Pomoc ukrajinským mamičkám
Ahojte priatelia a znami, opat sa na vas obraciam s prosbou o pomoc. Kazdy den stretnem aspon 30 mamiciek z Ukrajiny s detmi. Hned sa prihovorim a spytam sa, ci im mozem nejako pomoct. Je im neprijemne formulovat prosby, su vdacne, ze sme ich na SR prichylili. Ak by som vas mohla poprosit, hlavne baby z Bratislavy (tu zijem ja, ale mozte tuto vyzvu skopirovat k sebe a upresnit vase mesto) - vidim, ze tieto mamicky nosia male babatka len v naruci.
Casto mi kladu rovnake otazky ohladom ich prav, zdravot.osetrenia, podpory dojcenia, dokladov.
Na mojom insta profile @barbora_bali mam mnohe videa v ukrajincine a dalsie info v pribehoch a vo vyberoch pribehov oznacenych ukrajinskou vlajkou.
Ako im formulovat otazky, ak hovoria len ukrajinsky:
Potrebujete kočík? ---> Vam potribna koľáska?
Hladáte prácu? ---> Vy šukajete robotu? (vazne sa to povie ako v Polsku 🙂 )
Aká je Vaša špecializácia? --> Jaka Vaša speciaĺizácia?
Potrebujete školku? ---> Vam potriben dyťačij sadok?
A teraz hlavny dopyt:
1. KOCIKY - Ak mate hlavne buginy a sportove kociky, aj starsie, ktore uz nepotrebujete a chcete sa podelit adresne, z rucky do rucky medzi vami a konkretnou ukrajinskou maminou, napisete mi do komentara: napr. Kocik, Ruzinov? Budem vas lahsie vediet naparovst podla toho, kde su ubytovane. Prisli by si po ne osobne.
2. Ponuky PRACE - denne najdem pracu 10 mamickam, ale uz mi dochadzaju pracovne ponuky, pomozete mi a pridate to do komentu pod tento post? (Som v pracovnych forach, sle aj tie mie su bezodne)
3. DOPYT PRACE - Mate u seba mamicku, ktora hlada pracu? Do komentara mozte upresnit, aku.
4. SKOLKY a jasliciek pre ich deticky, kym budu v praci - ked o miecom viete, pridali by ste to do komentare pod tento post, idealne fotkou obrazovky, aby si to vedeli lahko precitat.
Dakujem velmi pekne, ak ste to docitali az sem a kazdej dobrej dusi dakujem 🙂
@asdf12345 ja som vdova s 3 teenagerkami a moja mama je v poslednom stadiu smrtelnej choroby. Pracujem normalne kazdy den rano vstanem, deti vychystam do skoly a zarabam peniaze. Nemam pocit, ze by mi tento stat ublizoval. Ty zrejme ocakavas ze teba a tvoje deti bude zivit stat. Sa spamataj a nehadz vlastnu neschopnost a vlastne nestastie na stat. Ak niekto dokaze zavidiet aj vojnu, musi byt strasny chudak.
@asdf12345 ak nemám zázemie,nerobím si dieťa,nie to deti,.tooooolko ľudí keby sa držalo tohto pravidla tak by pomoc nepotrebovalo vysoké percento z toho počtu čo teraz,samostatná skupina sú napr.chore.deti, oni zato nemôžu a ani ich rodičia , že nieje práca ? Všade je ,len nik nechce robiť že za pár eur, a koľko by chceli tí čo majú ledva skončení ZŠ ? Ja mám VS,robím kvalifikovanú prácu a mala som650€ , na jednej strane chápem aj taký názor , na druhej tie mamky zato nemôžu , pred vojnou by sme utekali aj my,kvôli deťom, ale to že si narobím deti s nejakým chujom, čo sa potom nestará, ostane mamička sama, no zato si môže ona
slovaci budu este plakat, mali by si radsej ukladat peniazky na tazsie casy, lebo im nikto nepomoze, iba oni sami. Vlada sere na nich, ved na vlastnych obyvatelov unia neposle peniaze, iba na podporu migracie.. dostali nejake peniaze podniky, ze boli zatvorene? dostali rodiny nejake peniaze za to, ze sa zhorsila zivotna situacia? vsetko ide hore, elektrika, plyn, potraviny, benzin, sluzby a ceny este budu rast, unesu to slovenske rodiny? kto im pomoze? ano pomahajme, ale s rozumom a podporme hlavne nasincov. Viete o tom, ze nemocnice uz nemaju na vyplaty svojich sk zamestnancov? lebo vladu to nezaujima..Co my vieme ako to je naozaj? ci je tam fakt tak zle, lebo vojna alebo je tam zle, lebo ziju v biede uz niekolko rokov, casom sa uvidi, konflikt sa vyriesi, ale zvysene ceny, dlhy a zdrazovanie zostane. Este raz, co zrobila sk vlada? ako pomohla svojim obcanom pocas poslednych 2 rokoch? lebo ine krajiny sa snazia nieco robit a slovensko? ma pomoc pre inych a ma pomoc aj pre svojich? napr irska vlada dotovala cely cas zatvorene podniky, ludia dostavali pandemicku, niektori mali ju vyssiu ako vyplatu predtym a tiez prispeje aj na zdrazovanie elektriky tym, ze kazda domacnost dostane aspon 200 eura na elektriku, vcera zase znizili na cas cenu benzinu, apropo cena benzinu je uz 2 eura na liter.
@biela_sova slušne som sa vás opýtala ci pomáhate aj slovenským mamičkám a vsetci mi tu začali bezdôvodne nadávať a urážať ma, nechápem vari Slovenská žena je menej ako Ukrajinská, ved aj slovenské ženy majú problém v dnešnej dobe sa zamestnať a uživiť deti, nie je toto hanba keď sa ľudia takto urážajú, podla mňa veľká
@asdf12345 ja osobne pomáham napr aj slovenským mamkam,všetko po deťoch som darovala,všetko !!! Ak sa dalo finančné som prispela,dokonca aj do osád.som odnášala veci,pre.dochodcov , deti v krízových centrách atď atď čo ste urobili vy pre slovenské.mamicky ? Ja mám dve deti, možno by som mala.aj tri ale.rozmyslam aj do budúcna a už sa mi to zdá veľa, svoj život si riadim a vediem takou cestou aby sme.na nikoho odkázaní neboli
@asdf12345 Pomáhať by sa nemalo všetkým. Pomáhať sa má tým, ktorí to potrebujú. Ženy, ktoré sem prichádzajú z Ukrajiny, prišli o všetko. Nemajú nič, len to, čo majú so sebou. A nemajú ani istotu, čo s nimi bude v budúcnosti. Nemajú istotu, či ešte niekedy v živote uvidia svojich mužov, ktorí riskujú svoje životy vo vojne. Utekajú z krajiny, ktorá je ich domovom a netušia, či sa tam ešte niekedy budú môcť vrátiť, či budú mať kam. Utekajú, aby si zachránili život a životy svojich detí. Vieš si to vôbec predstaviť? S nimi sa chceš porovnávať? Z akého dôvodu si nárokuješ pomoc Ty?
@asdf12345 ja si myslím, že so SVOJIMI peniazmi a so SVOJIM časom môže naložiť každý ako uzná za vhodné 🙈 takže ak sa niekto rozhodne platiť ukrajincom kočíky, teba do toho veľké h*vno 🙄
@andreatytler 👍
@biela_sova darujem kočík-lahky sportiak Petržalka (valco snap 4 po1 dietati).
@asdf12345 Ahoj, skus sa pozriet do mojich inzeratov, ktore publikujem na isntagrame @barbora_bali , najdes ich v pribehoch a aj vo vtbere oribehov, ktore su oznacene ukrajinskou vlajkou. Su tam aj telefonne cisla, aj popis prace v slovencine, kludne si tam cinkni, ked Ta nieco zaujme, nehladaju vylucne iba Ukrajincov, hladaju kohokolvek. Kazdy den pridavam nove inzeraty. Ja som hned 1.den vojny nalozila auto plne oblecenia, oradla a kocikov a odniesla som ho do zbierky, takze uz velmi nemam co ponuknut sle v Tcojom okoli sa skus polozerat na vyzvy darujem oblecenie atd skus sa obratit na azylove domy ze si v hmotnej nudzi, ci vas prichylia.
@palicka Dakukem velmi pekne, robim to zadarmo a po nociach. Ucim sa ukrajincinu zapochodu nahravam im videa s roavami a benefitmi ktore maju. Pre slovenskych zamesrnavstrlov zase poucenia, ako postupovat v simplifikovanom rezime pri zamestnavani odidencov. Ak by jedna alebo druha strana nieco potrebovala, kludne nech si pozru moje videa a stories, najdu tam vsetko podststne o com (zatial) viem, ze by sa mohlo hodit: @barbora_bali 🥰
@andreatytler Andrejka moja mila, dakujem Ti velmi oekne. Za 3 hod sa mi podarilo dohodnut asi 40kocikov, teda ze slovenske mamicky ich odnesu ukrajinskym z rucky do rucky, zatial som pokryla pripady, ktore som stretla a kocik nemali. Je to od Teba un gesto generoso 🥰🥰 Keby si mala niekoho na SR, kto by chcel Ukrajinca zamestnat, a nevie, ako je to ponovom, mozes mu poslat tento moj navod: https://www.instagram.com/p/Cay4E4GDGL_/?hl=sk alebo moze cezo mna publikovst inzersry ja ich orekozim do ukrajinciny: @barbora_bali 🥰
@kluska ponukam pomoc konkretne ukrajinskym zenam v tejto chvili lebo sa ako jeden z mala Slovakov ukrajinsky dohovorim.
@krkavcia_mater Dakujem velmi pekne za 3 hodky som nazbierala kocikov dost sle...budem lovit mamicky vez kocikov aj nadalej, kazdy den stretnem tak 10, co nosia aj dost tazke deti kilometre v rukach, podla toho uz zozadu vidim, ze je to Ukrajinka 🥲 Akonahle najdem, dam Ti vediet, dakujem este raz
Tak, vidite, kym vy uz asi spinkate (hejteri), ja este uradujem, prekladam lekarske spravy, zivotopisy, inzeraty, ziadost o zlucenie rodiny ore cudzinecku policiu, hrabem sa v ukrajinskych zakonoch. A podotykam, ze ukrajinsky som sa naucila pred 2 tyzdnami, aby som vedela rychlo pomoct ludom v nudzi. Nenarokujem si na pochvalu, len chcem tym povedat, ze kto chce, vzdelanie si v ktoromkolvek bode zivota dorobi, aby ziskal vyssiu kvalifikaciu a lepsie pracovne uplatnenie. Ja som sa ju ucila po nociach, aby som nou cez den, ked boli utecenci hore, mohla operativne komunikovat. ZADARMO, z lasky k ludom. Preto vyzyvam kazdeho k osobnemu rastu. Je mi vtipne (alebo absurdne🤔), ze niekto ma dokaze odcoernovat kvoli tomu, ze robim dobrovolnicku pracu... Nevadi. Vsetkych vas objimam, dobru noc 🥰
@asdf12345 kolkym si tento rok pomohla slovenskym zenam ty? Ja som jednej pomohla so stravou a stahovanim, druhej s oblecenim pre chore dieta do memocky. Malo, ok, sama mam 2 deti a roboty vyse hlavy. Ale ked budem moct pomoct ukrajinke, rada a zo srdca. Lebo utekat s detmi pred vojnou je ovela horsie, ako cokolvek zle, co som zazila.
@biela_sova Ty si moj vzor Barborka. Robis uzasnu pracu a mas obrovske srdiecko, ale prosim mysli trochu aj na seba a oddychuj a relaxuj.
@asdf12345 tvoja otazka nebola slusna bola nevhodna a provokačna. Az bezcitna. Kym na tvoj domov nepadla bomba tvoj muz neostal vo vojnou zmietanej krajine a ty si nemusela svoje deti s par taskami vliect stovky kilometrou ..do cudzej krajiny ., tak nemas pravo porovnavat svoju biedu s ich. Lebo oni si za svoje nastastie rozhodne nemozu ale to sa o tebe povedat neda. Pre teba mà stat urad prace. A sama mas moznosti hladat mas internet len na kona? Mas xx organizatcii ktore pomahaju slovenskym matkam v nudzi a ty mas pocit ze dobrovolnicka co teraz mà popri svojim zivote roboty vyse hlavy starosti s matkami ktore su na tom sto krat horsie ako ty, mà teraz vsetko nechat a hladat pracu tebe??? Koli nacionalizmu ? Hoci ty si doma? Nemas jazykovu barieru mas svoje zazemie a tvoje deti nemaju traumu z vojny neboli vytrhnute z domova do neistoty ? Ktore nevedia ci este uvidia svojho otca ziveho? Nikto ti tu nenadava len ti tu vysvetlujeme ze iny tu pomoc potrebuju sto x viac ako ty a ked to nevidis hanba ti. Ze mas srdce z kamena ked dokazes zavidiet pomoc obetiam vojny.. ty si ako clovek co pride na pohotovost ze si porezal prst a hneva sa ze musi cakat lebo tesne po nom priviezli autobus plny ludi co sa zranili ked do nich narazil kamion. Keby si mala empatiu a slusnost tak sa nepytas . Nie tu ale inde. Takto si len chcela zhodit autorku ze neriesi aj slovenske socialne pripady ako si ty. Je vela slovakou co pomahaju slovakom tak to Skus predychat ze Niekto zvlada momentalne pomahat cudzincom .
@miadi Ona velmi dobre vie ze to bola cista provokacia. Napriek ludom ako ona, je tento portal skvely. Kudos vsetkym zenam, ktore pomohli s kocikmi.
@asdf12345 ceny prioritne určujú ceny na svetových trhoch a vláda keby sa aj na uši postaví ich neovplyvní ( alebo bude nonstop prispievat ľuďom až urobí taký deficit že dovidenia - mega problém)V Maďarsku zastropovali ceny benzínu - krachujú pumpari, v poľsku znížili DPH a teraz je aj tak ten rozdiel minimálny. To je typicky slovenské čakať že štát mi dá na všetko peniaze - kukni Ameriku tam stát nedáva príspevky skoro na nič a ľudia žijú z toho čo si zarobia.
Treba sa pripraviť na dobu pred cca 20 -30rokmi všetko drahé si pamätám kedysi mal u nás na dedine každý aspon jedno pole každý si dopestoval niečo - teraz z polí sa stali lúky a každý povie že na čo niečo sadiť, si radšej kúpi - ľudia zleniveli neskutočne, my doteraz sadime aj keď si môžeme kúpiť a teraz rozmýšľame že ešte tento rok viac posadíme. Ďalej sú ľudia schopni míňať peniaze na toľko blbosti že až - milión hračiek, blbosti z pepca oblečenia mraky a aj blbosti v obchode stačí kuknúť čo majú v kosikoch.
A keby tým ukrajincom nepomohli čo by s nimi bolo? To by bolo pekné kukať ako nám tu matky s deťmi žobru, hladujú na ulici a spia na lavičkách a pod mostom ako bezdomovci?
@asdf12345 Pani tu pridala krásny príspevok, kde sa snaží niekomu pomôcť a ty si ho využila na hlúpu provokáciu.