icon

Pohľad na islam ako syntézu duchovných tradícií

15. sep 2024

Nové náboženstvo však malo prekvapivo veľa spoločných prvkov s kresťanstvom a judaizmom. Niektorí, zvlášť sekulárni vedci, dokonca vylučujú nadprirodzený pôvod Mohamedových zjavení a považujú islam za mechanickú kompiláciu dvoch predchádzajúcich monoteistických systémov, judaizmu a kresťanstva, ku ktorej Mohamed pridal svojské, špecifické prvky.Takéto postoje nachádzame napríklad u Martina Janečka, ktorý píše: „Podľa islamskej tradície sa Mohamedovi zjavil archanjel Gabriel a diktoval mu Bohom zjavený text Koránu. To je jedným z podstatných článkov moslimskej viery. Pohľad cudzieho nezaujatého historika je však iný. Ten vidí islam ako syntézu predchádzajúcich duchovných tradícií a mravných a spoločenských noriem. Syntézu originálnu a ucelenú, zodpovedajúcu potrebám arabských kočovníkov. Možno povedať, že islamská tradícia do značnej miery sama pripúšťa tento výklad. Islam sa pokladá za dediča judaizmu a kresťanstva.“ (Poznámka č. 11)

autor
17. sep 2024

@dahliaa A co teda priniesol Mohamed coby ludia nezniesli ani len pocut?

lenkakravcova
17. sep 2024

@autorka nie je to dostatočná odpoveď. Ak sa ti páči kresťanský spôsob života, tak oni majú v Biblii aj také že - "keď áno, tak hovorte áno, keď nie, tak hovorte nie. Všetko ostatné je od Zlého" Čiže sa nevykrucaj a odpovedz: Veríš v Jedného Boha alebo nie?

autor
17. sep 2024

@dahliaa Ježíš, ale řekl 12Ještě vám mám mnoho co říci, ale teď to nemůžete unést. 13Až ale přijde on, Duch pravdy, uvede vás do veškeré pravdy.
Co take im Mohamed udelil co nemohli ludia uniesť??

autor
17. sep 2024

@lenkakravcova Jezis nieco napisal aj take aj take?Tak napis kde,rada si dostudujem.Ja sa nevykrucam,ty stale nechces pripustiť ze moslimovia za svoje symboly maju pohanské znaky.Nie su to výmysly ale fakty.Polmesiac inak znázorňuje plodnosť.

lenkakravcova
17. sep 2024

@autorka Na to, že obľubujem proroka Ježiša, je zvláštne že nepoznáš ani Bibliu..
Mt 5,37, Biblia
Vaša reč nech je: ‚Áno — áno, nie — nie.‘ Čo je navyše, pochádza od zlého.

Takže opäť: Veríš v Jedného Boha?

A popremyslaj, čo nemôžeš uniesť. Možno to, že sa nechceš podriadiť Bohu? Že nechceš prijať to, čo bolo ľudstvu dane? Že to proste odmietaš, lebo to nevieš uniesť? Pretože islam stojí na zodpovednosti. Nikto sa nemôže vyhovárať na iného "každý nesie svoje vlastné bremeno".

autor
17. sep 2024

@lenkakravcova a co ked su viaceri bohovia?Ja ani tuto moznost nevylučujem.Ale neviem na co to vlastne je ci verim alebo nie.Skor ma zaujima ako jednotlivé nabozenstva vznikli.

autor
17. sep 2024

@lenkakravcova Neviem co s tym ma bremeno alebo zodpovednosť ,Islam by mi nevadil ak by v nom nebol Mohamed🙂

autor
17. sep 2024

@lenkakravcova a ta citácia ja v tom nevidim protirečenie ale jasne vyjadrenie,bud biele(ano) alebo cierne(nie) navyse je od zlého ,dava to zmysel ziadne omacky okolo vravieť na rovinu.

simca06022011
17. sep 2024

autorka a krestania nemaju pohanske znaky? prerobene pohanske sviatky? a podobne veci? :D

autor
17. sep 2024

@simca06022011 Pisem ze nemaju?

dahliaa
17. sep 2024

@autorka Prosím tebe. Velkým důvodem, proč se měsíc zobrazuje v souvislosti s Islámem je fakt, že Bůh v Koránu měsíc několikrát zmiňuje. Dále také proto, že právě měsíc udává začátek a konec půstu a poutě do Mekky. Půlměsíc se považuje za jeden z důkazů existence Boha a jeho moci. Proto se často zobrazuje v souvislosti s Islámem. 🙂
Súra 2:189 A budou se tě ptát na novoluní. Odpověz: „To jsou znamení času pro lidi a pro stanovení poutě.“ Zbožnost nespočívá v tom, že přicházíte do domů svých zadní stranou, nýbrž zbožnost je u těch, kdož jsou bohabojní. Vcházejte do domů svých předními dveřmi a bojte se Boha - snad budete blažení!

Súra 10:5 On je ten, kdo slunce jasnou září učinil a měsíc světlem a postavení jeho určil, abyste počet roků i počítání jejich znali. A Bůh to stvořil jako skutečnost vážnou a On činí znamení srozumitelnými pro lidi vědoucí.

Súra 36:39-40 A pro měsíc jsme příbytky stanovili, pokud se nevrátí podoben staré větvi palmové.
A nepřísluší slunci, aby dohonilo měsíc, a noci, aby předhonila den a všechno pluje ve sféře nebeské.

autor
17. sep 2024

@dahliaa Mía dohlia,to je take naivne co pises🙂

simca06022011
17. sep 2024

to nie, ale opakujes tu, ze islam ma znaky pohanske... lenze to ma podla mna hadam kazde nabozenstvo. Nic cudesne na tom nevidim. Nech je kriz, polmesiac, a co ja viem co... znakom akehokolvek nabozenstva, ma to aj starsi, pohansky vyznam.

dahliaa
17. sep 2024

@autorka Ne, to není naivní. To je fakt. To ty bys měla lépe studovat než se budeš pouštět do debat o kterých nemáš mnoho znalostí. Často se ale bavím u toho, když se nemuslim, který Korán snad ani nečetl, snaží poučovat muslima o Islámu. 🙂 Řekla bych, že v této diskuzi se moc ale nechytáš.
Lenka, případně já, ti dáváme jasné a podložené důkazy islámskými prameny, kdežto ty jen nesmyslně kopeš okolo sebe.

autor
17. sep 2024

@dahliaa Faktom nerozumieš,boli spomenuté vyssie.

autor
17. sep 2024

@simca06022011 Pisala som aj krestania a ine viery.Ja to nespochybňujem ,skor to tu spochybňujú veriace moslimský.

dahliaa
17. sep 2024

@autorka Určitě. 😀

autor
17. sep 2024

@dahliaa Ty mi este odpis na toho ducha podla teba je to Mohamed,teda sa ta 2x pytal cotale priniesol Mohamed coby ludia neuniesli??

simca06022011
17. sep 2024

tak to som sa uz nedocitala, uz je tu toho prilis :DDDD

autor
17. sep 2024

@simca06022011 To mas tak ked sa nepise k veci🙂

lenkakravcova
17. sep 2024

@autorka veď môžeš veriť v islam aj bez proroka Muhammada. Môžeš sa podriadiť Bohu na začiatok cez predchádzajúce časti Písma s tým, že si zachováš striktný monoteizmus.
Predstav si, že by si žila za čias Abraháma. Skús žiť ako on. 🙂 On bol Bohu verný.
Skús sa modliť, aby ťa Boh viedol po priamej ceste k Nemu. A ak to budeš myslieť úprimne, časom sa ti ukáže cesta.

dahliaa
17. sep 2024

@autorka Ty máš trošku problém s porozumněním psaného textu viď? (Teď to nemyslím zle. Na tom není nic špatného). To právě Ježíš říkal, že teď musí odejít, aby mohl přijít Duch pravdy, jelikož nyní informace od Ježíše nemůže lidstvo unést. Ale až přijde on (Duch pravdy), tak uvede lidstvo do veškeré pravdy. Což prostřednictvím Boha dokázal Boží proroka Muhammad. On prostřednictvím Koránu uvedl lidstvo do veškeré pravdy, znovu zopakoval předchozí skutečnosti, které si lidé pozměnily a zákon. Bůh také v Koránu slibuje, že Korán uchrání před zničením a pozměněním do konce světa.

eva8
17. sep 2024

@dahliaa preco je Mohammed nazyvany duchom?

zltalienka
17. sep 2024

@dahliaa píšem až teraz, skôr sa mi nedalo.
Tak v novom zákone je zaznamenaný prvý výstup Petra po zoslani Ducha svätého. Ten bol svojim obsahom aj formou určený pre tých poslucháčov, ktorí tam boli. Zrejme nikto z nich nehovoril po Slovensky, keďže tam nebol žiaden Slovák. A rovnako neriešil tému potratov, či eutanazie. Riešil to, čo bolo aktuálne práve vtedy a práve pre tých poslucháčov. A vtedy aktuálna téma bola: kto bol vlastne ten chlapík menom Ježiš, ktorého ukrižovali? Burič, heretik, Mesiáš? Duch Svätý im povedal skrz Petra pravdu o Ježišovi. Bol to syn jediného Boha, ktorý tak miluje ľudí, že sa rozhodol ze nebude chcieť od ľudí žiadnu obetu na to, aby boli spasení (keďže starozakonny človek veril tomu, že keď sa chce dostať do neba, tak musí dodržiavať množstvo príkazov, zákazov, prinášať obety, konať púte) ale že on za nich všetkých obetuje svojho syna Ježiša. A to stalo. On nevinne trpel a zomrel, aby sme my už nemuseli robiť žiadne obety, žiadne púte, dodržiavať žiadne doterajšie prikázania. Dal len jedno "nové prikázanie" davam screen. Zopakoval ho aj v Jn 15, 12.
Ako možno to vyzerá na prvý pohľad, že Ježiš vlastne zrušil všetky doterajšie prikázania zo starého zákona, ale nie je to tak. Veď všetky zákony, ktoré Boh dal, dal za účelom lásky k človeku. Veď ak toho druhého milujem, nebudem kradnúť, vraždiť, podvádzať....nepotrebujem zákony na dedenie, či rozvod....Židia vo vtedajšej dobe považovali dodržiavanie zákonov za viac ako lásku k človeku. Ježiš to vymieňa. Láska k človeku je viac ako nejaký príkaz. "Veľkosť" lásky ukázal na svojom vzore, až po smrť.
Žiaľ ľudia akosi nevedia fungovať len na základe lásky k človeku. Tak či kresťania, či moslimovia stále sa vracajú k príkazom a zákazom. Ale Boh toto nechce, lebo ziadny príkaz nebude dostatočne spravodlivý a milosrdný pre všetkých, pre každý jeden prípad vo svete. Vždy bude niekto, pre koho to bude nespravodlivé. Na druhej strane vzdy bude niekto, kto z nich bude mať osoh, koho budú zvyhodnovat. Krásne to vidno na zneniach zákonov v SR, (alebo aj iných krajín) že akokoľvek sa snažia, nedokážu myslieť na všetky možné marginalne dôsledky.
Len Láska je dokonalá.
Z toho pohľadu súbor ďalších príkazov od Mohameda absolútne vôbec nenadvazuje na učenie, ktoré sme dostali prostredníctvom Ježiša.
Kdesi som čítala veľmi jednoduché vysvetlenie celého nového zákona "miluj a rob čo chceš!" Myslím, že to celkom dobre vystihuje.

zltalienka
17. sep 2024

@lenkakravcova "Boh v Koráne hovorí, že odpustí komu chce a kedy chce." Takže si funguje na svojvôli a zbytočne je vám dodržiavať nejaké príkazy, keď to máte takto....

zltalienka
17. sep 2024

@lenkakravcova "Napríklad to, že Boh nič také nemusí. Nemusí prísť z neba, prejsť cez nebo ani peklo, nemusí byť zabitý, a nemusí sa kriesiť sám seba - pretože On je ten, kto dáva život a smrť. On nie je životu ani smrti podriadený a nehrá divadlá."
Máš pravdu, nemusí. Ani my ako matky (rodičia) nemusíme sa kvôli našim deťom obetovať. V noci vstávať (doplň si co chceš)....a predsa to robíme. Z lásky k našim deťom. Verím tomu, že sú aj takí rodičia, čo by boli schopní v kritickej situácii zachrániť svoje dieťa aj za cenu straty svojho vlastného života. Ako by si nazvala takého človeka? Samovrahom? Alebo hrdinom s láskou až po smrť?
Ježiš nebol samovrah. Ani mnohí mučeníci zo starého zákona, ktorí sa odmietli klaňať iným bohom neboli samovrahovia, hoci dobre vedeli čo ich čaká.

zltalienka
17. sep 2024

@lenkakravcova "Dokonca v Biblii NZ máte napísané, že povedal: "Ak však chceš vojsť do života, zachovávaj prikázania. (Biblia, Mt 19:17)" (nie verte v moju smrť, aby ste sa dostali do neba - zachovávajte prikázania!) 🙂 "
Tak v prvom rade by bolo fajn si pozrieť celý príbeh, nie iba jednu vetu (snáď mi prejde screen). Ježiš mladíkovi doplnil čo ešte má robiť. Zbaviť sa svojho veľkého majetku, ktorý mal zjavne radšej ako ľudí....a nasledovať Ježiša.
"(nie verte v moju smrť, aby ste sa dostali do neba - zachovávajte prikázania!) 🙂 " to si si už trochu prekrutila, tak aby Ti vyhovovalo. Predpokladám, že moslimovia neveria, že Ježiš vstal z mŕtvych. Respektíve, že ani nerozumejú prečo vlastne zomrel.

anaj_janka
17. sep 2024

@lenkakravcova Odpovedám ti, vela otázok, vela odpovedí:

Lenka nemienim tu viesť argumentačný boj, nemám potrebu ťa presviedčať a bombardovať, lebo to vyjadrenie o samovraždu je úplne cez čiaru, ...... (vieš, to si ani praví narodení moslimovia nedovolia takúto frázu, tam som sa stretla s vačšou úctou k Pánu Ježišovi, akú máš ty, ale Boh je vie, len pisem ako to na mna pôsobí). Len na ujasnenie. Mojim cielom je poukázať na Boží charakter a jeho srdce. Od začiatku môžeme sledovať jeho zámer, jeho jednanie a prístup k človeku a akú úlohu má človek v tomto krátkom živote, lebo jeho úlohou je pripraviť sa na večnosť.

Odpoved na prvé dve otázky:

1) Na začiatok uvediem, že je rozdiel dobrý skutok v Božích očiach a dobrý skutok v ľudských očiach. Dobrý skutok je ten, aby ste verili ....“Ale toto je napísané, aby ste verili, že Ježiš je Mesiáš, Boží Syn, a aby ste vierou mali život v jeho mene.“
A k tomu Abrahámovi. Boh sa rozhodol ukázal, zjaviť svoju moc Abrahámovi a Abrahámove srdce bolo ochotné poslúchnuť, mal bázeň pred Bohom, uveril Bohu a jeho poslušnosť sa mu počítala za spravodlivosť. Ale toto ho nedostalo do neba, to čo urobil je započítané ako ten dobrý skutok, skutok viery.
Sleduj od začiatku Kain a Abel. Abel doniesol baránka (Adam bol Bohom vyučený o potrebe baránka), bol prijatý – poslúchol a uveril, ako sa dá dostať k Bohu, ale Kain bol svojhlavý – tiež chcel doniesť dar Bohu, ale vo vlastnej sile (niečo na čom on pracoval, na čo bol hrdý, ale Boh to neprijal. Neposlušnosť má Boha potešiť? Pýcha, svojvôľa, neschopnosť skloniť hlavu a prijať Božiu cestu? Vždy je to o srdci jednotlivého srdca.
Preto Izraeliti stále obetovali – prikrývali hriech. Lenže hriechom Izraelitov ako národa bolo ich odmietanie poslúchať Boha a pýcha – namiesto, aby v desatore videli vlastnú neschopnosť naplniť ho, stali sa pokrytcami, tvrdili, že robia všetko čo zo zákona a sú lepšími ľuďmi než tí okolo a to bol ich pád. Boh im chcel ukázať, že sú neschopní očistiť sa, chcel u nich vzbudiť súcit, pokoru, ale oni sa stali tvrdými a povýšenými voči ostatným ľudom. Nemyslíš, že sa to deje doteraz pri náboženských ľuďoch, nie sú veľmi pyšní na to, čo všetko oni robia pre Boha? Nie sú sebastrední?
Toto bola stará zmluva a preto tam sú význačné mená tých, ktorí mali skrúšené srdce, bázeň pred Pánom a očakávali na Mesiáša a Boh im už vtedy ukazoval, poprípade Pán Ježiš prichádzal ku nim a viedol ich. Ako napr. oblakový stĺp pri Mojžišovi – to predstavuje Pána Ježiša, on nemal fyzické telo, to až keď prišiel na zem. Tak aj Jakob bojoval s Pánom Ježišom, Dávid vraví: „Povedal Pán môjmu Pánovi, seď po mojej pravici, pokiaľ nepoložím tvojich nepriateľov na podnož tvojich nôh“. Pri Samsonovi je Pán Ježiš – on je všade, ale ty nim pohŕdaš, povedz prečo ho nevidíš? Prečo proti nemu bojuješ? Pripomínaš mi Saula – „Lenka, Lenka, prečo ma prenasleduješ?“ A on povedal: Kto si Pane? A Pán povedal: Ja som Ježiš, ktorého ty prenasleduješ....“

2) Áno, Mohamed akým je príkladom morálky? nikdy neviedol svätý, čistý život, nezakúsil boje proti hriechu. koľko mal viac žien? Chod do ich krajín a rozprávaj tam s podvednými manželkami, kolko slz v mene Alaha tam pretečie, lebo muž smie. Alah nakladá bremeno, ktoré nikdy neniesol. Kristus dal človeku život, človek v raji padol a Kristus svojim príchodom na zem jeho pád vyniesol na kríž, aby človek mal opäť otvorenú možnosť k životu – lebo človek bol stvorený pre ŽIVOT a nie pre smrť.

zltalienka
17. sep 2024
autor
18. sep 2024

@dahliaa Preco di myslis ze Mohamed je duch oravdy,nepovedal by Jezis pride dalsi prorok?Dava ti to zmysel?