Pravá viera, duchovno, fakty, mýty a poruchy
Caute ,dost by ma zaujimalo co si myslite o viere,akejkolvek.Mna zaujalo toto video,byvalej clenky new age ,ako sa vzdala jednej viery,kvoli depresiem a zachranila ju druha.Myslite ze je to pravda?Nemoze to nyt skor ze ma len psych problemy a viera v to alebo to ju akoze uzdravi?
Zaujimave je ze hinduisticke nabozenstva zatracuje,ale pre mna kto ma naozaj pravdu?Kazde nabozenstvo ma chybu a je omylne.Co si o tom myslite?Ja by som chcela verit ale najskor v nieco ,co je podlozene aj faktami a nie vymyslami ludmi.
Ja k tomu len, ze ak je nieco podlozene faktami, tak vieru netreba. Proste je to fakt. Viera je preto viera, lebo veri v nieco/niekoho co je tazko dokazatelne, tazko uveritelne alebo dokonca celkom blaznive z pohladu racia.
Znovu spomínaš niečo, čo Boh ako trest neurčil 🙂 Kameňovanie nie je trest daný Bohom.
Ty vychádzaš z Biblie, preto tie tresty Božie a tresty ľudské miešaš. Ja vychádzam z Koránu, - tam to takto nestojí 🙂
Čo sa týka polygamie, tak Boh určil maximálny počet manželiek pre 1 muža, ktorý ich dokáže spravodlivo zabezpečiť. Neurčil povinnosť zobrať si 4 ženy, a vystríha mužov pred tým, aby sa ženili viac krát, ak spravodliví byť nedokážu. Proroci boli výnimkami (napr. ten prorok Jakub, alebo Dávid, Šalamún, iste poznáš ich mená).
Pri prorokovi Muhammadovi - ten mal najradšej svoju prvú manželku Chadzízžu, s ktorou bol ako s jedinou manželkou až do jej smrti. Až po jej smrti si vzal viac manželiek naraz. Ona dokiaľ žila, tak si nevzal žiadnu inú, pretože: a.) ona to nechcela b.) on to nechcel, lebo bol na ňu naviazaný.
@lenkakravcova a oko za oko ,zub za zub ?Pre mna to sprabodlive nieje ako ani smrt homosexualom krori intimne ziju. Proste toto nieje od Boha ,ale od ludi. nemas sni dokaz ze to povedal Boh,nemas ani dokaz ze Boj je len jediny.
No ale z tych ostatnych manzeliek mal najradsej Aisu,a hlavne ju aj najciac ucil,nieje to tak?😉
Takze nemozes tvrdit to ,co sama nemozes dokazat.Ale su urcite indicie ,ktore niecomu nasvedcuju ako aj to,ze Mohamed prave Aisu si oblubil mozno pre jej intelekt,jej vek,ktovie.
Takze zasa ani pocet manzeliek ak je vatsi a povoleny nieje spravny,hoc ich ma muz zabezpecit uplne robnako,predsa si jendu oblubi viacej ako druhu,i ked ich rovnako osati a da im vsetko narovnako.
Mna nemuis presviedcat o tychto praktikach,ktore pre mna spravodlive nie su.Prero pisem aj ze ludia su dost inteligentni aby si zakon vytvorili sami.Urcite lepsie ako oko za oko,zub za zub.Alebo kradez potrestat odseknutim tej ruky?ktora kradla.
@ninka297 lenze Boh nemusel predsa poslat niekoho aby opravil stary zakon,ak je vsemohuci zakon, mal dat od zaciatku taky.
A inak pises ze new age je sekta preco si to dovolujes tvrdit?Ine nabozenstva ako aj kres,ci islam ci ine neisu sekty?Len preto ze su tu dlhsie?
Len z coho prameni to ze niekto v jednom nabozenstvw tepi deprediami a v druhom nie,ja sa zamyslam skor nad tym,ze je to vec pdychiky a depresii alebo nieco na tej baze,skus pozriet to video v odkaze.
@ninka297 boh sa hneva? podls mna ak je boh nema ludske vlastnosti a nie je protivny,nerobi ludstvu zle ked ho nevelebia a pod,
@ninka297 no ano?lebo inak nedokazem asi verit😉
@ninka297 aj ja som takto vychovana ale akosi mam blok verit veciam ktore pre mna su aj nerealne,skor proste nechcem verit niecomu co je vymyslene ludmi,ale verit chcem,len chcela by som taku vieru najst aby som nemala pochyb
Autorka:
1. oko za oko zub za zub je zákon o spravodlivosti - neznamená to doslovne, že keď ti niekto vypichne oko, tak mu ho vypichneš, ale je to o tom, aby ti finančne nahradil škodu. Nie že ti niekto ukradne auto, zničí ho a prejde mu to len tak, lebo nemá z čoho platiť - bude si to musieť odpracovať a nahradiť škodu. Chápeš, nie? 🙂
2. Ako si prišla na to, že máme tých homosexuálov trestať my???? :D
Boh hovorí:
I Lot povedal svojim ľuďom: „Dopúšťate sa nemravnosti, ktorej sa pred vami nedopustil nik zo stvorených!“ „Vy prichádzate s túžbou k mužom a nechávate ženy. Vy ste ľuďmi nestriedmymi“. Odpoveď jeho ľudí bolo len to, že povedali: „Vyžeňte ich (Lota) z tejto vašej dediny. Oni sú ľudia, ktorí sa očisťujú“, A tak sme ho (Lota) zachránili i jeho rodinu s výnimkou jeho ženy, ona patrila medzi tých, ktorí ostali, A učinili sme, aby na nich (ostatných) padal dážď (ničivý). Pozri sa, aký bol koniec previnilcov. (Korán, 7:80-84)
„Chodíte so svojimi túžbami k jednotlivcom mužského pohlavia, ktorých si z radov stvorených vyberáte“, „A nechávate svoje družky, ktoré vám váš Pán stvoril. Vy ste veru ľudia mieru prekračujúci“. (Korán, 26:165-166)
Ale tiež hovorí:
A stráňte sa mimomanželského pohlavného styku, pretože je to nemravnosť a cesta zlá. (Korán, 17:32)
..tak k nim pristúpte odtiaľ, odkiaľ vám to Boh prikázal. (Korán, 2:222)
Takže ten, kto koná mimomanželský styk je na tom úplne rovnako ako ten, kto koná homosexuálny styk = oba sú rovnako zakázané. A oba sa trestajú smrťou len Bohom.
3.) Neviem opäť ako si prišla na to, že mal prorok Muhammad najradšej Ajšu. Odkiaľ to vieš? Korán o tom nehovorí. A sunna z 3. storočia po jeho nie je veľmi autentickým zdrojom. Odkiaľ máš teda to tvrdenie? 🙂 Jedna babka povedala?
A nie, neučil ju najviac. Bola to jeho 4. manželka - po nej si ešte vzal 9 manželiek (polovica z nich bola vdov alebo žiadala o sobáš).
4.) krádež je možné potrestať odseknutím ruky v prípade, že sa jedná o krádež:
- dobrovoľnú (vlastné rozhodnutie, bez nátlaku)
- v hodnote nad nejakých 5g zlata (cca 300 Eur? )
- iba u dospelých, zdravých jedincov
Čiže nemusíš sa báť, za krádež chleba v prípade hladu sa netrestá trestom odseknutia ruky. Ja som názoru, že je to spravodlivý trest. Koľko politikov nám tuneluje štát a obídu bez trestu.
5.) Boh neopravuje zákon. Zákon je vždy ten istý, len ľudia si ho krútia podľa seba (viď aj tvoje nesprávne chápanie jeho trestného zákonníka 🙂 ).
@lenkakravcova no teda nepopiers ze sa odtinaju ruky,oko za oko ,ako metfora?.Mna moc nezaujimaju tvoje vyhovorky okolo toho.Akurat mi stale vychadza ze nasa spolocnost ma vypracovanejsie zakony ako zakony co su uz davnejsie prezitok. A kto kona mimomanzelsky styk pises ze v tvojom nabozenstve ma byt potrestany bohom -smrtou??Prepac tieto prezitky uz davno nepatri ani ked to dvaja homo robi,preco by mali byt potrestani smrtou? Oproti tomu muz moze byt neverny v manzelstve az 4x zato,zena nesmie mat vic ako jedneho manzela-🙂 to uz je spravodlivost- zasa su tie nase ,terajsie zakony nastastie spravodlivejsie. Ale nebudě tu rozoberat koran ci,z coho to vlastne citujes.To nabozenstvo je z tych menej spravodlivych,alebo skor najmenej pokrokove.
@lenkakravcova Sara a Agar,- tam to mas pekne napisane koho Abraham uprednostíl,uprednostnil Saru ,cize stale trvas na tom ze mnohozenstvo je zalozene len na laske a spravodlivosti?A takychto pribehov mas vela v starom zakone.
@lenkakravcova https://citaty-slavnych.sk/autori/aisa-bint-abi...
a tuto tiez sa pise, citujem Tradicia pise -rad pozoroval( Mohamed) ako sa so svojimi kamaratkami hravala na babiky.Az do jeho smrti bola jeho oblubenou manzelkou. Neviem aky to je zdroj ale pise sa toho v tomto zmysle na viacerych strankach a tie tiez musia z niecoho vychadzat.Vies ako sa vravi,bez listka sa ani vietor nepohne.Cize tymto by som tuto temu ukoncila,za mna to nieje vobec spravodlive a v takychto mnohozenstvach,ci chces alwbo nevhces si muz oblubi jednu viacej ako druhu,a ak Boh pozna ludi dokonale tak urcite s tym musel ratat ze sa to bude stavat,takze taketo manzelstva su uplne ze prezitok.Su len na uspokojenie muzskych potrieb-:D
Ak hľadáš Boha, modli sa. Boh Ti odpovie. Vnímaj. Pros aj svojho anjela, nech Ťa chráni. Je normálne, že si kladieš otázky a hľadáš. Je to ako ísť autom v hustej hmle. Nevidíš cestu, ale tušíš, veríš, že tam je. Pros o svetlo, nech Ti Boh osvieti cestu pred Tebou. Aspoň na pár metrov. Aby si vedela aspoň správny smer. 🌞
@loliki dakujem za pekne slova.
Rado sa stalo. Ja tiež nie vždy všetkému rozumiem. Mám veľa otázok a málo odpovedí. Ale začala som nosiť okuliare na čítanie a uvedomila som si, že doteraz som si myslela, že dobre vidím. Ale keď som si dala okuliare, povedala som Wau, to je iné kafe! My ani nevieme, ako nevidíme. My ľudia máme takú hmlu pred očami a myslíme si, že vidíme dobre. Nevieme presne, aký je Boh. Tušíme niečo. Hľadáme, sme nespokojní. „Pre seba si nás stvoril, Bože a nespokojné je naše srdce, kým nespočinie v tebe.“ sv.Augustín
No o tom presne hovorím 🙂 cituješ niečo, čo nie je autentické. Čo je zaznamenané 300r po jeho smrti.
O Jánošíkovi sa tiež popísalo kadečo 🙂 Keďže Ajša bola jeho jedinou manželkou, ktorá bola pannou pred svadbou, tak si z nej niektorí urobili pomaly "modlu" medzi ženami, tak ako kresťania z panny Márie.
@lenkakravcova ok ale o Sare a Agar uz nic nepises.Takze ukoncme to tak,ze mnohozenstvo v dejinach tiez vela zenam nepomohlo,skor ublizilo,no nastastie tu mame nase zakony,nie tie predpotopne,odtinanie ruk,ci oko za oko-zub za zub-🙂
@loliki viesco,vcera tu niekto zalozil diskusiu o tom co je v raji,ja som sa s odpovedami nestoznila ,nelak ma ospevovat Boha naveky,ci zit v rajskej zahrade a pod.Jedna ale napisala ze ked zomrie,ostane z nej energia kt sa moze premenit v nieco ,v blesk pripojit k vesmiru ,byt pritomna v zrodeni hviezdy ,resp ako energia byt jej sucastou a to sa mi zda najpravdepodobnejsie a najlakavejsie.
@lenkakravcova dodatok,tym chcem len napisat ze ludstvo si poradilo aj bez zakonov napisane v knihach typu koran ci biblia atd,tusim aj desatoro bolo prevzate s chamurapiho zakonnika.
Čo mám k Sáre a Agar písať? Sára to predsa navrhla, tak mohla premýšľať, či jej to vadiť bude, alebo nebude 🙂
Neviem prečo potom vôbec premýšľaš o niečom v čo máš alebo môžeš veriť. Ak chceš niečo, čo podľa teba nesúvisí nijak s Bohom, neodkazuje naň, a chceš to mať empiricky overené, tak sa zameraj radšej na vedu. Budeš spokojnejšia 🙂
@lenkakravcova pretoze chcem najst nieco ,co ude bez chyb,tvoje nabozenstvo ma ich az privela ale verim ze nieco bezchybne od Boha sa najde.Nestracam stale vieru😉
@lenkakravcova a nezhadzuj to na Saru,keby je Sbraham spravodlivy,zenu a svojho syna nezavrhne ale je spravodlivy k obom zenaˇ rovnako.Asi kazdemu je kasne ze tam to uplne zlyhalo,myslim ukazka mnohozenstva.
To je milé:" Jedna ale napisala ze ked zomrie,ostane z nej energia kt sa moze premenit v nieco " Niekto sa tu riadi Koránom, iný Bibliou a Tebe stačí, že na MK jedna niečo napíše a to prijmeš bez výhrad. Pre mňa je Boh Ten, s kým by som chcela byť večne. Mňa neláka byť bleskom. Vedomie človeka ostáva aj keď duša opustí telo, podľa skúseností ľudí na prahu smrti. Nehovoria nič o možnosti stať sa bleskom.
@loliki lebo je to dokazatelne,ze ked umries ostane energia a ta niekam putuje alebo rozplynie.Zatial jediny dokaz o tom,ze ostane energia😉 A co je na tej myslienke zle,proste ako energia si sucastou tvorby niecoho alebo sucastou vesmiru a tak dalej ide kolobeh.
Mna zasa nelaka zit donekonecna.Nie kazdy chce zit vecne.A uz urcite by sim nechcela zit vecne,ked by som v tom raji bola ako niekto iny,
Ako je to dokázateľné, že ostane z nebožtíka energia? Teraz by sa to mnohým zišlo, keď je energetická kríza. Ak by to bola pravda, tak by si mohla zostať tu ako obnoviteľný zdroj energie. 🙂

@ninka297 ale Boh predsa by sa nemal hnevat a jednat pod tlakom emocii,nie?