icon

Pravdivé info verzsu dezinformácie

28. feb 2022

Baby su nejake relevantne pravdive zdroje o tom, ci bola genocida na Donbase? Ze ukrajina zabijala rusov? Alebo si to putin iba vymyslel? Internet je plny roznych hoaxov, plopravd a klamstiev a kedze ja som sa nijak zvlast nezaujimala o zahranicnu politiku neviem comu uz verit, mam svoj osobny nazor, absolutne odsudzujem ze rusko napadlo ukrajinu, len chcem overene zdroje, baby prosim vas nechcem vase nazory, kto si co mysli, ja si tiez myslim svoje, ale bola by som vdacna keby mi to niekto vysvetlil kto tomu ozaj rozumie a kto by mi vedel svoje nazory podlozit overenym zdrojom, dakujem zienky

tayla
28. feb 2022
matabb73
28. feb 2022

@tayla viem čo je sloboda prejavu. Opäť sa pýtam. Ako je porušená tvoja sloboda prejavu?

yoxinka
28. feb 2022

Do mňa sa nedávno pustil celý facebook, lebo som postla fotky dievčatka, ktoré zahynulo po náletoch v Ukrajine. No ma tam skoro zožrali a všetci, úplne všetci argumentujú tým Dombasom, to je ich mantra! Ale tam proste nefunguje nič, žiaden normálny argument, žiaden priamy odkaz na zdroj, často KONKRÉTNEHO človeka. Priamy odkaz na novinára, fotografa, nič. Tí ľudia maju totálne vymyté mozgy. Ich svet je proste o tom, že nás tu ovládajú mocní a média klamú, ale ich média samozrejme neklamú, no úplne zúfalstvo sa s týmito ľuďmi baviť. Pred pár dňami mi jedna známa začala, že kto vie ako to s tou Ukrajinou je, a že pravdu sa nedozvieme a že to USA … ľudia, ja som sa normálne otočila na päte a šla preč. Ja nemám silu hľadať argumenty pri týchto ľuďoch, lebo mám pocit, že je to úplne zbytočné. V nich je tak hlboko akási nedôvera vo všetko, v média, v inštitúcie, v organizácie … ale nemajú problém veriť random videu na youtube, ktoré je úplne očividne zostrihané … Ja som si musela bloknúť rodinu na FB, lebo som nevládala sledovať tie príspevky. Inak, celkom dobrá debata toto, fakt sa väčšina snažila normálne baviť 🙂.

liljana
1. mar 2022

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ukrajina...
Tu je nieco napisane k dezinformaciam, ako funguje hybridna vojna

Vzestup ruských dezinformací
Vstup Ukrajiny do EU by pro Rusko byl velkou ránou. Vždyť na počátku války rozpoutané v roce 2014 byla právě asociační dohoda Ukrajiny s Unií. Tehdy se naplno rozjela ruská dezinformační kampaň, kterou si Rusko prvně ve větším měřítku vyzkoušelo během rusko-gruzínské války. Internetový prostor byl náhle zaplaven „pravými“ informacemi o „nacistech“ na Ukrajině, jejich zločinech vůči ruskojazyčnému obyvatelstvu separatistických republik i konspiračními teoriemi o zlovolných plánech NATO a EU řízených muži s černými kufříky z Washingtonu, jejichž cílem je poškození Ruska.

cajomila
1. mar 2022

@matabb73 Ja som nikde alternatívne médiá ani nespomenula.

makova333
1. mar 2022

@yoxinka ja som tak natvrdo zablokovala na FB spoluziacku zo ZŠ, lebo som uz tie jej komentare a prispevky nedavala. Debata uplne zbytocna, lebo ona vie kde je pravda...

makova333
1. mar 2022

@tayla tvoje prava na slobodu prejavu na Sk nie su porusovane. Ale skus sa prestahovat do Ruska, aby si vedela porovnat, lebo nemas ani paru o tom ako vyzera ked su tvoje prava naozaj porusovane (a nielen tie v slobode prejavu). Ja som socializmus zazila, zazila som ho so starymi rodicmi nemeckej narodnosti (takze to bola velka "zabava" pre nasu rodinu), zazila som listy, ktore nam zasadne chodili len otovrene a ako tinedžerka v BA som chytala na Tv zrnitu ORF (z dovodu hranic s AT to komunisti nevedeli rusit uplne) kde som si porovnala ake spravy vysielo Československo a ake boli na rakúskej ORF (babka ma ucila nemecky chvalabohu, lebo v škole sme mali len ruštinu). Takze asi tak k slobode prejavu...

liljana
1. mar 2022

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/sankce-r...
Karty nefungují, dolary nejsou, stěžují si Rusové. Bojí se, co s nimi bude
Na miliony Rusů začínají dopadat tvrdé sankce, které na Rusko uvalily západní státy po invazi sousední Ukrajiny. Jedním z nich je i Andrej. Nejraději by z Ruska odjel hned, zatím ale nemůže svoji práci opustit, protože by neměl na splácení hypotéky poté, co se zvýšily úrokové sazby.
„Mám tady strach. Policie zatýká lidi za to, že se odvážili promluvit proti ‚stranické linii‘. Stydím se, i když jsem ty, kteří jsou u moci, nevolil,“ dodal.
„Kdybych mohl teď hned opustit Rusko, udělal bych to. Ale nemůžu odejít z práce,“ říká Andrej. „Mám v plánu si co nejrychleji najít nové zákazníky v zahraničí a odejít z Ruska s penězi, co jsem si šetřil na první splátku,“ dodává 31letý designér.

Sankce, které byly uvaleny na Rusko, jsou označovány za ekonomickou válku. Jejich cílem je izolovat zemi a vyvolat v ní hlubokou recesi. Západní představitelé doufají, že tato bezprecedentní opatření přimějí Kreml ke změně myšlení. Zatím ale sankce narušují život především obyčejným Rusům, kteří sledují, jak jim jejich úspory tají před očima.

USA uvalily sankce na ruskou centrální banku, přidalo se i Švýcarsko
Sankce proti některým ruským bankám zahrnují jejich odříznutí od platebních karet Visa a Mastercard a následně i od Apple Pay a Google Pay. Pětatřicetiletá moskevská projektová manažerka Darja řekla, že kvůli tomu nemůže používat metro.
Vždycky platím telefonem, ale prostě to nefungovalo. Stejný problém mělo i několik dalších lidí. Ukázalo se, že turnikety provozuje banka VTB, na kterou se vztahují sankce, a nemůže přijímat Google Pay a Apple Pay. Musela jsem si místo toho koupit kartu do metra,“ dodala s tím, že ze stejného důvodu nemohla zaplatit v obchodě.

liljana
1. mar 2022

https://www.expres.cz/zpravy/ukrajina-rusko-val...
Jeli jsme na cvičení a skončili tady... Zajatí ruští vojáci končí v slzách
Vladimir Putin zřejmě počítal s hladkým převzetím moci nad Ukrajinou, namísto toho ruská armáda tvrdě narazila. Nedaří se jí dobýt Kyjev, padnout už měly stovky vojáků a další stovky byly zajaty. Ve spoustě případů jde o velmi mladé chlapce, kteří končí v slzách a tvrdí, že o chystané invazi vůbec nevěděli. O tom, že šéfové armády v čele s Putinem mladé ruské vojáky podvedli, se spekuluje čím dál intenzivněji.
Dokládají tím šířící se zprávy o tom, že morálka na straně nepřítele je na bodu mrazu.
A skutečně to tak vypadá. Ve většině případů jsou mezi zajatci mladí, zřejmě i nezletilí chlapci.
O něco sdílnější byl voják, který prý pochází z jednotky v Nižním Novgorodu.
„Byli jsme posláni na cvičení a skončili jsme tady,“ řekl Ukrajincům, kteří ho zajali.
Může jít sice o výmluvu, pravda ale je, že v Rusku se hned po startu války vzbouřil Výbor matek ruských vojáků, který tvrdí, že vláda jejich syny podvedla.
prohlášení nevládní organizace, fungující od roku 1989, stojí, že vojáci byli vysláni k vojenskému cvičení u hranic Ukrajiny. Teprve tam prý byli donuceni podepsat novou smlouvu o vojenské misi na Ukrajině.
Podle organizace navíc ti, kteří odmítali, měli být zbiti a obráni o telefony, aby se nemohli s nikým doma spojit.

liljana
1. mar 2022

https://twitter.com/DmytroKuleba/status/1498569...
Video ruskeho raketoveho utoku na centrum Charkova. Rusko samozrejme utoci "iba" na vojensku infrastrukturu. A samozrejme znicene namestie a cele mesto je samozrejme podla rusofilov iba za 10 minut vyrobeny ukrajinsky fejk.

yoxinka
1. mar 2022

@liljana
Útočiť raketami na centrum mesta je úplne zaujímavý spôsob ochrany rusky hovoriaceho obyvateľstva … 🤦‍♀️. Jemu nakomplet hrablo. Už ostáva len dúfať, že ho dajú dole nejakí vlastní, ktorí sú tam s ním zašití, lebo inak to nevyzerá ružovo … Ale Ukrajina sa neskutočne bráni … držme im palce! 💪

liljana
1. mar 2022

@yoxinka Ja dufam, ze Rusku zoberu vsetky tie jeho devizove rezervy, co mu svet odstavil a daju ich Ukrajine na obnovu rusmi znicenych budov a infrastruktury. To by Putin z toho mozno dostal mozgovu mrtvicu a bolo by vsetko vybavene.

ailiba
1. mar 2022

@matabb73 ale však NATO drží spolu... Neviem, či je to práve nezávislé....

matabb73
1. mar 2022

@ailiba ak si si nevšimla, aj my sme v NATO. A môžeme byť radi, inak by sme boli na rade po Ukrajine.

tayla
1. mar 2022

@makova333 nevyplakávaj tu čo bolo, skôr sa des toho, čo bude, mám pocit, že nás nič dobré nečaká
@matabb73 mazanie komentárov, diskusii, nickov, profilov, vyhrážanie sa väzením, to ti je krásna sloboda slova

niekto2hy
1. mar 2022

Teraz Ta3 Tak takto?! Blokovanie dezinformacnych webov.

ukulela
1. mar 2022

@tayla sloboda prejavu je jedna vec - ale do slobody prejavu nepatri vyblakovanie, ze (priklad) "zidia a cigani patria do plynu" a podobne - to nie je sloboda prejavu, to je trestny cin. tak, ako sloboda prejavu nemoze kryt ocividne klamstvo. vies, kde nie je sloboda prejavu? v rucku, moja. tam zatykaju ludi len preto, ze protestuju proti vlade. kolko u nas zatkli protivladnych demonstrantov? kolko zabili opozicnych politikov???

habibim
1. mar 2022

Žena mila čítaj poriadne, vyjadrila som sa ku genocíde v Bosne a nie k Ukrajine🤦‍♀️k tej genocíde v Bosne som dala tie čísla na margo príspevku toho, kto to spomenul...

matabb73
1. mar 2022

@tayla nemýľ si demiokraciu s anarchiou. Musia platiť určité pravidla, aby sa v spoločnosti dalo žiť. Preto je trestné podnecovanie k násiliu a najnovšie aj popieranie vojny. Alebo by sa ti viac páčilo keby si každý robil čo sa mu chce? To by nemuseli platiť ani dopravné predpisy. Mažú sa nenávistné komentáre. Tebe by sa ako páčilo keby sa ti niekto vyhrážal smrťou? Alebo tvojej rodine. Mažú falošné profily, ktoré sú platené z Ruska, aby tu šírili dezinformácie. Ruská propaganda fičí na plné obrátky a žiaľ nie každý má také vzdelanie, inteligenciu alebo rozhľad, aby to vedel odhaliť. Tá nenávisť, ktorá sa šíri internetom, je ich práca. Aj to, že nedokážeš pochopiť, že ty, na rozdiel od Rusov, žiješ v krajine, kde je sloboda slova.

tayla
1. mar 2022

@matabb73 bla bla bla

matabb73
1. mar 2022

@tayla vidím, že nemáš argumenty.

januarova
1. mar 2022

@tayla nie je tu sloboda slova? Dobre. Ja si na teba vymyslím nejaké klamstvo a zahltim tým tvoje okolie. Dúfam, že sa nebudeš brániť, je sloboda slova...

miskaska
1. mar 2022

Sloboda slova, by nemala byt sloboda klamstva.

tayla
1. mar 2022

@matabb73 a akých argumentov by sa ti žiadalo? Lebo keď ti tu napíšem čokoľvek, tak ty si tu aj tak budeš omieľať tie tvoje 100%né pravdy a tvoj názor je jediný pravý, takže to vôbec nemá zmysel a ja tu s tebou iba márnim svoj čas...presne ako to bolo pár týždňov dozadu, teda ešte pár dní, kým lebo Putin zdochol kovid. Intuícia mi hovorí, že minimálne 99% z vás, čo máte na 100% pravdu, podporovanú pravdovravnými médiami alá denník N, sme, atď, ste zaočkovaní 🤭😂🤣

matabb73
1. mar 2022

@tayla si výsledkom ruskej propagandy, takže máš pravdu, diskusia s tebou je zbytočná. Nepísala som to len pre teba, ale aj pre iné ženy, čo si to môžu prečítať a porozmýšlať, či stačí zdielať nezmysly konšpirátorov a dezinformátorov alebo začať kriticky myslieť. Nedala si ani jeden argument. Žeby preto, lebo ich nemáš? Opakuješ len otrepané frázy, ktoré si si prečítala na nete.

tayla
1. mar 2022

@matabb73 práveže nie, ja mám k tomu neutrálny postoj, nestojím na strane ani Rusov, ani Ukrajiny, nebola som tam, netuším čo sa ako stalo, čas možno ukáže, a možno nie...

yoxinka
1. mar 2022

@tayla
@matabb73
Zhrniem … nemôže sa vyjadriť, ako sa tento pán nevedel vyjadriť k holokaustu, lebo nie je historik 🤷‍♀️.