icon

Postavenie psa v rodine

maminuska
28. aug 2012

V poslednej dobe sa stretávam pre mňa s úplnou absurditou , na niektorých forach o psoch a na nemenovanej sociálnej sieti sa objavuju fotky majiteľa a psa a pod tým komentáre : " taťka a syn " , " ségry " ( malé dieťa a fena pes ) , "moje deťátka" ( pes a dieťa ) ,dvaja dospelý +pes - komentár" my a naše mimi "

Aby som podotkla, psy milujem , mám doma dva ale nikdy som ich nepostavila na úroveň svojich detí a nedala im význam rodinného vzťahu. Naposledy ma dorazio v Brne ako kričala mladá slečna na svojho psa, ktorý ju mal evidentne v paži :" Počkej na maminku , tak miláčku počkej na maminku " .
O dva týždne v Bratislave :" no poď ockovi na kolená ".

Je toto podla vás normálne a prirodzené , pes je pes aj keď člen rodiny ale takto definovať vzťahy ?

vejula
29. aug 2012

@kamino v pase si mala len, že si tehotna. Tak, ale myslím, že tá láska sa neda porovnavať. TEda ku dieťaťu a ku psíkovi. Napr. sa nedá ani len porovnať strata psíka a dieťaťa. JEdnoducho som neporovnatelne viac citovo naviazaná na dieťa. Ty nie?
Ako nechcem aby to vyzeralo, že našho chlpača nemam rada. JA ho mam velmi rada, je to najužasnejší psík na svete. Ale nikdy u mna nebude na urovni dieťaťa.

vejula
29. aug 2012

@petronesa ach bože, to je čo za logiku. A kolko ludí zautočí na bezbranné obete? Kvôli nim začneš nenavidieť všetkych ludí??? Ano môže zautočiť pes, môže zautočiť aj človek.
Prečo ten pes zautočil? To neviem, nebola som tam, príčina mohal byť rôzna, ale kvôli tomu hadzať všetkcyh psov do kotla? Vôbec ti to neprajem, snad nebudeš donutená prijať pomoc psa, ked ti človek nepomôže a ty budeš v nudzi.
To už nevidiš kolko psíkov pomaha ludom celý život? A kolkokrát je pes vernejší a lepší ako človek...
Príde mi to hrozne, že pre teba je psí život uplne bezcenný, a tak velmi ich ponižuješ. Pre mna je to nepochopitelné.

kamino
29. aug 2012

@vejula I pod profilem je psáno,ze mám dítě😉 Bobše mám samozřejmě rada,9 měsíců jsem ho nosila v brise,ale stejně mám rada psa na kterého jsem čekala rok a půl...mateřská láska je prý něco jiného,já se zatím s touto roli szivam,takže to mám vyrovnané...jak jsem psala,jsme všichni rodina. Když jsme byli pryč na vikend a psa jsme nechali tchanovcum,tak se stejně víc jak polovička hovorů točila kolem toho,co Komin dělá a třikrát jsme volali,zda je v pořádku. To samé by bylo s Bobem...

ukana
29. aug 2012

@kamino v tomto smere sme my zasa viac od psa "odstrihnutí"...tiež sme boli na dovolenke, Lady bola u kamošky na dvore, a nieže by sme si nespomenuli, ale trávili sme dovolenku v klude bez nej...ona mala inú dovolenku 😵 😵 so svojou mamou a bratom sa nahanala po dvore 😎 😎 😎
@petronesa, neviem prečo na základe jednej hroznej skusenosti hned odsudiš celý živočísny druh...ano, je hrozné čo sa stalo, je mi to úprimne luto, bol to pravdepodobne blbý pes v ešte blších ludských rukách, ale ostatné psy predsa za to nemožu...či áno?..máš len pár, aj to zlých skúseností so psami, je to velká škoda, že nevieš, čo dobré sa skrýva v psej duši 😔..ale ty to pravdepodobne ani nechceš vediet.. 😔

petronesa
29. aug 2012

@vejula @ukana nebol to jediny pripad ja som len spomenula ten najhorsi pri ktorom som bola a ziall zmenil moj nazor ja psov neosudzujem ani v malej nepestujem nenavisst ku psom ani nic take len respekt ale ja mam svoj nazor na zial asi na zaklade zlich skusenosti koli pripadom pri ktorych som ako zachranar bola a to my zmenilo nazor...

ukana
29. aug 2012

@petronesa to zasa chápem, ja sama som nič tak zlé a hrozné nezažila.... 😔 😔 ...

zmrzlinkams
29. aug 2012

@kvetinqa s takimito situáciami som sa už aj ja stretla ako deti provokuju psa za plotom, kričia nanho a ahdžu kamienky alebo su pri plote a pchaju tam ruky - nepoznaju toho psa ako može reagovať na inych ludi a cudzich a robia to a su určite plemena ktore nisu rodinkarske a su nevhodne pre deti a rodiny česť vynimkam a tie deti si o to koleduju a su upozornene inymi ludmi a kde su ich rodičia ? majitel neni doma a ten pes v navale hneva na ne može sa nejaky sposobom odstať von a zautočiť alebo može kludne ubližiť aj za plotom ( tak ako sa velakrtá stalo že tiger, lev napadol človeka v ZOO načo tam ludia pchaju ruky ked sa to nesmie a to je iste aj s cudzimi psami za plotom ....... ja sa ako nebojim inych psom ale mám k nim rešpekt a taktiež budem viesť aj dcerku že nesmie pohladkať cuzie zvieratko pokial ja nedovolim .... hneva ma ked je plno majitelov nezodpovednych a ich psi sa dostanu s pod brany von alebo behaju po vonku to je jedno ako sa dostanu ale behaju, utečie mi raz dva krát tak s tym niečo robim nikdo nemože vedieť čo toho psa rozdraždi - može ho rodzraždiť ina osoba a zautoči uplne na inu bez dovodu - može ten človek mať trošku vypite a niektore psy to neznašaju a tiež može zautočiť!! ked sa niečo stane už nepozeraju na to čo bolo pričinou ale proste za odstreli alebo idchyti pes a rieši sa majitel a pes, ale to že napr. do toho psa niekto hadzal kamene nerieši nikto že bol vyprovokovany - pes je predsa len zviera a oni sa nevedia slovne braniť tak utočia - tiež neviem pochopiť niektorích ludi a rodičov že neučia tie deti aby neubližovali a nerobili a neprovokovali tie zvierata a kolko takích je. a minule s kamoškou sme sa pri ihrisku rozpravali že nechapeme ako take male deti vlaste su vonku bez rodičov - ma to 8-12r a beha si to po vonku kade takde same a robia si čo chcu, nudia sa tak robia neplechu, provokuju a robia zle.
a ked nerobia zle zvieratam tak menšim deťom na ihrisku ☹ hadžu z preliezok na deti dole pod preliezkov kamene a štrk a niekedy to robia deti čo tam aj rodičov maju a oni nič 😠 pokial sa neozve ina mamička a to su ešte urazene 😠

kamino
29. aug 2012

@ukana Tak to my jsme s Komínem propojení😉 proto pisu,ze je člen rodiny😉

kvetinqa
29. aug 2012

@zmrzlinkams no praveze nas pes susedovych chalanov pozna, ja sa skor bojim toho, aby to nezostalo v nom zafixovane, kedze oni nehadzali kamienky, ale SUTRE do neho a nasla som na trave aj kus sklenenej flase... Akoze vynadala som im riadne, ved ked ich potom Nero stretne na ulici, bude si pamatat, ze co robili a potom sa cuduju, ze sa nechce dat pohladkat.. Nas pes teda ani jeden nikdy na cloveka nezavrcal, on skor zostane bojazlivy voci tomu cloveku...

Ja som doteraz zazila uteky len malych psov, ktori byvaju castokrat zurivejsi ako velki, ale to nikto neriesi, lebo ved civava ma pokusat moze 😒
Kazdy sme nejaky, ale suhlasim s tym, ze vinu nemozno hladat v psovi...

silvia10131
29. aug 2012

Ahojte my tiez mame psika yorshira,ale zeby sme ju povazovali za ludskeho clena rodiny tak to asi nie,,,

zmrzlinkams
29. aug 2012

@kvetinqa no čivavi veru tei vedia byť riadne potvorky a dosť agresivne moja sestra ma čivavu a veru vidim na nej aka je bojovnička ale aj su tulika rada - len ak neni tak ako ona chce tak to vie radť rázne pocitiť a hlavne žia velmi žiarliva a musi byť len ona stredobodom pozornosti ale to je asi už v povahe rasi lebo som počula aj od znamych čo maju čivavi, najmenši psik myslim a ako vie vyskakovať to ked ma pokuše tak na mojom velkom tele musim hladať len podla bolesti kde ju mám lebo ju ináč nevidim 😀 😀 😀 a ta zautoči aj na našu a to sa od malička poznaju no ona je proste generál a ta naša je v tomto hlubpučka neda jej nazat vedieť že aj ona je niečo a bola tu skor ako ona ona radčej sklopi uši a necha ju tak aj zo žradla len aby bol pokoj, ale už som zažila ked aj vycerila trošku zubky už ked toho mala dosť ale to sme boli u mami dlhšie ... 😀

evitaa
29. aug 2012

Dost jsem přemyšlela nad tématem této diskuse. Já když jsem se rozhodla, že si pořídím psy, šla jsem do toho s tím, že se o ně budu starat, budu je krmit, venčit, když budou nemocní, půjdu s nimi na veterinu. Tuto péči a lásku jim dávám zcela dobrovolně a ráda. Tak proč bych je neměla považovat za členy domácnosti?????????? Ti, co si pořídí psa, třeba protože se jim hodí jako módní doplněk na gauč, nebo nejsou ochotni se mu věnovat a jen ho přiváží na metrový řetěz k boudě, takoví lidé by se měli nad sebou zamyslet, ale hlavně si nepořizovat živého tvora, který má své potřeby.

camelinka
29. aug 2012

@zmrzlinkams my mame dva krizence civav a sou to pekni vzteklouni,hlavne ten jeden,strasna zarlivka,ale nestalo se ze by male chteli ublizit, to uz se ji radsi strani a vyhnou.Mam je vycepovany jako "velky" takze musi poslechnout,kdyby se delo nevimco.

lussy23
29. aug 2012

@zmrzlinkams 100 bodv vašim príspevkom!

ukana
29. aug 2012
https://www.youtube.com/watch?v=ojmuflJlCsE

pozrela som si jeden diel znalec psej duše, a on je chovatel tzv. bojových plemien..pitbulteriera😉 tu dobre vidno, ako sa správa pes v správnych rukách 🙂

alice107
29. aug 2012

@maminuska ludi vnimame tak,ako sa prezentuju.hlavne na verejnosti.takze situacia ktoru si pomenovala ukazuje na dane osobnostne crty daneho cloveka. 😉 takze v danom pripade by som si ja pomyslela,ze konkretny clovek dal prednost emociam pred zdravym rozumom a konanim dospeleho cloveka.
ale to by ta nemalo prekvapovat. dost casto sa to stava.kazdy jedinec je iny. a mnohi ako vyplyva aj z debaty si nahradzali dieta zvieratkom.a potom to priputanie bolo tak velke,ze emocne labilnejsi clovek nevie ustrazit svoje spravanie. 😎
nie som odbornik na psov.ale z tvojich prispevkov je jasne,ze ty vies o psoch a ich vychove dost.podobne nazory som pocula aj od odbornikov v de.ale tu je prevychova opatreniami ktore by viedli k nepohodliu ci ujme o uzvietata zakazana.
mnohi ludia sa emocne upnu na psa tak,ze im pripisuju ludske vlastnosti a maju tendenciu sa k nim chovat ako k ludom.a tym tie psy trpia. ☹
ja jasne,ze o psa sa treba perfektne starat.ma svoje prava zakotvene aj v zakone teda hlavne v eu .
ale toto je uz o inom.
takze ja som tuto debatu pochopila tak,ze nejde o psa,ale o spravanie sa ludi......

maminuska
autor
29. aug 2012

@evitaa ja neviem prečo strielaš stále vedla , to čo tu píšeš nikto nespochybňuje, dokonca ani ja, pes je člen rodiny, ale stále je to pes, nie brat, nie sestra, nie dieta atď.

zmrzlinkams
29. aug 2012

@camelinka ja viem oni su agresivne ale neubližia, pes čo šteka nehrizie 😀

ebsian
29. aug 2012

Pes, kočka, králík jsou naši prostě 😀 😀 Ale dítě je teda mohem víc 😉 Pořád jsou to zvířata, beru to tak, ale mám je ráda moc 😵 😵

zmrzlinkams
29. aug 2012

@lussy23 🙂 dakujem snažim sa rozmyšlať realne a vidim čo sa deje okolo nás a tym že som vyrastala na dedine medzi zvieratami a mam rada zvierata tak mam ja k tomu taky postoj - a musim podotknuť že sa veru dnes niektorí ludia chovaju horiše ako zvierata tie mi niekedy pripadaju že maju viac rozumu ako niektorí ludia 🙂 ale čo už vždy budeme ty čo su buchaju do prst že sme ti najlepšia a bez nás by nebol život 😉 😉 🙂 na tom nezmenime nič a som rada že sa najdu ludia čo rozmyšlaju ludsky a citmi aj ked dnes je to ťažke niekde sa tym pretlcť a možno preto sme tam kde sme ... 🙂

evitaa
29. aug 2012

@maminuska No nevím, co vlastně chceš - když se tu psalo o tom, jak kdo oslovuje svého psa (moje miminko, pojď k mamince), tak se ti to nelíbilo a upozorňovala si, že diskuze je o postavení psa. Když tedy mluvím o postavení v domácnosti nebo v rodině, tak se to taky nelíbí. Asi chceš, aby ti jen všichni přitakali, že je hrůza, že někdo zavolá na psa: pojď k mamince. Jak už jsem psala výše, jedná se jen o oslovení, tito chovatelé jsou si vědomi, že ono zvíře není jejich pokrevní příbuzný. A z reakcí jiných čtenářek (palce nahoře) je mi jasný, že mě ostatní pochopily a že vedle nestřílím.

monika15
29. aug 2012

sorry je to chore....
nezaujima ma nikoho nazor.....
uplen stebou suhlasim !!
@maminuska
jedna moja byvala sefka mala celu izbu pre psa len, gauc postel vsetko proste jak pre mimi som bola uplen v soku, vonka bazen sauna. preboha... nochore proste chore.....

romcovaklarka
29. aug 2012

@monika15 "nezaujima ma nikoho nazor..... " Tak proč sem vlastně chodíš? 😀 😀 😀 😅

monika15
29. aug 2012

@romcovaklarka nepisala som tebe.... pisala inej....
aproste sa tu nemienim hadat snijakym psyckarom !!
dovi dopo...
je to nevkusne chore.....
mali by si ludia uvedomit ze zver je zver a clovek je clovek.

romcovaklarka
29. aug 2012

@monika15 Tak pokud se koukám, tak první tři řádky jsi nikomu neadresovala. A zaujal mě prostě přístup člověka, který vleze do diskuse, zdůrazňuji do d i s k u s e , aby ostatním oznámil, že ho nezajímá ničí názor 😀 Toť vše 😉

monika15
29. aug 2012

@romcovaklarka
hej pretoze su tu sliepky ktore urcite so psom aj spia.... tak mi budu nadavat jak vzdy .... a vsade....

a po druhe som ju zabudla oznacit... no a co teraz ?

romcovaklarka
29. aug 2012

@monika15 Tak nezlob se, ale pokud do každého tématu vlezeš, nepřečteš si ho, oznámíš hned dopředu okolí, že tě jeho názory nezajímají a předem předpokládáš, že ostatní diskutující jsou slepice, tak se ani moc nedivím, pokud máš zkušenosti s ne zrovna vlídným přijetím 😅 A pokud tě nezajímají názory ostatních, tak z čeho usuzuješ, že někoho by měl zajímat ten tvůj - že ho sem tedy dáváš? No nic, končím, tohle nemá cenu, na mě to dělá dojem, že ses sem přišla jen pohádat...

magdusiak83
29. aug 2012

damy, nerozumiem niektorym prispevkom....my sme mali tiez psika 10 rokov, bol nas domaci maznak, ale ako sa nam narodili deticky, samozrejme sa jeho miesto v rodine posunulo...ale to neznamena, ze sme ho odstrcili....sice bolo uz nan menej casu, ale stale som sa to snazila neako sklbit...a v podstate nam to aj islo...bohuzial sme ho museli dat tento rok utratit, pretoze uz bol dlho chory ( vlastne som mala 3 deti ) a uz sme sa nedokazali pozerat, ako trpi....manzel je kamionista, tak som bola na vsetko sama, ale zvladala som.....bol to gaucovy pes, sice po narodeni deticiek sme mu vytvorili urcite pravidla, trvalo to....ale naucil sa...a to sme mali jazvecika....nateraz psicka uz nechceme, mozno ked deti podrastu, ale myslim si, ze zvieratka k detom patria, maju potom vacsie socialne citenie. Zaraza ma tu par nazorov, a najkrajsie je, ked tu niekto prispieva a ten pravopis a vystupovanie vravi za vsetko....a stale si myslim, ze kto nema rad zvierata, nema rad ludi....pekny vecer 🙂)))

afrika
Odpoveď bola odstránená
maminuska
autor
29. aug 2012

@evitaa máš jeden plec hore v tomto príspevku , nič viac, ide o to , že ty sa stále točíš doookola ako sa o psa treba starat , že je to člen domácnosti - ano to vieme všetci nič nové pod slnkom .
To ja nespochybnujem.
Ale vyjadrovat pri psovi rodinné vztahy je choré , tak dufam že si ma už teraz pochopila .