icon

Pôjdu ešte deti do školy?

21. mar 2020

Ahojte, myslíte si, že sa deti ešte vrátia tento šk.rok do lavíc? Vôbec si neviem predstaviť, aká bude budúcnosť ak sa korona vírus neprestane šíriť, kedže v správach vraveli, že najhoršie nás čaká na začiatku leta 😞

pribinak
21. mar 2020

@momoqui aj taka situácia môže nastať, ja neviem. Píšem len svoj názor

olifcek
21. mar 2020

@momoqui preco by mali opakovat rocnik? ved v skole nie su od polovice marca, stredoskolaci o tyzden menej... cize im nechyba cely rok... ved uvidime...
...a podla mna porovnavas neporovnatelne. ucitel "iba" uci, rodicia teraz aj ucia... normalni ucitelia su si vedomi, ze je toho teraz na ramenach rodicov podstatne viac... nastastie sa to casom zmeni... hlavne, nech je korona prec a mozeme opat volne dychat...

simsalabim
21. mar 2020

@petra9517 no moja dcera na ZS v 8.triede ma denne vyucovanie cez net, dokonca niektori maju s triedami aj videokonferencing. Myslim, ze sa ucitelia namakaju este viac ako zvycajne. A moja sestra tiez uci na ZS a hoci neuci priamo cez videokonferencing, denne vymysla prezentacie pre ziakov, aby im vysvetlila latku (fyzika a biologia) a pracovne listy.... Myslim, ze z teba hovori cista zavist. Ale co im zavidis, fakt neviem... ved to sama skus. Ucitelom patri rovnaka vdaka a uznanie ako vsetkym, co pracuju s ludmi.

momoqui
21. mar 2020

@olifcek nech je korona prec ... zo dna na den nezmizne to uz vsetci vieme a teda ak skoly budu zavrete 4 mesiace tak urcite to detom
Chybat bude ...

ukulela
22. mar 2020

@petra9517 mnohi ucia, cez ckype, viber, posielaju ulohy, kontroluu ... neoboj, moja, cakaju ich tiez nove vyzvy a povinnosti.

zuzap33
22. mar 2020

@simsalabim niektori zabudaju ze nie v kazdej domacnosti plati kolko deti tolko pocitacov.

smisova
22. mar 2020

Z nas posielajú prezentácie, videa, vypracujú pracovné Listy ktoré pošlú naspäť. Učiteľ ich posiela domov opravené aj s vysvetlením. Ak niečomu nerozumie môže sa s učiteľom spojiť. Ale na jedno to bolo určite dobré, začínam pomaly rozumieť fyzike, nešla mi ani na ZŠ 😂

hettinka
22. mar 2020

@petra9517 Nie som zalezená, spala som ... ale tak OK, vyjadrím sa teraz ráno.
Či sa pôjde do školy o 2 týždne, o 2 mesiace alebo až v septembri, to sami nevieme. Mení sa vláda, takže momentálne sa čaká do utorka, čo povie nový pán minister. Ex-ministerka poslala na školy usmernenie, že máme učiť na diaľku, a potom sa po nej zľahla zem.
Nový minister zatiaľ len naznačil, že zvažujú viac alternatív, ale vôbec neberie tragicky, ak sa tohtoročné učivo v nižších ročníkoch nestihne a presunie. Kľúčové je teraz doriešiť žiakov v končiacich ročníkoch - piatakov odchádzajúcich na 8-ročné gymnáziá, deviatakov a maturantov, a potom ešte štátnicujúcich vysokoškolákov.
Čo sa týka učenia cez internet, na tom sa riaditeľ môže dohodnúť s učiteľmi (môže znamená, že aj nemusí...). So mnou sa zatiaľ nikto oficiálne nedohodol, nepodpísala som o homeoffice žiadnu dohodu a neposkytli mi ani počítač. Takže celá táto "dohoda-nedohoda" je taká, že je rozhodnutie na mne, či pošlem, čo pošlem, ako pošlem úlohy...
Ale na druhej strane, ide mi plat, takže učím niečo, veľmi oklieštené ... viac-menej opakujem, alebo vyberám ľahšie učivá.
Viem, že teraz sa ukáže, ako je kto akčný, aké má možnosti, ako je technicky zdatný ... určite aj vy rodičia vnímate, že jeden učiteľ už nevie, čo by deťom poslal, evidentne doma nemá čo robiť a tak celý deň premotivovane rieši len školu. A potom sú takí, čo neposlali nič, alebo skoro nič. Sú takí, ktorí hneď dávajú známky, iní nie ... a mne ako rodičovi sú známky ukradnuté.
Moja rada znie - komunikujte. Ak nezvládate, napíšte učiteľom, že je toho príliš veľa, nestíhate, alebo neviete. Mne tiež žiaci píšu a snažím sa odpovedať, dovysvetliť.

Moj posledný týždeň prebehol asi tak, ako týždeň každého rodiča s homeoffice. mám 2 deti - maturantku a sekundána na 8-ročnom gymnáziu, pracujem z domu, okrem toho samozrejme domácnosť a ešte sa starám o rodičov v seniorskom veku. Muž ešte chodí do práce, som v permanentnom strese. Našťastie, deti mám šikovné, stíhajú to aj sami, ale na syna treba dohliadnuť, lebo úlohy chodia od rána do večera a ked si o 15:30 poviem, že všetko máme, tak príde ďalší pracovný list. Už si to píšeme, aby niečo nezabudol.
Staršia maturuje, je prijatá na VŠ, ale musí zmaturovať. Už mala aj prácu, o ktorú prišla. Celé zle ... ale snažíme sa byž v psychickej pohode a pomáhať si navzájom.
Tešila som sa vcelku na "homeschooling", ale bohužiaľ, vôbec si zatiaľ neviem zadeliť čas. Sme v tom spolu a naozaj nikomu nepomôže ani sebaľútosť, ani navážanie sa do učiteľov takto globálne ... áno, sú aj takí, s ktorými si to treba vykomunikovať, nech sa láskavo spamätajú.

@momoqui ďakujem 😉

79viktoria79
22. mar 2020

@zuzap33 ved úlohu si maju poslat deti, prečo to robis za nich!

hettinka
22. mar 2020

@zuzap33 ako píše @79viktoria79 - presne tak, najstaršieho treba poveriť, že si to pošle a prípadne to naučí aj piataka. Je to zručnosť do života, ktorú sa naučia ako bonus.
Ja mám 13-ročného a posiela si veci sám, normálne som prekvapená, ako pekne vie napísať e-mail, alebo odkaz na Edupage. Ja len kontrolujem termíny a či poslal všetko. Ale za neho to nerobím.

basullinka
22. mar 2020

Zase aj v tejto situacii doslo na to, ze sa musi na nas ucitelov globalne nadavat. Naco je to dobre? A hlavne v tejto situacii, sme si vobec neuvedomili, ze by sme sa konecne mali zacat spravat ako ludia a vazit sa navzajom? Kazdy je iny. Najdete sprosteho ucitela, uradnika , policajta atd atd. Ale rovnako aj dobreho ucitela, uradnika, policajta. A ze nic nerobime a preto sa neozyvame? Ja sa neozyvam lebo robim od rana od 6 do vecera do 20, aby som ziakom vysvetlila ulohy, volavam na svoje naklady so ziakmi a kazdemu vysvetlujem comu on nerozumie. Nemozem ucit cez videokonferencie, mam viacero deti zo soc. slabsieho prostredia, preto nemozem ich vynechat z vyucby ale vsetko im vysvetlujem cez telefonaty. Ale to neberte ako stazovanie sa, ja to robim rada, ale naozaj to posobi demotivujuco, ked potom si clovek precita tieto nezmyselne hejty. Ak sa vam nieco nepaci zo spravania vasej ucitelky, zdvihnite telefon a komunikujte!

zuzap33
22. mar 2020

@hettinka to ako osmak má naštudovať svoje učivo, urobiť úlohy a potom nové učivo vysvetliť piatakovi a všetko odoslať. Ha ha

marlenka222
22. mar 2020

@luccija nie to nie je závisť ale predstav si rodiča s 2-3 deťmi, stačí že 1 z nich chodí do školy, 1 do škôlky a 1 je maličké a máš prebrať denne učivo ktoré skončíš o 17,00 hodine. Ja sama som učiteľka, sama mám 3 deti a sama nestíham všetko prebrať a to mám len 1 v škole! Nehnevajte sa na mňa ale krátenie platu by sa malo týkať aj tu. Celodenná starostlivosť o 1 maličké dieťa+ o to, čo chodí do škôlky+ prebrať učivo zo školy (lebo keď dieťa nerozumie, ťažko si samo vypracuje úlohy správne - nedaj Boh keď ich oznamkuju) myslíte že sa to dá normálne bežné stíhať? Mňa len to najviac hnevá, že keď niekto sedí doma na zadku, nedokáže vykonávať prácu rovnako ako keď ma učiť v škole a my sa usmievame a necháme celý plat. To môže s kľudom aj matka učiteľka na rodičovskom učiť z domu. To s takýmto stihnem aj ja! Ale pplat mi nik nedá! Suplujem prácu učiteľov a oni za mňa ten plat berú! Tak čo chceme riešiť štýlom závisť? Hej závidím im ich kľud a pokoj ktorý po odoslaní zadania majú - vraj celodenná práca. Ďakujem pekne a čo takí žiaci, ktorých rodičia nechápu "všetko" z knižiek zo školy a ktorí nebudú mať učivo vysvetlené? Čo slabo prospievajú či žiaci? Čo žiaci ktorí nemajú doma technické podmienky na to, aby si mohli vytlačiť všetko čo dostávajú príkazom? Nie všetky deti majú možnosti a bude horšie ...
@pribinak klasifikované musia byť akurát neviem z čoho... Z toho čo robili od januára do marca. Boh nás ochraňuj! Ak zásadnú do lavíc v máji, ja osobne podľa toho čo vidím, môžem povedať že klesne úroveň vzdelanosti z 1tkarov na 3karov. :( Dorieši sa to preskúšanim pred komisiou ako pri vyučovaní doma. Alebo pri opakovaní ročníka či pri preskusani pri nespokojnosti s hodnotením žiaka. Bude to paráda! Je mi strašne ľúto našich detí, lebo internet, technológie možnosti pokrok a beztak naše deti budú tupsie ako my. Lebo sa im nedostane zakladne. My aj keď sme nemali všetko moderné, aktuálne, vedeli sme žiť aj bez toho, ale mali sme základné poznatky a vedeli kde ich hľadať.

kassandra25
22. mar 2020

Ja som tiez zvedava, ako sa budu ziaci klasifikovat a uzatvoria sa znamky a dostane sa vysvedcenie. Zatial sa ucime online, robime si ulohy. Tiez sme rozmyslali, ci sa to cele presunie na september. Tak, dcera je sikovna, vsetko sama spravi, ja to len skontrolujem, ale to, co posiela ucitelka, nam je malo. Ja sa s nou ucim moje vlastne este raz tolko. Je cista jednotkarka a veci chape aj ovela rychlejsie nez ja. Hocijake matematicke ulohy , sudoku ci sach, spravi v momente a bezchybne. Okrem nej mam druhe hyperaktivne dieta, ktore je este skolkar, a verte, neverte, tam miniem svoju energiu a nervy ovela viac. 🙂))

marlenka222
22. mar 2020

@basullinka klobúk dole pred tebou! U nás nik ani prstom nepohne... Všetko máte tam a tam. Vypracujte, odošlite.

hettinka
22. mar 2020

@zuzap33 ved ked si úlohy porobia, aj s tvojou pomocou, tak na záver nech si to sami pošlú. Nerob za nich, čo môžu zvládnuť sami. Oni veľmi radi presúvajú zodpovednosť na rodiča, ale ten by mal stanoviť mieru, do akej im to dovolíš ...
Moj by bol na ZŠ siedmak a robí si všetko sám, chémiu, fyziku, dejepis, poznámky, online testy z matiky ... proste všetko. Jedine si dá niečo skontrolovať pred odoslaním, ale aj to nerád, nechce,a by som sa mu do toho "montovala". A sú veci, ktoré aj tak neviem...
Tiež za mnou behal s každou blbosťou, ale rovno som mu povedala, že ja mám svoju prácu a nech príde, ked niečo fakt nebude vedieť.
Navyše, využi staršieho, nech pomože aj mladšiemu, aspoň si zopakuje (aj tie prídavné mená napríklad). Su cely den doma a čakaju so všetkým na teba, kym prídeš z roboty???

79viktoria79
22. mar 2020

@kassandra25 zatoze tvoja je sikovna musi im nakladat duplom? ved su aj deti ktoré nechapu,su pomalšie,mozno berie ohlad aj na nich, nie každý je dokonalý,syn ma tiez jednotky,maju toho akurat,ak ma cas cita knihy,su deti ktoré nemaju este ulohy urobené,a od pondelka pribudnú ďalšie

hettinka
22. mar 2020

@marlenka222 známky je to posledné, čo teraz riešim ... tiež syn (inak jednotkár) dostal nejakú horšiu známku pred karanténou a teraz si to asi už neopraví. No a čo ... neriešim, že budú na vysvedčení tentokrát dvojky. Dcera bude mať kvoli tomu asi solovu 3 ... kašlem na to. Hlavne,a by sme v zdraví prežili, sú to IBA známky.

A tiež nechápem, že decko je slabšie, povedzme trojkár a rodič sa teraz ide naháňať, aby doma zvládlo učivo na 100%. To nejde. Je trojkár, takže ak zvládne polovicu alebo tých maximálne 75%, je to jeho výkon. Neklaďte na deti teraz vyššie nároky len preto, že im pomáhate doma.

79viktoria79
22. mar 2020

@kassandra25 ved nejaké znamky maju,ci doteraz sa neučili v škole? a nasim posiela testy aj cez meil takze dostanu znamky aj on-line,mozno sa pojde do skoly,len na nejake preskúšanie,aby sa uzatvorili znamky,ved deti nemajy prázdniny, normálne sa učia

dskjhfdlkdjhl
22. mar 2020

Mnohe deti su teraz v praci s pocitacom zrucnejsie ako rodicia, tak z nich nerobte nevedkov, poslat subor dokaze aj piatak (mam piatacku, bezne si posielaju subory, maju triednu skupinu, kde debatia, a teda nikto z ich triedy nema problem).
Tie, co nadavate na ucitelov, tak mate jedinecnu prilezitost si to vyskusat a ak vas to bude bavit, tak ucitelov je nedostatok (aspon teda napr. ucitelov matematiky, jazykov), mozete si dostudovat a ukazat ako treba vyucovat.

simsalabim
22. mar 2020

@zuzap33 ved tak im to treba povedat. Sestra mi hovorila, ze sa pytala - chcela skusit aspon raz za dva tyzdne videokonferencing a vela deti nemalo vybavenie. Tak robi vyucovanie pre deti inak. Vsetko je o dohode medzi ucitelim a detmi.

79viktoria79
22. mar 2020

@zuzap33 piatak si nedokáže nastudovat,co im ucitelka zada? ten osmak by mu pomohol iba pri odoslani ak ma s tym problém,ale ako si vychovas,tak mas,asi chces mat dokonale deti,s dokonalymi ulohami,jktore im napises ty a odosles,potom sa necuduj aj pojdu na preskusanie a znamka bude ina ako tvoja predstava

bobricek1979
22. mar 2020

@petra9517 ako zalezeny myslíte že sa nám páči tá situácia že nemáme deti rodiny? Robíme čo môžeme. Kde pracujete vy? Kľudne by som bola v práci a normálne férovo zarábala tak sa z držte blbych komentárov nikto sme na tú situáciu neboli pripravený a nikto sme ju nechceli! Pekný deň

basullinka
22. mar 2020

@marlenka222 ono je to tažka situácia, aj pre nas je nova a snažime sa vymysliet co najefektivnejsi sposob ako vyucovat vsetky deti. Usmernenia z ministerstva skoro ziadne, jedno, ako si mame umyvat ruky, potom kazdy den chodilo to iste usmernenie s jednou dodatkovou vetou od zriadovatela a nic. My tiez nemame o nic vacsie info ako rodicia. Ale ver tomu, ze aj my by sme boli radsej v praci, normalne vyucovali a venovali sa ziakom. Ale zdravie vsetkych musi byt teraz priorita.

pribinak
22. mar 2020

@marlenka222 mne to písať nemusíš, mam školáka a reálne vidím ako to je, skús napísať na ministerstvo

loliki
22. mar 2020

@petra9517 A co chces od nich, aby chodili tvoje deti doučovať domov? Ty s tvojimi detmi nie si tichucko zalezená?

luccija
22. mar 2020

@jana_eyre_2 my dostávame známky za testy, ktoré im posielajú domov.Ucitelka povedala, že z každého predmetu to tak zatiaľ bude.
@zuzap33 tak napíšte učiteľke....naša posiela to učivo domov vysvetlené ako na hodine, keby boli.Svoj výklad pošle mailom.Neda sa všetko naučiť to je logické, ale vzťahové prípadne mená podľa knižky, internetu nevidím ako problém.Deti sú celý den doma do 16:30 to je času a času nájsť si poučky, vytlačiť si poznámky aj zemiaky Ti môžu uvariť😀trocha tú prácu a zodpovednosť prenášajte na deti.Starsi syn si nepamata vzťahové pridavne mena?ja tiež nerozumiem fyzike spraví si poznámky čo sa dá vysvetlím, ale viem, že je to len tak polovicato.Slabsi žiaci a chudobní, alebo tak čo majú rodičov, ktorým na učení nezáleží nemajú PC, tlačiareň tých mi je luto ti upadnu na úplné dno.
My sme matematiku robili aj podľa YouTube kde učiteľ vysvetľoval učivo a tiež bol najväčší problém s delenim

miriam11
Odpoveď bola odstránená
hettinka
22. mar 2020

@dskjhfdlkdjhl osmak, čo cely deň šťuka do mobilu si zrazu “nevie” poslať súbor s úlohou 😂😂😂

angelinja
22. mar 2020

@zuzap33 akoze prepac vztahove pridavne mena si musis dat do googlu k ed nerozumies a asi porozumies co si tupa??? s prepacneim..ano chemia , fyzika suhlasim ale slovencinu aby niekto nvevedel tak prepac...vrat sa do skol a asi ti to pomoze ze sa ucis s detmi teraz