Pomohla vám viera v Boha stať sa lepším človekom ? Ak áno, tak ktorá ?
Pekný večer žienky. Dlho nad tým rozmýšľam už vyše troch rokov tápam neviem čomu verím neviem kto som a kam patrím. Prežila som si toho v živote veľa skúsila som aj viac ohľadne týchto veci z jednej cirkvi do druhej zatiaľ som sa na 100% nenašla. Nikde ma to neoslovilo ale viem že v Boha verím len neviem ako k Nemu prísť bližšie. Keď ste uverili všimlo si aj okolie že ste niekto iný? Naplnila vás naozajstná božia láska ? Čo všetko sa zmenilo? Ako ste našli svoj smer ?
Áno, viera v Boha z teba skutočne môže spraviť lepšieho človeka, keď je skutočná, a vo viere sa tvoj charakter začne premieňať na obraz Ježiša Krista. Ak ťa trápi vina, a hľadáš niečo viac, odpustenie, lásku, naplnenie a zmysel života, Ježiš Kristus je cesta. Nájdi si na youtube meno Alexadner Barkóci. Osobne poznám tohto kazateľa, je plný Božej lásky a múdrosti, a keď sa trošku započúvaš, zmení ti to život. Ako 15 ročná som začala navštevovať jeho zbor, veľmi som sa vtedy o Boha nezaujímala, ale vždy keď som prišla, podal mi ruku, pozrel mi pri tom do očí, usmial sa, povedal mi, že som vítaná, a že je rád že som prišla. Keď hovoril, išiel z neho pokoj a láska, a ja som si vravela, že tento človek mi preukázal viac lásky než doteraz hocikto, a že ak Ježiš Kristus bol ozaj skutočne Bohom, tak musí byť taký, ako tento človek. Aj A.B. je iba človek, ale premenený Božou láskou, skrze nasledovanie Ježiša Krista. Toto ti neprinesie žiadny náboženský úkon, žiadna tradícia, ani konkrétna cirkev, ale viera a nasledovanie Ježiša Krista, Spasiteľa, Božieho Syna
@rubinka ale pre neho moze byt Boh priroda, chram les. Co potom ti, co sa narodia ako moslim, ci zid ci evanielik a vlastnym hladanim sa dopracuju k tomu, ze svoju vieru v tvojom zmysle slova zavrhnu a stanu sa napr. katolikmi? Vtedy je to OK? Ak katolik konvertuje k inej cirkvi uz nie je OK?
Podla teba kto sa kde narodi a kde vyrasta tam ma tu vieru prijat a sa nezamyslat dalej? Podla mna velmi nestastne.
@rubinka a autorka ani ostatni Boha neodmietaju, veria, ze je, ale neveria uz prave v tu Tvoju formu spojenia s nim. To je ten rozdiel. Nezavrhuju Boha to sa velmi mylis. A takisto su nabozenstva ktore nie su monoteisticke. Veria Ti ludia v Bohov. Podla Teba su pomyleni oni. Podla nich Ty.
@rubinka Moj brat je nezodpovedny hazarder. Nikdy ho nezaujimalo, ako sa nasa mama ma, ci nieco nepotrebuje, ci je vsetko v poriadku. Niekolko rokov jej dokonca tajil svoje telefonne cislo a nikto nevedel, kde je, co je ako je. A ci je v poriadku. K mame mu dokonca chodili pozdravy od exekutorov, pretoze u nej ma trvaly pobyt. A ona sa strachovala, ze exekutor pride a siahne na majetok jej, pretoze tam ma brat trvaly pobyt.
Naproti tomu ja ju odkedy sa da financne aj inak podporujem, pretoze zije sama a z minimalneho invalidneho dochodku. Cokolvek kedykolvek potrebovala, vzdy sa obratila na mna a u mna nasla aj pomoc. Ja som ta zodpovednejsia, slusnejsia, uspesnejsia v zivote aj v sukromi. Myslis si, ze len preto, ze jej pomaham, som slusna, uspesna ma miluje viac ako svoje druhe dieta?
Idem dalej do minulosti. Nasa stara mama z maminej strany. Moja mama bola vzdy ta slusna, zodpovedna, vychovana. Jej brat gembler a tyran. Mlatil vlastnu matku. Myslis si, ze ta matka (teda moja stara mama) ho nemilovala? Alebo ho milovala menej ako svoju dceru, cize moju mamu?
Asi Ta prekvapim - ale odpoved je NIE. Matka miluje vsetky svoje deti rovnako, bez ohladu na to, ako sa spravaju k nej ci ku svojmu okoliu. Ano, pre tie menej uspesne, menej slusne, ci menej vychovane sa viac trapi a zoziera. Neznamena to vsak, ze ich nemiluje. Ak ich aj naoko odvrhne, vo vnutri ju to trha na kusy, pretoze materinska laska je bezpodmienecna a bezhranicna.
Rovnako je bezpodmienecna a bezhranicna Bozia laska. Keby si naozaj, realne a skutocne mala v sebe Boha a Boziu lasku, nikdy by si nedokazala napisat to, co si napisala. Pretoze by si vedela, ze Boh nas miluje vsetkych bez rozdielu ako svoje deti. A je mu jedno, ci ho jeho deti volaju Alah, Jezis, Budha, Jehova......Je mu jedno, ci prijimaju alebo neprijimaju eucharistiu, ci sa riadia nejakymi pravidlami, ktore si vytvorili akakolvek cirkev ako institucia. Miluje ich a dohliada na to, aby nezisli zo spravnej cesty - a je mu jedno, AKA cesta to je (cize ku akej cirkvi sa hlasia a ci vobec). Ak zidu z cesty, snazi sa im pomoct, aby ju opat nasli. Usmernuje. Nenariaduje. Nenanucuje.
Jezis povedal, ze jeho cirkev bude stat na Petrovi. Meno Peter vo vyznamena znamena pevny ako skala. Jezis teda povedal, ze jeho cirkev ma mat pevne zaklady, pevne ako skala. Nema stat na konkretnom cloveku, ale na niecom pevnom, co ziaden clovek len tak nerozbije. To, ako si to cirkevni predstaviatelia nasledne vysvetlili a upravili je uz druha vec. Je vseobecne znamy fakt, ze po vzniku katolickej cirkvi bolo niekolko koncilov, kde sa rozhodovalo, ktore evanjelia budu sucastou Biblie a ktore nie. Ktore pravidla (alebo ak chces prikazania) sa do Biblie dostanu a v akom poradi. Vedela si, ze evanjelium napisala aj napriklad Maria Magdalena, katolickou cirkvou oznacovana za pobehlicu? A napisala krasne evanjelium, to musim uznat.
Mimochodom, jedno z prikazani je miluj blizneho svojho ako seba sameho. Ako teda vobec mozes tvrdit, ze len Tvoja cesta je spravna, ze laska k Bohu sa neda oddelit od prijimania Eucharistie, ze ina ako Tvoja viera a Tvoja cirkev ku ktorej patris nie je ta spravna? Ak milujem blizneho svojho ako seba sameho, milujem ho takeho, aky je. Ci uz je to krestan, zid, ateista, moslim, budhista, hinduista alebo indian co veri v samanov a zvieracich bohov. Alebo ak sa raz Tvoje dieta rozhodne, ze nechce zit v krestanskej komunite, nechce chodit do kostola, chce najst Boha sam a vlastnou cestou, uz ho nebudes milovat?
@kofoluska 👍💖
@rubinka stale nechapes jedno - vztah s bohom, a hlboky, maju aj ti, co nedodrziavaju predpisane ukony.
Ibaze ty to nepripustas.
Nemozes povedat, ze niekto iba veri, ale nezije s bohom, ak nechodi do kostola, nespoveda sa pomocou prostrednika, nepocuva kazne a nechodi na oplatku.
To, co robis, uz je podmienkovanie.
Ak nerobis toto, tak... Ak milujes, budes robit toto... Ak chces naozaj poznat boha, musis toto...
Inak - sa to nepocita a nie je to uplna viera.
Tebe to robi eucharistia, fyzicky hmatatelny dokaz, ze sa realne spajas s bohom požitím oplatky.
Potom mas pocit, ze si vytvaras vztah.
Niekto to nepotrebuje, aby citil, ze zije s bohom. Vytvara si ho inak ako cez predpisane ukony.
Hlavne nečakaj, že túto premenu urobí nejaká cirkev. Je to len o tvojej práci na tvojom vzťahu s Bohom. Vieš, lepší človek. Kto je LEPŠÍ? Ten čo pomáha? Komu treba pomôcť? Komu naozaj pomôže ak mu pomôžeme? Máme na sebe nechať "orať" alebo máme bratov pri hriechu napomínať?(Tak ako hovorí Biblia)... Je to, že máme šťastnú rodinu, veľa priateľov, všetko sa nám darí, obrazom Božej milosti a toho, že sa približujeme k obrazu, ako nás chce vidieť? Lebo Ježiš tvrdil "nepripodobňuj sa tomuto svetu".... Toto, a tisíc ďalších otázok ti zodpovie len TVOJA viera, TVOJA hlboká modlitba. V niektorých kresťanských smeroch sa za veľmi nápomocné považuje modlitba a prosby k Duchu Svätému. Pre mňa ako dlho hľadajúcu a akosi "začínajúcu" 😊 katolíčku, to bol dlho neznámy fenomén (a myslím že pre mnohých "zabehnutých" dedinských najrovnejších katolíkov je to tak doteraz 😏
Tretia Božská osoba môže byť pri tvojom hľadaní, uvažovaní, veľmi nápomocná. Tiež bežné životné kroky, pri ktorých si si nie istá, môžu nadobudnúť iný rozmer, ak budeš častejšie myslieť na tento aspekt Boha. Skús túto knihu https://www.zachej.sk/produkt/2674/ked-duch-sva... a napríklad Litánie k Duchu svätému. Ono modlitba otvorí oči vždy viac ako racio 😉
Ale hlavne sa neupínaj k tomu, že ak budeš patriť k nejakej komunite, ktorá sa hlási k akejkoľvek viere, si automaticky lepšia 😉 V tomto omyle žije veľa ľudí a na svojej ceste odbočia práve tým smerom pripodobenia sa tomuto svetu. Pôsobiť ako dobrý človek, konať naoko milé veci, byť aktívny vo veciach komunity... to ešte neznamená približovať sa k Bohu. Skutočné dobré skutky má vidieť iba Boh. Nemáme ich prezentovať v komunite. Iba ak by sme to robili len preto 😉
@rubinka rozdiel je v tom kto ako chape tu spravnu cestu. S tym, ze je tu pre vsetkych suhlasim. Ale nikdy nebudem verit, ze uprimny dobro konajuci katolik sa k Bohu dostane a uprimny dobro konajuci zid, moslim nie. A tiez si treba uvedomit ze su nabozenstva, ktore veria napr. v znovunarodenie, take co veria ze po smrti stanes sucastou prirody a vesmiru ako takeho. Nie kazde chape raj v zmysle katolickeho ucenia. A dokonca si myslim, ze aj ten uprimny pochybovac a hladac aj ked za zivota k ziadnej cirkvi nebude patrit, sa stym svojim ponimanim Boha po smrtuiti stretne.
V ziadnom pripade si ale nemyslim, ze mam patent na pravdu. Respektujem, ze niekto moze mat iny nazor a mam uctu k inym vieram a chapaniam sveta.
Uz len na odlahcenie parafraza mojho oblubeneho citatu. Ked sa cirkvi hadaju, ktora je ta spravna, je to ako ked sa blchy vezuce na psovi hadaju, ktorej z nich patri pes.
@rubinka ja mám vzťah založený na láske 💖 Boh nič nikomu nekaze. Už to pochop
Ahoj, ak chces lepsie spoznat Boha, studuj Bibliu, je Bozim Slovom. Obrat sa k Bohu a rob pokanie zo svojich hriechov. Uver, ze Jezis Kristus, ktory bol bez jedineho hriechu, prisiel na tuto zem, aby umrel za nase hriechy, bol ukrizovany, umrel a bol pochovany a tretieho dna vstal z mrtvych. Je zivy, vystupil na nebesia a raz pride sudit zivych i mrtvych. Jezis Kristus je zivym Bohom, takze Jeho zivot nezacal prichodom na zem, On je tu vecne.
A ano, uverenim sa clovek stava novym clovekom, a je to viditelne aj pre okolie.
@rubinka nie nevytvorila...ty nezijes. Ty žiješ podľa zákonov cirkvi a nepoznáš pravdu. Skutočnú pravdu. A ináč mám otázku. Rozvedený človek môže prijímať eucharistiu?
V nasich krajinach je prevaha krestanstva, nabozenstva vychadzaju z viery v Krista, ale inde je jeho osoba vnimana len ako jeden z prorokov, niekde dokonca falosny. Niektore nabozenstva ho vobec nepoznaju, ani biblia pre nich nie je knihou knih. Mozno teda ako meritko spravnosti viery a zivota povazovat vylucne jeho ucenie?
Keď ste uverili všimlo si aj okolie, že ste niekto iný? (pýtaš sa). Vieru chceš preto, aby si všimlo tvoje okolie nejaké zmeny?
Mám pocit, že ty hľadáš skôr viditeľné zmeny pre vonkajšie okolie.
Viera v Boha nie je o viditeľných zmenách, ale o vnútornom pocite.
@modrava ja mám z nej pocit, že ona nechce prijať, že aj niekto iný a úplne bežný je s Bohom a na duchovnej úrovni úplne vysoko. Lebo v jej viere sa o Tom nehovorí 🤦
@kofoluska to teda nemá význam😉 ja mám kamošku, ktorá nepatrí ku žiadnej cirkvi a je to tak krásna čistá a múdra duša, že je radosť byť v jej spoločnosti 😉
@rubinka stale nerozumies.
Subor ritualov ako navonok preukazovat vieru, nie je dokaz skutocneho vztahu s bohom.
Iba ho moze cloveku pomoct precitit. Na to tie predpisane ukony su. Su napomocne. Ale ich nerobenim automaticky vlovek neukazuje, ze vztah slovne (alebo aj skutkovo) deklaruje, no nema ho.
Ze sa to nepocita.
Proste je to iba dobry clovek, ale bez boha.
Podobne si vezmime manzelstvo.
Za zaklad manzelstva sa povazuje laska, ucta, dovera (niekto este dodava vernost).
A potom su tu este spolocenske ocakavania, ktore maju definovat manzelstvo navonok ako zvazok.
Co by ti dvaja mali a nemali robit.
Napr. ze chodia na navstevy, podujatia, a inde spolu ako par. Ze ked ich pozyvame, tak spolu.
Ze maju do domacnosti prispievat kazdy svojim dielom, ci rovnym dielom.
Atd, atp. Mnoho veci.
Napriek tomu sa nie v kazdej rodine tak deje (nechodia vsade spolu, atd) a predsa su stastni a spokojni spolu.
A inde sa tak deje a citovo sa vzdialia, a potom uz len trpia, alebo sa rozvedu.
Tvoje vysvetlenie vztahu k bohu by sa podobne v manzelstve chapalo tak, ze pokial nechodia vsade spolu a tie dalsie veci, tak sa to neda povazovat za skutocne manzelstvo so vsetkym. Len za formalne manzelstvo (dane sluby, vymenene prstene, podpisane doklady a zhasli fajky. Nic viac.).
Podobne vysvetlujes vieru, ze ak tam dotycny neplni predpisane ukony, nema skutocnu vieru a vztah s bohom.
To nie je pravda.
V novom zakone jezis niekolkokrat poukazal na to a vyzdvihol pohana pred veriacimi, lebo svojimi skutkami naplnal podstatu viery. Mal hlbsi vztah s bohom (pochopil podstatu viery a vztah k bohu) aj bez robenia predpisanych ukonov, ako oni cez vonkajsie znaky prejavu viery.
A kritizoval veriacich za lpenie na formalitach, vyvysovanie ich vyznamu nad podstatu viery a skutkov lasky.
Ak je pre teba eucharistia dolezita, tak dobre.
Ale neznamena to, ze niekto nezije s bohom, ak ju trebars neprijima pravidelne, ci vobec.
Alebo ak svoju vieru a zivot s bohom deklaruje inak.
Viera v Boha a cirkev nie je to iste. Poznam ludi co su kazdu nedelu v kostole, a kazde rano sa modlia, ale nemaju problem robit naprieky vlastnemu synovi a zneuzivat ho materialne aj emocionalne. A poznam ludi, ktori do kostola idu raz za rok, ale ziju krasne a v laske.