icon

Pozor na pravopis na Modrom Koníku.

26. feb 2020

Juj zeny co tu pisete niektore..ten pravopis🙏 Kazda urcite navstevovala ZŠ 🙄tak pre zopakovanie, ktore zabudli🙏😅

Mi - mne
My - všetci
S kym, s čim
Z koho, z čoho

y/i riesit nejdem, to uz mate na zpakovanie na domacu ulohu😃

lauritkatesty
26. feb 2020

@leuchtturm ja na nu nemusim dbat.ja ju ovladam. Reagovala som na tvoj status.to je vsetko.

ja_lucik
26. feb 2020

často krát to nie je len preklep, ako sa obhajujú autorky. Preklep je to, keď zamením alebo vynechám nejaké písmeno, ale celý príspevok plný chýb? To nie je preklep. Rozčuľuje ma, keď je napísaný na jednu A4 ako jedna veta... ziadne bodky, ciarky.

katyav
26. feb 2020

Akože ešte to i/y by som s prižmúrením oka ako tak pochopila. Viac mne osobne udrie do očí práve to: niaký, niaká, dačo, dáky, vadčinou, detsko...
Ale tak čo už. Každý je niaký 😄

erikavesela
26. feb 2020

@lauritkatesty presne tak, ja som tiez 10 rokov zila v zahranici a predtym cca 3 roky a teda gramatiku som nezabudla a to som sa v oboch statoch ucila ich jazyk...ked to raz mas v hlave, tak nezabudnes...o tom to je...

osky
27. feb 2020

@katulienkax ta uprava slov sa da vypnut.
To nie je vyhovorka.
Samozrejme,stane sa obcas...ved sme ludia.
Ale niekedy je to otras...
Ved to svedci o nas-co sme zac....

osky
27. feb 2020

@evitka83 a niektore zeny sa vyjadruju horsie ako opity chlap....

diewcatqoo
27. feb 2020

My sme sa minule s chlapom bavili o gramatike a povedal mi, ze v zivote by nechodil so zenou, ktora neovlada gramatiku. Ze ak zena robi v prejave hrubice, tak je to pre neho take odpudive, ako ked vidi zenu opitu namol 🤷‍♀️

dskjhfdlkdjhl
27. feb 2020

@diewcatqoo Tvoj chlap je moj clovek, nieco podobne som kedysi (v minulom storoci) povedala tomu svojmu.

cacianka
27. feb 2020

@ibrunova do doktora....

cacianka
27. feb 2020

Ja chápem ze preklepy sa stanú, aj že sa nedaju dobre písať slová s makcenmi, ze sa občas nejaka chybička pritrafi, ale mňa irutuju texty bez štipky sebareflexie.
Príspevok nemá hlavu ani pätu, používanie nejakych narecovych a miestnych slangovych vyrazov, bez opodstatnenia, obsahovo nezrozumitelny ....
Sme tu ženy z obrovskeho teritória, tak by bolo naozaj vhodne pisat korektne , jazykom kodifikovanym, aby rozumeli všetci.
Je to slušné a malo by byť voči ostatným , na ktorych sa obraciame.

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
diewcatqoo
27. feb 2020

@dskjhfdlkdjhl ono to vzniklo tak, ze sme sa bavili o gramatike a ja som mu povedala, ze keby pisal hrubky, nebola by som s nim. A on mne na to to iste, ze teda hrubice su pre neho odpudive rovnako ako ked je zena namol 🙂
Ci clovek chce, ci nie, pisomny prejav ho moze diskvalifikovat v roznych oblastiach zivota.

fokuska
27. feb 2020

@diewcatqoo Ja suhlasim. Pre mna osobne je ovladanie jazyka a pravopisu sucastou inteligencie (nie, neznamena to, ze len ten kto to ovlada je inteligentny, inteligencia je zlozena z viacerych veci a jednou z nich je pre mna aj toto).

Ok, beriem, nie kazdy ma na gramatiku bunky, nie kazdemu sa uci jednoducho. Ale skolska dochadzka je povinna a ked niekto nie je schopny naucit sa pocas celej skoly spravne hovorit a pisat, tak niekde asi bude problem. A ak sa to nenauci ani v dospelosti, tak je to preto ze nechce.
Cize dalsim problemom je nezaujem, ten postoj, ze mne je jedno ze robim chyby, je mi jedno, ze pravopis neovladam, nezalezi na tom. A to je tiez ista zlozka inteligencie - ze cloveku zalezi na tom ako sa prezentuje, ako rozprava, aky je jeho pisomny prejav.

Takze aj mna na potencialnom partnerovi odpudilo ak robil neskutocne hrubky a este mu to aj bolo uplne jedno.

lauritkatesty
27. feb 2020

@fokuska pekne vystihnute. Moj partner sa ma nastastie pyta,ked si nie je isty, kde ake I. V tomto pripade sa aspon snaha ceni 😁 [ ma madarsku narodnost,ale to nemeni nič na fakte,ze v skole bol lajdak]

dskjhfdlkdjhl
27. feb 2020

@diewcatqoo @fokuska normalne som rada, ze je viac (aj v tejto dobe) ludi, ktori to takto vnimaju😉

fokuska
27. feb 2020

@lauritkatesty Moj ocko tiez hovoril od malicka po madarsky, v skole mu slovencina az tak nesla, ale v dospelosti v praci potreboval pisat a komunikovat na urovni - velakrat sa pytal ci i/y, ako vysklonovat spravne a pod. - nechcel si urobit hanbu. A uz sa nepyta... naucil sa, lebo ci chcel ci nie, vrylo sa mu to do pamati.
Takze staci chciet, vela citat a clovek sa to nauci.

dskjhfdlkdjhl
27. feb 2020

@fokuska Mna asi najviac sokovali moji studenti (buduci ucitelia matematiky), ked sa ma spytali, ze preco im v pisomke z matiky opravujem hrubice. Ked som im povedala, ze predsa raz pojdu ucit a co by si tak asi napr. o mne pomysleli, keby som napisala na tabulu nieco s hrubicou. Tak odpoved bola, ze oni by si to ani nevsimli🙉 A toto bolo tak pred 20-timi rokmi.

fokuska
27. feb 2020

@dskjhfdlkdjhl To je smutne :-/

Mna irituju aj slova ako "pól hodina" - je to pol - polovica, nie pól ako magneticky, severny, juzny... niaky, 600nedelie, "ideme pri more", "kupit chleba", "chod lekarovi, idem kadernikovi... - wtf kde su predlozky?, "mame 6. mesiacov" - mame siestich mesiacov? ...

dskjhfdlkdjhl
27. feb 2020

A teda, ta ich odpoved mi pripada strasna-nie ani v tom, ze nevedia ten pravopis, ale v tom, ze im je to asi jedno, inak by ta odpoved bola uplne ina. A ak uz ucitelom je to jedno, tak potom co.

dskjhfdlkdjhl
27. feb 2020

@fokuska a co vYsacky?😀

dskjhfdlkdjhl
27. feb 2020

Inak, ja som nedavno v pisomke videla "rovynny graf" a to som najskor nevedela, co to tam je vlastne napisane🙊

heidi4
27. feb 2020

@fokuska alebo "som v 6 mesiaci", v "kancelárií, v situácií, v kategórií,..." az sa mi nozik otvara vo vrecku... asi nedavali na ZS pozor 👎👎👎

heidi4
27. feb 2020

Tj "som v sest mesiaci"...... alebo "sobotu idem prec", "idem DO babky", .... akoze fakt wtf

dskjhfdlkdjhl
27. feb 2020

@heidi4 by som chcela vidiet ako do tej babky ide😀

heidi4
27. feb 2020

@dskjhfdlkdjhl ja si vzdy predstavim, ze do brucha (otvori sa jej tam nejaka vstupna diera okolo pupka)

dskjhfdlkdjhl
27. feb 2020

@heidi4 namet na cervenu ciapocku 2😀

fokuska
27. feb 2020

@dskjhfdlkdjhl
@heidi4
Ano, ano... a uzastny, prestne, rohlik...

Mne nesedia ani take veci ako "chalupa" vo vyzname dom, nie chata/rekreacne byvanie, "satky" vo vyzname saty-zdrobnenina, "riadit" vo vyzname upratovat...
A verzie slov ako "oskusat" (vyskusat", "ozehlit" (vyzehlit), "oteplene nohavice" (zateplene)...

dskjhfdlkdjhl
27. feb 2020

@fokuska uzasTny je uzasne slovo, my si s kamoskou uz rovno takto piseme-strasTne sa nam to paci😀

dskjhfdlkdjhl
27. feb 2020

Mna teda irituju aj take ako v hotely, aprily, na papiery a podobne.

heidi4
27. feb 2020

... preCa, kamaraCtvo, deCky, ale na druhej strane poDStivo, radCej, veTsi, vlasne, stim (s tym), Z muzom, S dreva, ... Pre mna schopnost vyjadrovania sa bez gram. chyb (nie preklepy = klik na pismenko vedla) ZNAMENA vyssiu uroven inteligencie (ta nizsia zas neschopnost ci nezaujem ucit sa a pracovat na sebe - radsej sa vyhovaraju na ''preklepi'', lahostajnost ci lenivost - ''nechce sa mi'' ci ''mat vase problemi''), 100% suhlasim s babami vyssie - takisto by som takeho chlapa nechcela (co ocividne v skole nedaval pozor, bol/je lenivy sa ucit, zdokonalovat a je mu totalne u prdele jeho uroven prejavu) - jeho spravy by ma asi vyiritovali do nepricetnosti. Som stastna, ze niesom jedina a irituje to tu aj dalsie (aj ked sme, zial, asi v ''drtivej'' mensine).