Posielanie balíka

anka1709
19. aug 2022

Dobrý deň, chcela by som popredať nejaké veci, no nechcem posielať na dobierku ale tak, aby mi dotyčná poslala peniaze na účet a potom balíček pošlem… nemám s tým skúsenosti, takze prídem na postu a poviem že chcem odoslať balík a vypíšem len ten lístok? Alebo ako? Ďakujem Vám pekne

janai1
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
denden77
19. aug 2022

@anka1709 prides na postu a das im zabaleny balicek.. ak bude chciet kupujuca obyc. postu, napises na obalku jej a svoje udaje.. ak doporucenu, postup je rovnaky, len navyse vypises podaci listok 😉

anka1709
autor
19. aug 2022

@denden77 ďakujem pekne. 🙂

maranco
19. aug 2022

Založ si účet na stránke https://eposta.posta.sk/epodaci-harok/ a cez to vyplníš údaje na list/balík. Vtedy máš aj lacnejšie poštovné a na pošte vytlačia samolepku na balík.
Len im oznámiš číslo podacieho hárku.

refly
19. aug 2022

Presne ako hovori Denden77.
Par rad, ak si este nic neposielala:
-balik si vzdy odvaz, pozri sa na cennik posty, aby si si od kupujucej vypytala spravnu sumu za postu
-k doporucenemu listu (ano, ako list sa daju posielat aj baliky. Min a max vahy/velkosti su na stranke posty) je sledovacie cislo. K obycajnemu nie. Vzacne sa balik moze stratit a bez sledovacieho cisla sa k nemu nedopatras. Deje sa to velmi vzacne, ale napr uuuuplne prva vec, co som kupovala ja cez kona bola obycajne a aj sa stratila :S Odvedy som posielala milion veci obycajne a vsetko prislo.
-aj k obycajnemu postovnemu ti mozu dat potvrdenie o podani zasielky (je tam iba datum, cena postovneho a peciatka) Strateny balik podla toho nenajdes, ale aspon mas dokaz, ze si to poslala. Davaju to len na vypytanie, aspon u nas. Ja som zistila az po vyse roku, ze nieco take existuje x_x
-vsetko bal aby to bola kocka, obdlznik, alebo tak. Ak to bude mat nepravidelny tvar, bude to tzv neskladny balik a bude to trocha drahsie.
-ak sa ti to vahovo, alebo velkostne nezmesti ako list, tak to musis poslat ako balik na postu/adresu. Tuto potrebujes tel.cislo kupujucej. Ja som sa uz par krat na poste otocila, lebo zabudam. Balik posielas rovnako ako list, vyplnas tu istu dorucenku.
-dorucenky si mozes vypytat na domov. V pohode ti daju celu kopku. Ja mam vzdy doma, aby som pol hodinu nevypisovala na poste.

Vela stastia!

anka1709
autor
19. aug 2022

@refly
@maranco
Ďakujem pekne ste zlaté veľmi ste mi pomôhli ☺️

maranco
19. aug 2022

@refly
* dorucenky si mozes vypytat na domov. V pohode ti daju celu kopku. Ja mam vzdy doma, aby som pol hodinu nevypisovala na poste.

ak máš internet, nauč sa používať elektronický podací hárok, budeš mať lacnejšie poštovné a pracovníčka sa nezdržiava prepisovaním údajov z balíka do PC

maranco
19. aug 2022

@anka1709 ak to bude drahšia vec nezabudni aj poistenie.
kolegyňa poslala nefunkčný tablet na reklamáciu, v sledovaní bolo, že je zásielka doručená a firma tvrdila že nič nedostali.
Reklamovala potom na pošte tam podrobnejšie zistili kadiaľ išla zásielka a že ju ukradol niektorý kuriér a v systéme označil že je doručené.
Potom jej pošta vyplatila celú cenu tabletu, musela doložiť faktúru koľko to stálo.
Bez poistenia by jej vyplatili len cenu poštovného.

refly
19. aug 2022

@maranco Elektronicky sa neda poslat obycajne a tak posielam asi 80% balikov.
Chapem co sa mi snazis povedat, ale mas zbytocne drzy ton.

maranco
19. aug 2022

@refly ako je to poslať obyčajne balík?
existuje obyčajný list max do 2 kg vtedy nevypisuješ žiadny podací hárok ani papierový ani elektronický
doporučený list, vypisuješ podací hárok, elektronicky je to lacnejšie o 0.30€
balík na poštu/adresu vždy vypisuješ podací hárok, elektronicky je to lacnejšie o 0.50€

refly
19. aug 2022

@maranco nechapes to naschval alebo si robis srandu? 🙂 Obycajne ako obycajny list. Prepac ak som ta zmiatla tym, ze som nazvala zasielku balikom. Obycajny list uz zo zvyklosti nazivam iba "obycajne", lebo ak poviem cely nazov -obycajny list- tak mi ludia, hlavne na bazosi, zvyknu panikarit ze im mam poslat balicek - 3D zasielku,
a nie list. Tak som si to odvykla hned na zaciatku.

Ah jasne, vlastne ano. Takze je to pre mna rovnako irelevantne, ako doteraz. Coolio.
Mozem ti dat tiez typ? Mozes este poucovat ludi o tom ako je packeta vyhodnejsia pri zasielkach nad 1-2kg. Podla toho ci chcu tracking alebo nie.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
maranco
20. aug 2022

@refly zmiatlo ma to, že máš doma podacie lístky aby si ich polhodinu nevypisovala na pošte, tak preto skús elektronický podací hárok, ak nemáš PC tak asi majú na to aj aplikáciu, alebo sa web prispôsobí mobilu.
Ja si pre zmenu pýtam na pošte samolepky, dajú ti A4 hárky na ktorom sú 4 samolepky A6, na tie vytlačím a nalepím na list/balík.
Ak nemáš tlačiareň vytlačia samolepku na pošte, uľahčíš jej prácu a ušetríš na poštovnom.

vlucifuk
20. aug 2022

@refly Super si to zhrnula. Inak, ja som posielala minule balík na poštu a zabudla som na tel. číslo kupujúcej, tak som dala svoje. Keď mi prišla SMS, že je balík na pošte, tak som jej napísala a ona si ho vyzdvihla. :o) Bola som rada, že sa s tým nemusím vracať domov.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
maranco
20. aug 2022

@zoro9836 mne ich sami ponúkli zadarmo, keď videli že mám viac zásielok, a odvtedy si ich pýtam. Inak si ich vieš kúpiť v papiernictve okolo 7-10€ za balík so 100 hárkami = 400 samolepiek.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
maranco
20. aug 2022

@maranco na začiatku som tlačil na obyčajný papier, vystrihol a prilepil priesvitnou lepiacu páskou, tak sa sami ponúkli že mi dajú samolepky

Keď zaviedli EPH som cca po mesiaci niesol prvý balíček s EPH a čiarovým kódom.
Pri okienku pozerala na to čo to je, že aby som vypísal balíkovú sprievodku. Tak jej vravím je to vaša nová služba EPH tak som to vyplnil tak. Zavolala kolegyňu, tá zavolala ďalšiu až nakoniec došla asi vedúca (tá priznala že doteraz sa stým nestretli) a tak spoločne 4ria pozerali do PC a nakoniec to zvládli.
Nechápem ako môžu zaviesť novinku a nezaškoliť zamestnancov.
Teraz už zvládne prijať EPH aj sobotná služba ľavou zadnou.

maranco
20. aug 2022

@zoro9836 na hlavnej pošte som neskúšal pýtať samolepky tam zazerajú, ale na menšej sú ochotný sami sa ponúkli

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
maranco
20. aug 2022

Nerobím vo veľkom, predtým viac posledné roky menej, ale hľadám spôsob ako si to zjednodušiť. Takže samolepky stále mám ešte čo mi dali asi pred 3 rokmi.

maranco
20. aug 2022

@zoro9836 možno ani adresu nemusíš písať ručne stačí číslo EPH a meno (ak podávaš viac), ona aj tak tam musí nalepiť svoju nálepku kde je všetko

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
maranco
20. aug 2022

@zoro9836 raz mi tlačili nálepku na pošte, ak som niečo chcel zmeniť v EPH, bola to rovnaká nálepka formát A6 s komplet údajmi, adresa odosielateľa, príjemcu, telefónne číslo, čiarový kód. Všimni si keď odvážia balík či im nevyjde s tlačiarne veľká samolepka a tam je všetko pre doručovateľa, to nalepí na balík.

maranco
20. aug 2022

@zoro9836 * Napr. Ako doporučený list je pri strate alebo pri poškodení zásielky možné si nárokovať až do 20 násobku poštovného na náhradu škody.
Aj bez poistenia.

To som nevedel, vieš dať link kde to majú?
Pozerám podmienky k listom https://www.posta.sk/subory/36955/postove-podmi...
je tam bod 9.
9. Náhrada škody
9.1. Za nedodanie, zničenie alebo poškodenie s úbytkom obsahu listovej zásielky nie je poskytovaná náhrada škody.
9.2. Náhrada nie je poskytovaná za ušlý zisk a inú následnú škodu.

v prípade balíka je to iné
https://www.posta.sk/subory/36953/postove-podmi...
nepoistený balík je dvojnásobok _najnižšieho_poštovného_ za každých 500 gramov.

9. Náhrada škody
9.1. Právo na náhradu škody sa uplatňuje podaním reklamácie.
9.2. Za nedodanie, stratu, zničenie, odcudzenie, poškodenie obsahu alebo za úbytok obsahu balíka bez vyznačenej sumy poistenia sa poskytuje náhrada vo výške skutočnej škody, najviac však do výšky dvojnásobku najnižšej ceny za Balík na poštu za každých aj začatých 500 g obsahu. Ak náhradu požaduje odosielateľ balíka, je zároveň vrátená aj cena za podaný balík.
9.3. Za nedodanie, stratu, zničenie, odcudzenie, poškodenie obsahu alebo za úbytok obsahu balíka s vyznačenou sumou poistenia sa poskytuje náhrada vo výške skutočnej škody, najviac však do výšky poistenia. Ak náhradu požaduje odosielateľ balíka, je zároveň vrátená aj cena za podaný balík.

maranco
20. aug 2022

@zoro9836 už som našiel, bez náhrady je obyčajný list
doporučený je tu https://www.posta.sk/subory/36954/postove-podmi...

9. Náhrada škody
9.1. Právo na náhradu škody sa uplatňuje podaním reklamácie.
9.2. Za nedodanie, stratu, poškodenie, odcudzenie alebo zničenie obsahu Doporučeného listu 1. triedy a Doporučeného listu 2. triedy je poskytovaná náhrada škody vo výške dvadsaťnásobku ceny za službu Doporučene v zmysle Tarify.

v cenníku majú
Doporučene (služba)** 1,10€
** cena je uplatňovaná pri vyplácaní náhrad podľa § 39 zákona č. 324/2011 Z. z. o poštových službách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

takže za stratený doporučený list vyplatia 22€?

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz