icon

Pozor na pravopis na Modrom Koníku.

26. feb 2020

Juj zeny co tu pisete niektore..ten pravopis🙏 Kazda urcite navstevovala ZŠ 🙄tak pre zopakovanie, ktore zabudli🙏😅

Mi - mne
My - všetci
S kym, s čim
Z koho, z čoho

y/i riesit nejdem, to uz mate na zpakovanie na domacu ulohu😃

heln
26. feb 2020

Uzasne je slovo uzastne.

nevludna
26. feb 2020

@bmuller myslim, ze je rozdiel medzi peniazmi a nejakym slovom...

Kaslite na to, nehonte si tolko ego uz🙂

syslik81
26. feb 2020

@evittam ni epre mna je kazdy rovnaky - ci ovlada alebo neovlada pravopis-pre mna je dolezite,aby bol dobry clovek a neporovnaval sa ..kkazdemu ide daco ine .. a to ze niekto ovlada 100% pravopis neznamena,ze je inteligentny,kedze okrem neho nemusi ovladat nic ine... naopak clovek s gramatickymi chybami moze byt zas dobry v dacom inom- ci uz manualna praca, alebo kreativita a podobne .. tiez poznam dizlektikov, ludi s poruchami etc... a aj ludi co sa mozu snazit ako chcu,ale hold im to do tej hlavy proste nejde ... no i napriek tomu ma moznost sa zucastnit komunikacie na nete .. nebudem sa tu teraz buchat do hrde aky som hrdy slovak a materisnku rec ovladam .. kolko krat som ja napisala taku chybu , ze by som sa najradsej zahrabala .. nie - necitam si po sebe odoslem co chcem a idem si zas po svojom .. a co ma ma za to niekto ukamenovat?

bmuller
26. feb 2020

@nevludna
To bola len paralela /a vidíš, kde sa chce, tam sa berú do úvahy aj drobnosti 😉
Ale prosím ťa, už si len na Modrom koníku potrebujeme honiť ego 😝

romanovic
26. feb 2020

@extempore Kriste, dostala som zapal ocnych spojiviek z toho screenshotu 🙈

evittam
26. feb 2020

@syslik81 Ale ja nikde nepisem co tvrdis. Ze človek co neovláda pravopis je zly. Skus čítať s porozumením. Ty tu "titulujes" ludicl co ovládajú pravopis "študovane panicky" to je o com- nie náhodou o porovnávaní co nerobis...

syslik81
26. feb 2020

@evittam titulujem tie co sa povysuju nad ostatne ... tie co si tu brusia ego tym,ze ovladaju nieco co je pre ne bezne a zhadzuju tie,kt, maju chyby ..

evittam
26. feb 2020

@syslik81 Ja zase poznám zopar "dyslektikov" co su len lenivi dokonca to maju potvrdené správou od lekára.😉

katarinka89
26. feb 2020

Ja si davam pozor na pravopis a co ostatni pisu mi je ukradnute....teda nemala som potrebu zakladat temu.ci hrubky alebo ine chyby. Kazdy mame ine znalosti. Namiesto riesenia inych- neznalych pravopisu na Mk sa zaujimam aby moje deti ovladali pravopis a to by sme mali robit asi vsetky

galioska
26. feb 2020

@miskakyska ty si tu už mala byť moderátorka, všetko vieš😀😉

nenne9
26. feb 2020

😀😀😀

lauritkatesty
26. feb 2020

😉
Čítajte knihy
"Jedným z najodporúčanejších tipov na zvýšenie inteligencie je čítanie kníh. Zatiaľ čo vy čítate, váš mozog aktívne spracováva text a tvorí si vlastný obraz zo slov a viet. Čítanie je skvelou príležitosťou ako sa naučiť veľa o svete a získať nové nápady. Skúste siahnuť po knihe, po ktorej by ste za normálnych okolností nikdy nesiahli. Vyskúšajte niečo, čo je úplne mimo váš záber. Ak máte radi beletriu, skúste beletrizovanú knihu o biológii alebo knihu o historických udalostiach či životopis. Okrem toho, že získate úplne nové vedomosti, môžete sa naučiť aj nové slovíčka a zlepšiť vašu gramatiku."

dopolbokaodrata
26. feb 2020

@galioska a archivárka plus detektívna kancelária

lenuliatko84
26. feb 2020

@nikolka1986 preco serie diamanty????mňa maximálne irituje keď niekto nevie základy pravopisu. Je to podľa mňa veľká hanba

galioska
26. feb 2020

@dopolbokaodrata hej 😀

oliolijanka
26. feb 2020

@syslik81 Ale tu nikto nikoho nechce ukamenovat.
Zakladatelka tejto temy spisala zopar chyb, ktore sa tu neustale opakuju. Ona nikomu nechcela ublizit. Staci sa jednoducho naucit tie styri gramaticke "zaludnosti", plus zopar tych v diskusii spomenutych a problem je vyrieseny.

Netreba sa vyhovarat na "dizlekciu" alebo spytovat inteligenciu zien, ktore gramatiku ovladaju.

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
ibrunova
26. feb 2020

Neviem, či to už niekto napísal, mne trhá oči slovo niaký, rozumej nejaký 😂
A ešte idem lekárke, však načo dávať predložky 😂

0martina0
26. feb 2020

asi tu nebolo dlho nič zaujimave,tak sa to spustilo

elizabeth88
26. feb 2020

No nemyslim si,ze prispievatelky,ktorym je nad dvadsat,sa ten pravopis este doucia,mozno niektore,ktore doteraz knihu nevideli a zacali by citat jedine.No co dodat,ked niekto neovlada pravopis,moze pouzit korektor chyb,ci ako sa tomu nadava.🙂Ak nie,zas je nefer,aby sa odhlasovali z konika znechutene ustavicnym poukazovanim na ich gramatiku.Je to len moja uvaha,necitala som vsetky reakcie,tak nech si nikto nic neberie osobne.🙂

lenuliatko84
26. feb 2020

@nikolka1986 no vsimam si ze na tomto fóre je velmi vela nevzdelanych matiek

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
dskjhfdlkdjhl
26. feb 2020

@lenuliatko84 hlavne, ze maju dobre srdiecko a z celej lasky Ti dokazu vynadat do fiflien a 3.14c🙊

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
dskjhfdlkdjhl
26. feb 2020

@nikolka1986 ved ako pisem, z dobreho srdiecka-sova vyleti. Ja osobne do nikoho nerypem, ja som uz imunna voci pravopisnym chybam, su mi ukradnute. Nech si kazda pise ako chčije😀

moonlight1210
26. feb 2020

Myslim, ze je chybou zredukovat otazku gramatiky (a inych drobnosti v zivote), len na otazku ich primarnych prinosov (teda bud na bezchybny pravopis, ci nieco dalsie).
A na zaklade toho sa priet o ich vyznamnost, ci bezvyznamnost.

Maju totiz aj vedlajsi, ale celkom dolezity prinos.

Uspech v zivote sa sklada z obrovskeho kopca drobnosti, ktore sa nam nechcu, ale donutime sa ich robit, ci naucit a nakoniec ich zapracujeme do svojich zvykov (zvycajne k svojmu prospechu). Proste trpezlivostou a vytrvalostou prekonavame vdaka nim po kusku seba samych.
Je to taka nenapadna (takmer bezbolestna) priprava na vacsie veci v zivote, ktore si tie dve vlastnosti uz naozaj vyzaduju vycibrene a zazite.
Nie ich vtedy este len zacat objavovat.

A deje sa tak od detstva. Po kusockoch. Snaha donutit sa naucit gramatiku, ci stylistiku je jedna z tych malickych drobnosti. Vyzeraju tak bezvyznamne.

Ibaze je vela ludi, co dava prednost pohodlnosti. Funguju (dokonca casto podporovani rodicmi) na hesle: “na co mi bude..., ja sa potrebujem naucit iba dolezite velke veci”.
A neuvedomuju si, ze bagatelizovanym drobnosti si kolkokrat nabaluju snehovu gulu zvyku. Zacnu naozajstnymi malickostami, potom dalsimi, ktore v porovnani s tymi uz odmietnutymi vecami vyzeraju zrazu tiez ako malickosti.
Ani sa nenazdaju a frflu v zivote, ako im nie je dobre.
Lebo nikdy sa nezatazovali malickostami, vzdy cakali az na tie ”velke veci”, ktore jedine treba riesit.
A potom trebars v manzelstve uhybaju pred malickostami, kym sa nepreklopia vo velky problem. A az vtedy zahorekuju.
Proste si nikdy nevybudovali skutocnu trpezlivost a vytrvalost. Cakali vzdy na velku vec, aby to prejavili.
A obvykle zrazu zistili, ze ich nemaju dostatok. Tak su na tom zrazu ani čihí, ani hota. Aj by to chceli vyriesit, aj sa chcu snazit, aj nemaju trpezlivost na to.

Gramatika isto nie je liek na vsetko. Ale v detstve bola jednou z tych malickosti, ktore pomahali detom budovat si ine vlastnosti (okrem bezchybneho pravopisu). Aj ked navonok to tak nevyzeralo.

Presne ako bezvyznamny krasopis, ci vytvarna pomahali rozvijat aj ine casti mozgu dietata. Ale to he uz na inu diskusiu.

A jasne, ze bezchybna gramatika nie je cestou zaruky k uspechu. Najdeme aj ludi, co to dotiahli daleko, hoci pisu ako tatari. A aj ludi, co mali iba jednotky a nikdy to nikam nedotiahli, dokonca su to hulvati. No su to okrajove skupiny spektra.
Ak chceme na nich stavat svoje argumenty, tak stoji za otazku, preco si niekto ako vzor hlada zas len ukážku, ze sa snazit nemusi? Preco nie niekoho (nieco) narocnejsie, co ho moze urobit zas kusok lepsim (mudrejsim, sikovnejsim, empatickejsim, akymkolvek inym lepsim)?

leuchtturm
26. feb 2020

Navstevovala som ZS, ale po rokoch v zahranici pravopis zabudam. Ukamenujte ma teraz. Su tu aj Madarky, jednoduche zeny, ktore pravopis vo svojom zivote nepotrebuju. Trochu tolerancie by to chcelo. Obsah je dolezitejsi ako obal.

lenuliatko84
26. feb 2020

@nikolka1986 no neviem.ja nedokážem pochopit ako niekto neovláda ZAKLADY pravopisu

lauritkatesty
26. feb 2020

@leuchtturm polovica konika su madarky? Aj ludia na FB ako tak citam denne prispevky,tak maju asi madarsku narodnost a trpia dyslexiou.
Ja som bola 9 rokov v zahranici,napriek tomu som gramatiku nezabudla.
Ja si zase neviem predstavit ako sa taki ludia uplatnia v pracovnom zivote,ked nebudu vediet ani email bez chyb poslat. Aka je to potom vizitka? Pripadne pridu na pracovny pohovor a budu musiet niečo napisat...
Ovladanie gramatiky materinskeho jazyka by malo patrit k zakladnemu vzdelaniu človeka.

leuchtturm
26. feb 2020

@lauritkatesty no super. Tak dbaj na svoju gramatiku a nechaj ostatnych zit svoje zivoty. Amen.