Povaha manipulátora. Viete s nimi bojovať?
Je sympatický, milý, usmievavý, zábavný, pôsobí dojmom inteligentného a rozhľadeného človeka, všetko vie a pozná ... a predsa sa v jeho prítomnosti cítite nepríjemne, neslobodne a vaše sebavedomie sa scvrkáva na nepatrnú bodku. Nuž mala som do činenia s nebezpečným úkazom – manipulátorskou osobnosťou.
Manipulátor=topiaci sa diktáror.
Môže mať viacero podôb, môže pôsobiť ako dobrý altruista, tvrdý diktátor alebo obeť potrebujúca vašu pomoc. Zaliečaním, chválami, prípadne vzbudzovaním pocitu viny si vás snaží získať, hrá sa na kamaráta, na ktorého sa možno vždy spoľahnúť alebo úbožiatko, o ktoré sa treba starať. Keďže spočiatku vystupuje presvedčivo, takmer každý mu bez odporu podľahne. Až neskôr vyjde najavo, že je to tvor bez chrbtovej kosti, neváhajúci sa uchýliť k tým najrafinovanejším zbraniam proti svojmu okoliu. V skutočnosti je to totiž osoba vnútorne veľmi nešťastná a nespokojná sama so sebou. Je to topiaci sa človek, ktorý sa po chrbtoch druhých snaží dostať nahor. K správaniu ho motivuje zvnútornený obranný mechanizmus, ktorý využíva ako prostriedok na prežitie. Pri tom druhým ich vlastný život otravuje, utláča ich a bráni dýchať. Vyčíta nedostatky, obviňuje, posudzuje, neustále na niečo poukazuje a kritizuje. Tým sa snaží zakryť vlastné nedostatky, o ktorých podvedome vie, ale za nič na svete by ich nepriznal. Znižovaním hodnoty druhých sa snaží nadobudnúť stratenú rovnováhu, aby sa sám cítil v bezpečí nad hladinou.
S manipulátorom sa obvykle veľmi ťažko komunikuje. V rozhovore počúva len seba, z ničoho nič zmení tému, keď rozprávame my, tvári sa nezúčastnene, na naše otázky odpovedá protiotázkou alebo vôbec, uhýba pohľadom. Rád sa múdri, používa odborné termíny, ktorým ostatní nerozumejú, argumentuje polopravdami. Často klame a zavádza. Manipulátor celkovo nie je schopný niesť zodpovednosť za svoje správanie. Je to typ nezrelej osobnosti veľmi nebezpečnej pre svoje okolie, najmä pokiaľ sa s ňou stretávame príliš často a intenzívne.
Manipulátori môžu byť naši známi, príbuzní, kolegovia v práci, či dokonca dlhoroční „milujúci“ partneri, dôverní priatelia, rodičia a či vlastné deti. Na svoje vládnutie nad nami tak využívajú hlboké citové puto k nám. Využíva morálne zásady druhých na naplnenie vlastných potrieb.
Poznáte ich? Viete s nimi bojovať? Poraďte, prosím
@alexandra ale baby tu netreba nariekat dokelu ste mlade cely zivot pred sebou treba sa vzopriet a odist nebat sa aky budete mat zivot potom. jasne ze lepsi bude lebo sa odviazete od tohto psychickeho tyrania
@mata_murkova Ja viem Mati, urobila som to a rozhodne odporucam vsetkym!!! 🙂
@alexandra presne tak cloveka to pohlti a nakoniec sa bude citit menejhodnotny
mas recht ze si to dokazala
@mata_murkova Presne o tom som pisala... prec od nich, co najrychlejsie..
vyborny príspevok, poznám a skúsila som na vlastnej koži. Našťastie je preč.
tiez mame to "stastie" mat v rodine manipulatorku - moju svokru.. pomaha len uplna ignoracia a 200 kilometrova vzdialenost.. ale aj to uplne nestaci, lebo pokial ide o tak blizkeho cloveka, neda sa nikdy celkom eliminovat jej vplyv.. muza terorizuje napr. listami, co mu vypisuje a smskami, zo zaciatku mal vzdy po takej smskovej tirade zachvat migreny.. teraz posledne posiela spravy o tom, ze mu umiera otec - no ignorujte take nieco.. clovek nikdy nevie, co je na jej vymysloch pravdy.. a staci jedna reakcia na nu a uz ste zas v tom kolotoci.. ach jo 😒
@alexandra som rada, že ste tu aj také, ktoré sa z toho dostali 🙂
ked som nastúpila po RD do práce, po týždni som chcela zdupkať...mala som pocit, že ma všetci ponižujú, že som tam navyše, že tam nepatrím,že som neschopná...ked sa ale viacerí začali pýtať, čo je to so mnou, čo to robím, ved ma poznali ako človeka, ktorý sa len tak nevzdá a veci rieši, tak som sa nad sebou zamyslela, že naozaj je niekde chyba
Myslim, ze staci si uvedomit, ze chce omnoho viac sil denne s tym bojovat a trpiet to, ako si zbalit dva kufre a odist.. 🙂
@jarus1 Viem, mata ma to dodnes... ale moj ex ma kazdym dalsim dnom svojim spravanim presviedca o jedinom... ze som urobila to najlepsie, co som mohla pre svoje deti, aj pre seba.. A vrchol bol, ked mi to pvoedala este aj Predsedkyna Sudu, kde nas rozvadazali (poznala ho z inych konani) 😀
@alexandra tak si na tom lepšie...mala si podporu okolia...o "tomto" nikto nič nevie. Je to vážený pán matematik
Ale tiež som rada, že je to preč....cítila som ako zo mňa vysáva energiu, silu, radosť a cítila som sa zle, hoci som nevedela prečo.
Pocit menejcennosti a nulové sebavedomie mi zatiaľ zostali ☹
@jarus1 poznám pocit, keď ti niekto druhý pomaly a cieľavedome vtlačí do mozgu myšlienku, že si ten najneschopnejší človek na zemeguli. A o to manupulátorom ide, pretože práve potom si ešte zraniteľnejšia a ľahšie ovládateľná. Ja som už na tom bola tak, že som bola presvedčená, že nedokážem spraviť ani tú najjednoduchšiu vec a že ju nedokážem spraviť sama. Manipulátor chodil so mnou aj na nákupy a v tesnom závese sledoval, ako to robím. Pri pokladni sa mi už triasli ruky a ako zlatý klinec mi tam vždy do ucha zašepkal "zase si to nezvládla... " Údajne som nevedela správne nakúpiť, ani zaplatiť, ani ten nákup vyniesť spôsobom, aký vyhovoval jemu a už vôbec ho doma správne odložiť. A potom za kuchynským stolom som si vypočula prednášku o tom, aké dôležité je napomínať ma, pretože on to robí pre mňa, pre moje dobro, lebo chce aby som vedela kde sú moje nedostatky a aby som sa zlepšovala.
Hrôza. Rozišli sme sa, ale predstavte si, ja som sa dobrovoľne vrátila. Myslela som, že z lásky. To bol najväčší omyl. To nebola láska, iba praobyčajný návyk na človeka, s ktorým som strávila istú dobu.
Zbavte sa z takých ľudí, kým z vás nadobro nespravia nesvojprávnu osobu.
@jarus1 musíš sa pozbierať, povedať si, že máš len jeden jediný život a snáď ho nedaruješ nejakému psychopatovi !!!
Ja som odišla, začala som nový život s novým človekom a je to super.
Ale viem o čom hovoríš, tie spomienky....
vždy keď idem na veľký nákup, cítim sa veľmi nepríjemne, no aj to už odchádza, pretože teraz je to niečo celkom iné. Je to lepšie a krajšie. Každý deň rozhodujem o sebe iba ja, robím si čo chcem, nikomu nič nevadí a nikto ma nechce meniť na jeho obraz.
Prajem veľa šťastia a sily.
@hadassah ďakujem...našťastie na to jediné pozitívum, ktoré mi po ňom zostalo, nemá dosah 😵
To čo som si niekedy nevedela predstaviť, že by bez neho išlo, tak funguje bez neho úplne v pohode a dnes ked už viem kto v skutočnosti je a s čím bojuje, tak som veľmi rada, že s ním nemám nič spoločné
poznala som ale 6 a pol roka už nepoznam.zostala mi len spomienka,moja dcerka ale nelutujem mam aspon ju 🙂
@hajanka je to žiaľ presné ☹
Už počas vzťahu som sa cítila zle, nevedela som to popísať, menejcenne, nezaujímavá...doslova som prosila o pozornosť, dávala som najavo, že aj ja som rovnocenný partner...no nevedela som však, že za tou "láskavou a usmievavou" tvárou je tvár manipulátora, ktorý sa mi vtrie do života, vycicia z neho všetko dobré a potom s hrdou tvárou odíde k inej obeti. Manipulátor v obeti vyvoláva vnútorné napätie, chaos, obeť žiaľ netuší čo sa s ňou deje, ak ľúbi, neočakáva, že človek s dokonalou maskou na tvári, má problémy sám so sebou a potrebuje sa "nabiť". Vyhýbal sa mi priamym otázkam, nechcel nič riešiť, klamal, hral niekoľko životov (pred každou obeťou iný)....Tvár manipulátora je veľmi nečitateľná a on je trpezlivý, zožiera pomaly ako choroba.
Je mi veľmi veľmi ľúto každej maličkosti, každej sekundy, kedy som si "nechala" vziať energiu zo svojho života a dovolila som mu spáchať na mne psychické zničenie ☹ ☹ ☹
jarus1 : to ako by si presne o mojej svokre a svagrinej pisala,,,,ono niektore vztahy tazko ukoncis,,pokial je to povedzme otec deti, alebo pokial su to deti,,,,ale vsetko mas vo svojich rukach,,musis byt silna ako si povedala je to manipulator a pokial nema s cim manipulovat tak nemanipuluje,,,ja som si dala pevne pravidla ktore sa v mojej domacnosti dodrzuju a naucila som sa povedat do oci nie, nechcem, nebude to tak,,,,,a to vyrazne pomohlo
@hajanka ok, napíšem...ale pre ostatných...kým som pochopila o čom to všetko bolo, ubehlo viac ako rok. Rok neustáleho premietania, obviňovania...ale zároveň roka pomalého zotavovania rán, ktoré sa nikdy nezahoja. Je to ako liečba choroby, o ktorej vieš, že sa aj tak nikdy nevyliečiš ☹ ☹ ☹
Viem presne o čom píšete, donedávna som to prežívala. Čo však robiť v prípade, keď s manipulátorom máte spoločné deti cez ktoré Vás vydiera. Človek by aj prerušil kontakty, ale pri deťoch to nejde.
@dankamg aj ja mám s ním dieťa....avšak nemá oň záujem...nebol pri nás keď sa narodila, nechcel byť zapísaný v RL, prvý rok života malej sme boli viac v nemocnici ako doma, vôbec ho to nezaujímalo...nedá sa opísať čo cítim ako matka ☹
Keď zistil,že by musel pomôcť on, že by mu to neprinášalo osobný prospech, že sa pozornosť obrátila na dieťa a nie na neho... s chladnou tvárou napísal,že s nami nechce mať nič spoločné ☹
Našťastie je preč a nezávidím jeho okoliu, lebo nič netušia
@jarus1 bohužiaľ, práve preto, že ide o psychopatickú osobnosť, častokrát hysterickú, ktorá okolo seba robí rozruch, potrpí si na svoje postavenie a obdiv, je rád v centre pozornosti, predvádza sa... ľudia častokrát takému človeku veľmi rýchlo uveria a trvá veľmi dlho, kým pochopia s kým majú do činenia ☹ ak je to priateľ, kolega a nemáš k ním žiadne záväzky, je to jednoduché - spáliť mosty, pokiaľ je to v rodine, tu je to trochu komplikovanejšie... poznám to z vlastnej skúsenosti 😢 najlepšie obmedziť kontakty na minimum, nereagovať a ignorovať v rámci možností... pretože každá reakcia na ich "akciu" ich len povzbudzuje v pokračovaní ich nezmyselných hier, ktoré celý život hrajú... všetky city bokom - treba počúvať hlavu a 6ty zmysel... v prítomnosti takého človeka sa skôr či neskôr začneš cítiť menejcenná, začneš o sebe pochybovať a to je presne to, o čo manipulátorovi ide 😠

v mojom okoli sa manipulatorov zrodilo viac, presnejsie dvaja. jednym bol moj partner presne 3,5 roka bola som mlada hlupa naivna a nasla si starsieho rozumnejsieho. urcite ma vela naucil, to nepopieram ale zivot s nim si dnes neviem predstavit. neustale vypocuvanie s kym kde ako preco, co mam spravit inak lepsie (podla neho) presne si to vystihla je to osoba nestastna a nespokojna so sebou, dnes je niekde kde bude velmi dlho a je tam dost chladno ale kto chce kam..druhy taky clovek je priamo clen rodiny a od toho sa uz horsie uteka..
ale moja rada znie asi takto. je dolezite ze si si to uvedomila ze nie ty si na vine ale niekto iny, to je krok cislo jeden, druhy krok je nabrat odvahu a opustit takyto typ cloveka pretoze sa nikdy nezmeni..drzim palce k lepsiemu zivotu plnemu plnohodnotnych ludi a priatelov