icon

Populačná vlna valcuje mnohé slovenské školy

h2
27. jún 2023

Ahojte, diskusia skôr len tak, na zamyslenie. Názov som si požičala z článku v novinách, na ktorý som dnes natrafila. Týka sa toho, že v najbližších rokoch nastupujú na stredné školy silné populačné ročníky, ktorým kapacita stredných škôl jednoducho nepostačuje. Čiže bude u nás situácia, aká už reálne je v ČR. Môj syn aktuálne končí 6. ročník ZŠ a mám preto reálne obavy o jeho umiestnenie na dobrej strednej škole. Učí sa dobre, rozhodne patrí medzi najlepších žiakov v triede. Ale takých je aj na iných ZŠ dosť. A kým na základnú školu musia prijať každého a v prípade potreby jednoducho musia navýšiť kapacity, tak pri stredných školách sa na to už prihliadať nemusí a keď nezoberú dobrého žiaka pre nedostatok miesta, tak proste skončí niekde na učňovke, jeho problém. 😒
Ani neviem, čo od tejto diskusie očakávam, píšem pod dojmom z toho článku. Lebo tam som sa nedočítala, že by sa s týmto problémom išlo niečo robiť. ☹️

zuzana76
16. júl 2023

@roxana280 tak ja som v 31 len zacinala, potom v 34 druhe dieta, nikdy som sa necitila lepsie ako tehotna, v 29 jeden potrat a predtym 6 rokov druhotna neplodnost, kym nezistili problem

zuzana76
16. júl 2023

@roxana280 je problem otehotniet, uz je tam velmi nizka sanca, navyse ano, dalsi problem nejake vyvinove poruchy,

roxana280
16. júl 2023

@zuzana76 tak to je individualne, ja som skoro zomrela uz pri prvom, tak mi stacilo, kamoska ma 4 za 7 rokov, rodi ako na pase a je v pohode, mne nikdy ako tehotnej horsie nebolo

6mia6
3. jún 2024

Tak nás to dobehlo. Narazila som opäť na túto diskusiu po roku. Mám doma deviataka, ktorý sa nikam nedostal. Má jednotky dvojky. Predbehli ho aj deti čo mali za známky 0. Neviem či pokazil skúšky alebo to naozaj nevedel. To sa už nikdy nedozvieme. Skúšky spravil na obe školy. Ale bol ďaleko pod čiarou.
Čaká nás druhé kolo, absolútne neviem kam. Je pár miest, z ktorých si ani nevie vybrať a mám obavy, že naozaj ostane na dlažbe.
A ako tu už niekto spomínal skončí na škole/odbore ktorý ho absolútne nezaujíma. 🤦🏻‍♀️

h2
autor
3. jún 2024

@6mia6 😲 To mi je ľúto. Držím palce, aby sa predsa len dostal na nejakú dobrú školu.

6mia6
3. jún 2024

@h2 už som stratila nádej. A už sa dozvedám aj o vybavovaní čo tu bolo spomenuté, známosti hýbu svetom už dávno. A keď vidím súkromné tak mi je do plaču. Ako sa otvárali vo veľkom súkromné jasle, začnú sa otvárať súkromné stredné školy.
Dostal poriadnu facku a stále tomu ani neverí.
Na ďalšie skúšky ani nechce ísť. Takže celé zle

6mia6
3. jún 2024

Rozmýšľam ako si uložiť túto diskusiu. Teraz som ju objavila náhodou. Ale o tri roky má to čaká znovu. Už teraz mi je blbo. A to neskončilo to aktuálne. 😭

mamina7070
3. jún 2024

Ja som rocnik, kedy sme mali prvacke triedy na zs od 1.A az po 1.H a chodili sme na dvojsmenku do skoly jeden tyzden doobeda a druhy poobede az do siestej triedy
v triedach bolo bezne 32 ziakov

teraz ide par silnejsich rocnikov ale potom uz ani nie takze treba k tomu pristupovat flexibilne

kaktusik007
3. jún 2024

@6mia6 och, mrzi ma to. Ale do 15.09. su potom mozne este prestupy - mozno motyka vystreli 🤷🏼‍♀️

kaktusik007
3. jún 2024

@mamina7070 pristupovat flexibilne..... vsak co, jednotkar moze na ucnovku zatial.... 🤦‍♀️

oriesocek
3. jún 2024

@kaktusik007 akože to podľa mňa dosť prestrelili hlavne v BA. Vedia 15 rokov dopredu koľko detí bude na stredných, 6 rokov koľko bude na základnej... to ako kebyže ja mám robiť krajčírku (celý život viem, že nemám priestorové videnie, neviem kresliť, nie som kreatívna...). Ale veď flexibilne môžem skončiť hocičo...

kaktusik007
3. jún 2024

@oriesocek suhlas... len zase aj z druhej strany - ked viem aka je situacia, zvazim realnost sanci

6mia6
3. jún 2024

@oriesocek presne toto mi ide hlavou. Teraz mi každý hovorí veď neboj niekam ho dajú... No niekam ale kam? Veď keby chcel byť murár, tesár a naozaj ho bavilo majstrovat ok. Alebo automechanik. Ok. Ale nemá o to vôbec záujem a môžem sa len modliť aby ho to chytilo inak ma čakajú 4 roky flakania školy a všetko okolo nej.

mamina7070
3. jún 2024

@kaktusik007 kde som toto ja napisala co mi vkladas do ust? trochu sebakontroly by nezaskodilo pri pisani

6mia6
3. jún 2024

@kaktusik007 a čo ak zohral rolu stres alebo neviem čo. Za to príde trest v podobe, že možno nebude mať ani maturitu.

kaktusik007
3. jún 2024

@6mia6 realne zhodnot syna. Vyber si skolu. Realnu - co by asi rad studoval.

chod tam osobne - pytaj sa na PRESTUP. Vysvetli situaciu.

takto - on sa musi dostat na strednu. az potom je toto co pisem mozne.

ale - skoly vypisovali ze beru 30 deti. V skolskom zakone je definovany maximalny pocet - je tam este rezerva 3-4 miest. Ako na akom type skoly. Pre deti, co sa pristahuju, napriklad. Tam sa da dostat prestupom - avsak o prestupe rozhoduje riaditel tej konkretnej skoly.

pozri si skoly s odborom, co by syn rad, na celom slovensku. Skor umoznia prestup v ramci rovnakych skol.

raffaella
3. jún 2024

@6mia6 a školu v inom meste, aj za cenu dochádzania alebo internátu ste nezvazovali?

kaktusik007
3. jún 2024

@6mia6 a ak to nevyjde ---- vzdy sa da prestupit o rok neskor. Vzdy. Aj synovi to vysvetli.

moj sa v minulosti nedostal na osemrocny. strasne sa bal, ze sa nedostane ani tento rok. Brutal stres - jedna skuska a nie je oprava. A rozhoduje o zivote.

6mia6
3. jún 2024

@raffaella ja áno syn ani počuť.

6mia6
3. jún 2024

@kaktusik007 tak nejak 😪

h2
autor
3. jún 2024

@6mia6 Ach, strašne mi to je ľúto, musí to byť pre syna veľké sklamanie a až úder pod pás. Je to hrozné, že stačí mať zlý deň, alebo sa napríklad v čase prijímačiek cítiť zle, či byť chorý a človeku sa zrazu obráti celý život. 😟

6mia6
3. jún 2024

@h2 a možno ZŠ nemá úroveň akú treba. Tam jednotky inde aj trojky. A človek sa to dozvie až na konci.

guiseppinka
3. jún 2024

@6mia6 ale nesmut, necakaju ta ani 4 roky flakania... ak by sa nedostal teraz na nejaku dobru skolu, tak o rok date prihlasku a teda "strati" rok a pojde od 1.rocnika na skole, na ktoru bude chciet ist.
S priemerom 1,00 som si postavila hlavu, ze idem na stavebnu priemyslovku, nasi mi podpisali iba elektrotechniku. Po prvom roku som pochopila, ze toto nie je pre mna a sla na gympel. Kolektiv bol utrpenie, ale obsahovo mi gympel maximalne vyhovoval. Maturovala som v 20tke a ten "strateny rok" mi nakoniec velmi pomohol... drzim palce. Daj vediet, ze ako ste dopadli...

mircalla
3. jún 2024

@h2 Zaujimava tema, je to tak. Ale syn to nebude mat az take strasne, najhorsie rocniky su 2009,2010 a 2011....Potom mierny pokles. My sme riesili z osmicky bilingualny gympel, nastastie podarilo sa. V kazdej skole tie pocty ze beru kazdeho stvrteho az desiateho....najhorsie je na tom Bratislava. Vid tabulka 2. stlpec pocet narodenych deti

h2
autor
3. jún 2024

@mircalla Môj syn je práveže ročník 2011. 😟

6mia6
3. jún 2024

@guiseppinka to som si nie istá či môže ísť znova na skúšky. Môže robiť nejaké rozdielove skúšky/komisionalky. Ale prihláška sa dá podať len zo ZŠ. Tak mi bolo prezentované.
Určite dám vedieť ☺️

mircalla
3. jún 2024

@h2 Jajda...tak to bude narocne. Syn je jednotkar, ale aj tak chodil skoro rok preventivne na doucko. Z ich triedy sa dostali 5, ale z toho 3 na taku menej dobru skolu...Realne len syn a jedna baba na take lepsie (nie najlepsie, to som zamietla, ze nema sancu). Skoly ako Gamca ci Juraja Hronca som ani nedavala

h2
autor
3. jún 2024

@mircalla My sme osemročné ani neskúšali (ako som písala v dávnejšom príspevku). Hlavne preto, že nebývame v BA a musel by dochádzať. Ale v tom čase som sa ešte tohoto problému neobávala.

mircalla
3. jún 2024

@h2 To ani my. Ja som rada, ze sa vobec dostal, jedny prijmacky dobre, druhe uplne pokazil. Ale pozitivne - kamoskina dcera z osmicky na bilinagualny sa nedostala, z deviny ju zobrali na 4 skoky zo 4 a vsetko dobre gymple

guiseppinka
4. jún 2024

@6mia6 po roku mozes ist znova. Nerobis ziadne rozdielovky, lebo zacinas od zaciatku... Prihlasku davas akoby znova zo zakladky, teda skola ti ju musi orazit. Uz to bolo davno (rok 2004), ale pochybujem, ze by sa to az nejako radikalne zmenilo... inak, ja som sa spamatala az zaciatkom maja, kedy samozrejme uz prihlasky podane boli a bezali prijimacky... takze som brala gymple v okoli, ktore robili druhe kola..