Pomoc ukrajinským mamičkám

biela_sova
11. mar 2022

Ahojte priatelia a znami, opat sa na vas obraciam s prosbou o pomoc. Kazdy den stretnem aspon 30 mamiciek z Ukrajiny s detmi. Hned sa prihovorim a spytam sa, ci im mozem nejako pomoct. Je im neprijemne formulovat prosby, su vdacne, ze sme ich na SR prichylili. Ak by som vas mohla poprosit, hlavne baby z Bratislavy (tu zijem ja, ale mozte tuto vyzvu skopirovat k sebe a upresnit vase mesto) - vidim, ze tieto mamicky nosia male babatka len v naruci.
Casto mi kladu rovnake otazky ohladom ich prav, zdravot.osetrenia, podpory dojcenia, dokladov.
Na mojom insta profile @barbora_bali mam mnohe videa v ukrajincine a dalsie info v pribehoch a vo vyberoch pribehov oznacenych ukrajinskou vlajkou.
Ako im formulovat otazky, ak hovoria len ukrajinsky:
Potrebujete kočík? ---> Vam potribna koľáska?
Hladáte prácu? ---> Vy šukajete robotu? (vazne sa to povie ako v Polsku 🙂 )
Aká je Vaša špecializácia? --> Jaka Vaša speciaĺizácia?
Potrebujete školku? ---> Vam potriben dyťačij sadok?

A teraz hlavny dopyt:
1. KOCIKY - Ak mate hlavne buginy a sportove kociky, aj starsie, ktore uz nepotrebujete a chcete sa podelit adresne, z rucky do rucky medzi vami a konkretnou ukrajinskou maminou, napisete mi do komentara: napr. Kocik, Ruzinov? Budem vas lahsie vediet naparovst podla toho, kde su ubytovane. Prisli by si po ne osobne.

2. Ponuky PRACE - denne najdem pracu 10 mamickam, ale uz mi dochadzaju pracovne ponuky, pomozete mi a pridate to do komentu pod tento post? (Som v pracovnych forach, sle aj tie mie su bezodne)

3. DOPYT PRACE - Mate u seba mamicku, ktora hlada pracu? Do komentara mozte upresnit, aku.

4. SKOLKY a jasliciek pre ich deticky, kym budu v praci - ked o miecom viete, pridali by ste to do komentare pod tento post, idealne fotkou obrazovky, aby si to vedeli lahko precitat.

Dakujem velmi pekne, ak ste to docitali az sem a kazdej dobrej dusi dakujem 🙂

asdf12345
11. mar 2022

@biela_sova a pomáhate aj slovenským mamičkám ci len ukrajinským? Potrebovala by som tiež nájsť prácu a potrebovala by som aj nejaké veci pre deti

stanulienkat
11. mar 2022

@asdf12345 uz sa zavidia aj zbombardovane domy, strach o zivot a beznadej? Slovenska mamicka si moze najst robotu aj sama. Ked sa nevie postarat o 1 dieta, nech si nerobi dalsie. A nech skusi oslovit otca deti, ci by sa o ne nepostaral. On urcite nebojuje v zakope o svoju krajinu.

asia83
11. mar 2022

@asdf12345 A tiež je vo vašej krajine vojna a utiekli ste pred ňou z domova? Nemáte kde bývať a ste v cudzej krajine s holými rukami, bez čohokoľvek? Nie? Tak čušte a buďte rada, že ste doma. Sebeckí ľudia bez pokory.

teosebastian
11. mar 2022

@asdf12345 Myslím si, že existuje dosť veľa organizácií, ktoré slovenským mamičkám pomáhajú, napíš mi správu a kľudne ti dám na nejaké kontakt. Ale hádam nejdeš porovnávať svoju situáciu s útekom z krajiny, kde je vojna.
Každopádne, ide ti len o provokáciu, podobný komentár si už dala akurát aj do inej témy, jednoducho závistlivá ženská.

emm_i
11. mar 2022

No niektoré ženy bohužiaľ kvôli covidu o prácu prišli. Alebo aj z iných dôvodov, možno smrť manžela, možno rozvod, a preto je ťažšie sa postarať o deti. Ja sa nečudujem, že tieto mamičky sú naštvané, že im sa nepomohlo a cudzím áno. Je to smutné, čo sa deje na UA. Ale podľa mňa je potrebné sa postarať o vlastný štát a ľudí v ňom a tak môžeme ponúkať pomoc inému. Vieme, ako je to na SK a odrazu sa hráme, koľko je práce pre UA, koľko je tu finančných prostriedkov, bytov pre ne... Len aby to raz nemalo aj ten negatívny dopad, že možno my a naše deti na toto doplatia. Lebo pomôcť áno, ale nie sme DE, FR a iné vyspelé štáty, na to netreba zabúdať.

teosebastian
11. mar 2022

@emm_i 1. sme vyspelý štát 2. sme na tom momentálne omnoho lepšie než Ukrajina 3. podľa prognóz môžu Ukrajinci prispieť k zvýšeniu HDP, niektorá znalejšia používateľka kdesi na MK aj popisovala, ako môžu pozitívne ovplyvniť ekonomiku 4. takže najprv sa treba postarať o všetkých s finančnými problémami u nás, až potom pomôcť ľuďom, ktorí doslova UTEKAJÚ pred vojnou? Ja nerozumiem, ako si to niektoré predstavujete - zavrieť hranice a povedať im, sorry, naša krajina doteraz nepomohla všetkým Slovákom, tak počkajte prosím, lebo niektorí vám ešte aj tie zbombardované domovy budú závidieť

stanulienkat
11. mar 2022

@emm_i my sme tak bezvyznamna krajina, ze ani ti ubohi ukrajinci tu nechcu zostat. Sme len tranzit,nemusis sa bat. A na Sk je volnych vyse 800000 !!!!!!! pracovnych miest. Mamicka moze zacat pisat zivotopisy.

asia83
11. mar 2022

@emm_i Nemiešajte jablká s hruškami, prosím.

deti95060810
11. mar 2022

@teosebastian poznáš všetky problémy slovenských žien? vieš koľko mamičiek nemá kde dať svoje deti lebo nie je miesto pre jej dieťa v MŠ? Vieš koľko matiek je doma s autistami? No lebo dieťa ide do školy tak 2-3 krát do týždňa na 2-3 hodiny? A ostatné dni je doma s matkou? Ty vieš vôbec o týchto problémoch? Ženy by si aj našli prácu - s prácou až taký problém nie je, problém je kde umiestniť dieťa kým bude matka v práci... No a teraz skús poslať tie organizácie ktoré matkám pomôžu s autistickým dieťaťom... Budem rada a dám aj ostatným....

stanulienkat
11. mar 2022

@deti95060810 predpokladam, ze tieto problemy tu boli aj pred ukrajinskymi mamickami. Tie to nesposobili.

asdf12345
11. mar 2022

@teosebastian
@teosebastian ty si neskutočne zlý človek, ktorý osocuje Slovákov, vlastný národ, hanba ti

emm_i
11. mar 2022

Nevieme, ako dlho bude trvať situácia vojny a emigrácia. Len aby to neskončilo tak, že mladí Slováci budú odchádzať ešte vo väčšom počte a môžu sa tu usídlit Ukrajinci. Všetci chceme pomáhať, to áno. Aj ja chcem. Lenže v tomto optimista nie som a veľmi sa obávam, že časom sa to negatívne odrzkadlí a potom len budeme pozerať, kam to dospelo. Nie som za to, aby sme ich tam nechali, to vôbec. Len akosi tu chceme pomôcť než je nad naše sily. Neprišli tu totiž len pracovití a šikovní, ktorí nám tu zo SK urobia krajinu zázrakov 🙂

teosebastian
11. mar 2022

@asdf12345 Myslím, že človek má kapacitu milovať svoj národ a prejavovať empatiu aj ťažko skúšaným ľuďom, ktorí utekajú pred vojnou. Keď sa mám ja zle, tak sa tí druhí musia mať ešte horšie? Skúste žiadať pomoc pre všetkých bez toho, aby ste závideli Ukrajinkám.

sissy27
11. mar 2022

@asdf12345 a ty máš nejakú jazykovú bariéru, nevieš kde na Slovensku hľadať prácu, teraz si sa tu náhodou ocitla tisícky km od domova len s tým čo máš na sebe? Alebo tu žiješ nejakých 20-30-40 rokov, vyštudovala si tu, máš tu rodinu, ovládaš jazyk, máš kde bývať, čo jesť a len proste máš 300 výhovoriek prečo nepracuješ?

stanulienkat
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
deti95060810
11. mar 2022

@stanulienkat nespôsobili, ale sa to môže komplikovať... môže a nemusí...

deti95060810
11. mar 2022

@stanulienkat prečo hneď takto niekomu nadávaš...

stanulienkat
11. mar 2022

@deti95060810 lebo mi je z takych ludi zle. Najviac zla robia ludia, co sa skryvaju za nacionalistov.

palicka
11. mar 2022

@asdf12345 a co take zle ti napisal/a? Preboha, ženy, spamätajte sa! To už fakt aj dierku v … si dokážete závidieť? Autistického deti tu boli aj pre vojnou, a predstavte si, stále to nie je to najhoršie. Niektoré rodiny by dokázali rozpravat! Uvedomte si, prosím, to zúfalstvo, keď matka sama, v priebehu pár minút, zoberie tašku, deti, opustí domov, možno najbližšie rodinu, manžela a uteká preč. Nevie kam, len vie, že kvôli dieťaťu musí! Cest ženám, nožom, dobrovoľníkom, ktorí sa zapájajú a pomáhajú! A áno, aj na Slovensku ľudia potrebuju pomoc. ALE- vysoké %z nich si za situáciu, v ktorej sú, môžu sami (nie, nehovorím o chorobách, toto neovplyvníme). Potrebuju Slováci prácu a berú im ju Ukrajinci? Nízkokvalifikovanej prace je kopec. Ale zas Slovenska ako upratovačka v nemocnici… ( v NÚDCh sú to takmer výlučne ukrajinské ženy, a teda, pozerala som, ako sa snažia!). A potom je tá vysokokvalifikovana- lekári, IT sektor… a to vlastne môžeme byt radi, pretože nám chýbajú tisíce odborníkov! A teraz k veci- určite info posuniem aj v iných skupinách, na Fb sa organizuje množstvo dobrovoľníkov! Autorka, klobúk dole! ( a viac sa do debaty v tomto vlákne nezapojim, pretože provokatérky si svoju prácu robia dobre!)

andreatytler
11. mar 2022

@biela_sova Ahoj Barborka, krasne co robis. Velmi rada by som pomohla.
Ak kupim 2 kociky tu z bazara. Vedela by si sa nejako dohodnut s predavajucimi ze ich prides zobrat? Alebo aj kociky sa posielaju postou?

kengurica
11. mar 2022

@asdf12345 mnohé z tych ukrajiniek sú vzdelané, mali určité postavenie, čiže na tom, aby sa mali lepšie samé pracovali. Nie sú to "len" upratovačky, alebo "socky"..Možno mali svoj rozbehnutý biznis, zarábali.....a zrazu je všetko fuč.... Zobrali deti, zbalili nutné veci na cestu a ušli.... Hrivny v peňaženke im teraz nepomôžu, doklady brali najnutnejšie....
Čiže vzdelávaš sa, pracuješ na sebe, darí sa ti, a zrazu bum, utekáš v strachu, neistote, prejdeš hranicu, si v bezpečí, ale tvoj bývalý život zostal na UA, zbombardovaný. A teraz sa z toho spamätávaj, že mala si svoj sebestačný život, a teraz si odkázaná na pomoc iných. Menila by si ?? Tvoju "kariéru"?

solange7
11. mar 2022

Chce sa mi vracat tu z tych komentarov. Mame tu mnoho neziskovych organizacii na pomoc zenam (a vlastne komukolvek) v nudzi, a vy sa sem priseriete pisat absolutne debilne komentare. Nech sa paci, staci si vybrat kam prispejete. A tak isto kedykolvek mozete v danych komunitach ziadat aj o pomoc. Ani jedna z vas co tu vyvrhuje tie odporne sracky, zrejme nikdy neprispela a nepomohla. Len by ste hrabali pre seba. Chudery.

kengurica
11. mar 2022

@solange7 nesnažiť sa a natŕčať ruky je "národným folklórom".

veverickav
11. mar 2022

@andreatytler krasne gesto ❤❤❤

asdf12345
11. mar 2022

@teosebastian a ty už prosím ta nepíš komentáre proti slovenským ženám, nie sme horšie ako tie Ukrajinské a myslím ze aj slovenská žena si zaslúži od štátu v ktorom žije pomoc, vari Slovenky sú odpad

asdf12345
11. mar 2022

@stanulienkat a ja sa hanbím za takých ako si ty, za takých ktorý urážajú druhých kvôli Ukrajine, ja som sa slušne spýtala ci pomáhajú aj slovenským ženám a vsetci sa tu na mňa oborili a začali mi bezdôvodne nadávať, smutné a hanba Vam
@stanulienkat

zuzkaadusko
11. mar 2022

@asdf12345 a vy by ste sa pre zmenu mohli teplo obliecť a ísť na tie hranice pomôcť. Možno by sa vám otvorili oči

asdf12345
11. mar 2022

@zuzkaadusko nemám prečo, keď tak choďte si tam Vy

rikarika
11. mar 2022

@asdf12345 aj vojnu dokazes zavidiet?

rikarika
11. mar 2022

@deti95060810 aj ty zavidis vojnu? Preboha zeny sa spamatajte!