Pôvodom som Slovenka, ale doma som v zahraničí
Chcela by som trošku vyspovedať slovenské mamičky, ktoré si našli manželov/partnerov v zahraničí.
Ako dlho vám trvalo, kým ste sa „tam“ začali cítiť doma? Boli chvíle, keď ste sa cítili osamelo? Ako vás prijala partnerova rodina? Ako to prijala vaša rodina na Slovensku, keď sa dozvedeli, že zostanete žiť vonku?
Začali ste niektoré veci robiť inak ako sme zvyknutí my tu?
Ja som pár mesiacov strávila v Anglicku. Pre starších Angličanov bolo všetko, čo som robila „naším spôsobom“ divné. Mať na obed polievku a druhý chod, tak to bolo niečo nemysliteľné. Umyť si ovocie, predtým než ho zjem? A načo? Veď je anglické! Zato odpadky do separovaného zberu bolo treba minimálne opláchnuť... Keď sa chceš poumývať máš na výber dva kohútiky. Z jedného tečie voda ľadová a z druhého horúca. Hmm, ktorý si vyberiem? Spomínam si, ako anglická mamička svojmu jeden a polročnému synovi dala v aute snack – slané zeleninové čipsy (spomenúť to tu na MK, tak by sme si prečítali niečo šťavnaté). Otázky či viem používať internet, vysávač, mikrovlnku, či sú aj u nás semafory po nejakom čase púšťa človek jedným uchom dnu, druhým von. Skrátka, cítila som sa ako zvláštny druh z tretích krajín 😒 Vtedy som si začala uvedomovať, že som cudzinec v ICH krajine, kde platia ich pravidlá, zvyky, spôsoby. A pokiaľ by som tam chcela zostať žiť, musím sa vzdať niektorých mojich zaužívaných spôsobov a prispôsobiť sa ich zvykom. Riešili ste aj vy niečo také? Museli ste sa vzdať niektorých našich zvykov?
Nechcem rozoberať, ktorý spôsob života je ten správny, lepší. Človek si asi vyberie z každého to, čo mu najviac vyhovuje a urobí si po svojom. Čo ste napríklad začali robiť inak, ako ste robili na Slovensku?
Aké to je vychovávať deti v zmiešaných zväzkoch? Učíte ich slovenčinu? Spievali ste im slovenské uspávanky, keď boli ešte bábätká? Čo naše zvyky a tradície? Snažíte sa niečo z nich presadiť aj vo vašej rodine?
Cítite sa teraz vnútorne, po tých x rokoch v zahraničí viac Slovenka alebo Američanka, Nemka, Angličanka atď.? Ako vás oslovujú vaše deti? Ste pre nich mamička alebo mummy?
Nechýbajú vám slovenské Vianoce, horalky, kofola, makové šúľance, pirohy? 🙂
Ak máte chuť, napíšte sem vaše životné príbehy, nech si tu môžeme prečítať aj niečo z iného súdka 🙂
PS: klobúk dole pre vami 🙂
@mariuskaa naucit sa citat v anglictine je ovela zlozitejsie ako v slovencine. V slovencine staci poznat vsetky pismenka a potom ich len spojis dokopy a mas slovo. V angline to tak nefunguje, to znamena, ze najpr sa naucia rozoznavat pismenka a ako zneju v slovach - znele, neznele a pod., potom sa ucia urcite skupiny hlasok, ako sa citaju, skratka je to cely process a trva roky. V slovencine je to lahke, deti sa naucia citat v priebehu prveho rocnika a potom su schopny precitat cokolvek, aj slova, ktorym nerozumeju. Dcera sa napriklad naucila citat po slovensky sama, len som jej povedala o makcenoch, dlznoch a pod., ze ma citat presne co vidi a bolo, za 10 min mala pochopene citanie v slovencine a taktiez vie pisat uplne bez problemov - samozrejme i/y nerozoznava, tatkiez spodobovanie a pod. gramatiku som jej nikdy nevysvetlovala a tak pise ako pocuje. Slovencina je totizto narocna na naucenie sa hovorenia, ale co sa cita citania, pisania to je oproti angline brnkacka. Syn napriklad aj napriek tomu, ze uz pozna vsetky pismenka a aj ako zneju, vyspeluje slovo, ale nevie, co to je, vobec nevie, co cita .... vsak sama uvidis 😉
@mariuskaa @sisaka ja som mala obavy ked zacali deti chodit do skoly. ale teda zvladli to na jednotku. doma som sa s nimi neucila - ci uz abecedu alebo citat. sophie aj lea nemali s abecedou problemy. vedia ake pismeno robi aky sound a ako sa moze pisat. sophie sa I citat naucila v skole. uz minuly rok citala knizky - level 1. teraz uz je pri level 4. vie ze ktore veci sa maju zamlcat a ktore povedat. ona mi to vysvetluje a musim ju len niekedy opravit. teda nieviem aky system pouzivaju v nasej skole ale vedia im to vysvetlit a deti to pochopia. ked im mam citat knizku tak sophie mne cita a nie ja jej. lea este nie je tak daleko. ale este ma cas.
v skole pouzivali tieto dvd - my ich mame tiez doma
http://www.amazon.ca/Leapfrog-Letter-Factory/dp...
velmi pekne to vysvetluje sound jednotlivych pismen

@mariuskaa jeho ucitel im dava kazdy mesiac taky rozpis na mesiac, co maju kazdy den robit, vratane vikendu, je to len jedna mala uloha. Napriklad: napis cislo 5 a nakresli 5 srdiecok, 5 aut ...., vymenuj slova, ktore sa zacinaju na pismeno ..., ktore slova sa rymuju s .... a podobne, kazdy den maju s rodicimi precitat jednu knizku.... nic narocne, popritom s nim robim nejake pracovne zosity na writing, math skills pre K, ked vidim, ze nieco nechape, tak skusam mu to formou hry vysvetlit, z angliny fakt len precvicovanie pismeniek, do toho sa moc nehrabem, kedze moc nechapem concept ako je tu citanie ucene, takze to necham na skolu a ak by to tam nechapal mam nastastie dceru, ktora si tym presla, takze mu to bude mat, kto vysvetlit. Muz sa s nim neuci, takze robime to len v dni, ked som ja poobede doma a ked nema treningy .... netlacim na pilu, chcem, aby mal pozitivny vztah ku skole a uceniu ....
U nas LEGO a podobne - total nezaujem, to tak 5 min a nic 😢 , ani umelecke sklony som moc nepostrehla, ale hudobny sluch ma - doma mame piano aj gitaru, tak uvidim,, ci bude chciet vyskusat ....