Práca učitelky mi príde najvýhodnejšia

zuzulik280
24. dec 2018

Konči mi rodičovska dovolenka, nech rozmyšlam ako rozmyslam, praca učitelky, najma na prvom stupni ZS mi pride uuuplne idealna a každy, kto skončil ucitelstvo pre prvy stupen mi pride ako stastny človek...vidim to na synovi, je druhak, na obed je uz doma, ucitelka tam uz pomaly o jednej nie je...idealna praca pre matky...ja robim na smeny, vikendy, nocne...a neda sa to ani porovnat s touto robotou...dobre nezarobia sice neviem kolko, ale ani malo...cez 600 e maju urcite...normalne lutulem, ze neucim...všetok cas by som venovala svojim detom....

ceresnovci
24. dec 2018

To ze su ziaci doma na obed, a ucitelka nieje o jednej v skole, este neznamena, ze doma nerobi (: Daj potom vediet tvoje dojmy a pocity z pedagogickej cinnosti (:

zuzulik280
autor
24. dec 2018

@ceresnovci tak ale na prvom stupni ked uci doma toho vela nema

dskjhfdlkdjhl
24. dec 2018

@zuzulik280 vystuduj, chod ucit a potom napis. Mozno budes spokojna, mozno nie. Je zbytocne o tom filozofovat a mlatit prazdnu slamu. Kazda praca ma svoje klady a svoje zapory. A nie kazdy clovek sa na pracu ucitela hodi.

wieruska1
24. dec 2018

Celkom si ma rozosmiala 😂 trosku menej vianocneho puncu nabuduce.

belllinka
24. dec 2018

600 eur nie je malo?

zuzulik280
autor
24. dec 2018

@belllinka na to ze su v praci kratko to nie je malo

evulka2203
24. dec 2018

Kazda praca ma pre aj proti. Praca s detmi je narocna, je tam zodpovednost a ak to clovek nerobi zo srdca, nenarodi sa pre to, je to o nicom. Na druhej strane ( skusenosti z mojej prace, nie som ucitelka ) maju podla kolektivnej zmluvy 40 dni dovolenky rocne plus nahradne volna, priepustky od lekara, v pohode im to pokryje vsetky prazdniny a niektorym sa podari si par dni dovolenky aj preniest. Cize nemusia riesit, co s detmi cez prazdniny. U nas maju o pol 2 koniec pracovnej doby, poobede sa doma pripravuju na dalsi den, opravuju pisomky, atd. Takze asi tak.

gladys_07
24. dec 2018

moja skusenost:

cez 600 nemaju vsetky
musia robit dozor na skole cez prestavku (aj siedmakom, osmakom, deviatakom, nielen zlatim prvacikom/druhacikom)
musia naplnit uvazky = ucit hudobnu, telesnu, vytvarnu na druhom stupni
+ besiedky, vianocne akademie, druziny, kruzky...
mne prekazal aj takmer cisto zensky kolektiv
no a niektori rodicia...skoda reci

ale inak cista ryza, chod do toho!

patricia_b
24. dec 2018

Ja študujem učiteľstvo a robím lektorku matiky, pripravuje deti na prijímačky, testovania a podobne ... neraz sa mi stalo, že ma piatak poslal kade tade ... možno je učiteľstvo fyzicky lákavé, ale psychicky ťa to môže úplne zničiť ... rovnako aj nátlak rodičov, lebo predsa každý má dokonalé dieťa a ako si si dovolila dať zlé známky ... ale ak nájdeš školu kde sú milé deti aj rodičia, tak daj vedieť 🙂

alami
24. dec 2018

@zuzulik280 vtipne strasne, tak sa priprav na pracu doma do polnoci, ked uz vsetci konecne doma zaspia... Ludom sa ani nesniva, co vsetko to obnasa.. Uz sa neuci ako dakedy... Otvorte si citanky a citajte.

evittam
24. dec 2018

@zuzulik280 Si to predstavujes velmi jednoducho. Nic o tej práci nevies ale vies,ze je super.😁😉
Inak su aj ine profesie kde môžeš zarobiť omnoho lepšie, mat skrátený úväzok-cas na deti a vsetko co potrebujes a este aj viac-menej klud ked si to tak zariadis.😉 Ja to tak mam teraz uz 1.5roka po RD a som max.spokojna. V živote by som nesla robit ucitelku - ci uz v MŠ, ZŠ, SŠ,.....

marion09
24. dec 2018

@belllinka moja sesternica je ucka na 1.stupni a má vyše 800e v čistom!

evittam
24. dec 2018

@marion09 A to je veľa?

marion09
24. dec 2018

@evittam tak podľa jednej maminy tuná je 600 moc

evittam
24. dec 2018

@marion09 Aha. Ok. No nic. Ja som sa sice pytala teba ale aj toto je odpoveď.

belllinka
24. dec 2018

@marion09 to to je teda terno 🙄

marion09
24. dec 2018

@evittam tak na môj kraj je to dost

anjika44
24. dec 2018

Aj ja si myslím, že nabudúce treba menej ohnivej vody. 😀 Poradím ti. Pokiaľ nemáš prirodzenú autoritu a si priveľmi citlivá, radšej už na to nemysli, lebo ti bude z toho... Ja som učila pred 20mi rokmi, decká boli vtedy strašné a teraz je to vraj ešte horšie. Pokiaľ si ale typ, že si vieš urobiť poriadok, tak choď do toho. Inak sa budeš len trápiť. Pretože dnes dostaneš vynadané od rodfičov aj za to, že nedovolíš ich pokladu mať nohy vyložené na lavici.

ivankomonika
24. dec 2018

Som učiteľka na prvom stupni a vôbec to nie je také easy ako si myslíš. Ak sa ti to zdá také super ľahké, môžeš začať študovať a učiť. Neskôr pochopíš o com to je. Po prvé v BA dostať 600 e je boj o prežitie ak nemáš muža, ktorý zarába. Na hodiny sa musíš pripravovať, vedieť deti zaujať.... proste kým nezazijes, nepochopís. Ale áno súhlasím a zdieľam tu istú myšlienku, že pre ženu ako matku malých detí je to najideálnejšie zamestnanie a hlavne aj kvôli prázdninam ak nemáš pri sebe babky, ktoré postrazia deti a vieš sa im poobede venovať ale bud pripravená na to ze budeš psychicky unavená z deti. Ten neustály krik, ak za žiješ velke prestávky a tvoje uši to zvládnu klobúk dole. Po 10 r. praxe som "alergická" na veľký hluk deti. Ale to tiež musíš zažiť aby si pochopila. Je to krásna práca ale je naozaj náročná aj napriek tomu ze nie si v práci do 18 hod. plus obrovská zodpovednosť, ak sa niečo stane, sedíš v base. Plus každý rodič je iný, nikdy nevyhovies všetkým, nedá sa. Ver mi ze je to naozaj psychicky veľmi náročná praca, musíš mat vzťah k deťom ak nemáš nevydržis to..... A v neposlednom rade nezabudni na to ze denno denne budeš riešiť spory ako napr ten mi zjedol desiatu, ten mi povedal to a to, on mi zobral ceruzku, ona ma buchla atď atď atď.... Bez silného vzťahu k deťom nevydržis.....

merkelica
24. dec 2018

jasne, ved zacni ucit, kto ti brani?

som_ponorka
24. dec 2018

Nemyslím si to, síce nie som učiteľka, mam zopár kamarátok čo učia, ale veľmi sa nestretavame, takže žiadne info z prvej ruky nemám, ale dnes vychovávať deti, to nie je pre každého. Neviem, či sme boli aj my takí. Niektoré deti sa mi zdajú dosť drzé a zle a to je aj tým, ako ich vychovávajú doma, ale keď to zanedbaju tam, v škole už s tým veľa neurobia. A za druhe, aj rodiča maju na učiteľov veľké nároky, riešia také veci, co naši rodiča neriešili. Je to podľa mňa robota, ktorá nie je dostatočne ohodnotená, či už platovo alebo v spoločnosti celkovo. A to ze je o jednej doma, ozaj neznamená, že jej padla. Maju taky istý časový fond, ako ktorýkoľvek iný zamestnanec na Slovensku a keď idú jeden deň domov skôr. Druhý deň sú do šiestej a doma si pripravujú veci. Veď aj na prvom stupni sa píšu písomky a diktáty a treba ich opravovať, chystať si osnovy. Možno si veľa učiteľov hovorí, že by išli radšej makať za pás, ale to by bola škoda vysokej.

alami
24. dec 2018

@marion09 je to vysokoskolske miesto, to si treba uvedomit. Neporovnavat s platom predavaciek a upratovaciek

caroline_
24. dec 2018

Ahoj, ja učiteľka nie som ale myslím si ze toto je trosku prehnane. Každá práca ma svoje plus a mínus. My do toho nevidíme, nemôžeš na 100% tvrdiť ako to je.. A taktiež nie každý je na tu prácu vhodný. Ja by som to napríklad nemohla robiť :D každopádne ti prajem pekne Vianoce 🙂

sandynkaaa
24. dec 2018

Ucila som 3 roky v MS a v SKD som vydrzala len mesiac...Ano,su skor doma.Ale baby vyssie uz pisali-dovolenky si treba nahradzat;suplovat v inych triedach,doplnat si uvazok ucenim starsich rocnikov...A...za mna!Kym budu moje deti male,nevratim sa ani za nic.Pretoze obetujes vsetku energiu cudzim detom,ktore si to za mak nevazia,zaujat ich v dnesnej dobe🙈ked ma kazde tretie poruchu pozornosti...Dojdes domov vystavena psychicky,znicena a na tvoje deti,ktore ta miluju,nebudes mat energiu...Jedine ze by si bola vynimka....Ale ano,ja nie som prirodzena autorita.Mna mal deti ako kamosku a mozno aj v tom bol problem.Drzim palce😊

hariet
24. dec 2018

Ahoj,mas pravdu, v podstate vzhladom na ten pracovny cas a pocet dni dovolenky, ten plat nie je az taky zly. Ucim na 1. stupni a mam za sebou aj rozne ine zamestnania a stale mam pocit, ze robim len na polovicny uvazok, je rozdiel prist domov o 13:45 a vecer o 18:00-19:00. Vela ucitelov to tak nevnima, lebo nepracovali v sukromej sfere a nemali za rok len 20-25 dni dovolenky. Ja svoju pracu milujem, takze ju ani nevnimam ako zataz. Ak mas vztah k detom a myslis, ze na to mas, odporucam. Drzim palce.

katka2602
24. dec 2018

To je také super, vyjadrovať sa k práci ktorú si nikdy nerobila. Čo ti bráni ísť študovať a potom učiť??? Osobne obdivujem učiteľky, lebo ja by som nervy na dnešné deti nemala. Autorita žiadna, drzé, hlučné a len tak ťa 8 ročne dieťa pošle do pečka. To, že jej o 12 končí vyučovanie, neznamená, že o 12 odchádza domov. A po ďalšie svoju robotu si musí doniesť aj domov, či sa týka priprav alebo oprava pisomiek.

sissy27
24. dec 2018

@zuzulik280 keby to bol taký super lukratívny job, tak ver tomu, že sme učiteľky všetky a školy si môžu vyberať a nie že nemá kto učiť.
Pracovná doba od 7 do 13? Jasné a potom home office, opraviť diktáty, písomky, pripraviť si podklady na ďalší deň / týždeň, vyšetrenia u lekára či už ty alebo s vlastnými deťmi prísne plánované, dovolenka len vtedy kedy škola dovolí a nie vtedy kedy ty chceš a to sa samozrejme týka aj manžela, že sa musí prispôsobiť... Nosiť si domov bacily, vši, riešiť úrazy, choroby, poruchy a problémy cudzích detí a aj maniere ich rodičov, samozrejme byť večne milá, usmiata a diplomatická, zároveň dostatočne prísna, aby deti úplne nezvlčili... Neustále sa vzdelávať a prispôsobovať zmenám v systéme školstva, získavať kredity, žobrať od rodičov papier, toner, príspevky, ak chceš viac ako minimálku tak ťahať krúžky, dozor... určite by sa dalo pokračovať ďalej. A popritom všetkom si jednou nohou v base, lebo máš za tie deti zodpovednosť.
Ďakujem, ale ešte nevytlačili takú bankovku, ktorou by ma za toto zaplatili. Klobúk dole pred všetkými učiteľkami, ktoré to zvládajú robiť úprimne a s radosťou.

moonlight1210
25. dec 2018

@zuzulik280 zas jedna, co vidi iba pozlatko zvonka. Nehovor, ze nevies, ze kazde povolanie ma svoje neprijemne uskalia. Este aj ten smetiar naskakovac.

Ad 1) Skus si triedu, kde mas dve integrovane deti a dalsie styri, ktore su iba neposedne, nezrele na skolu a ich matky to riesia iba papiermi o roznych dys-, ktore tie deti vobec nemaju (a ked, tak velmi mierne), len to chce aj viac sa spociatku zapojit zo strany rodicov pocas domacej pripravy, aby si deti zvykli na rezim ucenia. Radsej sa tvarit, ze su dys- a ziadat ulavy a ohlady. Deti potom nevedia, co so sebou od dobroty, lebo su dokladne z domu informovane, co vsetko nemusia a snaha a namaha je u nich potom minimalna. Lebo to je ludska prirodzenost byt lenivy. Sme snazivi len pod tlakom okolnosti.
Pritom by mohli byt dobrymi ziakmi. Ale naco?

Ad 2) zodpovednost. Uz som sa stretla s tym, ze niektore triedy ich triedne ucitelky neberu na ziaden vylet, ani iny druh aktivit mimo triedy. Proste vedia, ze tam maju deti, ktore su nebezpecne. A za jeden vylet s takymi vykukmi rozhodne nepojdu do basy na par rokov od vlastnych deti. Za to im ziadne dieta nestoji. obetovat jeho domacej nevychove par rokov svojho zivota v kriminale, pospinenej povesti a strate prace.

Ad 3) oprava pisomiek, slohov. Pokial si nerobis pisomky na kluc (trebars iba odpovede a,b,c,d - co sa nie vzdy da pouzit), tak si nad tym posedis, kym dokladne vsetko precitas a posudis. Aby si nebola neferova. Slohy sa hodnotia aj z inej stranky, ako len gramatika, tak aj posudit, ci dieta vystihlo temu, styl a ako. To nie je such-buch, hura za pol hodinky v kabinete u kavicky hotovo, ide sa dom.
Plus lustenie skrabopisu (dnes sa uz na krasopis moc nedba, lebo aj to patri z pohladu rodicov iba k ich domacej buzeracii a “naco to decku v zivote bude, ked v robote budu klavesnice”), ked sa ti dieta pride stazovat za strhnuty bod, ze to tam predsa napisalo, len zial totalne necitatelne.

Ad 4) korigovanie spravania deti v triede, sikana realna vs. pocitovo rodicovska, konfrontacie s nervnymi premotivovanymi rodicmi (v roznych oblastiach), obcas az s hystericki pasivne agresivnymi. Nechcela by si zazit ani jedno z toho.
Triedna jedneho z nasich deti mala 4 roky teror od jednej matky, ktora jej dokazala pisat v priemere 20 sms denne a cca aj 40krat za tyzden volat (ale vedela tych 40 telefonatov natesnat aj za jeden den) a stazovat sa na vsetko od systemu vyuky, cez jej pohlad na individualny pristup k jej dietatu, skolske akcie, vylety, po domace ulohy, pisat staznosti na riaditelstvo, az davat podnety na inspektorat. Branit sa sice mozes, ale je to tortura, nez ju konecne zastavis. Obtazovala tym aj ostatnych rodicov. Dokonca sme na rodicku spontanne odhlasovali, ze chceme, aby dieta dala radsej na inu skolu, ked sa jej nic nepaci. Ofucala sa a dala, ale zial aj to jej trvalo.

Ad 5) vzbudenie a udrzanie si pozornosti deti napriek aspon jednemu vykukovi, ktorym sije predcasna puberta v nizkom veku alebo nevhodna (alebo ziadna) domaca vychova. A ma potrebu sa neustale prejavovat a konfrontovat svet okolo seba. Bez ohladu na upozornenie, tresty, dohovaranie. (Trebars dieta, co prepada a rodicom je to vlastne jedno. Ver, ze takemu sa vobec dostat pod kozu, ktoru ma vdaka zlej vychove az hrosiu, je tazke. Aby sa uvedomilo. Konfrontuje svet prave preto, ze si neveri, ale veri, ze preventivne cerit zuby je najlepsia obrana citliveho vnutra, ktore chce skryt. Mas na to nervy a kopec casu a chut aj s tou moznostou, ze to cele moze byt vo vysledku uplne neuspesne?)

Ad 6) priprava na vyucovanie. V triede mas vzdy minimalne dve skupiny deti s inym systemom chapania. Takze vec musis vediet vysvetlit roznymi sposobmi. Si ucitelka, ty musis zistit, ako to dieta premysla a chape, vzit sa do toho a najst sposob, ako mu to vysvetlit. Jeden sposob ti nestaci. Zial.
Kolkokrat ani vlastny rodic nie je schopny dietatu vysvetlit nejake ucivo, lebo nevie najst kluc k jeho chapaniu. A musi hladat naviackrat (napr kazde moje dieta ma uplne iny system na zapamatanie si basniciek a veci naspamat. Aj iny system ucenia sa.).
System vysvetlovania uciva ta na VS ani neucia. Ten musis ako ucitelka najst sama.

Ad 7) ako ucitelka 1. stupna neucis len svoju triedu. Su predmety, co ich neucis (napr. cudzi jazyk, informatiku,...) a vtedy ucis ine triedy ako svojich prvacikov. Nesedis v kabinete na kave. Ak chces sediet, to si ta na skole takto nevytazenu nenechaju, aby zbytocne platili dvoch ucitelov namiesto jedneho. Takze si doma vopred robis pripravy pre rozne rocniky a predmety naraz.

Ad 8) po cca 8 hodinach rozpravania, vysvetlovania, udrzovania si kazne, pozornosti a postrehu pochopit, co sa ta deti pytaju a comu presne nerozumeju a bleskovo najst sposob, ako to este inak vysvetlit a rieseniu problemov ako triedna, atd, ides domov psychicky vyzmykana ako citron. A cakaju ta opravy pisomiek, chystanie si priprav, do toho rodina, tvoje deti, domacnost.
Plus skryte pohrdanie okolia, ze si zijes ako kralovna, mas vraj uz o jednej padla, nic nerobis, mas vela volneho casu a este za to beries peniaze. A navrch posmesky, ze tvoje povolanie je diagnoza a povolanie pre neschopnych (a kazdy by ho - akoze - chcel robit).

A dalsie veci, co ti spomenuli uz predtym.

Este mas zaujem?
(A to neucim.)

ibrunova
25. dec 2018

@zuzulik280 Však vyštuduj a uč, jednoduché.. Ja som kedysi učila... Píšeš bludy, o tej práci nič nevieš..

h_petra
25. dec 2018

😁 skvelá téma.
Pripomenulo mi to predvianočnú debatu s mojim švagrom. Ja som jemu zanietene rozprávala o tom, že keď ma prestane raz nadobro baviť práca a život v Bratislave, kúpime si s mužom dom niekde na samote a budeme tam chovať kozy, sliepky a kravičku. Celý deň sa budem starať o tieto zvieratá, dojiť mlieko, pestovať zeleninu a ovocie a vyrabáť džem.
Švagor má zase ako záložný plán vlastný menší hotel, ktorý bude len jeho a bude mu zarábať peniaze a on bude spokojný.
😁
Tak sme si to porozprávali vzájomne, pofantazírovali a spoločne sa na záver zasmiali, že predstavy sú to síce romantické, ale realita bude zrejme úúúplne iná, a že po pár dňoch na samote s kozami či vo vlastnom hoteli by sme s nostalgiou a slzou v oku spomínali na súčasný život 😁.
A táto téma o práci učiteľky mi príde v podstate rovnaká. Romantické snívanie o dokonalom zamestnaní ako drobný útek od vlastnej reality. Len sa zakladateľka témy ešte neprepracovala v predstavách k fáze uvedomenia si skutočnosti, že sú to len a len romantické predstavy a s realitou majú pramálo spoločné.