icon

Práca učitelky mi príde najvýhodnejšia

zuzulik280
24. dec 2018

Konči mi rodičovska dovolenka, nech rozmyšlam ako rozmyslam, praca učitelky, najma na prvom stupni ZS mi pride uuuplne idealna a každy, kto skončil ucitelstvo pre prvy stupen mi pride ako stastny človek...vidim to na synovi, je druhak, na obed je uz doma, ucitelka tam uz pomaly o jednej nie je...idealna praca pre matky...ja robim na smeny, vikendy, nocne...a neda sa to ani porovnat s touto robotou...dobre nezarobia sice neviem kolko, ale ani malo...cez 600 e maju urcite...normalne lutulem, ze neucim...všetok cas by som venovala svojim detom....

hettinka
27. dec 2018

@ericavargo vystihla si to, pracujeme veľa za malo peňazí. Malo preto, že robíme odbornú prácu v odbore, kde človek musí mat vysokoškolské vzdelanie, takze nástupný plat by mal byt od 1000€ vyššie a po rokoch praxe by som mala mat minimálne 2x toľko, koľko mám. A stále by to bola sotva tretina platu fínskej učiteľky.

Inak, ja o 13:00 nekončím nikdy. Siedma hodina konci o 14:15 a kým sa dostanem najskôr z roboty, je 15:00. 15:30 mi konci pracovný čas, takze dovtedy to beriem ako bežnú prácu, po 15:30 ako prácu navyse.

jajka257
27. dec 2018

@ericavargo nechcela som uz nikdy reagovat na takychto ako si aj ty. Nuz, ucitel nestiha vsetku pracu v ramci pracovneho casu. Ak ucis a strazis deti cca 6,5 hodiny denne, ostava ti cca 1 hodina casu na inu pracu, ale to je nemozne. Takze preto ucitelia stale hovoria o tom zufalstve v skolstve. Odborna praca, na ktoru potrebujes VS vzdelanie, si jednou nohou vo vazeni kazdu minutu, ktoru stravis v priestoroch skoly, na exkurzii, vylete ci nejakom kurze s detmi za smiesnu almuznu. A potom niekto, kto to v zivote nezazil a mozno by ten stres ani nezvladol, zacne mudrovat o tom, ako len bedakame a nic nerobime. Ved pod ucit, vydrz aspon mesiac a potom sa vyjadri.

zuzula777
27. dec 2018

@hettinka áno máme osobné

anjika44
27. dec 2018

@jajka257 presne tak - kedysi boli učitelia vážené osobnosti a teraz? Rodičia pomaly vynadajú za to, keď učiteľ trochu zvýši hlas

dskjhfdlkdjhl
27. dec 2018

@jajka257 toto su neprenosne skusenosti, nemas sancu to vysvetlit niekomu, kto si to neskusil. To je ako so sexom, ked uz mam byt taka priama a mozno pre niekoho aj vulgarna.

novana
27. dec 2018

@anjika44, o postavení učiteľa v minulosti by som vedela rozprávať... Kedysi to bol Pán učiteľ. (u nás sa povolanie učiteľa traduje už tri generácie)

dai
27. dec 2018

@hettinka ono žiaľ naozaj nemôžes porovnávať Fínsku a slovenskú učiteľku... Pripadne ich zárobok... Ono žiaľ všetky odvetvia v SR zarábajú menej ako vo Fínsku... Od riaditeľa po upratovačku...

hettinka
Autor odpoveď zmazal
hettinka
28. dec 2018

@zuzula777 tak to gratulujem, ste svetlá výnimka.

hettinka
28. dec 2018

@dai to bola len reakcia, porovnaval tu niekto iný 😉

Ale myslím si, že je tragédia, že nástupný plat učiteľa je momentálne rovnaký ako nástupný plat predavačky v LIDL. Až teraz po zvýšení v januári sa nástupný plat bude líšiť o 50€. A v tom LIDL fakt môže účtovať hocikto.
Tak sa nečudujme, že sú oblasti, napríklad BA, kde nemá kto učiť. Ja si toto hobby tiež môžem dovoliť len preto, že mám chlapa, čo dobre zarobí. Moja rozvedená kolegyňa má okrem učiteľstva 2 ďalšie roboty, aby uživila seba a 2 deti.

dai
28. dec 2018

@hettinka hej... Máš pravdu - je tragédia v SR že ľudia vzdelanie svojich detí hodnotia takým malým zárobkom (pripadne sa im zdá v poriadku)

ericavargo
28. dec 2018

@hettinka veď keď sa vám nepáči tak to nerobte. Aj ostatné pozície majú tretinové platy oproti fínskym len sa toľko nesťažujú.

ericavargo
28. dec 2018

@jajka257 veď keď sa vám nepáči tak to nerobte, ďakujem za ponuku, aj vy si môžete vyskúšať inú robotu...

ericavargo
28. dec 2018

@novana jaaaj prosím len si neberte príklad z Floridy, keď na vás žiak vytiahne zbraň z vrecka potom si môžete zazvonit na zvonček...

ericavargo
28. dec 2018

@hettinka alebo choďte do Fínska tam budete spokokna

asdq
28. dec 2018

Ja učím na 1. stupni 26 rokov , v škole som niečo po 7.00 hod ráno, no skôr ako o 14.30 doma nie som. Hluk, dozory na chodbách, neustále riešenia veľkých- malých problémov žiakov , nehovoriac nespokojnosť rodičov, agresívny žiaci istej farby pleti, ženský kolektív,nespravodlivý šéf,či šéfka.... ale ja som spokojná,jednoducho snažím sa svoju prácu vykonávať čo najlepšie . Neporovnávam iné povolania,veď o nich nič neviem,nedokážem posúdiť kto sa kde, ako a za aký plat namaká.Dokonalé zamestnanie neexistuje, tak prečo si kaziť život sťažovaním sa. pekné sviatky prajem nám všetkým🙂

0silvia0
28. dec 2018

@hettinka ked spominas pracu v Lidli, ja som sa stretla s nazorom, ze mzdu v Lidli si ludia zasluzia, je spravodlivejsie odmakana ako praca v kancli. Toto povedal nemenovany nadriadeny pri porovnavani mzdy nepedagogickeho pracovnika v skolstve ktory k nam prisiel z Lidla.
Ale porovnat a potvrdit to neviem, nikdy som v obchode nerobila.

jajka257
28. dec 2018

@dskjhfdlkdjhl no to mas pravdu.... Ale presne som od dotycnej dostala cakanu odpoved, ak sa mi nepaci, mozem ist. Nuz, som zvedava, kto ostane v skolstve, ak takuto radu pocuvnu vsetci ucitelia. To budu potom rodicia prekvapeni, ze nema kto ucit....😀😀😀😀

jajka257
28. dec 2018

@ericavargo k tebe len, ze radsej sa zdrz komentarov, lebo je to fakt na smiech cez slzy....

jana_eyre
28. dec 2018

@jajka257 predpokladam, ze
@ericavargo este nema deti v skole, ked jej je jedno ako spokojny clovek sa o ne stara.. a ked je nespokojny, radi drzat "hubu a krok" ako za starych casov, ved o tom je cely nas system.. uspokojte sa s tym co mate, nestazujte sa a ked sa vam nepaci, chodte inde.. a posledny nech zhasne..

jajka257
28. dec 2018

@jana_eyre podla profilu ma malinke dietatko. Ved nevadi, ona za cca 12 - 13 rokov pochopi, ked bude mat doma pubertaka a v skole nebude mat kto ucit. Je z BA, tu chybaju ucitelia...

jajka257
28. dec 2018

@ericavargo a este jedna vec, na buduce ta zoberiem so sebou a 40 pubertiakmi do muzea, nemusis nic vybavovat, absolutne nic. Jedine, co budem chciet, uzi si s nimi tie 2 az 3 hodinky. Ja budem blizko, aby som zachranila deti v pripade, ze chytis amok alebo sa psychicky zrutis. Ked mas pocit, ze ist s nimi do muzea, kina ci divadla je jednoduche, dovolim ti vyskusat si jednu cestu bud tam alebo nazad HMD, ale priprav sa psychicky aj fyzicky, lebo to nebude ziadna sranda. A priprav sa aj na komentare spolucestujucich, ze ich to ti ucitelia v skole ucia. Lebo to, co robia deti v MHD je ukazka vychovy v rodine.

0silvia0
28. dec 2018

@jajka257 ja si skor myslim, ze to, co predvadzaju pubertiaci v mhd je predvadzanie sa jeden pred druhym hlavne ked idu viaceri spolu. Synova triedna este na zs vzdy hovorila, ze decka sa inak chovaju doma a inak v skole. Doma povacsine bezproblemovi a v triednom kolektive si trapne uzurpuju tu svoju pubertalnu poziciu a snazia sa silou-mocou zaujat. Inak to boli chalani z normalnych rodin a do koze sa nevedeli zmestit. Zaujimave, ze dcera na tej istej skole v devine su trieda poslusnych sprtov. Zalezi velmi aj od zlozenia triedy a klimy triedy. Urcite nie su vsetky deti besne a nevychovane. Taketo zovseobecnovanie sa mi nepaci.

jajka257
28. dec 2018

@0silvia0 joooj, to ja viem....... Ale myslim, ze mladej pani by neuskodilo trosku zabavy. Ja som nad vecou, taketo ma nevyvedie z rovnovahy.

nikus5
28. dec 2018

@zuzulik280 Ja len krátko, nezvyknem sa zapájať do diskusií, ale nedá mi - ako učiteľku a zároveň mamu si ma rozosmiala a naštvala zároveň 🙂 a to svoju prácu i deti, ktoré učím, milujem. Doporučujem každému skúsiť, ale so všetkým, čo to obnáša /viď niektoré komentáre/. A moje vlastné deti by tiež mohli rozprávať 🙂

0silvia0
28. dec 2018

@jajka257 aha tak si to myslela ☺

novana
28. dec 2018

@ericavargo, no, povedz, koľko ich tam na základnej alebo strednej škole vytiahlo zbraň na učiteľa? Si tam roky žila, či žiješ, alebo máš info z JOJ? Ak tam niekto "vytiahne" zbraň, tak je to policajt. 😉

ericavargo
29. dec 2018

@jana_eyre @jajka257 Dve je viac ako jeden, však? už len toľko, tie skutočné panie učiteľky pochopili že učiteľstvo je poslanie a robia to čo je v ich silách, pred nimi klobúk dole, lebo vedia že nič nie je ideálne a nikto to nemá ideálne a vy dve aj keby vám aj zlaté vajce na zlatom podnose priniesli aj tak si nieco vymyslite a budete nespokojné. Len sťažovať sa viete. A pritom sa vôbec nemáte tak zle ako to prezentujete. Tak si len žite v tej svojej bubline a sťažujete sa na všetko a všetkých okolo. Keď chcete niečo zmeniť tak začnite od seba. Zbohom.

jajka257
29. dec 2018

@ericavargo najdi mi v mojich prispevkoch, kde konkretne som sa stazovala. To co som napisala je konstatovanie realneho stavu, ty bublina. A zamestnanie nie je poslanie, z vdaky nevyzijem. Skus robit ty pre pekny pocit a svet bude hned pre teba aj inych krajsi

jana_eyre
29. dec 2018

@ericavargo
😅😅 ja nie som ucitelka, si na zlej adrese, ani stazovanie odomna nenajdes.. 😉