Poraďte psa
Ahoj baby, chcela by som sa opýtať na vaše skúsenosti so psami. Mame rodinny dom, malé 2 ročne dieta, manžel trávi cas prevazne doma. Chcela by som psíka, ktorý je inteligentný, da sa vycvičiť, môže byt celoročne vonku a maleho až stredného vzrastu. Mal by akceptovať ine zvieratá( nemať lovecké pudy), moje dieta, macku a nemal by byt príliš citovo naviazaný( aby nezavijal cele dni) a hyperaktívny. Dakujem za tipy.
@bambushka z utulku. ked uz tak bigla ale s nie bpp..
@marietaaaa11 nie je veľmi naviazaný na vás? Myslím v tom zmysle, ze ked ste v práci, place za vami?
Ja mám teraz LEN dvoch psov , francúzskeho buldočka a pražského krysaříka. Obidvaja silne naviazaný na človeka, vždy musia mať prehľad kde si . Mám ich v dome a nesúhlasím s tvojim tvrdením že pes je štastný keď je na dvore. To je veľký omyl u mnohých plemien.
Na dvore musíš mať psa ktorý sám rozmýšľa a nepotrebuje vyslovene pánovu spoločnosť , to sú zväčša pastierske alebo strážne psy a je dobré aby mali kvalitnú podsadu aby vydržali v koterci alebo navoľno pri búde. Tu je napríklad vhodný Tornjak . O anglickom buldogovi navonok ani neuvažuj , mám za sebou odchovy a tieto psy by vonku zahynuli od žiaľu alebo prehriatia v lete.
@bambushka akékoľvek plemeno, čo znesie byť von (okrem poľovníckych) Ja som za psa z chovnej stanice, nie z útulku, ty máš konkrétne poziadavky, a z útulku nevieš do čoho ideš. Chod na výstavu psov, aby si videla naživo, mohla sa porozprávať s majiteľmi, aj povaha rodičov je veľmi dôležitá, nie je pravda, že pes je nepopísaný papier a ako vychováš tak máš. Dôležité sú predpoklady, ktoré treba vycvikom a socializáciou rozvíjať. Ešte ťa musím upozorniť, že keď chceš skvelého psa, tak potrebuješ na neho veľa času a veľa času aj peňazí. Držím palce!
@marietaaaa11 cavalier vonku?? Je to skvelý psík, ale na dvore si ho neviem predstaviť
@zdrsjsjiwwi keď nie s PP tak to nie je beagle, ale pes čo sa podobá na beagla
Kavalier king Charles spaniel mám dvoch v dome 😍🥰 malý okaty gaučiaci chrapajúci
@21oktober to je mi jasne ze buldog nemoze byt vonku. Nenastojim na tom ze pes musi byt vonku. Len je to jedna z variant, chápeš, človek by si v mnohom uľahčil. Ale ja samozrejme počítam s tým, ze ked budem mat psa budem mat starosti. Ale aj radosť. Ved to je ako s dieťatkom..
@bambushka no co sa tyka toho buldoga vnutri, tak je to dost bordelar - chlpy vsade, biele steny mame uz zazltnute, co sa obtiera (lebo ho svrbia tie faldiky nad nosom, ktore treba denne utierat, aby to nezacalo "kvasit"), o slinach ani nehovorim :D milujem to plemeno, ale vnutri ho uz nikdy nechcem mat a mat psa vonku mi je luto. Ale zalezi od vasej poriadkumilovnosti, poznam velmi vela ludi co maju aj 2-4 buldogov vnutri :D
@hederamonstera to sú super takého info, aj ta odvrátená tvar.
Buldog podľa mňa nie je pes na to, aby bol celoročne vonku. Ak nechceš moc veľkého psa a chceš, aby bol vhodný k deťom a inteligentný, tak by som šla možno do bordelkólie. To mi príde taký primeraný a hlavne dobre cvičiteľný psík
@bambushka ja by som pockala kum drobec nepodrastie..uz by som sa do toho tak rychlo nepustala..vlastna skusenost.. musite pocitat, ze z vasho rodinneho rozpoctu si psik odkroji dost..mohli by ste za to ist na vylet, dovolenku alebo si len nasporit... mam 7rocnu labradorku ( 2xoperacia-uz od steniatka -prolaps sliznice posvy, a neskor kastracia, alergia - bez liekov vyhryzava labky, skriabe sa po celom tele, hypotyreoza,...) mame ju od steniatka, prvy syn mal 3 roky, nepocitam skody ako vsetko doma v zahrade rozhryzene..este aj teraz...potom aky prijem taky vydaj, kazdy den plna lopata z travnika, jej uteky a dotrhane pletiva...mohla.by som pokracovat donekonecna...velakrat som to chcela s nou vzdat.( isla by mojmu otcovi)..ale nemohla som....ale uz by som do toho nesla...naozaj dobre si to premyslite..nie je to o tom ake lrasne je to v tych zvieracich rozpravkach..ked by som este raz zvazovala tak: Nikdy nepodporim mnozitelov a zoberiem stareho maleho utulkaca na dozitie..okrem nej mame 2 macky..
@janka987 to sú ti množitelia. Som rada, ze sa uz o tom viac hovorí. Denne vidím nekvalitných psov, co maju vseliake nádory, prolapsy a neviem co este. Ja by som psa len tak nekupila. Musel by byt kvalitný a jedno koľko by stal. Urcite nie z ,,bazosu”. Aj ked nikdy to nie je záruka, ale aspoň ich dávajú vyšetrovať na vady.
@bambushka ono to zaruka nie je no...ja mam buldoga bez PP (vtedy som nevedela, co to presne znamena) a mam naozaj stastie, ze je uplne bezproblemovy (a mozno je to aj stravou - kupujem najkalitnejsie granule na trhu, niekto granule zo supermarketov a ma chore zviera)..a vela buldogov s PP ma obrovske problemy..ale tak to je asi aj tym plemenom....no je to proste ako u ludi, niektori su uplne zdravi a niektori maju vsetky mozne problemy.
@hederamonstera ktoré sú tie najkvalitnejšie? len zvedavosť. Že čo sa berie za kvalitu.
@alazala no som si ista ze na vystave toho vela neuvidi, okrem vyzoru a teda 90% majitelov psov tam vobec nie su zhovorcivi ludia :D
@bambushka v prvom rade ta chválim za tvoj prístup, že zhaňaš psíka,ktorý bude vyhovovať celej vašej rodine. psík môže byť pokojne na dvore, no aspoň raz denne ho treba na hodinku niekam vziať na vychádzku. Psy komunikujú aj cuchom. Musí si ovoniat iné značky a stretnúť sa s inými ľuďmi či psami. Je to základ,aby bol spokojný. Ak psík bude mať zateplenu búdku vie byť vonku aj v zime. V takom prípade pozor na spoločenské plemená ( buldog, cavalier s pod.) Tie budú vonku trpieť. Musím ti vytknúť,že hľadáte psa k dieťaťu. Prepáč ale má dva roky. Samo so psom byť nemôže s ešte veľmi dlho sa také malé dieťa do psom hrať nebude. Takže poradím bud trošku počkať alebo zvoliť psíka pre celú rodinu. Už spomínaný labrador je úžasné stvorenie. Len prvé dva roky je neskutočne živý,hravý a chce veeeeela pohybu. Pozor na bigla a Jack rassel teriera. Toto nie sú psy pre neskúseného chovateľa. Áno môžeš mať šťastie na povahu ale opýtaj sa majiteľov týchto plemien. Bigla je lovecký pes. Ak budete na vychádzke a on niečo závetrí zdrhne s budete ho hľadať po okolitych lesoch. V takom prípade určite nepodceniť výcvik u profesionála. Mali sme slovenského kopova, bol to úžasný psík ale musel mať nad sebou pevnú ruku. Ďalší psík bol kokeršpaniel. To bol mojkoš, ale povahu nezaprel. Potom sme mali dvoch krížencov a ti boli najvyrovnanejsi, pokojní. Teraz mám maltezacika a je obrovský mojkac. V lete a v jari je cez deň na dvore. Ale v zime a v noci je vždy s nami doma. Je to parťák aj na hranie, aj na výlety aj na vaľanie sa na gauči. Bývame v dome ale 2x denne ide vždy na minimálne polhodinovú vychádzku. Psík sa unaví a nemá potrebu štekať ani ničit. Držím palce pri výbere. 🙏
buldog je pes ktorý má naozaj skvelú povahu ale .. je to pes s ktorým sa len tak hockde na túru nevyberieš, neudýcha to a to ani v chladnejšom počasí v leto je to podstatne horšie. Veľmi rýchlo sa v lete prehrieva , v tomto je ako decko , nepĺzne moc ale jeho chlpy sú ostré a zabodávajú sa aj do paty na nohe. Okrem toho niektoré majú zvláštne zakrútené chvosty, takže ak " serú " tak im tam často zostávajú zvyšky hovienka a celkom do smrdí , takže ja som im zvonka utierala normálne rite. Denne som čistila záhyby na tvári a čo som nemala rada , oni sa často obtierajú o steny , ide si napr. ľahnúť a obtre celú stenu , takže zachvíľu to vidíš. Jednoducho budlog je skvelý pes ale nie je pre každého .
teraz som si spomenula že by pre vás bol podľa mňa ideálny Chodský pes. Je to české národné plemeno , strednej veľkosti , výborný strážca , nekonfliktný , má dobrú podsadu , je doporučované ho chovať celoročne vonku . Podľa mňa toto je pre vás ideál.
@zalka mojmu sedi znacka Acana, skusala som teraz aj slovenske granule Larra Nature, co sa podobali zlozenim Acane ale zdalo sa mi, ze sa mu vtedy zapalila vraska, co sa mu pri Acane nestava.
@hederamonstera aha ... nepoznám také, ja kupujem v mountfielde, Starvita granule, tiež ich považujem za kvalitné a striedam chute.

@dusankomoj 😅