Pôvodom som Slovenka, ale doma som v zahraničí
Chcela by som trošku vyspovedať slovenské mamičky, ktoré si našli manželov/partnerov v zahraničí.
Ako dlho vám trvalo, kým ste sa „tam“ začali cítiť doma? Boli chvíle, keď ste sa cítili osamelo? Ako vás prijala partnerova rodina? Ako to prijala vaša rodina na Slovensku, keď sa dozvedeli, že zostanete žiť vonku?
Začali ste niektoré veci robiť inak ako sme zvyknutí my tu?
Ja som pár mesiacov strávila v Anglicku. Pre starších Angličanov bolo všetko, čo som robila „naším spôsobom“ divné. Mať na obed polievku a druhý chod, tak to bolo niečo nemysliteľné. Umyť si ovocie, predtým než ho zjem? A načo? Veď je anglické! Zato odpadky do separovaného zberu bolo treba minimálne opláchnuť... Keď sa chceš poumývať máš na výber dva kohútiky. Z jedného tečie voda ľadová a z druhého horúca. Hmm, ktorý si vyberiem? Spomínam si, ako anglická mamička svojmu jeden a polročnému synovi dala v aute snack – slané zeleninové čipsy (spomenúť to tu na MK, tak by sme si prečítali niečo šťavnaté). Otázky či viem používať internet, vysávač, mikrovlnku, či sú aj u nás semafory po nejakom čase púšťa človek jedným uchom dnu, druhým von. Skrátka, cítila som sa ako zvláštny druh z tretích krajín 😒 Vtedy som si začala uvedomovať, že som cudzinec v ICH krajine, kde platia ich pravidlá, zvyky, spôsoby. A pokiaľ by som tam chcela zostať žiť, musím sa vzdať niektorých mojich zaužívaných spôsobov a prispôsobiť sa ich zvykom. Riešili ste aj vy niečo také? Museli ste sa vzdať niektorých našich zvykov?
Nechcem rozoberať, ktorý spôsob života je ten správny, lepší. Človek si asi vyberie z každého to, čo mu najviac vyhovuje a urobí si po svojom. Čo ste napríklad začali robiť inak, ako ste robili na Slovensku?
Aké to je vychovávať deti v zmiešaných zväzkoch? Učíte ich slovenčinu? Spievali ste im slovenské uspávanky, keď boli ešte bábätká? Čo naše zvyky a tradície? Snažíte sa niečo z nich presadiť aj vo vašej rodine?
Cítite sa teraz vnútorne, po tých x rokoch v zahraničí viac Slovenka alebo Američanka, Nemka, Angličanka atď.? Ako vás oslovujú vaše deti? Ste pre nich mamička alebo mummy?
Nechýbajú vám slovenské Vianoce, horalky, kofola, makové šúľance, pirohy? 🙂
Ak máte chuť, napíšte sem vaše životné príbehy, nech si tu môžeme prečítať aj niečo z iného súdka 🙂
PS: klobúk dole pre vami 🙂
@digysa nuz co narobis,ja som v Amerike zila 6 rokov v 3 statoch,chodim tam s muzom na sluzobne cesty jeho kolegovia v Kuwaite su americania,moji znami v Kuwaite su americania takze mam tiez prehlad ale kazda mame ine skusenosti podla toho kde sa pohybujeme ,ty sa zjavne pohybujes hodne medzi multi kulti a ja medzi pravymi americanmi.Latino medzi emigrantov nepocitajme pokial nieje rec o Mexicanoch 🙂
zeny z ruska ci vychodnej europz maju zlu povesta asi snad vsade .. ved si ju aj urobili
☹
a to zneprijemnuje zivot inym , vela krat len preot ze som bola "chudera zo slovenska "si myslel aj ten najhorsi skaredy stary supak ze akzoe ma zbali a ja budem happy ze ma zahcranil z chudobi ..ked to mam tak sprosto napisat no des ...
moja sesternica co zije v NY , sa jej stalo ze jej raz aj dokoca cudzinec povedal ze je len cudzinka z vychodu ked sa pracovne pohadali (a on bol vylodenec a to doslova z middle east !!! )
ja som si nakoneic vzdy vybudovala respekt vsade a mam dobrych znamych co UZ vedia ze slovensko nie je bieda a vedia ze som neprisla si najst do zahranicia "mojho zachrancu" ci sa predavat za peniaze
ale prisla som kvoli pracovnej skusensoti ale poviem vam stalo ma to vela krat tolko sil
@seraa no a ja som sa snazila ten problem preskocit tym ze hovorim bez accentu a oplatilo sa,nastastie nemusim bezne ukazovat pas ale staci aj pri formalnom styku ta anglictina aby ma ludia hned nezaradovali ,stalo sa mi neraz ze ma za rusku povazovali a huba im sklapla z mojej reci,preto hovorim ze je dobre naucit sa hovorit bez accentu,naco sa zbytocne vystavovat problemom ,nikdy nevies na koho nadabis a byt povazovana skoro v 50 za rusku stetku tak to radsej im vytriet zrak perfektnou anglictinou.
@kuwait Ja zijem v USA a clovek, ktory sa nepohybuje medzi "multi-kulti" nemoze zit v USA...........prakticky nemozne. Kto by mi upratoval, kto by mi vynasal smeti, kto by mi kosil travu, kto by mi cistil bazen, kde by som chodila nakupovat potraviny, kde by som si dala opravit auto, kde by som si dala ocistit manzelove kosele?
Jaaaaaaaaaaaaaaaaj, uz viem........pravnik by mi pokosil, pravy american s vysokou ekonomickou by mi upratal dom, niekto z manazerskym diplomom by mi vycistil bazen, a lekarka by mi prisla vycistit manzelove kosele.......
Tak si to mam vysvetlit? Co sa profesionalneho zivota tyka- praca, jednania, tak sa pohybujem s rodenymi americanmi........uz hore som pisala....
Ale chodit sem na sluzobne cesty a zit tu.........no co ti poviem........mam sa stale opakovat?
Moj manzel je z generacie americanov, kde jeho predkovia bojovali v civilnej vojne. Myslim si, ze uz "pravejsi americania" neexistuju.....
@digysa zaujalo ma ,co si napisala. to ,ze je niekto pravnik este z neho nerobi prislusnika vysej triedy. ako som uz pisala,je pravnik a pravnik.vidis,prjali ste absolventku v canady. neber to osobne mna to profesne zaujalo..preco nie z predstiznej usa uni?
asi preto,ze tu by ste nezaplatili.? chapes? ze ona ma canadsky prizvuk je minus pre nu......canada je castou britskeho imperia. takze asi dievcina nemala dobre skoly a rodinne pozadie v canade. inak by hlavne profesne nehovorila canadskym prizvukom.
je to otazkou predstize aj profesnej, aby prizvuk bol na urovni. a to jedna k pre pracovnika,jednak pre zamestnavatela. take mam ja skusenosti.
@kuwait presne ako pises ,kazdy mame skusenosti z prostredia,kde sa pohybujeme.
@digysa vsak latino mas maid nie?Latino su americania to nieje multi kulti,ci ty Pakistancov najimas?Normalne biely American najima latino helpers,vsetci latino su americania,je Severna amerika,latinska amerika a latino su z latinskej ameriky a niektori dokonca zo severnej.Ak sa povie multi-kulti myslia sa lidia z odlisnych kultur,nabozenstiev,odlisnych casti sveta.Latino su predsa krestania ako bieli americania a kulturou sa az tak brutalne nelysia od bielych ako daky Ind,Paki alebo Cernoch z Afriky.
@kuwait no ja mam nepekne skusenosti v mnohych krajinach, a nie vzdy na zaklade prizvuku (kedze ja mam prizvuk, ale neda sa identifikovat, a podla vyzoru toboz, kedze som taky neutralny typ...)vzdy ma skor skatulkovali podla typu "poznam znamu, ktora toto robila a hento znamemu sa toto zo slovenkou stalo" 😠 😠 😠 a opravovat take mienky, heslom "vynimka, ktora potvrdzuje pravidlo, alebo oni su tie zle vynimky"...... lebo vacsina ma zle skusenosti, to nie je veru na zavidenie... 😖
@alice107 hell yeah,ked ved ten pravnik zarobi 3 krat Tolko ako domestic helper,aj keby bol pravnik na houby vzdy jeho plat mu umoznuje lepsi kvalitnejsi zivot ako babe co robi dakde v obchode predavacku.Ked len banku vezmes,teller (ma high school ) ma nejakych 30 tisic $ rocne,manager ma 150 tisic rocne.(bachelor in business studies,MBA atd ma VS )
@digysa co ma jej ´´frajer ´´ snou a jej profesnou drahou? 😨 😀 to,ze on kandiduje na sudcu nema nic s tym ,aku uni a jazykovy prejav ma ona...... cudujem sa ti,ze argumetujes ako male dieta.
fakt debata s tebou teda nema vyznam.ja som zvykla na trosku iny sposob aj argumetacie aj sposob pisania.
akokolvek,dakujem za spolocnost pre vymienani nazorov. 🙂
Ja len tolko - nechcela by som sa pohybovat v prostredi, v ktorom by ma hodnotili primarne podla mojho prizvuku. Viem, ze je to castokrat realita, ale vypoveda to vela o tych ludoch a o ich mentalnej vybave. Skutocne mudri ludia sa nemaju potrebu nad nikym vyvysovat 🙂
@seraa jojo..oni vsetko "slovanske" hadzu do jedneho vreca...a problem je to, ze vacsina sa zaklada na pravde. asi 90 percent sloveniek (aj cesiek, poliek a aj rusiek) v 90tych rokoch chodili do eu za cielom , co najrychlejsieho splodenia potomkov s muzmi dannych krajin, aby tam mohli ostat 😎 ...no a dotycni si doteraz myslia, ze take su vsetky a aj teraz maju take zaujmy... 😠
@seraa vzhladom sa lysia rusky od sloveniek,mna teda nikto netypoval slovenka,vzdy Ruska,neviem odkial to mam vsak ruske geny nemam,skor rakuske 😀 babka bola rakusanka no ta by si bola uzila keby ju za rusku boli mali to by musela nemecky hovorit kade by chodila aby domaci videli ze je ich.Mala stastie ze zila v inej dobe 😀
@kuwait ano,ale v debate slo o ine. ja som poukazala na to,ze je rozdiel aj v tom,co ktory prvnik robi,ake ma vzdelanie. to v suvislosti stym jazykovym prejavom.
vies, firmy v usa/tie lepsie/ vyhladavaju vzdy ak potrebuju pravnika na spickovych uni absolventov ,ktori su ozaj zdatni a budu prinosom pre firmu. lebo pravnici v usa uz na studiach prejdu dobrou praxou a firmy maju normalne ludi ,co vyhadavaju ´´talenty´´ na skolach. ale taky pravnik uz ako zaciatocnik je velmi drahy.tak nie kazda firma si moze dovolit takeho.
no a prve tito absolventi maju aj dobre jazykove prejavy. hlavne profesne.to je polvica uspechu,vediet sa prezentovat a predat..
a prave to je aj o tej dobrej anglictine.
@vevesh
to si este povedala ten lepsi pripad lebo chodili aj za inym cielom 😀
zarobit si staerym remeslom
a potom boli este dalsie zaujmave tipy a to take co ani nemali financnu potrebu ale sa nalepili pre istotu na tych najhorsich
o ktorych by talianka nezakopla a to jugosi, "mafiani" alebo nejaky pochybni taliani 😀
no hanba teraz sa smejem ale nebolo mi to vzdy k smiechu
a fuj v nemecku to musi byt tazke kedze nemci su celkov o nadradeni a este vedia ake su slovenky ..
viem uplne o com hovoris
ani ja na rusku nevyzeram somm uplne iny tip a vela aj mojich znamych , napriklad jedn amoja znama bola tmava vyzerala jak catherina zeta jones aj tka jej povedali a tipovali ze je ruska
neviem proste sme slovanske tipy a im je jendo ze sa delime na staty
vsetky do jedneho vreca
@seraa okruhle tvare take babikovske a pekne modre oci,sumerne crty to typuju na slovanky ale ved ako som pisala moja babka cista rakusanka takto vyzerala vo francuzsku na severe som francuzsky taketo videla ale oni hned typuju na najhorsie,pekna zena zarucene musi byt z vychodu ,o mne si Rovno myslia ze som nejaka Ruska mafianka vraj pozdravuj Abramovica takto ma neraz oslovili,Reku Putin je moj brat 😀 s takym americkym prizvukom , 😀

Minuly rok sme prijali do firmy mladu pravnicku. Je z Kanady, Toronta. Ma kanadsky prizvuk......uz ju vidim, ako sa snazi strati jej prizvuk a plati si jazyovku terapiu........len aby si o nej mysleli, ze je z nejakej vyssej spolocenskej triedy. Smiesne 😎 ( to ze vystudovala cum laude -z jalepsim priemerom v celom rocniku, to nestaci na spolocensku poziciu, ide predsa o prizvuk)