icon

Práca učitelky mi príde najvýhodnejšia

zuzulik280
24. dec 2018

Konči mi rodičovska dovolenka, nech rozmyšlam ako rozmyslam, praca učitelky, najma na prvom stupni ZS mi pride uuuplne idealna a každy, kto skončil ucitelstvo pre prvy stupen mi pride ako stastny človek...vidim to na synovi, je druhak, na obed je uz doma, ucitelka tam uz pomaly o jednej nie je...idealna praca pre matky...ja robim na smeny, vikendy, nocne...a neda sa to ani porovnat s touto robotou...dobre nezarobia sice neviem kolko, ale ani malo...cez 600 e maju urcite...normalne lutulem, ze neucim...všetok cas by som venovala svojim detom....

elizita
25. dec 2018

Robis vikendy, nocne a zmeny... ja som tak nikdy nerobila a nie som ani ucitelka... ale ty si pri tomto type prace tahas este pracu domov? Stava sa, ze tvoj pracovny cas je do 16,00 a hold smola, musis neocakavane zostat do 18,00 a zohnat rychlo niekoho, kto ti vyzdvihne decko zo skolky? Riesis dementnych zakaznikov, nadriadenych ci rodicov, ci mas zodpovednost za deti, peniaze, majetok. Kazda praca ma svoje vyhody aj nevyhody, ci tvoja, moja, ucitelkina.. otazne je uz, na co sa citis, na co mas a co si ochotna obetovat...

asia83
25. dec 2018

@zuzulik280 Áno. Z pohľadu matky je to ideálna práca. Ja som učiteľka 1. stupňa. No je tam priamy a nepriamy pracovný čas. Doma prípravy na ďalší deň, opravy. Navyše v školách sa dosť vyžaduje aj od učiteľov, veľakrát musia ostať v škole dlhšie.

0silvia0
25. dec 2018

@evalin88 fakt? Ved sa stale vsade pise a hovori, ze len dnesne deti su hrozne a nezvladnutelne, vraj v minulosti deti mali respekt pred autoritami 😉

hettinka
25. dec 2018

@ericavargo píšeš, že "este som nepoznala ucitelku, ktora by sa nestazovala", pritom sa ti tiež v práci všeličo nepáči. Ja za to nemôžem, že sa nevieš ozvať a bojíš sa, že ťa hneď vyhodia... Ak si v robote fakt dobrá, tak sa neboj, nevyhodia ťa. Dobrých zamestnancov je málo a zvyčajne majú cenu zlata. Nauč sa byť priebojnejšia a formulovať svoje požiadavky.

Ja som si okrem učiteľstva vyskúšala aj iné profesie, všade to bolo náročné, keď horeli termíny, nehovorím že nie. Preto viem porovnať. Ja som typ zodpovedného človeka, ktorý nevie nič "odflákať", takže možno si to ťažké sama robím. V školstve som nie pre pracovnú dobu, ale preto, že ma to zatiaľ s deckami baví, inak by som tu dávno nebola. No a plat neriešim, vždy som si vedela zarobiť pomimo, ak som mala málo.
Ale ja aj kolegyne sme chceli autorke otvoriť oči, že to nie je len tak, idem učiť, naobed budem doma a mám "veget", môžem sa venovať svojim deťom. Realita je trošku iná, ako si ju ona a asi aj ty) naivne predstavujete.

novana
25. dec 2018

@ericavargo, neviem, dokedy sedia učitlia v severských štátoch v škole, ale viem, že majú menší úväzok ako učitelia na SK, viem, že zarábajú päťkrátkrát viac, žiaci na ZŠ do určitého veku neni hodnotení známkami, preto učiteľ sa tam na MK nedočíta, že Ninka bola dvojkou ohodnotená nespravodlivo, lebo ona to doma vedela, majú viac dní prázdnin, nemajú pevný rozvrh hodín, neexistujú tam hospitácie, inšpekcie, lebo učiteľovi sa dôveruje, triedy sú vybavené najmodernejšou technikou, nakoľko do školstva ide o veľa väčšie perceno z HDP ako u nás, žiaci sa počas prestávok presúvajú do relaxačných zón, najčastejšie von, učitelia v niektorých severských krajinách majú po odpracovaných x (neviem presne) rokoch nárok na rok plateného voľna na vzdelávanie a relax, a tak by som mohla pokračovať. Áno, naši učitelia na sťažovanie majú dôvod, a nie malý, ale to nemôžeš posúdiť ty, lebo o práci učiteľa, či už na SK alebo vo svete, vieš len to, čo jedna pani povedala. Vlastne čo povedala maminej kolegyne sestra.

siska53
25. dec 2018

@zuzulik280 podla mna prave na prvom stupni musis dost rozmyslat,co anako..prirpava je dolezite a deti vnimave.. plus si vzdy aj triedna a je okolo toho aj dost papierovaciek, mas aj opravy a td..ale ako ano, svokra si pochvalovala,az na to,ze casto ucievala aj na dvoch skolach (ona ale ucila.na strednych), plus neskor riaditelovala,aby mala.lepsi plat. Ja som.ucila.rok na druhom stupni, ale sla som.zo skolstva prec ( plat a chorobnost-prach a krieda mi skodili). Mala som.mozno viac volna a poobedie som si menezovala uz sama,ale.. tiez som si privyrabala ako babysitterka a to som byvala s rodičmi. Aj kamoska - ucitelka si musela privyrabat..

Hoci..povodne som.chcela.vystudovat 1.stupen, take male deti su este velmi zlate.. ak nepocitam problemy adhd ci poruchy ucenia a tych deti pribuda,cise praca je tazsia..

Nuz..len ak to nemas vystudovane.. caka ta dlha cesta, medzitym ti aj deti podrastu..

deti95060810
25. dec 2018

všetky zamestnania majú svoje nedostatky....mm robí v automobilke a dovolenku tiež môžu dostať len 2 ľudia na linke - ľudia sa musia dohodnúť medzi sebou, samozrejme napr. pohreby majú prednosť....ak by dostali dovolenku napr. viacerí - na linke by bola ohrozená výroba....Kávu si tiež môžu spraviť len cez prestávku - prestávka nie je každých 45 min., to isté na WC - len cez prestávku popr. majster musí zaskočiť za pracovníka....prac. doba od 6 do 14 h - pri stroji.....3 zmenná prevádzka....samozrejme na linkách bežne pracujú aj ženy....

v tomto prípade sa mi vidí práca učiteĺky jednoduchšia....
áno, môžem učiť - mám 2 VŠ z toho jedna je pedag. smeru.... takže viem to porovnať....

jajka257
25. dec 2018

@deti95060810 nuz, ta prestavka tiez nie je kazdych 45 minut. Ked mas dozor, tak nie je aj 180 minut a na wc, len ak ti niekto chvilu postrazi deti😉

hettinka
25. dec 2018

@deti95060810 lenže na tu prácu za pásom nemusíš mat (drahú) vysokú školu. Stačí ti duálne vzdelávanie. Viem, že za pásom končia aj vysokoškoláci, ale to už je na inú tému.

Nikto si nedovolí znevažovať iné prace tak, ako práve prácu učiteľov. Ľudia vidia len koľko majú voľno, hoci to tak vôbec nefunguje, ako si ľudia všeobecne myslia. Kto sa chce flakat a zašivat, bude to robiť aj v automobilke, manžel je majster vo firme, tiež občas povie ako sa niektori len ulievaju. Rovnako sú takí ľudia v supermarkete, alebo na poslaneckej stoličke. Alebo aj v školstve... ale netreba hádzať všetkých do jedného vreca. Ja sa Napr. niekedy 4 hodiny nestihnem ani napiť, stane sa... A keď som bola triedna, bolo to ešte horšie. Teraz triedu nemám, tak mám voľna viac, ale sj nižší plat.

A neviem ako ini, ale ja nechodím do roboty na to, aby som mala voľno. Ale najmä na to, aby som zarobila a cítila sa potrebná.

kiqusiq
25. dec 2018

Moja sestra zacala tento rok ucit prvykrat, vystudovala za ucitelku prveho stupna a dostala prvakov.
Praca sa moze zdat ako jednoducha, ale nik, kto o tom blizsie nevie nevidi pozadie tejto prace.
Vracia sa domov okolo druhej a do vecera denne si chysta podklady a pripravy na dalsi den ku kazdemu predmetu. Treba vyhladavat materialy pre deti, pretoze v slabikaroch a pisaniach toho vela nie je, treba vymyslat system na dane temy ako to detom vysvetlit aby to co najlepsie pochopili...
Moze sa zdat, ze ide o lahku pracu, ze si oducis a o druhej mas pokoj, ale tym, ze opustis skolu (pracovisko) to este neznamena, ze si ucitelky neberu prace viac nez dost na doma...

novana
25. dec 2018

@dskjhfdlkdjhl, píšeš, že učíš na VŠ, preto určite vieš, či je VŠ pedagóg po habilitácii preradený do vyššej platovej triedy alebo?

jajka257
25. dec 2018

@kiqusiq presne. Nam po 2 mesiacoch doslova usla absolventka od druhakov, ze to nezvlada.... Kto chce poriadne ucit, odrie si to na plnej ciare.

jana_eyre
25. dec 2018

a touto diskusiou sa co sleduje? 🤔 mne pride najvyhodnejsie byt multimilionar, robis co chces, alebo aj nic 😉

uprimne, ked som mala dve deti, tuzila som byt ucitelkou v skolke - nie preto, ze to je vyhodne, ale preto, lebo praca s detmi ma bavi.. odkedy mam ale deti tri, myslim, ze potrebujem minimalne 3roky nejaky reset aspon pol dna mimo deti..

ja nezavidim ucitelkam, co maju deti v skolke/skole a po obede riesia este deti vlastne+domacnost a ostatne.. fakt sa ti to nezda narocne? praca s detmi je podla mna krasna, ale riadne psychicky narocna.. ked si predstavim, ze by som mala v triede napriklad 4 deti s povahou mojho najmladsieho syna, tak ma beru mrakoty 😅😅

jana_eyre
25. dec 2018

@kiqusiq mali by to definovat ako homeoffice, aby ludia nemysleli, ze si mozu robit co chcu, ked skonci vyucovanie..

dskjhfdlkdjhl
25. dec 2018

@novana u mna to tak bolo, automaticky, hned ako som mala papier, tak sef zauradoval a bola vyssia trieda, malo by to tak byt vzdy, ale zase az tak som to nestudovala (kedze som to mala fakt hned vybavene), mozno su tam nejake moznosti, ako nepreradit. V kazdom pripade, tie rozdiely medzi triedami nie su take vysoke a ani to nebola pre mna ziadna motivacia. Mna celkovo toto az tak nezaujima, ja som jeden z tych ucitelov, ktory nikdy na plat nenadaval. Ja sa stale smejem, ze mna zivi manzel a ja sa teda mozem venovat svojim konickom😉Keby som potrebovala zarabat, tak sa nebudem stazovat a pojdem inde, ale tato praca ma bavi.

novana
25. dec 2018

@dskjhfdlkdjhl, viem, že VŠ pedagóg si nerobí docentúru kvôli preradeniu do vyššej triedy, 😉 pýtam sa zo zvedavosti, keďže na ZŠ si po atestáciách preradený do vyššej triedy, tak som bola zvedavá, ako to funguje na vysokých.

dskjhfdlkdjhl
25. dec 2018

@novana jasne, ta odpoved nebola len pre Teba, ale aj pre ostatne zeny, totiz dost casto si ludia myslia, ze docent musi automaticky mat ovela (otazka je aj co je ovela) vyssi plat ako napr. ucitel na ZS/SS, alebo odborny asistent na VS. Ale to tak vobec nemusi byt. A druha vec je ta, ze mna toto fakt nezaujimalo, tak som dopredu ani nezistovala, ci budem isto preradena a kedze to bolo okamzite, tak ani potom som nestudovala, ci sa neda najst nejaka skulinka (napr. katedra nemusi mat miesto docenta, vtedy mozno treba cakat, mozno nie, fakt netusim), ako nepreradit.

montemotherone
25. dec 2018

@ericavargo "ísť do múzea, či do divadla sama so sebou a svojim mužom, či jedným dvoma deťmi a ísť tam s 25 kusmi je trochu rozdiel. Nikto sa tu netvári že je to najťažšia práca na svete, ale téma, "že je to super práca pre matku, lebo na obed fajront, je tiež riadna blbosť. Mimochodom, ak sa chceš tváriť nech sa páči. Stačí ti aj nadstavba na pedagogickej akadémii a ukáž čo vieš 😉 (ak máš odvahu čeliť rodičom ako si ty 😉

patricia_b
26. dec 2018

@novana ak by mala
@dskjhfdlkdjhl ísť učiť na SŠ, resp. ZŠ, tak sa mi zdá, že by mala základný tabuľkový plat vyšší ako na VŠ ... no a docentúra, to nie je doktorát, že sa prihlásiš na doktorandské a máš po 4 rokoch snahy ... môj bývalý v svojom odbore má problém urobiť docentúru, jedine na druhom konci Slovenska na inej univerzite a ak nemajú medzi sebou dobré vzťahy, tak môžeš byť najlepší na SR a nepodarí sa ti ju urobiť.

dskjhfdlkdjhl
26. dec 2018

@patricia_b ja myslim, ze toto @novana vie. Inak, co sa tyka habilitacie, tak je uplne bezne, ze to clovek nerobi na svojej uni, nie kazda ma na to akreditaciu. Nevidim na tom vsak nic hrozne, ak clovek splna poziadavky (nie ltt, je lepsie presahovat), je fakt dobry, tak nemoze byt problem. Oponenti su aj tak zvycajne zahranicni, ani komisia nie je len z ludi z danej univerzity. Ak je niekto vo svojom odbore najlepsi na Slovensku, takto da.

deti95060810
26. dec 2018

@jana_eyre ďaleko horšia a náročnejšia ako práca učiteľky mi príde práca predavačky.... ale je to vec pohľadu.

dskjhfdlkdjhl
26. dec 2018

@deti95060810 ziadna praca nie je idealna, dolezite je, aby cloveka bavila, potom nejake tie problemy dokaze prezit bez toho, aby sa stazoval kade chodi. Treba si uvedomit, ze v praci clovek travi dost vela casu a ak mu nevyhovuje, nebavi ho a nechce z toho vyhoriet/ochoriet, tak treba zvazit zmenu, najst nieco, co ho bude bavit. Nie vzdy sa to asi da, ale pokial je co i len mala sanca, tak to treba skusit.

jana_eyre
26. dec 2018

@deti95060810 neviem, ja som predavacku robila asi 4 roky, neprislo mi to nejako strasne narocne - ano mozno fyzicky - lebo som stala na nohach 12h s vynimkou prestavky a psychicky je praca s ludmi pre introverta ako som ja narocna tiez, ale nie je to nieco strasne aby som na to spominala ako na najhorsie pracovne skusenosti.. okrem hmotnej zodpovednosti a par konfliktov tam nebolo nic strasne - hoci mozno sa mi tu zase ozvu predavacky s nesuhlasom..

nemyslim, ze je na mieste porovnavat nejake povolania, kazde ma svoje plusy a minusy, ale pracovat s detmi nie je lahke, navyse vyzaduje urcite vzdelanie.. dolezite je nezavidiet ostatnym a snazit sa najst si pracu ktora ak nenaplna aspon bavi a je uplne jedno o aku pracu sa jedna..

rybkoava
26. dec 2018

Môžem porovnať 6 rokov som pracovala ako predavačka, 3 pracujem ako administratívny pracovník. Stáť 12 hodín na nohách, behat od vykladania do kasy, je fyzický náročná práca. Ako ako app sa síce fyzicky nenarobim no kým si neurobím svoju robotu, domov ísť nemôžem, čo nestihnem jeden deň, počká ma do druhého. Ak sa pomýli predavačka zaplatí si manko, ak ja je telefonát od navyšieho. Všetko musí sedieť, na nič nesmiem zabudnúť, ale svoju prácu milujem aj, keď som bola prvý rok v takom strese, že som nevedela ani ako sa volám.

ericavargo
26. dec 2018

@novana toto je moj nazor a za nim si stojim ci sa to niekomu paci alebo nie. Presne tak, sestra mamine kolegyne, word of the mounth. Apropo, v porovnani so severskymi krajinami aj ludia v inych profesiach maju ovela lepsie podmienky na pracu, nestresuju tolko v robote maju lepsie platy ako na svk a mozem pokracovat, nie len ucitelske pozicie su na tom lepsie aj ostatne profesie v porovnani so svk. Ale len vy sa stazujete, prvenstvo aspon v niecom.

drobcek53
Autor odpoveď zmazal
ericavargo
26. dec 2018

@montemotherone dakujem za tip, pouvazujem 🙂 nic proti ucitelom, len nech sa uz tolko nestazuju lebo tym len dvihaju tlak ostatnym...

ericavargo
26. dec 2018

@hettinka dakujem za reakciu. Nepredstavujem si naivne ze o jednej padla. Ide o to, ze to dalsie dohladavanie materialov , priprava, opravovanie pisomiek atd. je normalna SUCAST vasej prace. Vacsina ucitelov prezentuje a stazuje sa, ze je to vsetko NADPRACA a este k tomu za nizky plat. Ze pracujete vela za malo penazi. A to je podla mna skreslene. Majte sa.

dadus_ka
26. dec 2018

@zuzulik280 moja mama je učiteľka prveho stupna a o 13 teda domov nechodi. Aj keď maju uz robotu hotovu musia sediet v zborovni a zapisovat nieco alebo maju porady alebo zastupuju. Musia si naplnit svoj pracovny cas a normalne cvakaju karty. Zo skusenosti viem, ze ked som este byvala doma, mamka si vzdy musela vyhradit este hodku dve na pripravy a stale nieco vymyslala a vyrabala. Vobec nemala tolko casu ako tu píšeš 😀 bodajby.

novana
26. dec 2018

@ericavargo, viem, že majú vyššie platy. Npr. učiteľ má vo Fínsku plat i postavenie také isté ako lekár. Učitelia na SK sa nesťažujú, len poukazujú na žalostný stav v školstve a závistlivým, problematiky nášho školstva neznalým, otvárajú oči. A keď už sme pri tom zahraničí - na Floride, keď sa žiak nevie vmestiť do vlastnej kože, je vylúčený na niekoľko dní zo školy. Učiteľ len zazvoní zamestnancovi na to určenému, ten si ho z triedy odvedie, zavolá rodiča, ktorý si ho vyzdvihne a zabezpečí doučenie prebratej látky i dozor nad dieťaťom. Neexistuje, aby výchovné problémy riešil učiteľ. Vo všetkých krajinách západne od nás nevykonávajú učitelia cez prestávky dozor nad žiakmi, pomôcky im pripravujú asistenti na to určení atď atď. U nás asistentov majú len žiaci. Že sa učitelia u nás ozývajú, je len a len dobre. Nerozumiem však, prečo to bolí teba. Každý, kto nie je spokojný, má právo sa ozvať. btw aj ja poznám 80 ročnú učiteľku - dôchodkyňu, ktorá na svoj vek nevyzerá. Ad1 to má v génoch, ad2 keď ona pracovala, nebolo toľko nevychovaných detí, birokracie a do práce učiteľa vidiacich a mudrujúcich pocestných.