Populačná vlna valcuje mnohé slovenské školy
Ahojte, diskusia skôr len tak, na zamyslenie. Názov som si požičala z článku v novinách, na ktorý som dnes natrafila. Týka sa toho, že v najbližších rokoch nastupujú na stredné školy silné populačné ročníky, ktorým kapacita stredných škôl jednoducho nepostačuje. Čiže bude u nás situácia, aká už reálne je v ČR. Môj syn aktuálne končí 6. ročník ZŠ a mám preto reálne obavy o jeho umiestnenie na dobrej strednej škole. Učí sa dobre, rozhodne patrí medzi najlepších žiakov v triede. Ale takých je aj na iných ZŠ dosť. A kým na základnú školu musia prijať každého a v prípade potreby jednoducho musia navýšiť kapacity, tak pri stredných školách sa na to už prihliadať nemusí a keď nezoberú dobrého žiaka pre nedostatok miesta, tak proste skončí niekde na učňovke, jeho problém. 😒
Ani neviem, čo od tejto diskusie očakávam, píšem pod dojmom z toho článku. Lebo tam som sa nedočítala, že by sa s týmto problémom išlo niečo robiť. ☹️
Ahojte, nas sa to este tak celkom netyka, najskor o 3 roky, ked bude v 5.rocniku. v okoli mam vela rodicov, co uz teraz riesia ss a stresuju kvoli tomu. Ja som zazila dvojsmenne vyucovanie, mali sme triedy iba od A-D, ale bolo nas v triedach 32-34 ziakov. Za mojich cias sa nie kto mal 3 co i len raz na vysveceni ani nesbival o 8rocnom gymnaziu, uz ucitelky v skole to vyselektovali podla vysledkov. Poznam ludi, kt mali triedy od A -H. No pokial sa niekto vyslovene neflakal, tak sa dostal na normalne stredne skol, nie na gymple.
A teraz druha stranka veci. Poznam ludi - jeden skoncil gympel, dalsi SOS , dalsi SOU - vsetci maju skoncene vysoke skoly technicke smery, na Slovensku. Mne to pride, ze ked mas nieco v hlave a snazis sa (sam chces), tak to zvladnes. Jasne, ze na gymnaziu by mali mat lepsiu pripravu a zo strednej je vacsia sanca, ze si bude musiet veci dobiehat, ale da sa to. Poznam aj pretlacenych gymnazistov (rodicia tlacili), nesli vobec na univerzitu.
Jedna vec je predstava rodica, druha vec je co chce dieta. Nikto nema vestecku gulu, niekedy sa veci same tak vyskladaju, ze keby sme chceli, tak to tak dobre nenaplanujeme.
A stazovat sa na pretlak v BA kraji, no je to tak, mali by s tym kompetentni nieco robit, akurat ze to je to posledne co ich zaujima 🙈
@guiseppinka no tak uvidíme. Ďakujem za info
@mamina7070 práveže k IT vôbec. Chcel ekonomiku, manažment. Bavia ho čísla
obchodna akademia?
@6mia6 alebo nejaka stredna skola podnikania
@mamina7070 na OA sa nedostal a soš podnikania, ktorá tu je má otrasné renomé, to že majú cca 30 voľných miest hovorí za vsetko. A bohužiaľ mám aj osobnú skúsenosť. Takže už radšej hocikam
To zaujimave, kedze vacsinou sa pise iba to ako populacia klesa a mladych je malo. A zrazu bude problem mat miesto na SŠ?
@larinka552 Áno, lebo mnohé školy sa zrušili, alebo znížili počty prijatých študentov (menej tried, menej žiakov v triedach).
Ja som veľmi rada, že dcéra chodí na osemročné gymnázium a nebudeme musieť riešiť v deviatke prihlášky na stredné školy.
Uvidíme, čo mladšie dve, akým smerom sa budú uberať.
Ono zasa ovládať remeslo nie je na škodu. Alebo profesie ako dentálny hygienik a pod. sú celkom fajn platené.
Dobre, to som nevedela..
@larinka552 lebo Husakove deti maju deti a vnucata, ja mam syna osmaka, okrem ineho aj deti z UA v BA sposobili problem, plus do BA sa stahuje cele SK do satelitov bez skol z okolia.

@6mia6 nestresuj sa tak bude mat odbornu skolu pripadne potom prestupi urobi si maturitu a moze ist na VS
nic neni stratene mozno mu to da nakoniec zrucnosti a vedomosti ktore sa mu zidu
mozno by som zvazila aj sukromnu skolu zavisi od syna za mna investicia do vzdelania je lepsia ako odkladanie na sporiaci ucet pre dieta
skus hompovzbudit pre druhe kolo rozoberte si moznosti dnes je vela peknych odborov napr zdravotny brat osetrovatelstvo a pod by ho nebavilo? alebo inklinuje skor k IT ? bude to dobre