icon

Postavenie psa v rodine

maminuska
28. aug 2012

V poslednej dobe sa stretávam pre mňa s úplnou absurditou , na niektorých forach o psoch a na nemenovanej sociálnej sieti sa objavuju fotky majiteľa a psa a pod tým komentáre : " taťka a syn " , " ségry " ( malé dieťa a fena pes ) , "moje deťátka" ( pes a dieťa ) ,dvaja dospelý +pes - komentár" my a naše mimi "

Aby som podotkla, psy milujem , mám doma dva ale nikdy som ich nepostavila na úroveň svojich detí a nedala im význam rodinného vzťahu. Naposledy ma dorazio v Brne ako kričala mladá slečna na svojho psa, ktorý ju mal evidentne v paži :" Počkej na maminku , tak miláčku počkej na maminku " .
O dva týždne v Bratislave :" no poď ockovi na kolená ".

Je toto podla vás normálne a prirodzené , pes je pes aj keď člen rodiny ale takto definovať vzťahy ?

vejula
30. aug 2012

@monika15 ty čo maš s tym dovi dopo, mam pocit, že pišem s nejakou sedemnástkou, bez urážky.
Ale sa prosim ťa zamysli, ako asi môžeme cvičiť doma divé zviera. Psíci su raz zdomácnení, A tých túlavých väčšinu odchytia, alebo sa tulaju len tak od domu k domu a vtedy môžu narobiť šarapatu. Ja neviem čo ťa tak frustruje na tom, ked si človek psa zoberie a poskytne mu domov, aby nemusel vyžierať čo najde pri smetiakoch a podobne. KAmzíci žiju v horách a nepotrebuju ludskú starostlivosť na tolko ako zdomácnene zvieratá. Podobne aj medvedík čistotný 😅

monika15
Odpoveď bola odstránená
vejula
Odpoveď bola odstránená
wieruss
Odpoveď bola odstránená
ginger_fox
Odpoveď bola odstránená
rukjatko
30. aug 2012

ahojte,
necitala som celu diskusiu, iba par prispevkov a teda ja som tiez psickar a tiez mamina 🙂 vsetko sa da nadherne sklbit. zakladnym pravidlom je, ze ked ma niekto zviera, musi byt vychovane, vycvicene. vela ludi sa sprava ku psovi ako k dietatu a potom sa divi, ze ako dieta reakcie nema. nasa suka (cierny labrador) je vycvicena, venovala som jej 4 roky treningov a z toho teraz tazime, kedze uz nie je tolko casu sa jej venovat. ale pes je pes a musi vediet, kde v rodine je jeho miesto. najprv som bola ja a ona. ja som bola alfa samica, nikdy nie ona. potom prisiel moj manzel, takze si musela zvyknut, ze uz je tretia "vo svorke". a potom prisiel nas syn, a je hold stvrta. pokial sa so psom a s dietatom naraba uvedomelo a s laskou, nie je problem.
k domacnosti - kazdy den sa vysava, ale ja osobne v tom problem nevidim. dieta si buduje imunitu, pes je riadne ockovany a odcerveny, dovolim si povedat, ze je zdravotne na tom lepsie ako niektori ludia 😖 🤐
po psychologickej stranke je pes, resp. ine zviera, absolutny prinos pre nase deti, nakolko rodicia su rodicia a pes je "partak" 🙂 mojho veterinara dobry kamarat je primar psychiatrickej liecebne, renomovany psycholog a psychiater, a ten tvrdi, ze vplyv spolunazivania zvierata s dietatom je na nezaplatenie, obrovsky emocny prinos.
napriek tomu ale tvrdim, ze aj ked viem dat za nasho psa ruku do ohna, nikdy nezostane s dietatom bez dozoru. my totiz nevieme, co mu moze urobit ... bolo vela pripadov, ktore media ponafukovali a uplne poprevracali realitu - alebo povedali a a nepovedali b ... ako pripad spred par rokov, kedy pitbull zabil 3r. dieta - ano, je to tragedia, ale uz nikto v spravach neuviedol, ze pes mal v uchu zalomenu ceruzku .. akoze nehnevajte sa na mna, keby mne dieta v usoch lamalo ceruzku, tiez sa budem branit ...
ale tak ako som na zaciatku napisala, je potrebne, aby bol zodpovedny majitel psa a zodpovedny rodic. pokial nieco z tychto dvoch veci nefunguje, stale budu spravy, ktore budu robit paniku medzi narodom. a zial, ako vieme, realita je uboha a psov maju aj ludia, ktori by nemali mat nic zive v dosahu a aj rodicia, ktori by v zivote nemali mat deti ☹

vejula
Odpoveď bola odstránená
lauritka
30. aug 2012
jabadaba
Odpoveď bola odstránená
jabadaba
30. aug 2012

@vlckulka a vies, ze to vobec nebol az tak od cesty nazor s tou cistotou? Vies kolkych poznam co ohrnaju frniaky nad domacnostami, kde je pes, pricom ta ich vlastna domacnost neposobi ani cistejsie ani lepsie. A ani taka nie je. 😉

monika15
Odpoveď bola odstránená
lussy23
30. aug 2012

@zmrzlinkams
@ivaanka hovoríte mi z duše, naprosto sa stotožňujem s Vašimi názormi

andrejka1983
Odpoveď bola odstránená
lalia2
30. aug 2012

ahojte baby, nečítala som to tu celé, ale pridám svoj názor. tiež mám rada psy a je mi v podstate jedno, keď si ich niekto volá dcérenka, synáčik, sestrička, miláčik a čo ja viem ako ešte, ale mne napr. vadí, že moja svokra si mýli moju polročnú dcéru - jej prvorodenú a jedinú vnučku so svojím psom, akože keď malá plače, tak jej nepovie jej menom, ale menom jej psa, alebo keď plače, tak vysvetľuje psovi, že bábika plače a nie aby sa prihovárala malej. tak toto ma riadne uráža, keď dáva na prvé miesto psa pred vnučkou. to už podľa mňa nie je normálne.

lussy23
30. aug 2012

@lalia2 predpokladám, že svokra je už staršieho veku. U starých ľudí je takéto správanie normálne.

lalia2
30. aug 2012

@lussy23 no tak staršieho ako staršieho, má 59 rokov, tak to podľa mňa nie je až taká stará,aby si trošku uvedomila, že mi to môže vadiť, keď sa v tej chvíli vôbec netvárim nadšene. a to chce aj malej dávať hračky, s ktorými sa už nechce hrať jej pes. akože keby mala desať vnučiek a zmýli si ich mená, tak nepoviem ani slovo, ale má jedno jediné vnúča a mýli si ho so psom?

vejula
30. aug 2012

Tak ono, človek je omylny. Ja zas chapem, ked si človek pomýli mená. Asi to bude tym, že mam dosť široku rodinu a naša starká si naše mena proste občas pomylila a vždy sme sa na tom smiali, že asi na 5 pokus povedala to správne meno 😀 😀 JA sa tiež občas pomýlim je to ludské. Dokonca, ked som začala s mm chodiť, tak ma občas svokra oslovila menom manželovej bývalej priatelky. Ale neuražalo ma to, lebo chapem, že to nerobila naschvál.
Ale teda to čo si napísala, ako sa chová ked ti plače malá, to by ma už nahnevalo. LEbo to nieje ludska omylnosť, ale ľudská hlúposť.

vejula
30. aug 2012

@lalia2 priznam sa ti, že v nejakom frmole si aj ja zmylim 😅 Ale nerobím to naschvál, proste musím stále striehnuť jedneho aj druhého, raz zavolam na chlapača raz na maleho, stane sa, že sa občas pomylim. Určite to neznamená, že ich davam na rovnakú pozíciu, proste v rychlosti sa človek aj pomýli.
Ale ostatné veci čo píšeš, by ma tiež škreli. Aj s tými hračkami aj s tým prihováraním. LEbo tam už evidentne nejde o omyl ale trošku zvrátené myslenie.

barbade
30. aug 2012

Chodim sem-tam nakuknut lebo mi stale vyskakuju notifikacie a uz naozaj nerozumiem, ako je mozne, ze sa tato tema proste neuzavrela. Nerozumiem uz vobec ucelu tejto temy, kazdy si povedal svoje, niektori typu Moniky sa krasne odprezentovali a ktokolvek, kto tu diskusiu zacal uz prestal nastojit na tom, aby sa ludia drzali temy...
Nemozeme sa zhodnut na tom, ze je kazdeho vec ako oslovuje svojho psa a prestat sa o tom hadat?
Jedine co ma tesi je, ze je nas tu prevaha tolerantnych, inak uz mam pocit ze to proste nikomu neprospieva, nie? Ci sa mylim?

🙂

lalia2
30. aug 2012

@vejula no veď jasné, že aj nás naša starká zavolala 3 menami, kým našla to pravé, veď to je v pohode, to by som fakt neriešila,keby mala viac vnúčat a mýli si ich mená. keby si mýlila mená svojich vnučiek, je to ok, takisto ako keby si mýlila mená svojich psov, keby ich mala viac, ale toto ma vytáča. prídeme tam na návštevu a ten pes iba skáče, lebo teda je dosť rozbláznený, preto ani nechceme s mm aby sa k malej moc približoval, tak väčšinou ho dá do druhej izby alebo von, ale to stále chodí za ním, či nie je smutný, či sa na ňu nehnevá a že on má malú rád a on chce byť pri nej a malú ovoniať a olízať ju. ako keby jej to hovoril. no choré podľa mňa. behá tam iba okolo psa a malá akoby tam ani nebola. a potom keď ju chce zobrať na ruky, nech sa nečeuduje, že pri nej plače.

svetllana
Odpoveď bola odstránená
jabadaba
30. aug 2012

@lalia2 ale chod. To nie je ziadne uprednostnovanie psa pred dietatom. Urazas sa zbytocne. To je podvedomie, ktore zapracuje v istych okamihoch. Vies kolkokrat sa mne stane, ze u nasich, naseho psa oslovim menom mojho dietata? V rychlosti ho chcem zahriaknut ci nieco mu povedat a ajhla, poviem na neho inym menom. 😀 Uz som aj dieta okrikla, ked sklbalo kvetinu, menom nasho psa u nasich. Proste sa tam mota jeden cez druheho a nevedomky takto clovek zakiksuje. Nic ine v tom nehladaj. Mne napr. svokra spontanne povie menom svagrinej, ktora u nich byva. No ma ju tam dennodenne pod nosom, jej meno vyslovuje castejsie a je uplne normal ak mimovolne zo seba vypusti jej meno na moju adresu. Zmyli sa, ale neznamena to, ze tu druhu uprednostnuje az tak, ze mna by ignorovala. Na to sa hnevat neda. 😉

jabadaba
30. aug 2012

@lalia2 ach tak ano, v tomto ohlade uz tvoja svokra znacne prehana, to je pravda. Zas odtial potial. 😉

lussy23
30. aug 2012

@lalia2 tak to je už niečo iné 😒 no ale svokry sú už také. Tie vtipy nevznikajú pre nič za nič. 😉

romcovaklarka
30. aug 2012

@lalia2 Hele já už jsem si taky párkrát spletla (jmény, ne doopravdy) syna se psem... prostě motají se mi tu furt oba, já chci Samovi honem něco povědět, přitom myslím na psa, třeba že se s ním chystáme jít ven a je to hned... 😀 Je to blbý, ale je to tak - a neznamená to, že si je pletu doopravdy, třeba že bych najednou šla přebalit psa a Samovi nalila mlíko ven do misky 😀 😀 😀

A psovi už jsem taky řekla "Same" a taky už několikrát jsem mu místo "sedni" řekla "hačí"... a teď co? 😅

romcovaklarka
30. aug 2012

@lalia2 Mno ale dávat dítěti hračky po psovi, to už by mi taky vadilo 🙂

wieruss
30. aug 2012

@vejula
@lalia2 baby ja sa priznam ze akurat ako som teraz isla docitat Vasu diskusiu, tak mi maly zaliezil pod stol a chlpata zacala vrcat a miesto jej mena som okrikla maleho ze Marek, fuj! 😅 😀 😀 niekedy proste nevyda, lebo kukam na jedneho a myslim druheho... Ale tym pravde neospravedlnujem svokru .. To vidis len ty , ze co a ako 😉

lalia2
31. aug 2012

@jabadaba
@lussy23
@romcovaklarka
@wieruss ved ale baby, keby tam bol frmol a behali tam mala aj pes, ja to chápem, že sa človek nechtiac spletie. Ale ja mám malu na rukách, pes je von s Svokra príde, že " môj davidko" na malu. To sa spoliest nedá podľa mna. Alebo ked mala place, tak ona hladká PSA - hovorí mu neboj sa davidko. Tak koho treba utesovat, psa alebo dieta? A potom mne síce s úsmevom, ale predsa povie, že on sa malej asi boji ked place. Podľa mna psovi môžem dat ja hračky po malej a nie naopak. Ja chápem že ho má rada, ale ked sme tam tak by aspoň trosku mohla dat prednosť vnucke pred ním. To nie je normálne podľa mna. Keby má oslovila menom svagrinej alebo malu menom inej vnucky, tak neriešim.

lalia2
31. aug 2012

A ináč mne povedala, že si ich pletie, nie ich mena. Akože vtipne, fakt.

lalia2
31. aug 2012

No a ked som bola tehotná, tak mi povedala, že konečne sa bude mat davidko s kým hrávať, že bude mat takú živu babiku. Tak tiez trochu odveci reakcia na narodenie prvého vnucata.