Pôvodom som Slovenka, ale doma som v zahraničí
Chcela by som trošku vyspovedať slovenské mamičky, ktoré si našli manželov/partnerov v zahraničí.
Ako dlho vám trvalo, kým ste sa „tam“ začali cítiť doma? Boli chvíle, keď ste sa cítili osamelo? Ako vás prijala partnerova rodina? Ako to prijala vaša rodina na Slovensku, keď sa dozvedeli, že zostanete žiť vonku?
Začali ste niektoré veci robiť inak ako sme zvyknutí my tu?
Ja som pár mesiacov strávila v Anglicku. Pre starších Angličanov bolo všetko, čo som robila „naším spôsobom“ divné. Mať na obed polievku a druhý chod, tak to bolo niečo nemysliteľné. Umyť si ovocie, predtým než ho zjem? A načo? Veď je anglické! Zato odpadky do separovaného zberu bolo treba minimálne opláchnuť... Keď sa chceš poumývať máš na výber dva kohútiky. Z jedného tečie voda ľadová a z druhého horúca. Hmm, ktorý si vyberiem? Spomínam si, ako anglická mamička svojmu jeden a polročnému synovi dala v aute snack – slané zeleninové čipsy (spomenúť to tu na MK, tak by sme si prečítali niečo šťavnaté). Otázky či viem používať internet, vysávač, mikrovlnku, či sú aj u nás semafory po nejakom čase púšťa človek jedným uchom dnu, druhým von. Skrátka, cítila som sa ako zvláštny druh z tretích krajín 😒 Vtedy som si začala uvedomovať, že som cudzinec v ICH krajine, kde platia ich pravidlá, zvyky, spôsoby. A pokiaľ by som tam chcela zostať žiť, musím sa vzdať niektorých mojich zaužívaných spôsobov a prispôsobiť sa ich zvykom. Riešili ste aj vy niečo také? Museli ste sa vzdať niektorých našich zvykov?
Nechcem rozoberať, ktorý spôsob života je ten správny, lepší. Človek si asi vyberie z každého to, čo mu najviac vyhovuje a urobí si po svojom. Čo ste napríklad začali robiť inak, ako ste robili na Slovensku?
Aké to je vychovávať deti v zmiešaných zväzkoch? Učíte ich slovenčinu? Spievali ste im slovenské uspávanky, keď boli ešte bábätká? Čo naše zvyky a tradície? Snažíte sa niečo z nich presadiť aj vo vašej rodine?
Cítite sa teraz vnútorne, po tých x rokoch v zahraničí viac Slovenka alebo Američanka, Nemka, Angličanka atď.? Ako vás oslovujú vaše deti? Ste pre nich mamička alebo mummy?
Nechýbajú vám slovenské Vianoce, horalky, kofola, makové šúľance, pirohy? 🙂
Ak máte chuť, napíšte sem vaše životné príbehy, nech si tu môžeme prečítať aj niečo z iného súdka 🙂
PS: klobúk dole pre vami 🙂
@dana_l Ked boli decka mensie tak ano,chodili sme pozerat sprievod a darceky davali pol na pol na Vianoce a na troch kralov, teraz davame na troch kralov takisto darceky, ale menej, len tak symbolicky, kedze hned 2 dni po nich je uz skola a nema to take caro, aj stromcek odzdobujeme hned po troch kraloch. Dokonca aj ludia tu si zvykaju davat darceky aj na Vianoce, aby sa deti mohli pocas prazdnin dosyta pohrat s novymi hrackami....
@dana_l sviatok troch kralov je v januari a nielen v spanielsku. 😉 my ked sme na kanarkach, ak je sprievod ,tak sa ak sa nam chce, ideme pozriet. inak dodrziavame zvyky z nasej krajiny a darceky su rozdane na stedry vecer. na 3 kralov ak sme este na kanarkach,tak tento den vseobecne dava bodku za vianocnymi sviatkami.a preto mame party.
@sisaka @mariuskaa dievcata to premiestnovanie elfa znie ako zabava, ale pre niektore citlivejsie deti to moze byt stresujuce😉. Moj ma 6.5, asi pred mesiacom dostal novu zimnu bundu, mal ju raz v skole a ked prisiel domov vravel, ze ju uz viac nechce. Tak som sa ho pytala, ze preco?
A on ze, ona je "magic", zavesil si ju v satni na vesiaku a ked sa vratil uz bola na uplne inom mieste😀. No a ja neviem co by mi povedal na putujuceho elfa😉.
@digysa Drzim paste s tou operaciou, to znie ako neprijemny uraz. Hlavne nezbudni oddychovat a nechat sa obskakovat, aby sa to pekne zahojilo😉.
To vazne by si radsej zila v state so styrmi rocnymi obdobiami ako flip-flops pri vianocnom stromceku?
To nie je iba o bielych Vianociach, s tym pride aj zima a vela dazdu na jesen a na jar. Ja cim som starsia, tym viac by som brala tie flip-flops😉. No a tiez mam dvoch hyper chalanov a obcas sa von jeducho neda ist, tak si vravim ako super musi byt na Floride, alebo v Californii😉.
@sisaka Aj moja mala mam 5 a pol a ta veri na vsetko.....ona je taka zasnena a plna rozpravok.....Ona uveri vsetkemu. Moj syn, ked mal 5 rokov, tak ten uz si chystal kameru, ze on chce nahrat Satna Clausa, ako nosi darceky....neviem preco je taky "racionalista" a vsetko musi mat logicke vysvetlenie....
Inak toho Elfa robia u nas vzdy v skolkach, preto o nom viem. Doma som ho nikdy nemala.
Mam cisteho nemca..od severu-nordfrieseeho. Po Cely rok mu rozpravam ..vanioce na sk bitte.. 😨 a on mi to vzdy splni. Velmi Sá mu u nas paci. Tento krat letime na 3 tyzdne. Neni zvyknuty na darceky tak je potom taky soknuty ze aj preneho sa vzdy nieco najde pod stromcekom.sosovicova a kapor mu chutia taktiez 😵 a nasa malinka bude mat l
Prve vianoce na sk aj s babinou a dedom a strykom a krstnou.konecne vypneme..konecne priatelia,rozky,kofola,slivovica
@digysa u nas su vianoce slovenske... 24 ho mame veceru ap otom je jezisko po veceri pride.
Santa Clause nosi do cizmy 6.12 a k tomu ho aj vedieme...
24 mame presne ako doma... kapustnica atd.. zvyky jablcko 🙂
snazim sa aj budem sa snazit kym sa da.
Mne sa kanaske vianoce NEPACIA >>> HAMBA HNUS sorry
1. novembra kupovat strom - 26 decembra uz vyhodeny pred dom.
v obchodoch salenota.. vsade uz pesnicky hucia, mikulas v novmebri proste sorry ale tu je to 100 KOMERCNE co sa konci nejakym Boxing day co ludia su ochotny sa postavit do ranu uz o polnoci...
no kde v tom osialy zapada rodina ??? neviem to sa mi tu nepaci veru ....
ale inak fakt mi ako doma. jediny rozdiel cela rodina doma a mi tu :( ale dufam ze si raz zvyknem... zatial to budu 12te vianoce mimo SK a som si nezvykla... tak dufam ze o par rokov si budem moct povedat ze som si zvykla na ten ich cirkus.
@monika15
Neviem co si tym myslela, ze sa zabavame na krestanskych sviatkoch?
Ved co je velky rozdiel medzi canadou a usa? Som to nezaznamenala, vy neoslavujete doma nic?
Kedze sme americania, oslavujeme vsetky tieto sviatky, plus navyse Mikulasa 6 decembra a meniny v rodine. Vy nie?
@sisaka ani ja som to velmi nesledovala ale uz pred par mesiacmi boli reci ze bral drogy a on to vehementne popieral a teraz priznal ze ano, je to pravda. a k tomu vychadzaju aj ine veci ktore urobil - jazdil pod vplyvom alkoholu, nahravky ktore potvrdzuju jeho trestnu aktivitu a neviem co este.
teraz je to tu kazdy den tuna, mesto ho zbavilo vsetkych funkcii pretoze nechcel odstupit z uradu, jeho podriadeny davali vypovede namiesto neho lebo s nim nechceli pracovat. urobili ho len papierovou figurinou bez power rozhodovat. no a to sa mu nepaci a robi silne vyroky a ak ostane v urade a dalsie volby vyhra tak teda bude urcite vela ludi, ktori teraz este ostali urade ale si otvorili usta, mat tazku dobu.
ako sa hovori - vodu kazal, vino pil. 😝
No co, uz je po Vianociach, Valentinovi... uz cakame na Easter. Co vsetky robite?
Ako sa mate? Zajtra idem na zapis do skoly (kindergarten) pre maleho.. kyvu sa mu dva spodne zuby. ;o) Od septebra mam maleho skolaka/skolkara. U nas chodia deti do skoly v 5 rokoch... - este nema.
Kupila som mu take male nadstavce na ceruzky, lebo nevie drzat ceruzku poriadne. a pomaha mu to pri pisani. ;o)
@mariuskaa tak u nas je doma momentalne pekne rusno - zacali sme robit basement (konecne po 6! rokoch), takze miesto toho, aby som si po nocnej pekne pospinkala, tu pocuvam buchanie, trieskanie a pod. - skratka moj muz ma talent na planovanie veci 😝 POmedzi to rozvazam decka po aktivitach, fakt sa uz zacinam citit ako taxikar a to som matka, ktora odmieta vyvazat 15 rocnu dceru, ked to nie je nevyhnutne a chodieva pekne autobusom a vlakom ...
Moj syn je od tvojho o rok starsi, takze kindergarten bude v juni koncit - akurat sa zbierame na gown, cap a vsetko, co patri ku Kindergarten graduation 😀 a na buduci rok ho uz caka school bus a Grade 1 - mam blby pocit, ze to nebude take lahke ako s dcerou, posledne, co ho zaujima su domace ulohy, pisanie ho nebavi, citanie ho nebavi (a to mu citavam denne od uplneho malicka, od par mesiacov), matematika mam pocit, ze mu chyba akekolvek logicke myslenie, jedine co mu ide su sporty - coho sa chyti tomu ide, takze bolo dost tazke sa rozhodnut, ze na co ho dat ... dali sme nakoniec na hockey, tak uvidime, co z neho bude ...
No a poedzi to vsetko sa snazim najst nejake cenovo pristupne letenky na Slovensko a nejaku rodinnu dovolenku na jar .....
Co sa tyka pisania, moj syn nastastie vie ako drzat ceruzku od malicka spravne, akurat ju drzi dost nizko, na tom by sa dalo popracovat, ale na chlapca to nie je najhorsie, tak ho zvacsa necham, nech si to drzi, kde chce, hlavne, ze nieco napise 🙂

@yanni tak to som nepocula ze zrusili vianocne sviatky. teda riadna blbost. inak ak ti je malo dievcat tak u nas je ich ako maku 😀
ja som pre jednu "von" rodinu pracovala. a aj teraz tuna kde pracujem mame jednu nemku ktora sa predstavi - moj otec bol baron a matka grofka 😀 :-P no niekto si potrpi na svoj povod