icon

Pravopis, gramatika - koníkovské jazykové okienko

zade
27. aug 2008

Ja neviem, nechcem to zle napisat ani nikoho urazit, no neskutocne ma to vytaca, ked vidim, ako tu niektore dievcence neovladaju pravopis. Napr. ked som chcela malickej kupit cez bazar nohavice, ani neotvorim link s oznamom "predam ryfle".
Proste katastrofa! Som ucka na I.stupni a je to ozaj skoda. Fakt - v mailoch a esemeskach je vidno, kto ma kde zakladnu inteligenciu.
Aky je vas nazor???

julajlatvar
22. apr 2018

ja v bazaroch milujem 'menžestrové' vecicky... tzv. menzestraky :D

fokuska
22. apr 2018

@bmuller No ale znie to strasne :( a takych gramatickych skvostov je plno. Neviem ako taki ludia robia s detmi ulohy, ako ich mozu skontrolovat.

obsadenemeno
22. apr 2018

@fokuska a este sa urazia, ked ich opravis.... ze pravopis "nie je dolezity"..... 😠

tatianka7
22. apr 2018

A potom to nikde nemá úroveň, lebo sa to šíri a nikto si neváži nás krásny jazyk... Mňa, napr., neskutočne vytáča "oznam" jedného občana, nalepeny u nás, v dedine. Všetci to vidia, všetci ho poznajú ale v jednej jednodnoduchej vete pravopisné chyba.. 🤔🙄

bielamacka3
22. apr 2018

Ja som si kedysi takéto skvosty kopírovala do PC, ale už ma to prestalo baviť - "dostaneš to v lekárny, poviem to sinovi, je to največší" a podobne...Ale minule ma pobavil jeden preklep v rozprávkovej knižke v rozprávke o repe: "A chytila sa mačička psíčka, píček vnučky, vnučka babky,..."

fokuska
22. apr 2018

Joj a vetší, ťahší, podstivo, preca (predsa), priateľná cena, kočár, vo školke, prímy (príjmy)
Tiez formulacie "okopíruj si to AŽ máš dôkaz", "AŽ budem mať dovolenku"...

Nominativ pluralu s "y" a ine hrubky su uz standard.

matazirafa
22. apr 2018

@fokuska a este sa tu casto vyskytuje aj "skrz", je mi to luto skrz deti, a pod... dalsi miestny foklor "neodcudzujte ma".. a este k tym uzasTnym zalezitostiam, nielen tam sa pridava T, uz som videla aj "prestne","sucastny", "krastny" a "hnustny" :D :D :D

fokuska
22. apr 2018

@matazirafa Ano, ano, presne ako pises, mohli by sme tu romany vypisovat :D

matazirafa
22. apr 2018

a este haMba :D :D :D

ikke
22. apr 2018

@matazirafa za hambu na gambu! 😈

cecilia68
22. apr 2018

Mňa raz položilo na lopatky, keď ma mamička, tu na MK opravila , citujem: "oprav si tie meké i na konci slov" ....A moja veta bola napísaná: Ako môžu byť niektorí ľudia takí zlí...Nominatív plurál nič nehovorí mnohým ľuďom.

tannja
24. apr 2018

Zase čítam, že "niaky" miesto nejaký. Členom tejto skupinky by mala byť povinne každá mamička na MK, aby sa poučila aké chyby robí a niečo sa naučila. 🙂

bielamacka3
24. apr 2018

Ja takisto neovládam pravopis stopercentne - napríklad kedy sa pred a píše čiarka a kedy nie (vraj keď sa nahrádza ale, tak je tam čiarka) no a keď neviem, či je v slove i alebo y - hlavne v cudzích slovách - kuknem do googla...a trebárs aký je rozdiel medzi krištáľovým a kryštáľovým....inask milujem, keď niekto gramatické chyby ospravedlňuje tým, že píše cez mobil.

cecilia68
24. apr 2018

@bielamacka3 Nemôže predsa priznať, že je blbý, tak to zvalí na mobil😉

dududud
6. jún 2018

@bielamacka3 Malo tam byť "pipíček"...

bielamacka3
6. jún 2018

Inak mne robia problémy čiarky, napríklad neviem sa naučiť, kedy sa píše čiarka pred A a kedy nie.

malzeville
6. jún 2018

Pls je spravne :" keby vidim , keby viem " a este "chápem tomu " ? Dakujem ❤

airaw
6. jún 2018

@malzeville ja by som dala skôr "ak by som videla, ak by som vedela" a "chápem to"

fokuska
6. jún 2018

@malzeville Tak ako hovori @airaw . To co si napisala ty je nespravne.
Keby som videla / Ak by som videla
Keby som vedela / Ak by som vedela (podla vyznamu)
Chapem to / rozumiem tomu

mirien22
6. jún 2018

Jeeeej, konečne téma ako stvorená pre mňa 😄 Učím slovenčinu na strednej a keď vidím stále dookola KRAŤASE, ide ma roztrhať 🙈

moonlight1210
6. jún 2018

@bielamacka3 ciarka sa pise, ked za "a" nasleduje spojka (resp uvod vedlajsej vety), pred ktorou sa ciarka pise.
napr. "... , a ktory ..." "... , a potom ..." "..., a kde ..."

potom urcite, ked je pred "a" vsunuta vedlajsia veta v suveti: "Psik, ktory bol velmi hravy, a jeho najlepsi kamarat." (nie: "Psik, ktory bol velmi hravy a jeho najlepsi kamarat.")

alebo ked samotne "a" je v tej vedlajsej vete: "Vyskusame to, a ak sa to bude dat, tak to takto urobime."

V podstate sa nemusis bat ciarky pred "a" vsade tam, kde by si urobila prestavku v suveti, aby si ho pri rozpravani hlasom logicky odlisila do vyznamovych celkov.
celkovo ciarky su obvykle prave presne na tych miestach, kde robime pauzu, ked nejake suvetie hovorime (ako napr. v tomto, co som teraz napisala 🙂 ).

kvetinka75
6. jún 2018

@bielamacka3 no vieš, ja gramatiku ovládam, ale keď rýchlo píšem, preklep sa ľahko ,,prihodí,,. Napr. aj cez mobil. Niekedy klikneš vedľa a preklep je na svete. Samozrejme i/y by mal vedieť každý. Pokiaľ je to chyba z času na čas, dá sa to ,,stráviť,, Každý robí chyby. Ja tiež niekedy robím kvantum vecí naraz a človek si ani neuvedomí, že niečo napísal zle. Samozrejme, keď je tých chýb veľa, vytáča to aj mňa. To je už evidentne o neovládaní pravopisu. Ale za 1-2 chyby v dlhšom príspevku - no, každý sa občas pomýli.

kvetinka75
6. jún 2018

@mirien22 kraťase nepatria do slangu? Slovenčina sa tiež mení, hlavne nové slová + rôzne hovorové.

matazirafa
6. jún 2018

@mirien22 tu tomu cigani hovoria krasaťe 😂😂😂 ešte lepšie

bielamacka3
6. jún 2018

@kvetinka75 ja urobím preklep aj pri rozprávaní - napríklad v slove počujem...o som vymenila za inú samohlásku omylom

malzeville
6. jún 2018

@airaw dakujem to bola otázka nie moj nápad - som slovencinarka a po keby je vzdy minuly cas
Chápem tomu je úplný nezmysel tu sa to hemží týmito zlymi spojeniami som z toho nešťastná
Ved mamičkam deti začnú chodit do skoly ako im budu pomáhať ked samy sú v pravopisu laici ?
Tiez chodili do skoly to sa tam nic nenaucili ? Je to problem elektronickej doby zial obávam sa že to bude este horšie ved bol pokus zrušiť písané písmo - jasne je to náročnejšie ako tlačené ale pisanim sa cibri detska motorika arch kde sú tie stare klasické skoly ?

mirien22
6. jún 2018

@kvetinka75 aj keby kraťase patrili do slangu, tak také slovo nepoužijem do inzerátu. Lebo keď sa začnú predávať galoše, trencle a podobne, tak to tu bude vyzerať ako na jarmoku 😄

matazirafa
6. jún 2018

@mirien22 dúfam aspoň ze budu mat vysacku 😂😂😂

mirien22
7. jún 2018

@matazirafa no toto ďalšie 🙈😄 Ach...

kvetinka75
7. jún 2018

@mirien22 ja som nemyslela priamo na inzerát. Iba som chcela vedieť, do akej kategórie zaradiť to slovo, keďže u nás sa používa bežne. Len pre zaujímavosť, aby som bola v obraze.