icon

Pomoc pre pani, ktorá je bez domova

mamka34
10. okt 2020

Viem o pani, 70 ročnej, čo žije sama bez domova v lese. Občas jej niečo pošlem, ona mi posiela pohľadnicu na sviatok. Je to bývalá účtovníčka, deti sa s ňou nechcú stretnúť. Zjavne má psychické problémy, ale nepije, nekradne, nikomu nič nerobí. Naposledy, keď som tam bola, tak som urobila foto ako žije a myslela som, či by sa konkrétne pre ňu nemohli poslať nejaké potraviny alebo použite veci na miestnu faru, poštu, alebo obecný urad

Pomoc pre pani, ktorá je bez domova
0silvia0
10. okt 2020

@mamka34 obecny urad/starosta nevie pomoct umiestnit pani do domova socialnych sluzieb? Tie psiky z coho chova? Tie retaze tiez nebudu ok.
Tak isto fara moze pomoct nejakou zbierkou.

mamka34
autor
10. okt 2020

@0silvia0 je občianka ČR a žije n Slovensku v hentej búde. Psíkov kŕmi z dôchodku, má už starobný. Tie reťaze vôbec nie sú dobré, vraj sa bojí, že jej psíkov zastrelí poľovník. Mala kamaráta, s ktorým žila, ten zomrel. Tak zostala sama v tej búde.

0silvia0
10. okt 2020

@mamka34 a aka je to lokalita? Aj vies, preco jej deti nechcu pomoct?

mamka34
autor
10. okt 2020

@0silvia0 je to pohraničná obec, Vrbovce. Deti má dospelé, vraj ich vyhľadala a oni ju poslali preč. Evidentne je to čudáčka, čo behá po lese, zbiera bylinky a huby. Ale nekradne, nič zlé nerobí. Miestny pán farár je tam veľmi dobrý, ale ona žije v osade v takej diere, že ľudia o nej ani nevedia. Môj strýko býva kúsok od nej, od neho to viem a keď tam idem, tak jej niečo vezmem, napr. použité paplóny a návliečky som jej odniesla a bola veľmi rada. Ja by som to už bola vyhodila.

0silvia0
10. okt 2020

@mamka34 podla mna ak by farar v kostole vyhlasil potravinovu zbierku v kostole, ludia by priniesli nieco urcite. Toto by sa malo riesit asi v danej dedine, aj starosta by o tejto zene mal vediet. Aj my tu mame v lese takeho cudaka, ale on funguje uplne sam uz roky.

deti95060810
10. okt 2020

asi len upovedomiť obecný úrad - ten pod ktorý patrí daný chotár. Možno majú nejakú soc. služby, lenže na druhej strane ak ona nemá u nich trvalé bydlisko tak nemusia nič. A pomaly v každej obci , meste, máš kopu ľudí čo by potrebovali pomoc, resp. aspoň nejakú posteľ v ubytovni...

mamka34
autor
10. okt 2020

@0silvia0 aj ona funguje roky sama. Ona nič od nikoho nepýta. Ja doma upratujem, vyhadzujem aj nejaké nepotrebné veci a podchvíľou mi napadne, aké je smutné takto dopadnúť. Videla som na MK tému, kde práve nejaká pani chcela zoznam konkrétnych ľudí, ktorí potrebujú pomoc. Bola to už stará téma. Ja žijem ďaleko odtiaľ, chodím tam tak raz za rok za rodinou. Viem, že jej často ľudia dajú niečo pre ňu, niečo pre psov.

pieksamaki
10. okt 2020

@mamka34
A ten starobny dochodok pobera z CR? Chodi jej tam postarka....neviem si predstavit....ak tam nema trvaly pobyt....????
Do akej miery hovori pravdivo......papiere nejake ti ukazala...to uz mozu byt veci ktore prezila zivotom a skreslene....mozno ani deti nema.......
Je fajn, ze jej chces pomoct.....je vela takych ludi....

stanulienkat
10. okt 2020

Keď má dôchodok,tak sú aj také veľmi lacné sociálne ubytovne, aby mala strechu nad hlavou. Len to musím hlavne ona chcieť.

mamka34
autor
10. okt 2020

@pieksamaki Viem isto, že má dve deti dospelé. Ten starobný dôchodok má na pošte v ČR. Môj strýko ju raz za mesiac posadí do auta a v rámci dobrého skutku ju zavezie na poštu aj do obchodu a tašky s nákupom jej vyloží pri búde. A strynká jej na Vianoce aj koláčik donesie. Už celé roky.

mamka34
autor
10. okt 2020

@stanulienkat ona má obdobie, keď behá ako Viktorka na splave a vykrikuje. Väčšinou, keď je hladná. Potom má obdobia, keď je zlatá. Proste nejaká psychická porucha. Neviem si ju predstaviť v domove. Inak, kontaktovala som oddelenie sociálnej kurately a sociálny pracovník vie o jej stave. Myslíte, že ju niekto pôjde pozrieť do lesa? Veru nie. Proste tá pani je v takom stave, že tam raz zomrie a hotovo. Ako stovky iných ludi. A predsa mi jej je ľúto, lebo viem, že to je dobrá žena, len psychicky chorá.

stanulienkat
10. okt 2020

Aha, škoda, lebo keby nebola psychicky chorá možno by niečo dôchodku využila aj na ubytovni.

mamka34
autor
10. okt 2020

@stanulienkat jasne, viem isto, že mala byt v meste a normálne žila. A kedysi aj dcéra za ňou bola aj s dieťaťom. V takej osade, kde býva 10 ľudí vedia o sebe ľudia všetko. A veru, veľa je takýchto smutných prípadov. Ona má ešte šťastie, že ľudia ju tam roky poznajú.

sendricka
10. okt 2020

@mamka34 nemozte mi poslat adresu? Dakujem

lucka_ke
10. okt 2020

ahoj, napíš mi prosím do správy čo by potrebovala a adresu kam to poslať, dík

mamka34
autor
10. okt 2020

@lucka_ke ďakujem moc. Napísala som do správy, že jedlo, vyradené oblečenie, mydlo, deku. Viem, že teraz na zimu si kupuje drevo, ak dostane potraviny, bude mať na drevo a nezmrzne.

natalkasimonka
10. okt 2020

@mamka34 poprosim adresu....

tatiana1329
10. okt 2020

@mamka34 ahoj. Pisala si ze si kupuje drevo. Ak mate moznost a mate vozik, mame drevo, mozete jej ho zobrat, bohuzial my ho nemame ako odviezt.

ciernysokol
10. okt 2020

@mamka34 ahoj, posles mi prosim adresu? Tiez by som poslala

123sofia123
15. okt 2020

@mamka34 ahoj ja byvam v Senici to je kusok od vrboviec tiez jej možem niečo priniesť napiš mi prosim spravu

lauriema
15. okt 2020

@mamka34 Ahoj a nemôžeš mi poslať adresu, tiež by som voľačo poslala.

lauriema
15. okt 2020

@mamka34 ešte ma napadlo, nemá mobil ta Pani? Možno aj keby sme jej zavolali a by jej to pomohlo, vieš keď je stále sama

mamka34
autor
15. okt 2020

@lauriema práveže nemá. 😐 Kde by si ho nabila, nie je tam elektrika.