Pomoc ukrajinským mamičkám
Ahojte priatelia a znami, opat sa na vas obraciam s prosbou o pomoc. Kazdy den stretnem aspon 30 mamiciek z Ukrajiny s detmi. Hned sa prihovorim a spytam sa, ci im mozem nejako pomoct. Je im neprijemne formulovat prosby, su vdacne, ze sme ich na SR prichylili. Ak by som vas mohla poprosit, hlavne baby z Bratislavy (tu zijem ja, ale mozte tuto vyzvu skopirovat k sebe a upresnit vase mesto) - vidim, ze tieto mamicky nosia male babatka len v naruci.
Casto mi kladu rovnake otazky ohladom ich prav, zdravot.osetrenia, podpory dojcenia, dokladov.
Na mojom insta profile @barbora_bali mam mnohe videa v ukrajincine a dalsie info v pribehoch a vo vyberoch pribehov oznacenych ukrajinskou vlajkou.
Ako im formulovat otazky, ak hovoria len ukrajinsky:
Potrebujete kočík? ---> Vam potribna koľáska?
Hladáte prácu? ---> Vy šukajete robotu? (vazne sa to povie ako v Polsku 🙂 )
Aká je Vaša špecializácia? --> Jaka Vaša speciaĺizácia?
Potrebujete školku? ---> Vam potriben dyťačij sadok?
A teraz hlavny dopyt:
1. KOCIKY - Ak mate hlavne buginy a sportove kociky, aj starsie, ktore uz nepotrebujete a chcete sa podelit adresne, z rucky do rucky medzi vami a konkretnou ukrajinskou maminou, napisete mi do komentara: napr. Kocik, Ruzinov? Budem vas lahsie vediet naparovst podla toho, kde su ubytovane. Prisli by si po ne osobne.
2. Ponuky PRACE - denne najdem pracu 10 mamickam, ale uz mi dochadzaju pracovne ponuky, pomozete mi a pridate to do komentu pod tento post? (Som v pracovnych forach, sle aj tie mie su bezodne)
3. DOPYT PRACE - Mate u seba mamicku, ktora hlada pracu? Do komentara mozte upresnit, aku.
4. SKOLKY a jasliciek pre ich deticky, kym budu v praci - ked o miecom viete, pridali by ste to do komentare pod tento post, idealne fotkou obrazovky, aby si to vedeli lahko precitat.
Dakujem velmi pekne, ak ste to docitali az sem a kazdej dobrej dusi dakujem 🙂
@biela_sova taki lekari co prichadzaju z ukrajiny tu neostanu,pojdu urcite skor na zapad,to je jasna vec,ink ko to je s ockovanim deti,chodia k nam ockovane?Su preockovane?Toto sa neriesi ani co id status?Viem ze v taliansku idu izecwnci do karanteny,urobia im ntigen a potom riesiaosttne veci,jasne zw u tehotnej sa to neda ale o inych?Nedavno bol na ukrajine zaskrt,zaujima ma ci tak ickovali deti alebo kvoli naoatiu medzi uk a ruskom na to kaslali,vues to zistit?
@biela_sova ulica je blízko nás, ako im môžem pomôcť, čo by potrebovali ? Asi lepšie materiálnu pomoc ako € aby nemuseli behať po obchodoch a hľadať kde čo je a za koľko. Napíš kľudne, pomôžeme s mužom
@nikoll29 ved to,zewj v neate kde byvam zatial okolo 35ludi idkazanuch na pomoc ludi,ja neviem ako to funguje inak,dnes mi suseda vila ze jej znama ubytovala do holobytu rodinu ale ze nemaju tam nic,tak zhana nabytok,to je tiez divne,nie?Kebyze aspon stat nejako zabezpecil uz potrebne veci,ale nie ze ludia,
@lasoli davala som status na instagram o tom, MUDr Prokopova vydavala nariadenie presne o preockovani
@cacianka si supeer, pridem domov a sandme si k tomu a napisem 🙂 ale asi vsehochut potrebuju
@biela_sova Vedia ukrajinci citat v latinskej abecede?
@biela_sova Maju utecenci vlatne mobilne telefony?
@emm_i " Ale podľa mňa je potrebné sa postarať o vlastný štát a ľudí v ňom a tak môžeme ponúkať pomoc inému."
- existuje nejaky stat na svete kde je postarane o kazdu jednu mamicku, kazda ma pracu? Pochybujem ze existuje. Takze podla teba by sa ziadna krajina na svete nemala postarat o ziadnych utecencov...
@andreatytler Tiež ma to zaujíma, ale aj keď vedia napríklad kvôli angličtine, aj tak sa musia naučiť čítať-písať slovenskú abecedu, ak ostávajú tu. Tie deti chodia síce do školy a učiteľka musí vycucať z prsta, čo a ako.
@andreatytler Určite niektorí majú, len netuším ako budú dobíjať kredit, ak nemajú správne platobné karty, internet. Za hrivny ťažko.
@loliki Pre deti v skole by to nebol az taky problem. Oni sa vedia ucit neskutocne rychlo a za pochodu. V Kanade nerobia ziadne specialne triedy pre imigrantov alebo utecencov. Deti jednoducho idu do normalnej skoly a za par mesiacov vedia anglicky.
Horsie je to s dospelakmi... ze mozno nerozumeju ani napisom na obchodoch alebo na uradoch.
@loliki A funguju ich telofony na Slovensku aj bez pausalu, alebo sa to prepne automaticky... len ci potom zase neplatia velku sumu za pouzitie. Mozno by im padli vhod lokalne telefoy kde by mali aspon prvy mesiac uz zaplateny kredit.
@andreatytler Netuším. Nechcela by som byť v ich situácii. Nedokážem sa na to už pozerať a neviem ani pomôcť. Je mi z toho nanič.
Zle mi je len čo som prečítala prvé 2 strany tejto konverzácie. Ďakujem Bohu za všetkých ľudí ktorí v tejto situácii nemyslia egositicky na seba a pomáhajú ako sa dá. Slovensko je dosť prosocialny štát, práce je tu dosť a ak keď si všeobecné nežijeme nadštandard - tak pri pohľade na nové satelity pri mestách , plne skupine centra čo foto na FB je zjavné že si žijeme v celku dobre. Áno aj tu sú diery v systéme.
Ale závidieť pomoc UA ženám ? V deň keď začala vojna mal môj menší syn teplotu na 39. Aj najbližších 5 dní. Chcelo sa mi plakať ak som si predstavila koľko takých žien je v UA - tehotné, s chorými deťmi, s malými deťmi ...a majú na výber , čakať či ich niekto zbombarduje alebo utekať s deťmi do neznáma? Ja som sa jazyky učila no nepoužívam ich a teda momentálne sa nedohovorin ani aj ani Nj. Tie ženy,často mamičky bez znalosti jazyka museli s igelitkou narýchlo opustiť svoj domov a ísť do neznáma. Vy - nebudem označovať - si uvedomujete že ste v ich situácii ? Možno ste všetko investovali do nového domu bytu a v zápätí z neho utekate a neviete či sa niekedy vrátite ? Či uvidíte brata muža, otca či syna ? Takže ak niekto nemá v sebe kúsok empatie tak radšej nech mlčí ...
@andreatytler ja som čítala dnes, že na hranici dávajú matkám s deťmi karty s paušálom aj s nejakým objemom dát a možnosťou volania zadarmo na Ukrajinu. Viem, že majú problém s našou abecedu, zvlášť starší ľudia, preto sú na hraniciach označenia v ukrajinskej aj slovenskej reči. Robia to dobrovoľníci, zadarmo a cez vlastné dovolenky. Dá sa všade prispieť, zbierku robia obchody - Zlavomat na pitnú vodu pre deti v bombardovanych mestách, Pilulka ponúka možnosť prispieť, veľa obchodov a ďalších organizácií. My sme prispeli cez Človek v ohrození. Dáte si do vyhľadávača"ako pomôcť Ukrajine" a dá va to tam naozaj veľa možností overených neziskových organizácií. Môžete si vybrať kresťanské organizácie, sekularne, môžete podporiť kuchárov bez hraníc finančne. Avizujú, že im dochádzajú sily aj suroviny z ktorých varia denne 1000 porcií teplého jedla.
@biela_sova prosim ta a nwmozes to irmalne napisat sem konkretne otazky,nie kazdy je na instagrame,ci ty potrebujes sledovanost na insta a like?
@andreatytler teeldiny maju, vacsina ma uz aj slov karty a ak noe komunikujem s nimi cez sms cez whats up, facevook. Prejladam im to cez google translator do ukrajinciny
@lasoli ja tiež nemám instagram, na to som už moc stará, ale ved sa dá pochopiť pekne, ako môžeme pomôcť. Môj chlapec je chorý, jeho schopnosť uvažovať je znížená, ale opýtal sa ma, mama, čo môžem urobiť, ako môžem pomôcť? Chcel ísť na hranice, že aspoň bude nosiť batožiny. Je fyzicky zdatný. Má problém s motorikou, ale batožinu by mohol nosiť. Dostal horúčky a zasa sa pýta, mama co môžem urobiť, ako pomôcť? Tak som mu našla organizácie, čo pomáhajú. On si vybral a poslal peniaze. Vie urobiť prevod. Týmto chcem povedať, že ak chceme pomáhať, budeme pomáhať, ak chceme sabotovať, budeme nadávať a spochybňovať. Ide o to, či chceme byť na strane agresie, vraždenia a smrti, alebo na strane ľudskosti.
@mamka34 tu nejde o instagram ani o nic podobne!!!
@lasoli sa normálne pýtala
@biela_sova ako je to si zaockovanostou tých deti!!! A neodpovedala jej!!!
Nakolko staci si pozrieť správy CT kde uz epidemiologovia varujú, ze uz u nich maju deti z Ukrajiny, co maju TBC a aj ine choroby.
Myslím ze pokial tie deti maju nastúpiť do skol ci škôlok, su to úplne legitímne otázky rodičov.
To, ci pomahas alebo nepomáha s tým nijako nesuvisi
@lienka.7 hodila som do vyhľadávača "očkovanie detí na Ukrajine" a hneď je tam informácia z úradu verejného zdravotníctva o tom, že ak nemajú ako doložiť očkovanie budú tie deti preočkované podľa nášho očkovacie ho kalendára. Neviem, či majú elektronické karty poistenca a popravde, neviem ani ja, ako by som dokazovala, že som zaočkovaná proti tetanusu a TBC. Viete si reálne predstaviť, že nás ráno napadne cudzí štát a pojdete si vziať karty od lekára? Asi budú tie deti vyšetrené pediatrami a zaočkované pred tým, ako ich začleneníme do kolektívov? Nie?
@lienka.7 Čo sleduješ tými otázkami o zaočkovanosti? Veď ani slovenské deti nie sú všetky zaočkované a chodia do škôlok aj do škôl. A načo toľko výkričníkov? Si nervózna? Teraz, keď sme sa konečne dovadili o očkovaní proti Covidu, ktorý reálne hrozil, vyťahuješ očkovanie proti TBC, ktoré je u nás už zrušené. @biela_sova pomáha ľuďom, nediskriminuje ich podľa očkovanosti, nestíha odpovedať na všetky legitímne otázky. Skús sa opýtať na ministerstve zdravotníctva UA, proti čomu sú zaočkovaní.

@biela_sova 🙏♥️♥️♥️♥️♥️