icon

Pôjdu slovenskí vojaci bojovať na Ukrajinu?

26. feb 2024

Myslite ze pôjdu naši vojaci bojovať na ukrajinu ? Lebo vsetko o com ten opici ksicht (fico) hovorí ze neurobí tak urobí a je ti putinovec tak mam strach .....

chodec15
27. feb 2024

Sme vdaka tomu skorumpovanemu kretenovi (Fico) vsade na titulkoch. Len nie som si isty, ci v medzinarodnej diplomacii plati, ze aj zla reklama je reklama.

momoftwo
27. feb 2024

@katkami123 ja sa uz naozaj citim ako v Mongolsku. Reagujem len nato, ze tuto otazku Fico nevytiahol po nejakom jeho mokrom sne. Reagoval na Macrona. Ked chce posielat francuzskych vojakov, on nebude. Ja neviem o com tato diskusia je? A dennik N necitam🙂
France’s President Emmanuel Macron said on Monday he refused to rule out sending ground troops to Ukraine, but said no consensus existed on the step, at a meeting of 20 mainly European leaders in Paris convened by Macron to ramp up the European response to the Russian military advances inside Ukraine.
Protecting France’s strategic ambiguity he said “there is no consensus to officially back any ground troops. That said, nothing should be excluded. We will do everything that we can to make sure that Russia does not prevail.”
He pointed out that past shibboleths such as sending long-range missiles and planes had been cast aside, adding “people used to say give them just sleeping bags and helmets”. He said: “We must do whatever we can to obtain our objective.”
It is the first time there has been such open discussion of nation states collectively looking at providing troops to support the depleted Ukrainian military manpower.
Putin ‘gains every day’ Congress fails to send Ukraine aid, top Biden official says
Speaking at the end of the meeting, Macron warned: “There is a change in Russia’s stance. It is striving to take on further territory and it has its eyes not just on Ukraine but on many other countries as well, so Russia is presenting a greater danger.”

katkami123
27. feb 2024

@momoftwo
Pozri si o čom bolo v roku 1994 podpísané Budapeštianske memorandum :
Budapeštianske memorandum je medzinárodná dohoda, ktorú podpísali 5. decembra 1994 v maďarskom hlavnom meste Budapešti ukrajinský prezident Leonid Kučma, ruský prezident Boris Jeľcin, americký prezident Bill Clinton a britský premiér John Major.[1] Čína a Francúzsko poskytli potom o niečo slabšie individuálne uistenia v samostatných dokumentoch. V rámci tohto memoranda Ukrajina sľúbila vzdať sa svojho jadrového arzenálu za čo jej ostatní signatári poskytli niektoré bezpečnostné záruky.

Memorandum svojimi ustanoveniami odkazuje na právne záväzný Záverečný akt Konferencie o bezpečnosti a spolupráci v Európe. Ten podpísali všetci signatári memoranda.

Už chapes? Macron má povinnosť voči Ukrajine, kvôli memorandum, taktiež UK a USA. Slovensko nie.

sss777
27. feb 2024

@marica61
Celý môj príspevok je blud? Tak sa to asi robí, keď človek nemá argumenty. Ale ja by som na tvojom mieste tiež žiadne nemala, asi neexistuje nič, čo by ho obhájilo.

katkami123
27. feb 2024

@momoftwo
Treba poznať dejiny, zmluvy a čím sa medzi sebou jednotlivé krajiny zaviazali.

V čase vyhlásenia nezávislosti Ukrajiny od Sovietskeho zväzu v roku 1991 mala Ukrajina tretí najväčší jadrový arzenál na svete, vrátane odhadovaných 1 900 strategických hlavíc, 176 medzikontinentálnych balistických rakiet (ICBM) a 44 strategických bombardérov. Do roku 1996 Ukrajina vrátila všetky svoje jadrové hlavice Rusku výmenou za ekonomickú pomoc a bezpečnostné záruky a v decembri 1994 sa Ukrajina stala zmluvnou stranou Zmluvy o nešírení jadrových zbraní z roku 1968.
V snahe čiastočne získať medzinárodné uznanie podporilo ukrajinské hnutie pred nezávislosťou snahy o vstup do NPT ako štát bez jadrových zbraní. Svojou Deklaráciou o zvrchovanosti zo 16. júla 1990 sa Ukrajina zaviazala „neprijímať, vyrábať ani získavať jadrové zbrane.“ Treba však priznať, že napriek tomuto verejnému záväzku neboli všetci ukrajinskí politici touto myšlienkou úplne zjednotení. Niektorí sa domnievali, že Rusko je stále hrozbou (ako sa neskôr aj plne potvrdilo) a že by si mali ponechať jadrové zbrane ako odstrašujúci prostriedok.

Ako sprostredkovateľ medzi Ruskom a Ukrajinou podpísali Spojené štáty americké Trilaterálne vyhlásenie 14. januára 1994. Ukrajina sa zaviazala k úplnému odzbrojeniu, vrátane strategických zbraní, výmenou za ekonomickú podporu a bezpečnostné záruky zo strany USA a Ruska. Ukrajina súhlasila s prevodom svojich jadrových hlavíc do Ruska a prijala pomoc USA pri likvidácii rakiet, bombardérov a jadrovej infraštruktúry. Ukrajinské hlavice by boli v Rusku demontované a Ukrajina by dostala kompenzáciu za komerčnú hodnotu vysoko obohateného uránu. Ukrajina ratifikovala START 3. februára 1994, čím zrušila svoje predchádzajúce predpoklady, že by bez ďalších bezpečnostných záruk by k NPT nepristúpila.

Budapeštianske memorandum o bezpečnostných zárukách z roku 1994

S cieľom upevniť bezpečnostné záväzky voči Ukrajine podpísali Spojené štáty americké, Rusko a Spojené kráľovstvo 5. decembra 1994 Budapeštianske memorandum o bezpečnostných zárukách. Politická dohoda v súlade s princípmi Helsinskej dohody obsahovala bezpečnostné záruky proti hrozbe alebo použití sily proti ukrajinskému územiu alebo politická nezávislosti. Krajiny sľúbili rešpektovať suverenitu a existujúce hranice Ukrajiny. Súbežné memorandá boli podpísané aj pre Bielorusko a Kazachstan. V reakcii na to Ukrajina oficiálne 5. decembra 1994 pristúpila k NPT ako štát bez jadrových zbraní. Tento krok splnil poslednú podmienku ratifikácie START a v ten istý deň si päť štátov – zmluvných strán START vymenilo ratifikačné listiny, čím uviedlo zmluvy do platnosti.

Spoločné vyhlásenie Ruska a Spojených štátov z roku 2009

Rusko a Spojené štáty vydali v roku 2009 spoločné vyhlásenie, v ktorom potvrdili, že bezpečnostné záruky uvedené v Budapeštianskom memorande z roku 1994 budú stále platné aj po skončení platnosti START v roku 2009.

katkami123
Autor odpoveď zmazal
stanulienkat
27. feb 2024

@medda_beda ja dúfam, že vek uvedený v tvojom profile je iba náhodné číslo, pretože mladý človek s tak vybrakovaným mozgom nemôže existovať. Ospravedlnilo by ťa iba to, že pochádzaš z východu našej krajiny. Takéto primitívne názory z ktorých by mal mať človek strach nemôže vypustiť mladý inteligentný človek. Stále preklínaš ten hnusný prehnitý západ. Chcem sa ťa opýtať- koľko známych máš vo svojom okolí, ktori odišli pracovať a žiť za lepšou budúcnosťou do Ruska a do Bieloruska?????? Daj mi prosím číslo. Máš známych, čo išli na západ. Asi kvôli niečomu tam išli -ak sa nevrátili, je im tam stále lepšie ako u nás na Slovensku. Ak sa im tam nepáči, stále sa môžu vrátiť sem, do nášho čoraz viac izolovaného marazmu alebo sa môžu posunúť smerom na východ do tebou zasľúbených krajín, kde zomierajú nevinní ľudia vo väzení,ale aj na ulici: od hladu a chladu. Tam na vyhladenie ľudí nepotrebujú ani Doroša, ani progresívcov, ani prehnitý západ, ani Čaputovú. Ich pomelie ich vlastný režim na čele s Putinom. Že ťa hanba nefacká oslavovať hentaký režim, kde bežný človek nemá absolútne žiadne práva a má život horší ako u nás pes.

momoftwo
27. feb 2024

@katkami123 ano lenze ja tu pisem o jablkach a ty o hruskach. Reagovala som len na vyvratenie dezinformacii v tejto diskusii to je vsetko. Neznasam prekrucanie pravdy, vobec si Fica nezastavam ale ked na nejakom stretnuti padol od francuzskeho prezidenta nazor, ze v buducnosti nevylucuje poslat svojich vojakov na ukrajinu a on reagoval ze svojich vojakov posielat nebude, nechapem tie clanky v srackovom Smecku a Denniku N. Preto citam zahranicne media a nie tuto bandu tupych hlav. Ale rano mi to vyskocilo dokonca na startitupe tak som bola zvedava co to ma znamenat. A uz ked si nacala tie dohody, keby ich niekto bral vazne, tak by uz bolo naplnene co sa v nich pise nie nahodou?

viestta
27. feb 2024

@momoftwo kazda krajina si moze rozhodnut sama za seba ci posle alebo neposle. Pri svojom rozhodnuti nie su viazani dohodami NATO. Jedine v pripade, ze by bola napadnuty clensky stat NATO plati obranna dohoda a ostatne krajinu ju pojdu chranit

momoftwo
27. feb 2024

@viestta ja poznam principy aj pravidla NATO. A co chcel tymto basnik povedat?

katkami123
27. feb 2024

@momoftwo
Že Filcko je teatrálna dramaqueen a realne nič nemusíme ani nám to nik nemôže rozkázať, len vyrába aféry.

katkami123
27. feb 2024

@momoftwo
Ale veď to súvisí. Cely čas ti to píšem. Dejiny a jednotlivé pakty, ktoré boli podpísané naprieč dejinami, čím sa jednotlivé krajiny medzi sebou navzájom zaviazali. Kruci, to naše školstvo, teraz to vidieť v praxi, že ľuďom chyba prepájanie súvislostí. Veď nie je len NATO jediné na svete, lebo sme jeho súčasťou, tak už ľudia iné nepoznajú, krajiny majú medzi sebou ešte rôzne iné zmluvy. Keď už toto nechápeš, tak neviem.

annm81
27. feb 2024

@momoftwo Pozri sa na oficiálny profil R. Fica na Facebooku. On veľmi dobre vie, prečo veci povedal tak ako povedal. Jeho voliči reagovali presne tak, ako očakával- už sa nehovorí o domácich kauzách jeho vlády, ale polovica národa má v nohaviciach, lebo niekto ide proti našej vôli (a vláde) nasadzovať slovenských občanov do bojov na Ukrajine. Samozrejme, tieto jeho vyhlásenia budú využité nielen na Slovensku, ale dezinfoscénou v celej Európe, pravdepodobne aj za oceánom. Fico vlastne fakticky nepovedal vôbec nič podstatné, ale napáchal tým množstvo škôd - mohol mlčať, ale to by nemalo žiadaný efekt. Je to človek, ktorý je v kybernetickej vojne spojencom Ruska.

Že Macron nevylúčil budúce nasadenie napr. FR vojakov na Ukrajine, je nejaká novinka? NATO to pre budúcnosť nikdy nevylučovalo, dokonca už dávno padali vyjadrenia, že by malo za konkrétneho vyvoja situácie jednoznačne a likvidačne vojensky zasiahnuť proti Rusku.

momoftwo
27. feb 2024

@katkami123 ja som si ten jeho profil pozrela. Ani vetou nepovedal ze ho niekto NUTI. Tak neprekrucaj. Povedal ze vojakov posielat on nebude.
@annm81 ten posledny odstavec co si napisala myslis vazne? Ty by si bola naozaj zato, aby za konkretneho vyvoja situacie zasiahlo NATO? Aj si uvedomujes co si napisala? Potom uz naozaj zbohom svet🙏

katkami123
27. feb 2024

@momoftwo
Ale veď o tom tu cely čas píšeme. Že nemusí, nik to od neho nežiada, písala som, že nemá povinnosť to robiť, nie, že ho niekto núti, tak neprekrúcaj (keď už tvrdíš, že to ty sama nemáš rada, tak to nerob) medzi týmito dvoma slovíčkami je veľký rozdiel. Úplne zbytočný výrok jednej dramaqueen, tak ako je zbytočné tebe niečo vysvetľovať. Buď iba rada, že sa Ukrajinci tak statočne bránia a nemáš tu alkoholických znásilňovačov Rusov a ich kamosov moslimov z Afriky a druhích Kadyrovcov. Lebo s psychopatmi sa nevyjadnava o mieri, ako povedal Zeman o Putinovi - blázna treba eliminovať.
A tu vidíš ako sa plnia zmluvy v reáli. Keby nás Rusko napadlo, je otázne či by nám niekto utekal na pomoc, aj keď sme v Nato, papier znesie, asi tak ako sa všetci tí z Budapeštianskeho memoranda vykašlali na Ukrajinu, keď ju napadlo Rusko, paradoxne ešte ju chce zničiť ukrajinskými zbraňami, ktoré mu Ukrajina odovzdala.

annm81
27. feb 2024

@momoftwo 1. ja som tam neuviedla ani len náznak toho, či som alebo nie som za to, kedy a ako by malo NATO zasiahnuť. Uviedla som len fakt, že takýto je postoj NATO. Nezamieňaj si fakty s názorom.
2. Ale áno, za nejakých podmienok by bolo aj podľa mňa žiadúce, aby NATO priamo zasiahlo. NATO žije desaťročia v bezpečí len preto, že funguje VZÁJOMNÉ jadrové odstrašovanie. Ak Rusi použijú jadrové zbrane na Ukrajine a my NIJAKO nezasiahneme, znamená to, že Rusom bude stačiť, aby kedykoľvek v budúcnosti pohrozili, že to spravia znova a môžu si vziať, čo len chcú. Nereagovať za takej situácie by znamenalo najväčšie riziko pre bezpečnosť Európy minimálne od skončenia 2. svetovej vojny.

momoftwo
27. feb 2024

@katkami123 ja zasnem. Tak on na tej konferencii vyjadri NAZOR, takisto ako ho vyjadril aj Macron a vzniklo z toho co? V tejto diskusii dotycni tvrdili, ze si to len tak cele vymyslel aby plasil lud, z brucha. No z brucha to nebolo, dialo sa to v parizi. Cely cas sa tu snazim vysvetlit len to, ze reagoval na zaklade tvrdenia Macrona ze tam mozno posle svoje vojska. To citanie s porozumenim by mali na skolach viac protezovat, to si mala pravdu👌

momoftwo
27. feb 2024

@annm81 pozor ty si napisala ze za konkretneho vyvoja situacie by malo NATO zasiahnut. Nemam vedomost o tom, ze by momentalne rusi pustali na ukrajine nejake jadrove zbrane👍

momoftwo
27. feb 2024

@annm81 a rozhodne som zato, aby sa do celeho tohto konfliktu NATO nezapajalo, pokym NATO nebude samotne napadnute. Ved to by bola tretia svetova

annm81
27. feb 2024

@momoftwo Prosím? Napisala som niekde, že Rusi použili jadrové zbrane? Napísala som niekde, že nastala napríklad táto konkrétna situácia, ktorú si NATO stanovilo ako červenú čiaru? Alebo som napísala, že NATO by malo zasiahnuť teraz? Lebo ja som bola v tom, že píšem o potenciálne možnej budúcej situácii.

katkami123
27. feb 2024

@momoftwo
Ale veď na tom je postavená Ficova politika, plašiť ľudí. V roku 2008 som kvôli nemu migrovala do zahraničia, čo tak plašil pred EU, že budeme omietku škrabať. Paradoxne, vtedy sa nám zvysila životná úroveň, dnes mame najnižšiu nezamestnanosť. To nie je vyjadrenie názoru, to je vedomé strašenie ľudí neexistujúcou hrozbou. Viac ti už nejdem venovať, melieš si stále svoje, klameš a prekrúcaš slovíčka, presne ako tvoj mocipán. Píšu ti to tu ľudia na 10 spôsobov, že je to naschval vykonštruovaná neexistujúca, NEREÁLNA kauza, máš to tu podchytené z každej strany, ešte aj paktami, ktoré krajiny medzi sebou nie tak nedávno uzavreli, ich vzájomnými povinnosťami voči sebe, aj tak melieš hlúposti. Toto je ako sekta, vymyty mozog propagandou.

katkami123
27. feb 2024

@annm81
Ona brutálne prekrúca. Ja končím.

momoftwo
27. feb 2024

@annm81 keby rusi napadli NATO, tak je asi logicke, ze by NATO napadlo rusko. V inom pripade logiku ani sudnost nevidim

momoftwo
27. feb 2024

@katkami123 ked myslis, alebo si sa len zamotala a vlastne ani nevies co si chcela tvojimi tvrdeniami povedat🙂

momoftwo
27. feb 2024

@katkami123 pozri sa, ty sa odstahujes z krajiny lebo sa lakas a ja som padnuta na hlavu😄 nieje to ziadny moj mocipan, rano na mna vybehli zahranicne clanky o macronovi tak som si ich zopar precitala a cela tato diskusia mi nedavala zmysel, to je vsetko. Nemusis sa rozculovat😄

katkami123
27. feb 2024

@momoftwo
A prečo by nato malo napadnúť Rusko?
V Budapeštianskom memorande malo tiež napadnúť Francúzsko, Čína, UK krajinu, ktorá zaútočí na Ukrajinu a neurobili tak. Ešte keď mame na celé Fica, čo od neho dáva každá krajina ruky preč, si myslíš, že si niekto bude špiniť ruky kvôli Slovensku. Papier znesie, realne vidíš, že si musí pomôcť každý sám. Ľudia si zvolili blbca na čelo štátu, ktorý nám len všade robí hanbu a ja sa za neho hanbím, nie sme lukratívna krajina, aj keď sme v NATO.

annm81
27. feb 2024

@momoftwo 1. NATO by sa mohlo pokojne vzdať- Fico by iste v rade hlasoval za. Alebo by sa mohlo len brániť na vlastnom území. Neviem, prečo máš pocit, že tamto je logické.
2. Mne príde absolútne logický zásah napr. za situácie menovanej vyššie a aj som uviedla dôvod. Koniec-koncov, máme priamo v histórii našej krajiny trpký príklad, ako to vyzerá, keď sa agresorovi bez akýchkoľvek mantinelov len ustupuje.

momoftwo
27. feb 2024

@annm81 nemyslim si ze rusko ma potrebu zasiahnut nasu krajinu. A keby tu potrebu malo, verim ze ked sme v NATO, tak to aj nieco znamena. Ale toto je len same bububu, takymito konspiraciami sa vobec zaoberat nebudem.

katkami123
27. feb 2024

@momoftwo
Vidíš, aspoň som mala možnosť zazit systém a vládnutie v iných krajinách, naučiť sa jazyky, vzdelávať sa, vôbec to ľutujem, veľa mi to dalo. Emigrovala som kvôli Ficovi a pokým on zdieral krajinu, ja som mala 4x lepší plat ako ľudia na Slovensku, ktorí vzhliadali k Ficovi, kde bolo prepúšťanie a kríza, som si uvedomila, že v iných krajinách nebola, lebo na ich čele boli tímy vzdelaných ľudí, ktorí vedeli ekonomicky predísť rizikám, načo Ficova vláda nikdy nemala, nemá a nebude mať kapacitu, tak mu neostáva nič iné ako zachraňovať svoju neschopnosť papuľou a strasit a konštruovať hlúposti. Presne pre toto sa aj púšťal do úradníckej vlády, lebo sa bál, žeby ľudia pochopili, že on je len obyjacný Stand up komik, ktorý baví ľudí kauzami a nie schopný vzdelaný človek, ktorý dokáže viesť krajinu, predchádzať rizikám. Tak nám tu teraz Filcko robí hanbu svojim Stand upom. A mimochodom, on by si dal radšej obe nohy odstreliť, akoby nebol premiérom, snáď mu ten Stand up neveríš, to je človek závislý od moci.

annm81
27. feb 2024

@momoftwo 1. O tom, či Rusko má alebo nemá potrebu zasiahnuť Slovensko som sa ja zasa nikde nezmieňovala.
2. Ale keď už si pridala ďalší bod, tak by si si toto tvrdenie vzala na zodpovednosť, keby si bola vo vedení armády? V situácii, keď sa Putin osobne vyjadril, že chce dosiahnuť návrat pred bod vstupu Slovenska do NATO? Keď najväčším spojencom Ruska v Európe je po Bielorusku, čo je bábkový štát, Maďarsko? To Maďarsko, ktorého autokrat nosi pri oficiálnych návštevách zahraničia šály s mapami veľkého Uhorska? Ktorý pravidelne takto provokuje celú kôpku krajín? To Maďarsko, kde majú vysoký štátni funkcionári v kanceláriách mapy, na ktorých je slovenské územie súčasťou Maďarska? To Maďarsko, ktoré má vo svojcih zákonoch oficiálne uznané naše osamostatnenie za najväčšiu krivdu svojho národa? Nuž, pride mi to dosť trúfalé bagatelizovanie problému.