Pozdrav farárovi
Ahojte, mam taku asi blbu otazku ...ale riesime so snubencom svadbu a musime vyriesit aj par veci na fare s knazom...Nechcem sa hned zahanbit na zaciatku preto sa pytam ako spravne pozdravit knaza?
Ci uz osobne alebo v emailovej komunikacii?
Moze sa urazit ak mu poviem Dobry den, napriklad?
Greckokatolici sa zdravia: Slava Isusu Christu! – odpoved: Slava i vo viki! 🙂
@faustinocka
@bloger ale teda ked pisem iba email na faru, asi nic nepokazim ked napisem dobry den? Ci🙂
Nepokazis nic, ale je pekne chvalit Jezisa aj pozdravom. Ak s tym nemas skusenost, mozno sa ti zda ten pozdrav zvlastny, ale vyjadruje to, co mame robit v celom svojom zivote - skutkami chvalit Boha 🙂
@21anjelik19 k tvojmu príspevku... Sám pán farár nás pozdravil "dobrý deň"
@bluka2 ziadny uchyl, je to legitimna otazka v spovednici, nakolko sebauspokojovanie je hriech. Co by katolik mal vediet, resp. vedia to aj protestanti, len oni nepraktizuju sv. spoved ako my katolici. Lenze nam sa v pohode povie, ze nebol som v nedelu v kostole, alebo bol som lenivy, klamal som, ale intimita je uz nieco, co ide do nasho najhlbsieho vnutra, najviac svatokradeznych spovedi je zo zamerne zamlcanych hriechov najma v tejto oblasti.
@maja22 ale ja som mu nic take nehovorila … to sa toto pýta aj teba ? 😂😂😂 a tebe to príde normálne ? Mám pocit ze ty zijes v sekte už … u teba to hranici so zdravým rozumom … ale viesco pomodlím sa za teba
@martinaaaaaa465 nemam vystudovanu moralnu teologiu a neviem, co vsetko sa pri spovedi moze resp. nesmie knaz opytat. Mozno sa v tejto oblasti nema pytat takto konkretne, len vseobecne, to uz neviem s urcitostou povedat, lebo ked tak nad tym teraz uvazujem, nepamatam si, ze by sa ma niekedy na toto nejaky knaz pri spovedi opytal a to som ich uz zazila mnoho... Takze mozno sa mylim, ze sa to knaz opytat moze 🤷♀️Ale teda hriech to je. A za modlitbu ti dakujem 🙂
Hádam nie..
@maja22 nieje to hriech .. daj si to do Google … nikde v Biblii sa to nepíše .. čiže skôr to bol len jeho záujem … takze asi tak
Väčšinou sa farárom každý zdraví Pochválen buď Ježiš Kristus, ale nemal by sa uraziť ani za klasický pozdrav Dobrý deň, aspoň teda keď je normálny 😃 náš farár sa neodzdraví ani keby si mu neviem ako pekne pozdravila, ale on je kapitola sama o sebe 😂
@martinaaaaaa465 tu mas spovedne zrkadlo, prve, co mi vyhodilo, ked som zadala spytovanie svedomia podla desatora: https://modrykostol.fara.sk/sviatost-zmierenia/...
@maja22 mne naskočili toto … oboje má rovnakú váhu…. V Biblii sa to nikde nepíše … viem to čítala som ju … … veď toto ti napíšem aj ja hocikde … a toto je to … že každý kňaz si všetko vysvetľuje podľa seba a potom vznikajú takéto situácie … len pre správnosť ja nemám nic proti Bohu ale proti kňazom… a ich pravidlám … aby má niekto drbal zato že mu nepoviem pochvalne bit Ježiš Kristus ale dobrý deň… tak to už je vrchol všetkého ..
@martinaaaaaa465 1. Nie je to hovadina, je to slušnosť, takisto ako staršiemu nepovieš nazdar ale dobrý deň
2. Vždy sa dá slušne vyjadrovať, aj napriek tvojej averzii a zlej skúsenosti. Hádžeš ich všetkých do jedného vreca. Aj s ostatnými ľuďmi to tak robíš?
@martul prečítaj si všetko keď už tu ideš niečo na mna písať… pisala som že všetci niesu rovnaký … a že je to len môj názor 😂😇 takze kľudek
@martinaaaaaa465 vidim, ze stranka nerespektuje Ucitelsky urad Cirkvi, nie je to katolicka stranka, ja som clen rkc a riadim sa jej naukou.
@maja22 prečítaj si bibliu keď už sa niečím riadis
@martinaaaaaa465 ja som absolútne kľudná, ešte raz si prečítaj otázku a tvoju prvú odpoveď, potom sa môžeme baviť, kto je kľudný a kto nie.
@martul dievčatá zabúdate že toto je diskusné fórum… a v diskusii je vždy niekto , kto s vašimi názormi nesúhlasí .. o tom je tiež diskusia … tak sa tu láskavo do mna nenavažaj Jo 😂
@7rebeka11 hm...tak potom už neviem ....všade by to malo byť jednotné
@martinaaaaaa465 ale vies o tom, ze Biblia ma dve casti a ze sa v nej pise, ze Jezis toho urobil, povedal ovela viac, ako je v nej napisane? 😉 Cirkev ma ovela vacsie bohatstvo ako len to, co je napisane v Biblii, je to posvatna Tradicia, cize ovela sirsie ucenie, nie iba to zapisane...
@maja22 no ja idem radšej prec odtial to … z toho čo tu píšeš sa mi zastavuje mozog… toto je presne to .. Boh a cirkev je veľký rozdiel … Boh je niečo čisté …cirkev vytvorili ľudia .. ide tam len o peniaze a moc … nemám slov
Neurazi sa, ak sa mu pozdravis Dobrý den, Dovidenia.
Môžeš aj: Pochvalen buď Ježiš Kristus alebo Pozdrav Pán Boh. A pri luceni: S pánom Bohom!
@martinaaaaaa465 ja som si myslela, ze vies, ze Cirkev tu je od cias Jezisa Krista a vlastne cirkev urcila, ktore knihy do Biblie patria a ktore nie, lebo pisu bludy... Ona niesla ucenie Jezisa v ustnej tradicii, do pisomnej podoby sa dalo az casom, trvalo to desiatky rokov... Ale ok, diskusia je o inom, mozeme to skoncit...
@martinaaaaaa465 aké veď sa vyjadri, ale k téme a slušne.
Bolo by krajšie to tak napísať. Slúšné teda.
@martul ja som slušná 😄 neviem čo stále do mna mate
@martinaaaaaa465 nie,nezalozili cirkev ľudia.
Aj v Biblii máš presne citáciu Ježiša.
Je v poriadku,že v cirkev neveríš. Nie je ok,že vseobecne negatívne sa vyjadrujem k ľuďom,kt.ani nepoznáš.

@beata_k na mňa sa takto urazil až ma okrikol, že sa má zdraviť Pochválen buď Ježiš Kristus. Keďže bežne tento pozdrav nepraktizujem, tak mi to v ten moment nenapadlo🤷🏼♀️