiš) je oznámením o Hodine. (Korán, 43:61)
- roztrhnutie mesiaca sa sa udeje ako predzvesť jej priblíženia: Priblížila sa Hodina a mesiac sa roztrhol. (Korán, 54:1)
- budú citeľné otrasy: Ľudia! Bojte sa Pána svojho. Veru, otrasy vyvolané Hodinou, to je niečo preveľké. (Korán, 22:1)
- hory sa budú pohybovať ako keby boli z ľahkého materiálu ako vlna: A až sa hory do pohybu dajú. (Korán, 81:4), A hory budú ako kúsky vlny farebnej. (Korán, 70:9)
- pri otrasoch sa začnú tvoriť tsunami, veľké množstvo vody sa bude presúvať - oddelí sa kyslík a vodík a “oceán” vzbĺkne: A až sa moria zapália. (Korán, 81:6)
- vyhasnú hviezdy a Slnko: Keď sa svetlo hviezd stratí. (Korán, 77:8), Až bude slnko zvinuté (nafúkne sa ako lopta) a až sa hviezdy rozptýlia (zrútia). (Korán, 81:1-2)
Po zničení Zeme, po zničení vesmíru, po zničení všetkého živého i neživého (nebude existovať žiadna živá duša, ani anjel smrti už nebude) zaznie hlas:
"Kto je Kráľ?"
Kto je kráľ??? Kto je Al-Málik? (Vládca všetkého, Stvoriteľ všetkého?)
Kde sú všetci králi zeme?
...a nikto okrem Jeho hlasu sa neozve ... bude existovať len On - Večný, Jediný Boh. Nik iný.
Potom vzkriesi všetkých. Jedného po druhom. Ľudí, anjelov atď. Stvorí všetko nové.
A nastane Posledný Súd - každý bude postavený do ohnivého jazera a každému bude daná jeho Kniha skutkov. Každú dušu bude súdiť jeho vlastná knihe - jeho vlastné skutky budú svedčiť voči nemu. A potom budú ľudia, tak ako tam stáli, nahí, každý vyzvaný, aby prešiel ďalej - a pôjdeme po ceste - bude cez ňu ťažko prejsť "ako ťave cez ucho ihly, bude tenká a ostrá ako ostrie najostrejšej čepele".
A buď sa ňou dostaneme do raja, alebo do pekla - každého budú navigovať jeho vlastné skutky. Jední pôjdu doprava - do záhrad, iní doľava - do plameňov, ohnivého jazera. Podľa toho, čo v ich živote bolo prevažujúce. Či dobré alebo zlé skutky.
Môžeš sa teda autorka smiať. Ale smiať sa na tom dá veru len tu. Na tom mieste tam, nebudeš myslieť ani len na svoju rodinu, tak budeš zahĺbená do toho, čo všetko si vykonala - aké chyby a aké dobré skutky si urobila. Tam budú úplne iné starosti ako tieto tu srandičky. Preto sa máme na túto chvíľu poriadne pripraviť.
Pretože ako niektorí hovoria: tento život je krátky - treba si užívať. Tak platí hlavne: večnosť je dlhá - treba sa na ňu zodpovedne pripraviť.
@lenkakravcova Mne staci ked my vysvetlíš co znamena polmesiac a hviezda,symboly Islamu,odkial sa vzali.A preco aj moslimovia pokračujú v pohanských putiach.Ci vies odkial sa vzalo Alah
@autorka
Allah = arabský preklad slova Jeden Boh, Jediný hodný uctievania. Tento pojem používajú aj arabskí kresťania, keď hovoria o Bohu. Nie je na tom nič špeciálne.
Tvoja konšpiračná teória nevyšla.
@autorka Já chápu, že se z toho snažíš nějak vykecat, ale sama jsi psala (resp. zkopírovala), že (cituji) ,,Z niektorých súr Koránu možno vydedukovať, že by sa to malo stať ešte za jeho života."
A tedy se tě ptám, ze kterých súr možno vydedukovať, že by sa to malo stať ešte za jeho života?
Ono je strašně jednoduché něco jen tupě kopírovat. Bohužel tady ti to nevychází, protože diskutuješ s lidmi, kteří na rozdíl od tebe Korán (a učení Islámu) znají.
@zltalienka A ta pravda, kterou měl předat je kde? Děkuji. Odkaz jsem si přečetla.
@lenkakravcova Neskor ti napisě co to mohlo znamenat.Ale vies mi napisat preco hviezda a polmesiaca?🙂 Sama nemas potuchy,nad tym si sa este asi nezamyslala ani nad tym preco pút do mekky.Co je v tej Nelke take zaujimave?Pute boli zvykom u pohanov.Tradicie a symboly sa prenášajú tak kde ani netušíš.
@autorka Ja nemám žiaden polmesiac doma, ani hviezdy, ani betlehemskú hviezdu, ani neviem aké symboly 🙂 Jediné čo som videla aj v mešitách dnu bolo meno "Allah"
A to som ti objasnenie napísala.
A prečo by nemohla byť púť do Mekky? 🙂 Púte u katolíkov považuješ tiež za pohanské rituály? Alebo tam to akosi berieš vpohode? Alebo taká púť do Jeruzalema u židov, či všetkých 3 - židov, kresťanov a muslimov - do Jeruzalema - tam neni žiaden problém?
Ak chceš o niečom reálne diskutovať, dávaj normálne odpovede. Odkazuj sa priamo na verše Koránu, - a pochopíš, prečo sú veci ako sú (prípadne prečo nie sú tak, ako si myslíš, že sú).
@dahliaa pravda je tam napísaná. O Ježišovi. Že zomrel a vstal z mŕtvych. Dôkazom je Duch Svätý, vďaka ktorému dokázal Peter (rybár) takto hovoriť (aj obsah, aj jazyk jeho preslovu). Poslucháči uverili, že toto nie je z jeho vlastných schopností, že prostredníctvom jeho k nim rozpráva Duch Svätý. Uverili tomu až tak, že chceli hneď vedieť, čo majú robiť a aj urobili čo im Duch Svätý prostredníctvom Petra rozprával.
@autorka Škoda, tvé odpovědi se tedy asi nedočkám (jak bych také mohla)... Tak ti alespoň na jednu tvou otázku odpovím já. Proč Mekka (hajj)? Protože to Bůh zmiňuje v Koránu. Dokonce celá súra 22 se jmenuje Al Hadž.
Zmiňují se o tom např. verše 26-27 této súry.
,,A hle, připravili jsme pro Abrahama příbytek na místě chrámu a řekli jsme mu: „Nepřidružuj ke Mně nic, ale očisti Chrám Můj pro ty, kdo obcházení konají, a pro ty, kdož modlí se vestoje, klaní se a na zem padají!
A vyzývej lidi ke konání pouti, a nechť k tobě přijdou pěšky anebo jedouce na všelikých velbloudech rychlých, přicházejíce ze všech rozsedlin hlubokých,"
@dahliaa Mohamed hneď po príchode do Mediny umožnil meniť význam jednotlivých súr z predchádzajúcich období a platí pravidlo, že posledný výrok odvoláva všetky predchádzajúce, ktoré sú s nim v rozpore S2:106
„106. Kdykoliv zrušíme verš nějaký či dáme ti naň zapomenout, přineseme jiný, lepší anebo podobný. Což nevíš, že Bůh je všech věcí mocen?“
@lenkakravcova preco potom niektore mešity na strechách maju tieto symboly?Ano pisem ze púte ak si dobre citala su pohanské zvyky nielen u moslimov ale aj kresťanov.Zidia maju Adamovi hviezdu a moslimovia maju hviezdu zloženú z 2 štvorcov,castokrat tieto hviezdy zdobia vnutro mešít,podlaha obklad a podobne.Polmesiac je znak pohanského boha v starobylom Egypte ,tento znak sa postupne prenášal do inych nabozenstvo,nielen kresťanstva ale aj islam si ponechal stare pozostatky starobylých bohov🙂
@dahliaa Cituj kde v Biblii sa cituje Nelka?A z biblie víziu nie koranu.Ty si tiez nepochopila o com pisem,

@lenkakravcova "Praktizujúci muslimovia si dávajú záležať na predmanželskej čistote, pretože to považujú za celkom dôležitý zákon. Väčšina Slovákov toto napr vôbec nerieši. S deťmi viac preberajú antikoncepciu, než to, aby žili v čistote. "
Použila si tu neuveriteľný zvrat. Na jednu stranu dávaš praktizujucich moslimov a na druhú "väčšinu Slovákov". To je ako nejaké samostatné vierovyznanie, že "väčšina Slovákov"? Veď aj Ty si Slovenka! Porovnávaj s "praktizujúcimi kresťanmi" keď už chceš porovnávať. Ale tých nie je "väčšina Slovákov" ale len....ktovie koľko a či sa dajú vôbec nájsť štatistiky.