icon

Pozdrav farárovi

28. feb 2023

Ahojte, mam taku asi blbu otazku ...ale riesime so snubencom svadbu a musime vyriesit aj par veci na fare s knazom...Nechcem sa hned zahanbit na zaciatku preto sa pytam ako spravne pozdravit knaza?
Ci uz osobne alebo v emailovej komunikacii?
Moze sa urazit ak mu poviem Dobry den, napriklad?

sim_icek
28. feb 2023

@beata_k na mňa sa takto urazil až ma okrikol, že sa má zdraviť Pochválen buď Ježiš Kristus. Keďže bežne tento pozdrav nepraktizujem, tak mi to v ten moment nenapadlo🤷🏼‍♀️

taziona
28. feb 2023

Greckokatolici sa zdravia: Slava Isusu Christu! – odpoved: Slava i vo viki! 🙂

autor
28. feb 2023

@faustinocka
@bloger ale teda ked pisem iba email na faru, asi nic nepokazim ked napisem dobry den? Ci🙂

maja22
28. feb 2023

Nepokazis nic, ale je pekne chvalit Jezisa aj pozdravom. Ak s tym nemas skusenost, mozno sa ti zda ten pozdrav zvlastny, ale vyjadruje to, co mame robit v celom svojom zivote - skutkami chvalit Boha 🙂

7rebeka11
28. feb 2023

@21anjelik19 k tvojmu príspevku... Sám pán farár nás pozdravil "dobrý deň"

maja22
28. feb 2023

@bluka2 ziadny uchyl, je to legitimna otazka v spovednici, nakolko sebauspokojovanie je hriech. Co by katolik mal vediet, resp. vedia to aj protestanti, len oni nepraktizuju sv. spoved ako my katolici. Lenze nam sa v pohode povie, ze nebol som v nedelu v kostole, alebo bol som lenivy, klamal som, ale intimita je uz nieco, co ide do nasho najhlbsieho vnutra, najviac svatokradeznych spovedi je zo zamerne zamlcanych hriechov najma v tejto oblasti.

martinaaaaaa465
28. feb 2023

@maja22 ale ja som mu nic take nehovorila … to sa toto pýta aj teba ? 😂😂😂 a tebe to príde normálne ? Mám pocit ze ty zijes v sekte už … u teba to hranici so zdravým rozumom … ale viesco pomodlím sa za teba

maja22
28. feb 2023

@martinaaaaaa465 nemam vystudovanu moralnu teologiu a neviem, co vsetko sa pri spovedi moze resp. nesmie knaz opytat. Mozno sa v tejto oblasti nema pytat takto konkretne, len vseobecne, to uz neviem s urcitostou povedat, lebo ked tak nad tym teraz uvazujem, nepamatam si, ze by sa ma niekedy na toto nejaky knaz pri spovedi opytal a to som ich uz zazila mnoho... Takze mozno sa mylim, ze sa to knaz opytat moze 🤷‍♀️Ale teda hriech to je. A za modlitbu ti dakujem 🙂

faustinocka
28. feb 2023

Hádam nie..

maja22
28. feb 2023

@bluka2 upravujem svoju odpoved, neviem teda, ci je to legitimna otazka 🤷‍♀️, mozno sa to nesmu knazi pytat, ale plati to, ze hriech to je..

martinaaaaaa465
28. feb 2023

@maja22 nieje to hriech .. daj si to do Google … nikde v Biblii sa to nepíše .. čiže skôr to bol len jeho záujem … takze asi tak

veronika65
28. feb 2023

Väčšinou sa farárom každý zdraví Pochválen buď Ježiš Kristus, ale nemal by sa uraziť ani za klasický pozdrav Dobrý deň, aspoň teda keď je normálny 😃 náš farár sa neodzdraví ani keby si mu neviem ako pekne pozdravila, ale on je kapitola sama o sebe 😂

maja22
28. feb 2023

@martinaaaaaa465 tu mas spovedne zrkadlo, prve, co mi vyhodilo, ked som zadala spytovanie svedomia podla desatora: https://modrykostol.fara.sk/sviatost-zmierenia/...

martinaaaaaa465
28. feb 2023

@maja22 mne naskočili toto … oboje má rovnakú váhu…. V Biblii sa to nikde nepíše … viem to čítala som ju … … veď toto ti napíšem aj ja hocikde … a toto je to … že každý kňaz si všetko vysvetľuje podľa seba a potom vznikajú takéto situácie … len pre správnosť ja nemám nic proti Bohu ale proti kňazom… a ich pravidlám … aby má niekto drbal zato že mu nepoviem pochvalne bit Ježiš Kristus ale dobrý deň… tak to už je vrchol všetkého ..

martul
28. feb 2023

@martinaaaaaa465 1. Nie je to hovadina, je to slušnosť, takisto ako staršiemu nepovieš nazdar ale dobrý deň
2. Vždy sa dá slušne vyjadrovať, aj napriek tvojej averzii a zlej skúsenosti. Hádžeš ich všetkých do jedného vreca. Aj s ostatnými ľuďmi to tak robíš?

martinaaaaaa465
28. feb 2023

@martul prečítaj si všetko keď už tu ideš niečo na mna písať… pisala som že všetci niesu rovnaký … a že je to len môj názor 😂😇 takze kľudek

maja22
28. feb 2023

@martinaaaaaa465 vidim, ze stranka nerespektuje Ucitelsky urad Cirkvi, nie je to katolicka stranka, ja som clen rkc a riadim sa jej naukou.

martinaaaaaa465
28. feb 2023

@maja22 prečítaj si bibliu keď už sa niečím riadis

martul
28. feb 2023

@martinaaaaaa465 ja som absolútne kľudná, ešte raz si prečítaj otázku a tvoju prvú odpoveď, potom sa môžeme baviť, kto je kľudný a kto nie.

martinaaaaaa465
28. feb 2023

@martul dievčatá zabúdate že toto je diskusné fórum… a v diskusii je vždy niekto , kto s vašimi názormi nesúhlasí .. o tom je tiež diskusia … tak sa tu láskavo do mna nenavažaj Jo 😂

21anjelik19
28. feb 2023

@7rebeka11 hm...tak potom už neviem ....všade by to malo byť jednotné

maja22
28. feb 2023

@martinaaaaaa465 ale vies o tom, ze Biblia ma dve casti a ze sa v nej pise, ze Jezis toho urobil, povedal ovela viac, ako je v nej napisane? 😉 Cirkev ma ovela vacsie bohatstvo ako len to, co je napisane v Biblii, je to posvatna Tradicia, cize ovela sirsie ucenie, nie iba to zapisane...

martinaaaaaa465
28. feb 2023

@maja22 no ja idem radšej prec odtial to … z toho čo tu píšeš sa mi zastavuje mozog… toto je presne to .. Boh a cirkev je veľký rozdiel … Boh je niečo čisté …cirkev vytvorili ľudia .. ide tam len o peniaze a moc … nemám slov

ankare
28. feb 2023

Neurazi sa, ak sa mu pozdravis Dobrý den, Dovidenia.
Môžeš aj: Pochvalen buď Ježiš Kristus alebo Pozdrav Pán Boh. A pri luceni: S pánom Bohom!

maja22
28. feb 2023

@martinaaaaaa465 ja som si myslela, ze vies, ze Cirkev tu je od cias Jezisa Krista a vlastne cirkev urcila, ktore knihy do Biblie patria a ktore nie, lebo pisu bludy... Ona niesla ucenie Jezisa v ustnej tradicii, do pisomnej podoby sa dalo az casom, trvalo to desiatky rokov... Ale ok, diskusia je o inom, mozeme to skoncit...

martul
28. feb 2023

@martinaaaaaa465 aké veď sa vyjadri, ale k téme a slušne.

bloger
28. feb 2023

Bolo by krajšie to tak napísať. Slúšné teda.

martinaaaaaa465
28. feb 2023

@martul ja som slušná 😄 neviem čo stále do mna mate

beata_k
28. feb 2023

@sim_icek Uf tak to musel byt iny horlivy Bozi posol 😃

terezka1947
28. feb 2023

@martinaaaaaa465 nie,nezalozili cirkev ľudia.
Aj v Biblii máš presne citáciu Ježiša.
Je v poriadku,že v cirkev neveríš. Nie je ok,že vseobecne negatívne sa vyjadrujem k ľuďom,kt.ani nepoznáš.