icon

Pôjdu slovenskí vojaci bojovať na Ukrajinu?

26. feb 2024

Myslite ze pôjdu naši vojaci bojovať na ukrajinu ? Lebo vsetko o com ten opici ksicht (fico) hovorí ze neurobí tak urobí a je ti putinovec tak mam strach .....

medda_beda
1. mar 2024

@annm81 Takže ako môžeš veriť všetkému keď tí čo by si mali preverovať informácie si ich neoverili a hodili ich do éteru.
Mne stačí to, že vojna na Ukrajine je a do ostatného sa nestarám ako bežný občan a neriešim to každý deň na Koňovi.

annm81
1. mar 2024

@medda_beda O moje vzdelanie nemusíš mať obavy. A prečo sa v tejto diskusii chváliš vzdelaním svojho muža??? Namiesto oháňania sa svojim manželom, ktorý tu síce nie je, ale zato má údajne špičkovú univerzitu, dokáž že zvládneš ty osobne logicky správne argumentovať a pracovať s informáciami. Zdroje svojich tvrdeni som ti dala. (Keď ti napíšem, že celý život sa pohybujem v akademickej sfére a prešla som si vďaka tomu životom v x krajinách, tak mne, anonymnej diskutérke, bez váhania uveríš?)

Že si očkovaná nejako popiera, že veríš hoaxom? Ako? Hoaxy sa týkajú len očkovania?

Áno, veľmi rada by som videla ten článok.

Že sa objavili fotky, ktoré boli neskôr dementované svedčí nevyhnutne o nedôveryhodnosti médiá? Aj v minulosti dochádzalo k informačnému šumu. Rozdiel medzi serióznym a alternatívnym médiom je ten, že seriózne médiá si nevytvárajú správy, ale ich nanajvýš interpretujú v sekcii komentárov. A že seriózne médiá uvádzajú, odkiaľ majú informácie a prípadne aj to, že ich nemohli overiť. A ak sa ukáže, že zverejnili niečo, čo sa ukázalo ako nepravdivé, prinesú opravu. Seriózne média tiež prinášajú správy z viacerých strán.
Alternatívne médiá oslovujú v zásade len jednu stranu, bežne si informácie vymyslia, názory a špekulácie uvádzajú ako pravdu. Nemajú problém, že sami sebe odporujú. A ak sa nejaké klamstvo ukáže ako fakt veľký prúser? Ospravedlnia sa a opravia to? Nie, buď sa tvária, že nič, alebo pôvodnú správu bez stopy zmažú. Príklady? Ukrajinská ombudsmanka si vymyslela prípady znásilnení. V každom jednom serióznom médiu vyšla táto informácia, ktorá korigovala pôvodné správy. Alternatívne médiá? Viď. obrázok. Žiadny pozorovatelia nič také nehlásili. Vymyslené je ešte aj meno hovorkyne, ktorá to vraj potvrdila. Ospravedlnenie? Oprava? Nie, zmazaný článok.

medda_beda
1. mar 2024

@annm81 Viem ako fungujú médiá z bližšia než mi to tu píšeš ty, takže ma nemusíš o ničom presviedčať.Viem ako fungujú, a kedy sa ospravedlňujú aj keď robia niečo účelovo.A bludy píše aj jedna aj druhá strana.Nemá to úroveň.A ukončujem túto diskusiu pretože mne sa skutočne nechce zaoberať politikou a vecami ktoré som nevidela na vlastné oči.
Pekný deň.

annm81
1. mar 2024

@medda_beda Áno, jasne si dokázala, že vieš o situácii na Ukrajine viac ako stovky ľudí, ktorých úlohou bolo zbierať a nezávisle analyzovať situáciu na Ukrajine. Aj že vieš vyhodnocovať verejne dostupné informácie, aj že vieš veľa o fungovaní médií... zaujímavé, že sa ti skutočne nechce zaoberať politikou, keď si prišla a aktívne diskutovala v téme o politike...

Ale hej, súhlasím, že to nemá úroveň a môžme to ukončiť.

medda_beda
1. mar 2024

@annm81 Skopíruj mi kde som prehlásila, že viem určite viac a, že to čo píšem je 100% pravda.
Nech sa páči, môžeš začať.

Pokiaľ viem len som vstúpila do diskusie s tým, že ak sa tam také niečo dialo tak to nie je v poriadku.Tak isto ako nie je v poriadku, Že Rusko napadlo Ukrajinu.Napísala som, že mám skúsenosti s médiami takže im nedôverujem.Tak isto som napísala, že som v kontakte s Ukrajincami a ich tvrdenia sa líßia, takže tak isto im nedôverujem.
A kedže mám skúsenosti aj s inštitúciami a viem aké úolatkárske svine sa všade nájdu tak tiež neverím všetkému, ale ani to nespochybňujem.Nepoznám reálnu pravdu a preto sa za ňu nebudem biť do hrude ako napríklad ty.

Koniec diskusie.

katkami123
2. mar 2024

@medda_beda
Ja mám info aj priamo od Rusov(Rusiek), aj Ukrajincov. Stačilo mi, keď mi jedna pekná Ruska pred 10-timi rokmi plakala, ako nám závidí, ze si tu zeny večer a v noci bez strachu môžu chodiť po ulici. U nich nie. Zeny sú tam unasane na prostitúciu, znásilňované (žiadne prekvapenie, Rusi boli vždy prasatá k zenám, staršia generácia ti ešte bude rozpravat, keď k nám prišli ako “osloboditelia” a brali dievky ukryté v pivniciach, takze čo dorábajú ženám na Ukrajine, nie je od tých alkoholikov žiadne prekvapenie). Úplne sen, taka krajina. Od vtedy som zmenila o 180 stupňov názor na Rusko.

katkami123
2. mar 2024

@medda_beda
A buď rada, že tu si mozes slobodne vyjadrit svoj názor. V Rusku teraz zatýkajú nevinných ľudí, ktorí LEN položili veniec na hrob Navaľného. Ale komu niet rady, asi potrebuje takýto režim.

chodec15
2. mar 2024

@eva8 Vojna sa skonci financnym vycerpanim Ruska, keby spadli ceny ropy ako v 90tych rokoch, ked sa ZSSR na nasledky vojny v Afganistane financne rozvratilo a rozpadlo. Rozdiel zial medzi 90 rokmi a dnes je ten, ze vtedy bolo sovietske hospodarstvo v rozklade (a Cina bola zaostala). dnes tam znarodnili spickove zapadne tovarne s zapadnymi technologiami, ked tam blby zapad v domienke, ze rusi su normalni, investoval.

chodec15
3. mar 2024

Rusi si na Kryme zavolali na pomoc do baru ruskych vojakov a dokopali, poskakali domacim po hlavach. Tuto ozratu svoloc v uniformach sem chce niekto dovliect miesto demokracie, aby tu nadrbani ruski trestanci ludom potom rozkopavali hlavu na kasu?
https://tv.idnes.cz/zahranicni/rusko-vojaci-nap...

eva8
3. mar 2024

@chodec15 cize sa finanvny rozklad Ruska nekona. Praveze sa kvoli vojenskej "vyrobe" zlepsuje (nie pre obycajny lud)

chodec15
3. mar 2024

@eva8 Prosim Ta. Nebud naivna. Zvysena vyroba vojenskych zbrani vo vojne este nikdy ZIADEN stat neposilnila, ziaden priamo bojujuci stat na vojne este v dnesnych casoch nezbohatol, vsetky bojujuce strany nakoniec skoncili znicene a vycerpane vojnou. Vyrobia tanky, municiu, ... tie su okamzite znicene na fronte. Aky prinos ma take zvysenie DPH? Bezni rusi uz vidia to, ze nie je dostatok pracovnych sil vo fabrikach vyrabajucich municiu, kedze muzi boli mobilizovani, alebo usli za hranice, menej sa vyraba spotrebny tovar a ceny potravin a vsetkeho idu nahor a platy nestihaju pokryt inflaciu.

chodec15
3. mar 2024

@chodec15 pardon, nie zvysenie DPH, ale zvysenie GDP (HDP)

annm81
3. mar 2024

Odporúčam prečítať krátky, ale výstižný textík od M. Havrana:

"Hovoríte o svetovom mieri, ale na Slovensku rozpútavate občiansku vojnu. Nie ste schopní prejaviť súcit, z ktorého sa u zdravých jedincov odvíja schopnosť posudzovať svet a morálne sa v ňom orientovať."

Čítajte viac: https://komentare.sme.sk/c/23288638/hovorite-o-...

chodec15
5. mar 2024

https://blog.sme.sk/celinak/ekonomika/rusko-eko...
Rusko ekonomicky rastie viac ako bohaté krajiny!
Rusko má vyššie HDP ako ktorýkoľvek zo 7 najvyspelejších štátov sveta.
Pre začiatok je vhodné tak trochu opomenúť to, že ruská ekonomika prakticky rastie z nízkeho základu. Ale pre tých, ktorí nevedia o čom to hovorím, aspoň zmienim, že od roku 2008 ruská ekonomika prakticky nerastie (a z nuly sa vždy zrýchľuje ľahšie ako zo stovky).
Nuž, väčšina ľudí má o HDP z nejakého dôvodu veľmi magickú predstavu ako o nejakom absolútnom garante životnej úrovne. Koniec koncov, rast HDP nám však iba peniazmi meria, o koľko viac vyrobila ekonomika tovarov a služieb oproti minulému roku. Nehovorí nám, aké presne sú to tovary a služby. Môže to byť školstvo a zdravotníctvo, no môžu to byť aj zbrane, tanky, drony a iné „služby obrany“. Každý vystrelený granát a každý naverbovaný vojak prispieva k HDP.
A čo je hlavné, zvyšovanie HDP môže dokonca viesť k znižovaniu životnej úrovne. Podľa slovenského ekonóma Juraja Karpiša je dobrým príkladom tohto efektu napríklad to, ak “nejaký politik zamestná na úrade celú svoju rodinu, ktorá bude počas pracovnej doby iba popíjať kávičku a nerobiť prakticky nič”. Ak politik svojej rodine zaplatí, tak tým nepochybne zvýši HDP, no zároveň zníži životnú úroveň v danej krajine. A podobných príkladov môže byť nespočet. Netreba na to iba zbrane a lenivých úradníkov. Tento nešťastný efekt môžeme nájsť prakticky všade, kde štát plytvá zdrojmi v mene udržania akokoľvek nezmyselnej činnosti – bez ohľadu na to, či je daná činnosť zastrešená pod “špeciálnou operáciou”, všemocnou kontrolou kávičkujúcich úradníkov nad podnikateľmi, či nemocnicou Rázsochy v štýle “zaplaťme stavbárom aby vykopali a zase zakopali jamu”. Niektoré prípady takéhoto plytvania sú možno vtipné, no iné zas naopak veľmi smutné a ich priamym dôsledkom sú mimo utopeného bohatsva aj zmarené ľudské životy.
Sám Juraj Karpiš takto vytvorené HDP nazval “utopeným HDP”.

Vojnová ekonomika ako taká je podľa mňa “utopeným HDP na steroidoch”. Vojna je fiškálny stimul, kedy štát vytvorí veľký dopyt po zbraniach a vojakoch. To vidíme aj na dátach. Rusko míňa na vojnu tretinu rozpočtu, nepriamo cez subvencie do priemyslu ešte o niečo viac.

Takéto výdavky sú však len spotrebou, ktorej udržateľnosť závisí od schopnosti štátu takúto spotrebu (dlhodobo) financovať. Nie je to rast, ktorý plodí ďalší rast. Na taký rast sú totiž potrebné kapitálové investície, nie spotreba zdrojov.

chodec15
5. mar 2024

Z tohto vyplýva hneď niekoľko vecí. Rusko zažilo odliv zahraničného kapitálu a know-how, stratilo dôležité trhy najmä v energetike a presmerovalo veľkú časť zdrojov na výrobu a dovoz vojenského materiálu, ktorý obratom končí zamýšľaným aj nezamýšľaným výbuchom. Z Ruska sa tak stáva ekonomika rozbitých okien a takáto ekonomika nemá perspektívu. Ekonomika Európy je aktuálne 12-krát väčšia, ako ekonomika Ruska.

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
ivka225
5. mar 2024

pre Modry konik je velkou ctou ze ma medzi pouzivatelmi politologicke expertky s pristupom k tym najtajnejsim strategickym informaciam

annm81
13. mar 2024

Potvrdenie priamo od MO SR: https://www.facebook.com/share/9ANYctF6Az6C8S2d/ Nie že by si túto informáciu nemohol ktorýkoľvek volič Smeru vygoogliť už skôr, ale keď to majú od ministerstva priamo pod vedením Smeru, tak snáď to bude aspoň pre niektorých uveriteľnejšie.

medda_beda
13. mar 2024

@annm81 Mňa by skôr zaujímalo, že čo má tento celý príspevok autorky s voličmi smeru.Kedže očividne volič smeru nie je a napriek tomu je zle informovaná.
Neviem o tom, že by voliči smeru aspoň tí vzdelanejší rozhlasovali, že chce niekto poslať našich vojakov do vojny.

A pokiaľ viem tak nebolo nikde povedané, že ide o priamu účasť vo vojne.

Takže toto celé by malo byť venované ľuďom ktorí nedokážu pochopiť čo Fico vlastne povedal a k čomu to vlastne bolo povedané.
Lebo myslím si, že volič smeru to nadrozdiel od autorky pochopil.Kedže ona je tu tá ktorá prišla robiť paniku.

annm81
13. mar 2024

@medda_beda Keďže táto informácia bola komunikovaná prostredníctvom sociálnych sieti viacerých politikov zo Smeru, bola prioritne určená voličom Smeru. A vedenie Smeru veľmi dobre vie, prečo to komunikovalo danými kanálmi a daným spôsobom. A že priemerný volič Smeru to pochopil, tak tomu sa fakt ťažko verí...

annm81
13. mar 2024

@medda_beda A teda, čo to Fico vlastne povedal a k čomu to povedal? Ja som bola v tom, že to povedal svojim voličom (a potenciálnym voličom), aby vzbudil dojem, ako zlý západ predlžuje vojnu, ale on je spasiteľ, ktorý slovenských mužov zachráni aj za cenu, že príde o svoju funkciu (akokeby jeho mandát bol akokoľvek prepojený s NATO...)

medda_beda
13. mar 2024

@annm81 A koľko že poznáš ľudí osobne čo volili smer?
Lebo ja mám pocit, že jedna žena nemôže byť politológ, psychológ, historik.
Máš na všetko odpovede len škoda, že je to vždy len ,,pochybujem, myslím si, tu som našla taký link,,.

Jediný kto to evidentne nepochopil sú matky z MK.
Je úplne jedno komu to smeroval.Nepovedal nič z čoho by sa dalo povedať, že našich vojakov chce niekto poslať do vojny.Inteligentný človek si totiž dohľadal informácie.
Takže inteligentný človek to asi aj pochopil, že to bolo len vyjadrenie k danej téme ktorá bola aktuálna.Vyjadrenie postoja slovenska k tejto veci.
Čo bolo na tom nepochopiteľné a čo vlastne treba analyzovať furt dookola? Vyjadril svoj postoj a to je všetko.

Kto tu z neho robí niečo viac si momentálne ty.
Normálny človek to považuje len za obyčajné vyjadrenie.Nič viac.

eva8
13. mar 2024

@medda_beda da sa na to pozriet aj tak, ze kedze o tom rozhoduje NR SR (podla linku) a Fico neuviedol ziadnu info o zasadani, tak ten vyrok zavana diktatorstvom ( nielen otvorenym vyvolavanim paniky a dalsich hadok na Slovensku) Plus, vylucenim zo stretnuti, co je skoda, lebo pride o priame info (dostanu sa mu len sprostredkovane) a o zapojenie sa do diskusie. Po volbach prezidents snad Fico uz skonci svojim populizmom. Ak vyhra ten, s kym nesuhlasi, obavam sa, ze polarizaciou spolocnosti bude pokracovat, ale pevne verim, ze prezident to ustoji.

annm81
13. mar 2024

@medda_beda Nepoznám veľa voličov Smeru osobne. Zato viem, aké témy dominovali v ich predvolebnej kampani, aké témy im teda vyhrali voľby a akými témami majú zaplnené svoje sociálne siete, ktoré sú hlavným komunikačným kanálom s ich voličmi. Rovnako viem, v akých médiách sú ochotní sa prezentovať a ako sa tam prezentujú. Tiež som čo to už videla na ich tlačovkách. To mi dáva dosť vysokú istotu v tom, prečo bolo povedané to o vojakoch na Ukrajine.

Ale hej, môžme sa tváriť, že to tak nebolo, lebo voliči Smeru majú super prehľad o fungovaní štátu a vlastne témy nenávisti k západu a nepodporovanie Ukrajiny (alebo nedajbože rovno podpora Ruska) sú pre nich druhotné, ba ich vôbec nezaujímajú a nikdy v živote samozrejme ich voľbu neovplyvňoval iracionálny strach... síce to je nejaký veľmi alternatívny vesmír, ale nevadí.

eva8
13. mar 2024

@annm81 ja stale zacinam od okamihu "tu a teraz" Teda ked uz Blanar sa stretol s Lavrovom, tak nech sa ho podrobne opytaju, nech vsetko zreferuje, co a ako bolo, o com rokovali. Totiz, nech aj z podrazov (mal oznamit Blanar dopredu, ze bol pozvany) sa vytazi co najviac. Ja by som na mieste Blanara sla tiez. Rozhovormi sa da nieco dosiahnut. Rusi to vyuzili na svoju propagaciu (ludia tam ziju v takom fanatizme - informacnej izolacii ako my za socializmu), ale mohla to vyuzit aj eu a nato a nie ukazat, ze sa Rusom dali rozbijat sudrznost europy a nato

medda_beda
13. mar 2024

@annm81 Ak tu chcete mať západ a chcete podporovať Ukrajinu.Nech sa páči, blížia sa voľby.
Namiesto vypisovania na koníku môžete presvedčiť svojich blízkych o vašom názore.
Všetko ostatné je zbytočné.

annm81
13. mar 2024

@medda_beda Veď ak sa ti to zdá zbytočné, prečo tu diskutuješ? Mne to zbytočne nepríde. Mimochodom, ja tu nechcem "mať západ", ja západ stotožňujem so svojou kultúrou odkedy sa pamätám, lebo tak ma vychovávali rodičia aj starí rodičia. Rovnako moja sociálna bublina sú ludia, pre ktorých západ nie je nejakí cudzí ONI, ale sme to MY. Takže svojich blízkych, ktorí sú často vlastenci, nemám o čom presviedčať.

apolka77
13. mar 2024

@annm81 vieš oni západ nechcú ale výplatu a na dovolenky chodia predpokladám tam . Západ nechcú , ale keby sme nemali 80 per. Peňazí z EU samosprávy by nevedeli ani obyčajne smetí zlikvidovať nehovoriac o bežný chod obyčajného mesta či obce.
Oni si asi myslia že to čo majú na výplatu a to na čo sa pozerajú bežne na prechádzke je financované zo suverénneho Slovenska. 😀
Nie
@medda_beda Slovensko si nevie samo na seba zarobiť. Ak nechceš západ priprav sa na to, že tvoji rodičia budú mať ruské dôchodky cca 200 eur, latríny vo dvore...
Len naozaj naivný človek si môže myslieť že bez západu Eú si tu vystačíme....jasne bude tu zachvilu také Bielorusko, Moldavsko...tak sa začnite pozerať po týchto destináciách aby ste mali predstavu ako to tu bude keď sa na nás západ vykasle. ..a poďakujte sa zato skorumpovanej vláde so súdruhom Ficom ktorí stihol za 3 volebné obdobia úplne vytunelovat tento štát aj so svojimi kunpanmi.

apolka77
13. mar 2024

@eva8 čo má Blanár zreferovať ? Veď tam bol celý čas ticho ako tlk a počúval monológ súdruha a potom sa s ním odfotil. Si s asi myslíte že Ruská strana má ochotu rokovať resp. Počúvať bezvýznamného Blanára? Ten pustil do gatí...preto nemá ani čo povedať.
Jemu stačí fotka aby dokázal svojmu súdruhovi že misia splnená pre pologramotnych voličov smeru a sns.

eva8
13. mar 2024

@apolka77 ako vies, ze tam bol cely cas ticho ako tlk?