icon

Pôvodom som Slovenka, ale doma som v zahraničí

mamalina
9. sep 2012

Chcela by som trošku vyspovedať slovenské mamičky, ktoré si našli manželov/partnerov v zahraničí.
Ako dlho vám trvalo, kým ste sa „tam“ začali cítiť doma? Boli chvíle, keď ste sa cítili osamelo? Ako vás prijala partnerova rodina? Ako to prijala vaša rodina na Slovensku, keď sa dozvedeli, že zostanete žiť vonku?
Začali ste niektoré veci robiť inak ako sme zvyknutí my tu?

Ja som pár mesiacov strávila v Anglicku. Pre starších Angličanov bolo všetko, čo som robila „naším spôsobom“ divné. Mať na obed polievku a druhý chod, tak to bolo niečo nemysliteľné. Umyť si ovocie, predtým než ho zjem? A načo? Veď je anglické! Zato odpadky do separovaného zberu bolo treba minimálne opláchnuť... Keď sa chceš poumývať máš na výber dva kohútiky. Z jedného tečie voda ľadová a z druhého horúca. Hmm, ktorý si vyberiem? Spomínam si, ako anglická mamička svojmu jeden a polročnému synovi dala v aute snack – slané zeleninové čipsy (spomenúť to tu na MK, tak by sme si prečítali niečo šťavnaté). Otázky či viem používať internet, vysávač, mikrovlnku, či sú aj u nás semafory po nejakom čase púšťa človek jedným uchom dnu, druhým von. Skrátka, cítila som sa ako zvláštny druh z tretích krajín 😒 Vtedy som si začala uvedomovať, že som cudzinec v ICH krajine, kde platia ich pravidlá, zvyky, spôsoby. A pokiaľ by som tam chcela zostať žiť, musím sa vzdať niektorých mojich zaužívaných spôsobov a prispôsobiť sa ich zvykom. Riešili ste aj vy niečo také? Museli ste sa vzdať niektorých našich zvykov?
Nechcem rozoberať, ktorý spôsob života je ten správny, lepší. Človek si asi vyberie z každého to, čo mu najviac vyhovuje a urobí si po svojom. Čo ste napríklad začali robiť inak, ako ste robili na Slovensku?

Aké to je vychovávať deti v zmiešaných zväzkoch? Učíte ich slovenčinu? Spievali ste im slovenské uspávanky, keď boli ešte bábätká? Čo naše zvyky a tradície? Snažíte sa niečo z nich presadiť aj vo vašej rodine?

Cítite sa teraz vnútorne, po tých x rokoch v zahraničí viac Slovenka alebo Američanka, Nemka, Angličanka atď.? Ako vás oslovujú vaše deti? Ste pre nich mamička alebo mummy?

Nechýbajú vám slovenské Vianoce, horalky, kofola, makové šúľance, pirohy? 🙂

Ak máte chuť, napíšte sem vaše životné príbehy, nech si tu môžeme prečítať aj niečo z iného súdka 🙂
PS: klobúk dole pre vami 🙂

mariuskaa
18. nov 2013

Inak zaujimalo by ma @alice107 a @kuwait vy pisete 10 prstami, alebo iba dvomi? Akoze v pohode ak dvomi, nie kazdy pise 10 len ma to zaujima. 😝

alice107
18. nov 2013

@mariuskaa ty ako vidim nemas uroven .konfrontaciu vyvolavas ty prave tvojim prispevkom ku mne. nevsimla som si ,zeby som s tebou zacala akukolvek debatu.nemam zaujem. pochopila si ma?

matkova_veverica
18. nov 2013

@alice107 @kuwait Prečítajte si láskavo názov témy a ak máte naďalej chuť baviť sa o akcente, právnikoch v USA a o móde v Paríži, tak to riešte cez IP. Táto diskusia bola založená s iným cieľom a prenechajte ju teda tým, ktorí majú záujem o jej primárny charakter. A nezaujíma ma, že sa ma nikto nepýtal na môj názor. Myslím, že viaceré vám budeme vďačné!

digysa
18. nov 2013

@matkova_veverica Ja sa chcem ospravedlnit, lebo som k tej debate tiez dopomohla..... ale suhlasim, uz toho bolo dost. 🤐

alice107
18. nov 2013

@matkova_veverica tusim si zabudla mena inych ucastnikov debaty tiez..... ci ucelovo to bolo opomenute? 😎

matkova_veverica
18. nov 2013

@alice107 Nie, nebolo to účel. Presne som tam chcela označiť aj @digysa len píšem z mobilu a pri odpovedi na poslednej 11 stránke som vedela označiť len vaše dve mená. A nemyslím to vôbec v zlom, len som toho názoru, že sa tento priestor dá využiť aj lepšie 🙂

matkova_veverica
18. nov 2013

@digysa Ty žiješ v USA? Ja v severnom Taliansku, priateľa mám už tretí mesiac v USA a začiatkom budúceho roku sa sťahujeme do Kanady 🙂

namornicka
18. nov 2013

Baby a tie čo žijeme vonku a VŠ ste robili na Slovensku ako ste sa uplatnili na trhu práce? Stačí Vám slovenská škola alebo ste si museli vzdelanie doplniť?

norwayka
18. nov 2013

a zase raz vdaka za Norsko. Nieco je zaujimave, tu neexistuje ziadna hoch norstina. dokonca mame dve norstiny: bokmål (kniznu), ktora je velmi ovplyvnena danstinou a nynorsk (nova norstina), ktora vznikla na zaklade dialektov. tu kazde mesto a dedina hovori inak. kedze byvame v mensom meste a robime vo vacsom a aj deti mi tam chodia do skolky, tak sa smejeme, akym dialektom zacali hovorit nase deti, lebo doma tak urcite nerozpravame. aj v telke su zastupene pomaly vsetky dialekty, politici hovoria vsetkymi moznymi dialektami. praveze sa to podporuje. ale Norsko je v tomto velmi specialne.

sisaka
18. nov 2013

prave som sa tak dobre zasmiala, ako uz davno nie.
@digysa - pri @alice107 a @kuwait nemas sancu. Nie ty, co zijes x rokov v USA, ale ony dve, co jedna zije v Kuwaite a druha v Nemecku vedia najlepsie, ako to u vas chodi, kto ako rozprava, kto sa ako berie, ako sa kto sprava k cudzincom a len ony najlepsie vedia pre aku crappy firmu plnu pristahovalcov a americkych "losers" robis.
Tieto damy, co cele dni sedia doma na riti a s prepacenim hovno robia (alice107 urcite nie je pravnicka v Nemecku, to je akurat tak mozno jej zbozne prianie) vedia presne ako to funguje v kazdej krajine sveta, vsade boli, vsade zili, vsetko vedia, pohybuju sa len v tej najvyberanejsej bielej spolocnosti, ludi s prizvukom poznaju len z rozpravania a ony dve maju dokonale zvladnutu nemcinu a anglictinu, kedze nie su na rozdiel od nas lenive a dokazu na sebe popracovat.
@kuwait - zeny sa tu snazili opatrne vyjadrovat ohladom tvojho prizvuku, ja to napisem na rovinu. Pravdepodobnost, ze ty mas americku anglictinu bez prizvuku, ktoru si sa naucila akymsi zazrakom v Kuwaite je blizka 0. A ten vtip o tom, ze Kanadania maju nie kanadsky, ale franco prizvuk je naozaj dobry 😀 . Ale ty vies urcite najlepsie, ako hovoria Kanadania, ved si tu urcite tiez zila. Len pre ostatnych ludi vysvetlim, aby mali lepsiu predstavu o kanadskom prizvuku. Francuzsky kanadania maju prizvuk, ale ani ten nie je taky ako maju Francuzi z Francuzska, ale French-Canadian, kedze aj kanadska francuzstina je na mile vzdialena od tej original francuzskej. Anglicky hovoriaca populacia samozrejme ziaden francuzsky prizvuk nema, drviva vacsina ani nevie po francuzsky.

mariuskaa
18. nov 2013

@namornicka zalezi v akom odbore chces pracovat.
ak uctovnictvo, lekarka, pravnicka ..(a chces v tom pracovat). musis si doplnit, (ale to musis aj na sk doplnovat... ) a urobit skusky.
Mne na moju poziciu chceli vysoku skolu, chceli bakalar, ale mam master (na sk INg, ) robila som si evaluation of diploma, kde vsetky predmety pocas vysokej skoly, prelozene, obsahovo, plus znamky..uznali mi master. Nepracovala som v mojom odbore (ale v inej ekonomickej specializacii)

marlene
18. nov 2013

k tomu prizvuku, ak niekto vyrasta dvojjazycne je v mozgu trenovane centrum a vdaka tejto dvojjazycnosti sa cloevk potom doaze naucit dalsi cudzi jazyk bez prizvuku. tato schopnost zanika ale okolo 16-17 roku ,preto je naozaj mozne ,ze kuwait prizvuk nema,ak odmalicka okrem sj pouzivala aj nj.
ja ziejm viac ako 20 rokov v rakusku ,a prizvuk mam minimalny ,väcsinou ak to niekto zacuje,tak ma nevedia zaradit ,odkial som .

kimmie
18. nov 2013

@kuwait Ale jasne, z filmov si sa naucila bezchybne po anglicky, ale citat v anglictine dobre nevies.
V Kuvaite nezije 80 000 Americanov ako si pisala na strane 7.
Je ich tam 13 000 🙄 , z celkovej populacie 2,128,000.

http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Ku...

sisaka
18. nov 2013

@marlene to ale nie je pripad @kuwait, kedze pisala, ze dokonca mala prizvuk aj v slovencine, ze sa nikdy nebola schopna naucit hovorit cisto po slovensky. Clovek, ktory nedokaze odpozorovat prizvuk v materinskej reci asi tazko odpozoruje prizvuk uplne ineho jazyka.

marlene
18. nov 2013

@sisaka ,ja som reagovala na fakt,ze rozpravala od malicka aj nemecky a aj slovensky. deti ktore vyrastaju dvojjazycne,u tych je toto centrum v mozgu aktivne ,kedysi v zaciatkoch som sa o bilingvalnost dost zaujimala a mala som toho dost nastudovaneho ,zaujimalo ma to s viacerych dovodov,ja som napr. mojou oma rozpravala tiez v nemcine,ale nie odmalicka,ale zacala so mnou az v puberte ,takze slaby prizvuk mam . s mojim bratom a bratrancom hovorila ale napr.od malicka madarsky a ti hovoria obaja bez prizvuku 😀

vevesh
18. nov 2013

@namornicka v nemecku ti uznaju bez skusok jedine lekar+zubar, eko+pravo len niektore smery, ale musis robit tzv. rozdielove skusky, a vsetko ostatne zvacsa neuznavaju (vystudovanu VS na SK ti bezvyhradne uznaju jedine v pripade, ze by si si robila rigoroznu nadstavbu na PhD. a pod.), co viem mimo EU ti uznaju titul podla danej krajiny (cize sa moze stat ze napr. z ekonomickeho smeru na chemickej fakulte bude z teba chemicka 😀 , resp. ze z ing. sa stane mba..)

saza007
18. nov 2013

@sisaka 😀 predpokladam, ze na svoj prispevok dostanes odpoved 'uroven tvojho prispevku a jeho o obsah vypoveda o tvojej osobnosti' 😀

sisaka
18. nov 2013

@saza007 ja zase predpokladam, ze odpoved nedostanem, kto by odpovedal nejakej imigrantke, ktora urcite robi nejake podradne prace a este ma aj prizvuk ....

briketa
18. nov 2013

@namornicka nie nestaci. das si akreditovat svoje papiere a na hociktorej vyske je oddelenie kde ti povedia co este potrebujes dostudovat. zalezi to pripad od pripadu. niekde staci zopar kreditov, inde zopar rokov a potom este bar exam tvojho statu. studium je narocnostou normalne zvladnutelne, ale je neporovnatelne drahsie. nielen ako na SVK, ja som napr. studovala vysku v CH ako zahranicny student, ale tie ceny boli neporovnatelne nizsie ako za skolu tu.

zeriempizzu
18. nov 2013

@alice107 @kuwait
Damy, nehnevajte sa, ale neposeriete sa nahodou z vlastnej dolezitosti?! Oba imigrantky a struhaju zo seba neviem co. Zabudol vol ze telatom bol? 😀
Neviem v akej spolocnosti sa pohybujete ale moc pokory vas ta socialna vrstva nenaucila, ze? Alebo sa len na nieco hrate? Lebo clovek znaly pomerov zo spolocnosti kde je i class i wealth a tiez i vzdelanie pokoru v sebe nosi vzdy. Ale vy ste takych ludi nestretli, ze? Iba rychlozbohatlikov ktory si skutocnu class ani sposoby kupit bohuzial za ziadne $$$ ci €€€ kupit nemozu - lebo nie je na predaj.

mariuskaa
18. nov 2013

@letasi
Kultúrne rozdiely v Istanbule necítis lebo zijes v Európskej časti? Ci ako si to myslela?

kuwait
19. nov 2013

@kimmie a co American army tam je celkom slusny pocet vojakov z filmov sa da naucit pretoze ak niesi HLUCHA pocujes vyslovnost ja zas nechapem ako zena ktora ma rodeneho bieleho Americana nieje schopna odchytit jeho prizvuk.Naco hovoris doma slovensky?Hovor len anglicky a zistis ze sa da naucit hovorit bez accentu a vobec zijes predsa v BratislaVSkOM KRAI TAK AKA AMERIKA 😀 BOLA SI TY VOBEC NIEKEDY V aMERIKE OKREM PRSTU NA MAPE?

kuwait
19. nov 2013

@zeriempizzu NIE JA NEZIJEM NA sLOVENSKU ABY SOM STRETALA RYCHLOZBOHATLIKOV JA STRETAM TAKYCH CO BOHATSTVO ZDEDILI PO PRADEDOCH,pokorny je chudak pretoze nema dovod velmi vyskakovat 😀 ozvala sa typicka slovenska zavist a ze preco ja uz na Sovensko nechodim 😀 btw.NIESOM EMIGRANTKA som EXPAT a to su tu aj americania,briti francuzi 😀 a ako spolu pekne drzia,slovaci tu nemaju ani svoju komunitu len sa navzajom zeru a zavidia si kto ma viac,typicka slovenska vlastnost 😀

kuwait
19. nov 2013

Smiesne, osobi ktore su neschopne sa naucit jeden jazyk bez accentu sa tu budu dohadovat s tymi co toho schopne su,To je vas problem ze vam to nejde,nevypravajte doma slovensky a pojde to!Takto si zo seba len srandu robite s vasim vychodoeuropskym prizvukom,

kuwait
19. nov 2013

btw.ta Wikipedia nieje celkom presna co sa tyka zapadniarov nie pretoze kto sa tu nenahlasil a je tu prechodne alebo menej ako rok v scitani nieje.Chodim do AWL tam si vedu pocet na 80 TISIC svojich ludi vcetne tych ktori navstivia svojich pribuznych na 1-3 mesacne turist viza.

kuwait
Odpoveď bola odstránená
kuwait
19. nov 2013

@sisaka my sme doma hovorili nemecky a zapadoslovenskym narecim ,nie spisovnou slovencinou,tou sa tam velmi nehovori,ty asi ozaj umyvas hajzle v Canade z teba zavist uplne srsi 😀 Utocis a utocis,a na alice tiez no tak zavid nam 😀

kuwait
19. nov 2013

mama bola profesorka NEMCINY takze aj doma hlavne nemecky mlela,takze mama-nemecky= materinsky jazyk nemecky 😀 aj ked je slovenka 😀 Ja nevychadzam z vas udivu naozaj,vacsinu zivota nepouzivam slovencinu makku spisovnu nikdy ale mam stale mat prizvuk???Z COHO??? Slovensky vobec nehovorim len pisem 20 rokov !!! Nikde z nikym inak nehovorim 20 rokov len anglicky celych 20 rokov necitam nepozeram ine filmy ako americke.Je uplne prirodzene ze uz prizvuk nemam.Vy mate prizvuk lebo doma hovorite slovensky!!!! A nikdy sa ho nezbavite prave preto.Moj muz tiez nema prizvuk pretoze najviac hovori anglicky,jazyk sa zdokonalujes hovorenim .Sranda je ze pisem dost zle slovensky ale to mi nikto tu nevytkol ze je to hrozne a je vsak to zrovnavam ale co narobim???Vasa slovencina je podla mna podozrivo dobra na to ze zijete roky vonku.To vobec inak nekomunikujete?Vasa slovencina sa nelysi od tych co na Slovensku ziju.Podozrive,nenormalne 😀 toto si myslim ja o vasej slovencine ako vy nechapete ze niekdo nema accent.Sayonara,nemam naladu sa tu o tomto dalej bavit.

kuwait
19. nov 2013

este nieco toto mi pripomeulo prihodu z pred par rokov na Sk ambasade,dosla som tam robit si nejake papiere a slovensky som on mi hned odpoveda anglicky a ja ze vsak mozme slovensky.Naozaj???pozera na mna nedoverivo vsak ano som slovenka,po takej debate chlap v souk na mna pozera ze ao zle hovorim slovensky 😀 tak co si myslel ze som imposter.Co sa cuduje???To mam skakat na ambasadu aby som si slovencinu ozivovala?Nechapem co sa tak strasne pohorsoval ze zle hovorim.To bolo nejakych 15 rokov co som tu ale jeho anglictina hroooooooooooooza,taky accent ze som skoro nerozumela co tym chce povedat,accent neni dolezity,preto Slovak snack vyslovuje ako snejk 😀 a pod.Ak nevies vyslovovat tak ti nikto nerozumi!Accentom maflujete slova a nielen vy aj ini ,cinema- cinnamon tot vyplod egyptana,Zis and zat nechapem ze vam takato vyslovnost nevadi,ved vam neni rozumiet!

kuwait
19. nov 2013

@mariuskaa a ty pises kolkymi na iphone????Vsetkymi desiatimi predpokladam 😀